Sari la conținut

Review WG-9909


donpetru

Postări Recomandate

Dupa testarea kitului AV-2003A, o sa incep acest an cu testarea unui alt kit electronic care se comercializeaza la noi sub denumirea de WG-9909. Iata si cateva imagini cu acest kit:

Photo1 - WG-9909.JPG Photo2 - WG-9909.JPG Schema WG-9909.JPG

Dupa cum observati, kitul a venit insotit de un pliant cu prezentarea caracteristicilor acestuia (bineinteles, in limba chineza) si schema electronica, desenata oarecum succint si... gresit (o greseala observata acum fiind montarea pe dos a diodei din circuitul de BIAS al amplificatorului - o sa verific cablajul sa vad daca e asa). Oricum, intentionez sa reproduc schema electronica urmarind cu atentie cablajul kitului, dupa aceea voi face si cateva simulari si chiar imbunatatiri (veti vedea la momentul potrivit despre ce anume e vorba).

Deci, va urma si cateva teste cu diverse semnale electrice teste, inainte si dupa "modernizare". Prin modernizare, as vrea sa spun, ce trebuie facut la acest kit astfel incat acesta sa functioneze mult mai bine cu modificari minore.

 

Bineinteles, la final voi vinde acest kit asa cum am facut si cu AV-2003A, bineinteles varianta asazis modernizata a kitului WG-9909. Dar pana atunci, chiar as dori sa aud cateva pareri - poate sunt utilizatori care au testat acest kit - si ce modificari ati face acestui kit (care sunt prioritare). Spre exemplu, ar trebui folosit un circuit tip superdioda dar oare va fi suficient doar atat (deci, doar modificarea asta)? Cu siguranta testul inainte "de modernizare" va putea da un raspuns la intrebarea asta dar as vrea sa citesc si opiniile voastre.

 

Pretul de vanzare al kitului il voi stabili dupa ce voi face testele si/sau modificarile de care va spuneam. Dar pana atunci va urma, in zilele/saptamanile urmatoare, schema electronica (completa si corecta - initiala si reviziile care vor urma pt. modernizarea kitului) si imagini din tipul testelor. Sper sa gasiti interesant acest topic, in special de cei pasionati de audio si nu numai.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Imi plac topicurile de genul asta :clapping:  :clapping:  :clapping:  Eu am auzit despre kitul asta ca LED-ul de POWER lumineaza intermitent tot timpul. Foarte putini au fost multumiti cum functioneaza. Poate, cu indicatiile pe care le veti da, o sa lamuriti cat mai multa lume. 

Seamana oarecum cu kitul celalalt care l-ati testat acum cativa ani numai ca are mai putini finali.

 

:ball:

Editat de ionut90
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Astazi am reusit sa reproduc schema kitului asa cum se prezinta, luand in considerare valorile reale a componentelor, nu cele trecute pe cablaj. Au fost situatii cand au fost valori identice cu cele trecute pe cablaj, in alte cazuri nu.

 

Oricum, asa cum se prezinta schema originala a kitului WG-9909, eu nu va recomand sa o reproduceti asa cum se prezinta mai jos. Are mai multe deficiente, pe care o sa le subliniez separat, in urmatoarea postarea a acestui topic. Bineinteles ca aceste deficiente o sa le elimin in cadrul procesului de modernizare a acestui kit electronic, astfel incat rezultatul sa fie pe masura.

 

Schema originala WG-9909:

Schema originala WG-9909.pdf

 

@ionut90, led-ul "POWER" lumineaza intermitent din cauza ca "chinezi" au uitat sa monteze o dioda 1N4148 intre colectorul lui Q12 si colectorul lui Q15 (vezi schema atasata mai sus). Culmea ca pe cablaj, in apropierea circuitului integrat CA3046, este inscriptionat 1N4148, dar dioda nu are gaurile de montare, deci lipseste cu desavarsire. De fapt, asta ar fi a doua deficienta semnalata, pe langa cea legata "de circuitul de BIAS".

 

Deci, o sa revin in urmatorul mesaj aici, cu un rezumat al deficientelor semnalate, plus propunerile de reparare a lor.

 

Numai bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In general kiturile astea chinezesti, low cost, imi creeaza impresia ca sunt facute la repezeala, nu sunt verificate de nimeni. Pacat! E bine sa aratati tinerilor electronisti cum se pun la punct kituri de astea si cati watti pot scoate. Felicitari pentru topic.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai jos am enumerat deficientele gasite la kit-ul WG-9909 si un posibil mod de remediere a lor. Daca credeti ca ar mai fi ceva de adaugat, va rog sa-mi spuneti. Bineinteles, deficientele de mai jos sunt prioritare, se mai pot aduce si alte imbunatatiri dar nu isi au rostul, pentru ca din punct de vedere acustic nu se va simti nimic. Deci, e important si suficient sa remediati deficientele mentionate mai jos:

 

1. In schema originala a kitului s-a folosit o punte redresoare de 4A 200V (cam la limita, asta tinand cont si de curentul consumat). Pentru a nu avea probleme va recomand sa folositi o punte redresoare de acelasi tip constructiv dar de 10A, cel putin 400V.

 

2. Condensatoarele de filtraj sunt de 2700uF 35V (da, am scris bine: 2700uF - pesemne au ramas niste stocuri nevandute de asemenea capacitoare!!!). Pentru a mari putin puterea scoasa pe iesire, pe fiecare canal, e necesar, in configuratia actuala, cu o pereche de finali 5200/1943, sa folosim o tensiune de alimentare de +/-35Vdc, nu +/-30Vdc, asa cum voi folosi eu in teste. De fapt, intr-o prima faza, inainte de modernizarea kitului, voi folosi o tensiune de alimentare de +/-30Vcc, aceasta fiind tensiunea care poate da pe iesire puterea specificata in PDF-ul atasat mai sus, cu schema originala a produsului (atentie, vorbesc de o tensiune de alimentare in sarcina nominala inainte de limitare). Aceste capacitoare se pot inlocui cu 4 bucati 4700uF la 50V sau 6800uF 50V sau 10000uF 50V, daca spatiul permite (s-ar putea ca 4700uF sau 6800uF sa incapa - voi vedea la momentul potrivit asta).

 

3. Cum va spuneam intr-o postare mai sus, pentru ca LED-ul sa nu lumineze intermitent tot timpul, este necesar sa se monteze o dioda de tipul 4148 intre colectorul tranzistorului Q12 si colectorul tranzistorului Q15 (cu catodul spre colectorul lui Q15). De fapt, pe cablaj este inscriptionata denumirea acestei diode - vedeti imaginea de mai jos:

Eroare - lipsa dioda 4148.JPG

dar, din pacate, dioda lipseste. Deci, voi monta si aceasta dioda.

 

4. Circuitul de bias nu este dimensionat corespunzator, distorsiunile de racordare la frecvente medii si inalte fiind mai mult ca sigur omniprezente. Spun asta, din cauza ca cele doua diode in serie de tipul 4148 (o sa verific si a doua dioda pt. ca nu am gasit nimic specificat pe ea si nici pe cablaj, dar presupun ca este tot 4148), deci, cele doua diode nu pot asigura un curent de mers in gol minim prin finali. Aici, o solutie ar fi, simularea celor doua diode cu ajutorul a doua tranzistoare in capsula izolata, de tipul MJE340, folosirea a inca unei diode plus un semireglabil pentru reglarea curentului de mers in gol. Am apelat la aceasta solutie deoarece este mult mai potrivita in cazul de fata.

 

5. Etajul diferential de pe intrarea amplificatorului este foarte rudimentar iar pentru a mari performantele si stabilitatea acestuia, voi folosi niste generatoare de curent constant realizate cu tranzistoare. Sau preferati varianta cu diode plus tranzistor ? Pentru a miscora THD-ul amplificatorului, voi mari curentul prin diferential de la aprox. 1mA (cat este acum) la circa 1,2...1,5mA (deci, aprox 0,75mA prin fiecare tranzistor).

 

6. Pentru a reduce la minim eventuale distorsiuni de racordare care pot apare in etajul VAS al amplificatorului, voi incerca sa micsorez la un minim posibil valoarea rezistoarelor de 510 Ohm si 330 Ohm. Acest lucru s-ar putea sa conduca, mai mult ca sigur, la marirea puteri disipate in etajul VAS al amplificatorului de catre tranzistoare si s-ar putea sa fie nevoie de niste tranzistoare in capsula TO-126, asemenea BD139-140. Dar, asta voi vedea pe parcursul modernizarii amplificatorului.

 

7. Pe intrare ar fi util un capacitor. Nu este un lucru critic dar merita abordat.

 

8. Ar fi util si niste celule Boucherot pe iesirea fiecarui canal audio.

 

9. OPTIONAL: O ultima imbunatatire ar fi folosirea unui circuit pentru limitarea curentului prin tranzistoarele finale dar fiind ceva optional, ramane la alegerea fiecaruia sa foloseasca un asemenea circuit sau nu.

 

Deci, cam astea ar fi cele mai importante modificari care ar trebui puse in aplicare. Daca credeti ca ar mai fi ceva de adaugat sau, de ce nu, corectat, va rog sa-mi spuneti.

 

O sa revin in cursul zilelor urmatoare cu revizia nr.1 a schemei amplificatorului iar pana la finalul acestei saptamani o sa postez si cateva imagini cu masuratori din tipul testelor, inainte si dupa "modernizare".

 

Numai bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Fain topic!  :coolspeak:

Eu as inlocui si radiatorul kitului - mi se pare destul de fragil (mic)!

Daca kiturile astea ar fi construite cu niste cablaje imprimate de calitate, verificate ca lumea, ar fi alta viata dar cand totul se face la duzina, repede si prost, obtinem ceea ce se vede. Pacat de tranzistoarele 945 si 733, pentru ca nu sunt deloc rele pt. audio.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru inceput voi testa amplificatorul cu radiatorul lui, folosind o tensiune de alimentare de +/-30Vcc, urmand ca cel care va cumpara kitul "modernizat", sa inlocuiasca radiatorul (asta tinand cont si de tensiunea de alimentare folosita) si capacitoarele de filtraj. Deci, cele doua lucruri voi fi la alegerea celui care achizitioneaza kitul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am efectuat prima serie de teste, pe versiunea aproape initiala a kitului, cu observatia ca am montat acea dioda 4148 pt. ca LED-ul de power sa nu lumineze interminet si bineinteles, nu am vrut sa risc, am inlocuit puntea redresoare de 4A cu una de 10A. Mai jos am postat o imagine care ilustreaza modul de amplasare a diodei 4148 pentru ca LED-ul de POWER sa nu lumineze intermitent:

Montare dioda pentru ca LED-ul de POWER sa nu lumineze intermitent.jpg

 

Asa cum o sa observati din imagini, am folosit o alimentare, as zice, la limita, aprox. +/-34Vcc, folosind un transformator toroidal de 200VA, cu doua secundare de 24V (am spus la limita din cauza ca voltajul capacitoarelor de filtraj din constructia kitului este 35V). Nu ma asteptam la rezultate, spun asta, din cauza ca fara curent de mers in gol prin finali, nu am sesizat distorsiuni de racordare. Tensiunea de offset este pe un canal 18mV iar pe celalalt aprox.30mV. Totusi, pentru ca sunetul sa fie mai placut e bine sa avem un mic curent de mers in gol prin finali. In cazul de fata, un curent de cel putin 10mA este mai mult decat suficient, dar s-ar putea ca la alte exemplare de kituri lucrurile sa nu stea tocmai asa si sa fie nevoie de un curent de mers in gol mai mare.

 

Puntea redresoare folosita de producatorul kitului, asa cum va spuneam, este de 4A, in conditiile in care, curentul consumat de un canal atinge aprox. 1,8A la puterea nominala debitata de kit pe iesire (aprox. 2,5A in secundar). Deci, avem aprox. 16Vrms pe iesire, pe 4 Ohm, la o alimentare de +/-34Vcc in gol, deci, rezulta 16*16 /4  = 64W / 4 Ohm pe canal (practic masurat). 

 

In ceea ce priveste radiatorul, daca se vor folosi boxe de 8 Ohmi, se poate ventila radiatorul (deci, nu trebuie sa-l inlocuiti). Dar, daca folositi boxe de 4 Ohm, atunci e bine sa va ganditi la un alt radiator.

 

Iata si cateva imagini din timpul primului test (care cuprinde doar o noua punte redresoare si dioda de care va spuneam in primul paragraf mai sus):

alimentare WG-9909.JPG 50Hz sinus 4 Ohm inainte de modernizare WG-9909.JPG 1kHz sinus 4 Ohm in clip inainte de modernizare.JPG1kHz rectangular 4 Ohm inainte de modernizare WG-9909.JPG

 

si o imagine dupa reglarea curentului de mers in gol:

1KHz sinus 4 Ohm modernizare WG-9909 revizia nr.1 cu posibilitatea reglari curentului de mers in gol.JPG

 

Va urma saptamana viitoare a doua parte a testului (si ultima), unde voi monta generatoarele de curent constant, eventual filtrele RC pe iesirile audio (preventiv chiar daca in urma efectuari primului test nu sunt necesare). Tot pe la finele saptamani viitoare voi incerca sa postez si schema modernizata si sa stabilesc pretul de vanzare.

 

(va urma)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am finalizat modernizarea acestui kit. Asa s-a nascut, i-am spus eu, revizia nr.1, care reprezinta strictul necesar pentru ca acest kit sa functioneze corect si sa sune bine, si asta fara a folosi celule RC pe iesirile audio (nu este necesar desi se pot monta preventiv). In ceea ce priveste "sound-ul", am ramas surprins cat de bine poate sa sune, ma refer la versiunea modernizata - vedeti schema atasata mai jos:

WG-9909 rev1.pdf

 

Am notat in schema, cu culoare rosie, ceea ce am adaugat sau modificat. Am inclus si capacitoare de 0,1uF pe alimentare si 270pF pe intrarile amplificatorului. Din cauza ca spatiu disponibil era destul de redus, am implementat o metoda de reglare a OFFSET-ului mult mai compacta si tot la fel de eficienta. In imaginea atasata mai jos am inlocuit semireglabilul si rezistorul pentru OFFSET, ambele in serie, cu un singur rezistor. Bineinteles, puteti face lucrul asta sau puteti la fel de bine sa lasati rezistorul si semireglabilul asa cum am recomandat in schema de mai sus. 

WG-9909 modernizat rev1.JPG

 

Cu modificarile prezentate, amplificatorul functioneaza foarte bine cu un curent de mers in gol prin finali aproximativ egal cu ~12mA. Mai mult nu este necesar.

Se poate lasa radiatorul kitului daca folositi boxe de 8 Ohmi - suplimentar il puteti ventila, dar daca intentionati sa folositi boxe de 4 Ohmi atunci va recomand sa inlocuiti radiatorul si chiar mica electroizolanta dintre finali si radiator.

Bineinteles, cine va achizitiona acest kit va putea sa creeze si o posibila revizie nr.2, unde va putea adauga si o protectie de scurtcircuit pe iesiri, va putea chiar sa inlocuiasca tranzistoarele din circuitul VAS (repet, este optional) sau va putea adauga, preventiv, desi nu cazul, acele celule RC serie pe iesirile canalelor de amplificare. Dar, repet, revizia nr.2 este strict optionala. Tot in revizia nr.2 se poate inlocui radiatorul sau se pot inlocui capacitoarele de filtraj (daca doriti un filtraj mai mare si cu niste capacitoare cu tensiunea nominala de 50V, in loc de 35V). Deci, se poate face si aceste lucruri, dar le-am lasat la alegerea celui care va achizitiona kitul.

 

Pretul de vanzare a acestui kit modernizat este 69 lei (manopera a fost din partea casei, cum se spune), la care se adauga transportul, cu Posta Romana sau curier rapid, la alegere.

 

Eventuale intrebari, pareri, observatii, se mai pot adresa in continuoare in cadrul acestui topic.

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Salutare. Sunt nou aici si am nimerit cautand date despre acest kit cu care m-am pomenit si eu :) desi codul kitului e la fel,la mine sunt rezistentele de putere de 5w cu 0.15 ohmi,condesatoarele alea de filtraj dintre cele mari negre,lipseau,in schimb am 2 undeva deasupra releului,vad ca dv nu aveti. In rest aceleasi piese. Traful la fel de +/-24v...insa atat de putini w scoate kitul??? :)

si as mai avea o intrebare. De ce acest kit cu aceste tranzistoare mai puternice scoate mai incet decat kitul care il am acum pe statia mea cumparata din magazin? Pe ea am tranzistoare A1941 si C5198 si se aude mai tare decat kitul wg-9909. A,iar alimentarea la wg e 24 iar la a mea scrie pe placa intre 32-38v,iar traful ce-l are scoate 30v. Toata stima

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...insa atat de putini w scoate kitul??? :)

Da, aprox. 2 x 60W/ 4Ohm sau 2 x 30W / 8 Ohm, folosind tensiunea de alimentare recomandata de mine in postarile de mai sus. O tensiune de alimentare mai mare nu se recomanda din motive de fiabilitate sau siguranta in exploatare a kitului.

 

Apoi, ce statie ati cumparat din magazin ? Precizati marca si modelul, ca sa facem o comparatie corecta.

Retineti ca, aproape orice placa audio dintr-un PC este capabila sa dea un 0,5Vrms pe iesire ca sa aduca la puterea nominala kitul. Asigurati-va ca sursa de semnal audio pe care o folositi e capabila de acest lucru.

Si aplicati recomandarile din acest topic. Am vazut ca nu aveti montata acea dioda 4148 din apropierea releului!!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am zis mai sus :) Statia care o am cumparata e tot chinezeasca NewJomo pw-20b care se alimenteaza la 30v. Eram curios (pt ca nu le am asa bine in electronica) de ce kitul asta din thread,care are tranzistoare mai puternice decat cele din newjomo,si alimentata la o tensiune mai mica sau asemanatoare cu statia mea,scoate mai putin auditiv decat cea cu tranzistoare de putere mai mici dar alimentate mai mult(newjomo) trafurile sunt cam la fel la ambele..aprox de 150w..sper ca nu v-am ametit :) ms

Editat de Costy_teh
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cand o sa intru in posesia unui amplificator chinezesc NewJomo pw-20b, o sa fac un test ca sa vedeti ce putere debita pe iesire. Pana atunci nu are rost sa facem o comparatie, atat timp cat nu am masurat tensiunile de alimentare si alte caracteristici ale acestuia.

Si inca un aspect, cred ca este a zecea oara cand il repet, caracteristicile tehnice ale tranzistoarelor finale nu influenteaza puterea de iesire debitata de amplificator, ci doar durata lui de viata, asta coroborat si de metoda de racire aleasa de producator. Deci, puterea sursei de alimentare, inclusiv capacitoarele de filtraj si valoarea tensiunii de alimentare, sunt cele care influenteaza puterea debita de un amplificator pe iesire. De fapt, tensiunea de alimentare in sarcina nominala este principalul parametru care influenteaza puterea, iar randamentul amplificatorului doar puterea disipata de acesta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Kitul WG-9909 din acest topic a fost vandut in ultima forma prezentata de mai sus.

 

Editare ulterioara: Daca doriti sa cumparati kituri asemenea testate, dar alt model, spuneti-mi in mesageria privata a forumului, se poate achita in avans cu tot cu modernizare, cu observatia ca timpul de livrare se poate intinde pe cel mult 2...3 saptamani. Deci, daca sunteti de acord cu aceste conditii de colaborare, cu cea mai mare placere va pot ajuta sa intrati in posesia unui kit electronic ajustat corect.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock