Sari la conținut

cum verificam si calculam parametri TS a difuzoarelor ???

releu

Postări Recomandate

Am deschis acest topic deoarece as dori sa discutam aici cateva din aspectele privind metodele de calcul si verificare a parametrilor TS a difuzoarelor. Multe din aceste metode prezentand neajunsuri iar rezultatele am observat ca nu sunt de mare ajutor atunci cand veni vorba sa alegem puterea amplificatorului. Spun asta deoarece am studiat de curand niste rezultate privind masurarea parametrilor TS si calculul puterii difuzorului si dupa aceea am facut o oarecare comparatie cu ceea ce s-a facut la "Burning Amp Festival 2007". Cateva imagini de la acest festival prezint mai jos:

post-4-1200553175_thumb.jpg post-4-1200553235_thumb.jpg post-4-1200553282_thumb.jpg post-4-1200553299_thumb.jpg

Ce parere aveti despre modalitate de masura a difuzorului, adica fara cutie, rezultatele sunt sau or fi credibile ?

Acum se naste o intrebare la care vreau sa va spun ca nu am gasit un raspuns concret. Am vazut ca cei care au participat la acel festival au testat difuzorul fara panou, deci fara incinta. Este adevarat faptul ca capacitatea de a suporta o anumita putere difuzorul este drastic schimbata daca difuzorul se monteaza intr-o incinta ???

Mai tarziu o sa revin si cu alte imagini.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator vtp2
Am deschis acest topic deoarece as dori sa discutam aici cateva din aspectele privind metodele de calcul si verificare a parametrilor TS a difuzoarelor. Multe din aceste metode prezentand neajunsuri iar rezultatele am observat ca nu sunt de mare ajutor atunci cand veni vorba sa alegem puterea amplificatorului. Spun asta deoarece am studiat de curand niste rezultate privind masurarea parametrilor TS si calculul puterii difuzorului si dupa aceea am facut o oarecare comparatie cu ceea ce s-a facut la "Burning Amp Festival 2007". Cateva imagini de la acest festival prezint mai jos:

post-4-1200553175_thumb.jpg post-4-1200553235_thumb.jpg post-4-1200553282_thumb.jpg post-4-1200553299_thumb.jpg

Ce parere aveti despre modalitate de masura a difuzorului, adica fara cutie, rezultatele sunt sau or fi credibile ?

Acum se naste o intrebare la care vreau sa va spun ca nu am gasit un raspuns concret. Am vazut ca cei care au participat la acel festival au testat difuzorul fara panou, deci fara incinta. Este adevarat faptul ca capacitatea de a suporta o anumita putere difuzorul este drastic schimbata daca difuzorul se monteaza intr-o incinta ???

Mai tarziu o sa revin si cu alte imagini.

Parametrii T/S, livrati de producatori in fisa tehnica, sunt: Fs,Re, Qms, Qes, Qts ,Le, BL, Mms, Vas, Sd, Xmax, Eff, Hag, Hvc. La acestia se adauga caracteristica de frecventa, determinata in cadrul unor standarde internationale sau de firma. Restul, inclusiv puterea nominala, RMS, de varf, determinate in diverse conditii sunt parametri generali. Fara a cunoste in ce conditii s-au facut determinarile, cel mai bine este sa lucrati circumspect, avand in vedere ca f.putini producatori publica si determinarile asupra compresiei acustice, datorata incalzirii bobinei.

o alta recomandare, de bun simtz este de a utiliza amplificatorul la 1/2 din puterea sa declarata! In felul acesta exista un headroom de 3 dB care permite preluarea oricaror varfuri fara distorsiuni care sa afecteze functionarea difuzoarelor.

Puterea suportata este evident influentata de modul de utilizare, exemplu: wooferele pentru bass-reflex au, din constructie, bobine scurte pentruca se presupune ca acest woofer va fi incarcat corect si deplasarea bobinei va fi mica ( sub Xmax) si nu va iesi din campul magnetic, in zona in care functioneaza liniar wooferul. Neincarcata, membrana se va deplasa pana la depasirea Xmax, daca puterea este mare, si, va apare distrugerea mecanica si electrica!

Nu stiu ce anume s-a urmarit in pozele respective, dar, nu cred ca determinarea parametrilor T/S! Sa nu fie vreun bluff facut de semidocti sau cu caracter comercial!

Link spre comentariu

multumesc de indicatii domnul vtp.

Restul, inclusiv puterea nominala, RMS, de varf, determinate in diverse conditii sunt parametri generali.

Ce intelegeti dvs. prin putere nominala la un difuzor, de varf etc ??? De regula daca montez un difuzor intr-o incinta si acordez incinta sa presupunem la 60Hz, maximul de energie absorbita de difuzor va fi canalizata spre aceasta frecventa ? Gresesc ??? Asta inseamna ca un difuzor care este testat AES la 1kHz cu zgomot roz, care are o anumita putere AES (sa zicem un 200W), dupa ce montez difuzorul in incinta acordata la frecventa - sa presupunem 60Hz - in timpul unui program sonor curentul maxim a bobinei difuzorului corespunde unei anumite puterii suportate de acesta, care cred eu ca este mai mica decat aia AES. De fapt nu cred, ca am si probat odata pe o incinta, puterea era de 4 ori mai mica.

Totusi, de ce Xmax se raporteaza in masuratori la tensiune si nu la curent, pentru ca F=B*I*l. Cu cat curentul prin bobina difului e mai mare cu atat mai mult creste deplasare bobinei, si asa cum ati precizat mai sus, existand riscul ca difuzorul sa intre "in zona in care functioneaza liniar". Eu personal, facand niste experimente modice, sa le zic asa, am vazut ca la un curent de circa 2,5A sinus efectivi prin bobina, un difuzor cu membrana de cauciuc 20cm diametru - la frecventa de acord a incintei - era serios solicitat. Tensiunea sinus efectiv aplicata era doar de 10V (diful era de 4 Ohmi). Daca ar fi sa-i calculez puterea imi rezulta un 25W, iar daca ar fi sa ma iau dupa specificatii, producatorul a trecut un 80Wrms. Cum va explicati diferenta ????

Link spre comentariu

Vizitator vtp2

Parametrii electrici si mecanici ai unui difuzor sunt masurati in conditii specificate in standardele internationale, nationale si de firma. Ele nu sunt identice de la tara la tarasi de la firma la firma. De aici si diferentele care apar la determinarile practice executate in alte conditii, deci, trebuie sa cautati conditiile in care producatorul a facut determinarile. In timp, s-au produs si modificari ale standardelor.

Ex.: putere:

- nominala: puterea suportata de difuzor pe o durata nelimitata de timp;

- muzicala: puterea maxima aplicata, constand din program muzical, pe o durata de timp determinata;

- de varf: puterea muzicala x2

In domeniul pro se utilizeaza semnale standard, si, se fac determinari asupra efectului de compresiune dinamica a presiunii sonore.

Link spre comentariu

• 2 weeks later...

fara incinta se poate masura frecventa de rezonanta .

Are dreptate colegul de forum , firmele scriu ce vor ele pe difuzoare si in foile cu specificatii.

Dupa experientele nefericite puterea nominala ( adica ce scrie pe difuzor) trebuie luata Pn/10 .

Adica la un dif pe care scrie 300 W sa nu dai mai mult de 30VA .

Se da tensiunea pe difuzor ca sa poata lpoporul sa calculeze U^2/Z .Daca statia nu da curent nu veiu avea nici "U " .Adica daca statia are impedanta de iesire mare nu va ajunge la U max de care avem nevoie ca difuzorul sa functioneze la "maxim" .

( de fapt numai curentul se masoara , tensiunea se masoara indirect un voltmetru este un mili sau microampermetru cu rezistenet aditionale de valoare mare ca sa limiteze curentul ...etc ..in cazul voltmetrelor rlrctronice tot curent se masoara dar un curent foarte mic.)

Cu wooferele e cu cantec , ar trebui sa avem X cat mai mare ca sa poata reda dinamica cat mai corect , dar defilam cu ce avem. Chiar se fac difurile de bas (de sub W nici nu vorbesc) cu magneti "slabi" ca sa aiba "curent dumping " mic si sa aiba cursa mai mare .Si cu pierderi si distorsiuni vom vaea ceva bas.La bas urechea umana nu-i atat de sensibila la distorsiuni .

Puterea cred ca se poate masura cu o greutate pusa in cosul membranei , se aplica tensiune continua pe bobina mobila si se masoara excursia mebranei , apoi se calculeaza forta etc... am vazut intr-o publicatie Poloneza .

Conditiilde masurare "noi " sunt altfel dacat cele de acum 20 de ani , alt standard ( mai comercial ) dar trebuie sa se gaseasca pe net .

Chiar ca nu ma intereseaza ca un difuzor rezista la 1000 W 4 microsecunde cu semnal de brust ec "seamna cu situatia reala adica cea cu program muzical ?????" .O fi dar mai amesteca baieti ceva coeficiente "K" ( lol) ca sa le iasa ce vor iei.

In datele difuzorului se da SPL pe o diagrama Bode si se poate deduce ce raspuns are la diferite frecvente .

Si mai scrie cu litere mici pe foaia difurilor ( la firmele serioase ca si JBL ) cum ca toate masuratorile au fost facute la 1/10 din puterea nominala !!! DECI multe semne de ?????????????

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock