Sari la conținut

VU-Metru cu LM3915 60dB

Dudikoff

Postări Recomandate

Vad ca lipsesc valorile din schema. Ce sa fac cu el fara valori ?

Oricum nu imi place.

Inca mai astept raspuns la intrebarile de la postul cu preamplificatorul.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1.) TL072 functioneaza stabil cu gain intre 1 si 32 ?Da.

2.) Mai e nevoie sa ii pun un filtru RC trece jos la intrarea in primul preamplificator al vu-metrului (cum se pune la intrarea in amplifurile de putere) ?Nu stiu la ce filtru va referiti.

3.) Am impresia ca TL072 avand intarea pe J-Fet ar trebui pusa o rezistenta de la intrare la masa, nu ? De cat sa fie ?100K

4.) Rezistenta din reactie, de la intrarea inversoare la masa e ok de 4,7K ? Ar fi mai bine cu alta valoare ?

5.) Acum ca am alimentare diferentiala, mai e nevoie de condul de pe reactie care vine spre masa (22uF) ? In simulare merge si fara el.

Cele doua componente R17 si C14 reduc reactia negativa pentru frecvente joase.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Dudikoff,

eu cred ca ai plecat bine din start, cu un AO ca amplificator de CA (curent alternativ) - chiar daca pe iesirea lui vei avea un offset de VCC/2 (din cauza ca ai alimentat unipolar AO-ul) poti sa-i decuplezi componenta de curent continuu printr-un condesator la iesire, care va bloca pe VCC/2,

Singura conditie necesara e sa limitezi factorul de amplificare al AO sa nu ai amplitudinea la iesire mai mare de VCC/2 ca nu are unde sa creasca (rail to rail la tine e intre VCC si GND)

dupa asta pui un reresor cu doua diode + urmat de o sarcina formata dintr-un un condensator in paralel cu o rezistenta

(aranjamentul asta se numeste leaking charge pump) - practic diodele pompeaza alternante ale semnalului in condensator, iar resitorul il descarca constant. - nivelul de tensiune din condensator va fi proportional cu amplitudinea semnalului tau.(se mai numeste si detector de anvelopa, sau simplu detector)

ar fi bine sa ai si un etaj buffer tot cu AO dupa redresor, alfel redresorul ar putea fi afectat de impedanta de intrare a LM-ului.

posibil sa nu fie nevoie de buffer daca pui o rezistenta de sarcina dupa redresor (10K sa zicem) si intrarea in LM are impedanta mult mai mare.(de 100 de ori mai mare)

Prog ti-a dat sfatul sa nu simulezi ci sa iei o schema de gata, eu iti dau sfatul invers, simuleaza si invata ceva ca are valoare mult mai mare decat sa reproduci o schema care n-o intelegi.(simularea nu costa piese si nici cositor)

RR

Editat de roadrunner
  • Like 1
Link spre comentariu

Da, pai eu niciodata nu fac o schema asa cum o gasesc pe net, pana nu o studiez si inteleg ce face fiecare piesa din ea.

Impedanta LM-ului cred ca e mare pentru ca are el buffer pe intrare. In datasheet zice asa: "Input Bias Current (at Pin 5): 25...100 nA". Asta cred ca inseamna o rezistenta de zeci de mega... Am mai vazut niste scheme si fiecare recomanda ca filtru dupa redresor, o rezistenta serie de 1...2K urmat de un cond la masa de 0,47...1uF. Chiar si in datasheet tot asa recomanda.

Uite cum am hotarat pana la urma sa fac... Ce zici ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

ok, daca are impedanta mare de intrare LM-ul e bine, nu-i nevoie de buffer.

Intrebarea e de ce nu casadezi LM-urile? preferi sa faci doua lanturi de amplificare cu castig diferit? care e logica?

cand casacdezi ai doua posibilitati

1. Intrarile LM-urilor sunt legate impreuna, in cazul asta recordarea (in castig) intre led-ul #10 si led-ul #11 se face jongland cu Vref (cam nasol de nimerit)

2. Vref-urile sunt legate impreuna si racordarea se face prin adaugarea unui amplificator (AO) pentru primul LM - amplif cu castig fix, castigul fiind dat de rezistentele din reactie.(metoda asta e mai buna si mai repetabila)

Gasesti exemple la ambele metode in datasheet la pag 14 Fig 22 (http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm3915.pdf)

NU e nevoie sa faci detectorul (redresorul) separat pentru fiecare LM in parte. In schema postata de tine ai doua redresoare full wave (un redresor pentru fiecare LM)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Pai exact asa am facut si eu cum ai zis tu la a 2-a posibilitae si cum e in datasheet fig. 22. 4.gif

Nu sint 2 lanturi de amplificare. In schema mea, primul opamp este preamplificatorul general (pt ambele LM-uri). El trebuie sa aduca semnalul la cei 5V ai referintei. Din el merge semnalul direct (prin redresor) la LM-ul de sus, iar prin urmatorul opamp (cu castig fix, 30dB) merge in LM-ul de jos exact cum se recomanda in fig 22. Da, puteam sa fac sa se regleze referinta si curentul prin leduri cu cate un singur semireglabil dar imi place mai mult separat pt ca pot sa le reglez mai precis.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Da, dar prima data ai zis amplificatoare nu redresoare. Ma rog, nu conteaza...

Am pus cate un redresoar pentru fiecare LM pentru ca daca puneam unul singur trebuia sa-l pun inaintea amplificatorului cu castig fix de 30dB, iar acolo sint semnale de amplitudine mica (7mV) iar redresorul nu cred ca mai lucreaza bine la nivelul asta. Asa, cu 2 redresoare, nivelul minim redresat de fiecare redresor este de 223mV, nivel mai mult dect suficient pt redresare.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

7mV sunt nivele de intrare de microfon, ma rog tu stii mai bine ce nivele ai pe acolo

lantul tau trebuie sa arate cam asa:

1. Amplif de intrare care sa aduca nivelul ales de intrare (daca e asa mic) ceva la de ordinul sute de milivolti la iesire

2. Redresor (full sau half, peak sau average) unul singur. - si redresorul are castig (sau poate avea mai bine zis)

3. Optional un AO in configuratie de amplificator de CC care sa aduca la nivelul full scale (in functie de Vref aleasa de tine) daca tensiunea maxima la iesirea redresorului e suficient de mare nu mai e nevoie de etajul asta.

4. Aici in functie ce solutie ai ales sa cascadezi

a) Daca ai ales sa ai referinta comuna atunci mai pui un AO cu castig de 30db pentru LM-ul cu led1..led10

b) Daca ai ales sa ai referinte separate nu mai pui nimic si legi intrarile LM-urilor impreuna.

Eu personal as alege solutia a). - ca e mai simplu sa reglezi Vref (practic ai 1 Vref comun in loc de doua) - e mai simplu sa pui niste rezistente de precizie 0.1% in reactia unui AO (eventual as pune un AO la care pot regla offset-ul)

Cu cat tii lantul de amplificare mai simplu cu atat va fi mai usor de reprodus daca faci mai multe si mai usor de reglat.

RR

PS - tu ai facut o combinatie intre a) b) - fara sa te folosesti de nici un avantaj al niciunei metode.

PS2 - cred ca tu pleci de la ideea ca redresorul are nevoie de un nivel minim ca sa poata functiona, ceea ce e gresit, redresoarele cu AO tocmai asta fac, rectifica de la zero compensand caderea de tensiune pe dioda. La link-ul de aici pot sa citesti despre circuite de rectificare cu AO http://sound.westhost.com/appnotes/an001.htm

figura 6A. e cam ce vrei tu acolo, un redresor la care poti sai dai si castig (gain) sacrificand un pic impedanta de intrare.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

L-am facut, si este un esec total ! De mers merge cum a fost gandit dar apare un fenomen. Cand ii dau semnal, ledurile galbene incep sa se aprinda inainte ca verzile sa se aprinda complet, iar cand opresc semnalul verzile incep sa se stinga inainte ca galbenele sa se stinga complet. Deci e foarte proasta ideea asta cu semnal separat pentru fiecare integrat ! Dar ma mir de ce aia din datasheet o recomanda... ei n-au vazut ca nu merge ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

cand casacdezi ai doua posibilitati

1. Intrarile LM-urilor sunt legate impreuna, in cazul asta recordarea (in castig) intre led-ul #10 si led-ul #11 se face jongland cu Vref (cam nasol de nimerit)

pai eu ce ti-am spus mai sus? ca e greu de racordat cand trebuie sa reglezi cu 2 Vref, asa se invata cel mai bine. (pe cont propriu)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Nu e greu, e imposibil ! Si nu Vref-urile sint problema, alea le reglez foarte precis. Problema e ca semnalul pe IC2 incepe sa creasca inainte ca IC1 sa fie saturat. E pur si simplu imposibil, nu ai ce sa-i faci. Nu inteleg de ce dracu mai recomanda in datasheet sa faci asa, ei nu vad ca nu merge ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock