Sari la conținut

Amplificator auto AUDIOLA BS-238swbt

ovirgil

Postări Recomandate

AUDIOLA BS-238swbt .

Este un amplif auto 2x200W . la 12v . As vrea sa inlocuiesc tz din etajul final care sant arsi .

Acest amplificator este dat pe net cu tz mosfet . Acesta este cu tz  KTB2955si KTD3055 , nicidecum mosfet . Oschema ar fi binevenita , sau un manual sevice .

Ceva caracteristici date de un site .

2 x 200 W/2 ohmi
1 x 400 W/4 ohmi (Bridge)
Poate lucra 2.1 (2 sateliti + subwoofer) cu filtre pasive potrivite

Amplificare pe tranzistoare MOSFEET
2 functii:
- FULL (full spectrum)
- LPF (low pass filter)
Corector pt bass si treble 0 -> 12 db
Intrare: LOW LEVEL (pe mufe RCA)
Iesire LOW LEVEL
Reglarea nivelului de intrare (GAIN)
Protectie la scurt-circuit pe iesire, supra sarcina, inversarea polaritatii la alimentare, supra-tempertura

Cei care i-am gasit pe el , si cred ca sant originali, sant KTB 2955 , si KTD3055 .
As vrea sa-i inlocuiesc cu 2SC5200 , si 2SA1943 , deoarece la un canal era dusi finalii . Din ce am vazut in datasheet , mi se par asemanatori , numai ca acestia sant mai puternici , si cu capsula mai mare , dar este loc sa ma descurc .
Problema este daca se pot inlocui cu acestia , fiindca prin zona ceilalti nu se gasesc .
Daca nu se poate inlocui va rog indicati-mi alte tipuri ,  poate gasesc pe linga casa .

Multumesc anticipat .

.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt slabe sanse sa gasiti un manual de service la acel amplificator audio. Intr-un asemenea caz va recomand sa scoateti pe hartie schema amplificatorului (nu e usor dar e de recomandat). In plus, postati si cateva imagini cu amplificatorul.

KTB2955 si KTD3055 se pot inlocui cu 2SC5200 si 2SA1943 cu conditia sa incapa in montaj. Va spun asta din cauza ca avand capsula mai mare, nu veti putea sa prindeti in gaurile lui KTB sau KTC doi finali adiacenti de tipul 2SA/2SC (depinde de distanta la care au fost date gaurile de montare).

Link spre comentariu

Iata ceva poze .

Sursa debiteaza 2x34v , si functioneaza ok .

Pe canalul defect am pus BD912/BD911 , dar se aude mai incet , fata de celalalt ,  fiindaca tz au factorul de amplificare mic , si cred ca asta este cauza . Diferenta de volum , nu ar fi mare , dar vreau sa-l fac cum se cuvine .

Ce parere aveti , scoate pocnitoarea asta 100w pe 4ohmi? Nu am degand sa il folosesc ca subvufar ...., ci  in doua canale stereo , ca un amplf normal . Sper c? ,  calitatile lui sa fie multumitoare .

Am sa incerc sa scot si o schema la partea finala , asta daca cumva nu o are vreun user .

vcujgx.jpg

jtkiv8.jpg

fdayr7.jpg

fu73oy.jpg

23sdut5.jpg

Editat de ovirgil
Link spre comentariu

Am reusit sa scot schema .

As dori un ochi avizat sa verifice daca am facut greseli . Nu cred ca a esit din prima , cu tote verificarile ulterioare . Am trecut pe schema numai notatiile de pe pcb . Cu valorile lor , e mai greu , ar trebui scoase de pe pcb .Diodele zener , nu au nimic sris pe ele . cand am sa-l pun in functie am sa masor tensiunea pe ele , deocamdata este demontat.

Deasemeni , daca poate spune cineva , daca acest amplificator chiar se incadreaza la parametrii specificati in prospect , aratati mai sus . Eu cred ca nu , dar poate nu am dreptate . Ptr mine , sant cam ciudate conexinile la anumite componente , sau chiar la ci KIA4558S . Mai sant 3 ci KIA4558S , care fac parte din circuitul de intrare , corectie .

O alta obs ar fi cum se fac reglajele ptr curent de mers in gol , fiindca nu are nimic de reglat , totul este fix .

post-847-0-88847500-1421475049_thumb.jpg

Editat de ovirgil
Link spre comentariu

La o tensiune de alimentare de +/-34V si tinand cont de caderea de tensiune in sarcina, pe 4 Ohm veti obtine un 50...60W/canal (poate si un pic mai mult - spre 70W - dar la un factor THD destul de mare).

In ceea ce priveste schema desenata, observ acolo mai multe greseli, cum ar fi:

- emitorul tranzistorului T111, respectiv T113, ar trebui sa fie legati de rezistoarele R129 si R123, deoarece T111 & T113 sunt de tip PNP;

- superdioda realizata cu T107 nu face legatura cu prefinalul dinspre "-" alimentare (probabil, o lipsa de conexiune);

- diodele Zener de pe alimentare amplificatorului operational pot fi de 12 sau 15V (nu cred ca ar avea mai putin de 12V);

- T106 si T109 sunt intr-un montaj mai mult ca sigur desenat gresit (aici cred ca ati amestecat partea de intrare a amplificatorului cu partea VAS). Deci, revizuiti partea asta.

In rest, sa inteleg ca dupa ce ati folosit BD911 si BD912, amplificatorul functioneaza 100% corect ?

Link spre comentariu

Dupa ce am folosit BD-urile canalul respectiv se auzea ceva mai incet , nu ca celalalt cu tz originali . De asta am zis sa pun tz 2SC5200 si 2SA1943 , la ambele canale . Se mai poate mari tensiunea de alimentare ? In ce limite . Intentionez sa-l fac stationar , alimentat de la retea .

Iata shema rearanjata . Sper sa fie bine .

post-847-0-55573800-1421492049_thumb.jpg

Editat de ovirgil
Link spre comentariu

La schema mai aveti de munca (in special unde sunt tranzistori NPN si unde sunt PNP). Si cateva conexiuni sunt sub semn de intrebare. Din pacate, la partea asta, nu prea va pot ajuta deoarece nu am placa electronica a amplificatorului.

Dar spuneti ca ati reusit sa-l scoateti cat de cat la capat, e un lucru bun. Daca va ganditi sa-i mariti tensiunea de alimentare, nu va recomand, din cauza ca va trebui sa faceti modificari majore, cum ar fi inlocuirea tranzistoarelor etc., iar din acest motiv mai bine construiti un amplificator audio separat pentru casa cu alte kituri electronice din comert sau construite prin forte proprii.

Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Am reusit sa corectez schema dupa PCB-ul original . Sper sa fie bine . Poate mai trb si  altcuiva .

In cazul care este bine rog adminul sa stearga posturile cu celelalte scheme .

Multumesc

post-847-0-43706200-1423201828_thumb.jpg

Editat de ovirgil
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock