Sari la conținut

Postări Recomandate

Va salut. Am modificat cateva surse ATX astfel incat sa fie reglabile(max 20V), toate functioneaza, mai putin ultima. Aceasta imi arde tranzistorul dinspre VCC la momente aleatoare chiar si cu un consum infim. La un momentdat a functionat fara probleme cu sarcina de 10A fara sa se intample nimic. La urmatorul test a facut poc. La primele teste se ducea dioda din secundar care era Schottky, dar era de asteptat. Dioda era de 45V si sigur aveam varfuri mai mari de 45V. Cu dioda in scurt, clar se ducea si 1/ambii tranzistori din primar. Acum am pus diode de 200V si tot s-a dus tranzistorul dinspre VCC. Probabil si in primar apar varfuri de tensiune mai mari decat suporta MJ13007. Bipolari la tensiune mai mare nu am, dar am MOS de 900V 2SK4207(datasheet). Am pus si MOS de 600V fara nici o modificare in sursa, dar nu murit in primele secunde ambii. In speranta ca cei 900V ai mosului o sa fie suficienti, ce modificari ar trebui aduse pt a putea inlocuii bipolarii cu MOS? 

post-9905-0-56376700-1420984025_thumb.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5710-inlocuire-bipolari-cu-mos/
Distribuie pe alte site-uri

Nu poti inlocui bipolar cu mos in atx, principiul de functionare e dedicat.

Nu ai nevoie de tranzistoare cu Uceo mai mare de 400V. Nu poate exista o tensiune mai mare in primar, asta datorita configuratiei.

Poti verifica daca diodele antiparalel colector-emitor sunt bune.

Inlocuieste condensatoarele din bazele bipolarilor cu altele noi, fara sa le masori.

Verifica atent cu multimetrul rezistoarele si diodele din zona bazelor. Daca e nevoie, extrage cate un terminal pentru a le masura.

Schimba ambele tranzistoare (intotdeauna ambele, nu doar unul).

Verifica driverii si componentele din jurul lor (diode antiparalel, rezistoare).

Daca ai facut toate astea si tot se intampla, sfatul meu e sa abandonezi sursa.

Daca vrei sa te abitionezi, ia dintr-o sursa identica si identic modificata si schimba componente, inclusiv trafuri. Vei vedea in final cauza, dar trebuie sa te inarmezi cu 13007 si nervi.

Editat de smilex
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5710-inlocuire-bipolari-cu-mos/#findComment-57854

Mare parte din componentele precizare sunt verificate, dar o sa le verific din nou mai atent. Am ars 7-8 buc 13007 si mai am 4 disponibili. Daca nu o fac sa mearga inainte sa ii pocnesc si pe acestia o abandonez. Aveam mai multe surse disponibile, dar am ales-o pe asta pentru ca avea traful mai mare EI-40.

Poate reusesc zilele astea sa intu intr-un laborator la facultate unde am si osclioscop.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5710-inlocuire-bipolari-cu-mos/#findComment-57857

Fa testele de anduranta la curenti de maxim 5A. Numai daca te convingi ca e ok poti trece mai sus. Oricum, 10A imi pare extrem de mult in acele conditii, cu acele modificari inseamna 4A prin 13007, iar asta inseamna (conf. pdf) un necesar cam de 2-3A in baze, deci un raport de transformare aproape unitar la trafo driver (infasurarea inseriata cu primarul fata de cele baza-emitor), ceea ce eu n-am intalnit in putina mea experienta de atx.

Ma repet, schimba condurile din baze.

Sper ca 13007 erau si tranzistoarele originale. Exista si facaturi pe piata...

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5710-inlocuire-bipolari-cu-mos/#findComment-57860

Salut am aceiasi probleme cu o sursa de 350w cu principiu de fuctionare  ca cele de atx este o sursa care o folosesc la un sistem fotovoltaic sursa a fost modificata pentru a scoate 500w acum trei ani si a fuctionat bine pana au cedat tranzistori de putere 2sc3320 sant niste tranzistori mai speciali cu Vce,sat sub un volt la 2 A cu cat fuctioaau la putere maxima a sursei si cu o disparitie termica mica, datele din pdf ale tranzistorului are Vece,sat 1v la 6 A deci la doi amperi e sub 0,5v tranzistori care iam Inlocuit sant aceiasi 2sc3320 dar contrafacuti si nu tin decat cateva minute se distrug prin disparitie termica mare, am verificat comanda in baze tranzistorilor cu osciloscopul la alta sursa care fuctioneaza e acelasi semnal de comanda ca la sursa defecta, si am riscat am schinbat tranzistori de pe sursa buna pe sursa defecta si surpriza sursa fuctioneaza bine deci tranzistori de pe piata sant contrafacuti nu au datele de catalog, negasind tranzistori buni mam hotarat sa modific sursa cu mosfeti sa iau comanda de pe tl494si cun draiver IR2110 sau IR2113 sa dau comanda la mosfeti flinali irfp460 si protectia sa o fac cu traf de curent dar citind mai sus ca nu se poate modifica cu mosfeti o asfel de sursa care ar fi problema ar trebui rebobinat traful sau te refereai ca fara modificari pe care leam mentionat cu draiver ir 2110 nu se poate modifica, eu am patru surse in paralel pentru 2000w din sistemu fotovoltaic si au fuctionat bine peste 3 ani care ar fi cea mai buna solutie sa mai caut tranzistori 2sc3320 buni pentru a nu ma complica cu modificarea sursei.  

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5710-inlocuire-bipolari-cu-mos/#findComment-57862

Am facut astazi cateva masuratori, inainte sa citesc postarea #4. Am verificat componentele mentionate, sunt ok. Am schimbat c-urile din baze. 

13007 sper si eu sa fi fost originali, dar nu prea cred, i-am avut din recuperari.

Testele le-am facut la 10V - 7A. Sursa a rezistat, radiatoarele au fost caldute. O sa mai fac alte teste sa vad cat rezista.

Ce nu imi place mie este semnalul la iesirea TL-ului. Este corect acest semnal?

SCRN0346.jpg

Alte capturi de osciloscop:

Secundar trafo

SCRN0343.jpg

Tensiunea dupa diode

SCRN0344.jpg

Comanda trafo driver

SCRN0345.jpg

Primar trafo(cu masa luata din secundar, nu stiu cat de corecta este masuratoarea)

SCRN0347.jpg

Imaginile de mai sus sunt cu sursa in sarcina, urmeaza cu sursa aproape in gol (70 Ohm sarcina).

Secundar trafo

SCRN0348.jpg

Iesirea TL

SCRN0349.jpg

Comanda trafo driver

SCRN0350.jpg

Primar trafo

SCRN0351.jpg

Asta nu mai stiu de unde este, dar o pun.

SCRN0352.jpg

Sursa a functionat de fiecare data in sarcina, dar cum o lasam cu consum mic sau fara consum atunci murea, dar acum vad si de ce. La cum arata formele de unda fara sarcina nu ma mira. Spune-mi daca mai sunt necesare alte masuratori, mai am acces la osciloscop.

Editat de m.mihai
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5710-inlocuire-bipolari-cu-mos/#findComment-57881

Nici mie nu-mi place iesirea tl, dar e posibil sa fii perturbat de cate ceva. Poate ceva masa sonda incorecta, ca daca ma iau dupa cei 2V/div, ai avea varf de 4V in baza driver, ceea ce e exclus, maxima posibila este de 2V.

Nu-mi pare nimic anormal la functionarea cu sarcina mica. 

Ultima poza e probabil dupa redresare, inaintea inductantei.

Testeaza pana la 5A in ce fel vrei inclusiv cu sarcina minora. Urmareste regimul termic.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5710-inlocuire-bipolari-cu-mos/#findComment-57883

Tocmai am terminat inca un test. Am cerut cam mult de la sursa, dar am vrut sa vad daca rezista, iesire 13.3V - 10A. In afara firelor de la sursa catre sarcina care s-au topit, nu s-au intregistrat alte avarii. Raiatoarele caldute, rezistentele pe care citesc curentul sunt calde, doar rezistenta(47Ohm) serie cu condensatorul din primar frige, in rest totul ok. Maine o sa pun cabluri mai groase si mai testez, vreau sa vad cat poate sa duca, chit ca o sa imi pocneasca ceva. O sa fac teste si cu sarcini mici.

Editat de m.mihai
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5710-inlocuire-bipolari-cu-mos/#findComment-57885

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock