Sari la conținut

Technics su-z980 cu svi3205 ca final defect.

orlandobarbulescu

Postări Recomandate

Buna ziua. Am un amplificator Technics su-z980 cu svi3205 ca final. Am montat ca prostul boxe de 4 ohm ?i dup? ce releul s-a ?nchis ?i deschis de 2-3 ori acum nu mai deschide de loc.

Nu este arsa nicio siguran?a, partea de comutare si interfa?a vizuala functioneaza, doar releul de ie?ire nu cupleaz?. ( cu boxele deconectate de data asta)

Am g?sit o schema a unui amplificator asem?n?tor x980 si la pg 10 apare comanda releului pe pinul 19 al integratului final -0,8 v. Aceasta tensiune nu este generata de integrat. pe tranzistor, care este bun, am ?n colector cam 20 vcc dar ?n baza nu am tensiune. Tensiunile de alimentare ale integratului sunt +-60 vcc si sunt prezente. Nu se ?ncinge integratul ?i nimic de pe placa nu arata cum ca ar fi ars ceva. Ma pute?i ?ndruma spre depanarea acestui amplificator. Va mul?umesc anticipat.

schema este la aceasta adresa https://onedrive.live.com/redir?resid=3C0A39C3BF80D389%212279

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

P?i nu pe plac? trebuie s? cau?i ceva ars ci ?n integrat, adic? l-ai stricat. Protec?ia e inclus? ?n integrat, nu ai cum s-o ocole?ti. Altul sau alt amplif.

Link spre comentariu

doar releul de ie?ire nu cupleaz?. ( cu boxele deconectate de data asta)

Dar cu ele conectate?

apare comanda releului pe pinul 19 al integratului final -0,8 v.

Dar daca ii aplcati tensiune in baza pritr-o rezistenta, reactioneaza releul?

Link spre comentariu

Nu e bine s? se joace cu releul, se va trezi cu tensiune continu? pe unul din canale la bornele de boxe, poate pe ambele. De asta au ?i prev?zut inginerii de la Mathushita protec?ia ?n integrat, s? evite alte accidente.

Link spre comentariu

orlandobarbulescu

Verifici tensiunea la ie?irile integratului, adic? pinii 3,6 ?i nu bornele din spatele amplifului, acolo s?nt 0V cu releul deconectat ?i degeaba verifici acolo.

Editat de zal
Link spre comentariu

Caut? pe net alt integrat, c? de reparat acesta e foarte greu, munc? de ceasornicar sub lup?, iar de replicat la fel de greu, nu din cauza schemei, c?ci e un amplif cu amplificare unitar?, dar mai con?ine ?i echivalentul unui AN7073. Releul e comandat cu tensiune negativ?.

Link spre comentariu

Cam asa arata acum integratul. Se vede cablajul exfoliat in stanga si un tranzistor este ars.

ca Am gasit ceva pe net insa nu stiu daca sunt originali sau copii chinezesti. Singurul de incredere era o placa de alt amplif cu 2 integrate lipite pe placa . Problema e ca e din Anglia si nu am garantia ca nu sunt arsi. Are reputatie buna tipul dar totusi...

Oricum multumesc pentru raspunsuri.

post-2227-0-21612000-1417686989_thumb.jpg

post-2227-0-59009400-1417686997_thumb.jpg

Link spre comentariu

Dl ?ZAL? am verificat sta?ia, functioneaza f?r? alte probleme. Afi?eaz?, comuta, am legat pe pinii 13, 15 de intrare de pe placa , dup? ce am scos integratul, prin condensatori semnalul la alt amplificator si se aude foarte bine, f?r? distorsiuni, merg controalele de tonalitate, super basul, stabilizatoarele de joas? tensiune nu se ?ncing.... Nu functioneaza vu-metrul ( dar e normal pt ca semnalul si-l ia de pe ie?irea etajului final. Nu cupleaz? ?nsa nici releul de ie?ire. Dac? tensiunea continua de pe detector a disp?rut nu ar trebui sa cupleze?

Adic? , ce ?ntreb eu, mai trebuie sa caut ?i altceva? Dac? instalez integratul risc sa ?l ard sau conform descrierii mele ar trebui sa func?ioneze?

Va mul?umesc pentru amabilitate.

Editat de orlandobarbulescu
Link spre comentariu

Amplifurile din clasa asta, a?a numite ''Class AA'' au de fapt dou? amplifuri ?n cascad?, primul, denumit ''voltage amplifier'' e cu integratul AN7062 ?i cu trz finali ?n capsul? TO220 sau asem?n?tori, adic? un etaj final de putere mic?, legat prin ni?te bobine la ie?ire (evident c? prin contactele releului). C?derea de tensiune de pe acele bobine, excit? ampliful final ''current amplifier'', realizat cu un SVI sau STK, un amplif normal dar cu amplificare x1.

Chiar am vrut s? modific unul pe vremuri s?-i cresc amplificarea ca s?-l folosesc de unul singur, dar l-am v?ndut.

...............

Releul e comandat din SVI, nu lucreaz? singur, ai scos integratul ?i de aceea releul e mort. O dat? montat unul bun, toate func?iile amplifului ar trebui s? r?spund? normal.

.................

Nu mi-e clar ce experien?? ai, findc? exist? ?i varianta modific?rii amplifului mic ?ntr-unul de putere, plus ad?ugarea unei protec?ii. Asta presupune ceva ?ndem?nare la montarea de trz finali pe s?r?cia de radiator. Dac? nu te pricepi prea mult, mai bine cumperi un SVI nou.

Link spre comentariu

Ma g?ndesc, dl ZAL ca as putea schimba transformatorul care scoate 2x45vca si una de 5vca cu un altul toroidal ( pe care-l am ) pt adaptarea unor integrate mai moderne de genul tda 7296 sau lm 3875/76 plus tensiunea de 5vca.

Problema e ?n adaptarea soft start, mute, protec?ia la cc ?i tensiunile de joasa folosite in restul amplificatorului. Poate fi mai complicat. La tda Ualim ar fi +- 30 deci la jumatate fata de svi, are deja pini dedicati mute-startsoft...

Link spre comentariu

E ?i asta o variant?, modificarea total?, dar vei pierde mult din putere, avantajul c? la +/-30V ?ine TDA-ul original ?i la 4 Ohmi, repara?iile ulterioare s?nt destul de ieftine... Se pot refolosi destule din schema existent?, stabilizatoarele, redresarea, filtrele de ie?ire ?i releul...

Dar va ar?ta ur?t.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock