Sari la conținut

Cea mai ieftina protectie a consumatorilor impotriva supratensiunilor retea

DjLeco

Postări Recomandate

In ultima perioada, tot mai multi oameni se pling de aparate "trosnite" din cauza supratensiunilor pe reteaua nationala de 230Vac.

In special in mediul rural, chiar un verisor de-al meu, in Peris, a ramas fara frigider, amplificator, si alte bunuri ce erau in priza.

Supratensiunea a aparut dupa o defectiune (intrerupere a alimentarii pe retea), cind a revenit tensiunea, a trosnit tot ce era in prize.

Desi stau la bloc si pina acum nu am avut probleme, am decis ca paza buna te scapa de primejdia rea.

Pentru asta va trebuiesc niste VARISTORI de curenti mari (6500A surge) si tensiunea dorita la care doriti sa actioneze, eu am ales varistori de 6500A si 250Vac, adica 20N391K.

Acestia au un timp de raspuns exceptional.

http://www.spiratronics.com/data/6815.pdf

Am pus cite 2 in paralel DUPA siguranta pentru prize, intre iesirea sigurantei si nulul de lucru, si 2 in paralel pe circuitul meu de forta , evident fiind siguranta biploare, chiar la iesirea ei.

Acum stau linistit in ceea ce priveste supratensiunile retelei.

Pe becuri nu m-a interesat, poate o sa pun si acolo...

Varistori.jpg

Inauntru.jpg

Inchis.jpg

• Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, ideea nu este rea deloc dar sa nu uitam ca aparitia unei supratensiuni in retea e bine de prevenit prin decuplarea consumatorilor. Folosirea unui varistor, in anumite situatii, poate fi buna pe moment dar un defect care nu este inlaturat imediat poate provoca, pe langa explozia varistorului (am intalnit un caz) si alte lucruri mai putin placute. Sunt, intr-adevar, cazuri extreme dar e bine sa le avem in vedere.

In plus, sa nu uitam faptul ca sunt aparate electronice care au un varistor in dotare si care nu au scapat "cu viata" de la o supratensiune provocata de intreruperea nulului de lucru din postul de transformare. Va recomand, experimental, sa vedeti ce se intampla cu varistorul cand se intrerupe nulul dintr-un post de transformare si cand tensiunea de linie este aplicata pe doi consumatori inseriati care au puteri foarte diferite. Incercati sa detaliati acest scenariu.

Link spre comentariu

Totul depinde de curentul suportat de varistor, si de siguranta dinaintea lui.

In multe aparate se pun varistori de 275 sau chiar 300 volti, de curenti mici.

Daca siguranta nu se intrerupe, varistorul explodeaza, si supratensiunea ajunge mai departe.

Am testat, cu doar un varistor(am folosit 2 in paralel), a sarit siguranta de 20A, fara probleme.

La 2 in paralel, nu-mi fac griji.

Varistorul ramine cel mai ieftin si la indemina oricui.

Link spre comentariu

• 3 years later...

Va salut,

Din pacate abia acum am gasit postul dvs, dupa ce mi s a ars modulul electronic la plita cu inductie...:)

Banuiesc ca din 2014 ati avut timp suficient sa testati solutia...este ok? Sunteti multumit?

Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock