Sari la conținut

Sfaturi alegere difuzoare si tip incinta acustica.

cosmin93

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am deschis acest topic pentru a cere ajutorul celor care au experienta in alegerea difuzoarelor si constructia incintelor acustice.

Zilele astea m-am hotarat sa-mi construiesc doua incinte acustice, am cautat informatii despre cum se construiesc incintele, in mare am inteles cum se construiesc, dar a intervenit o problema. Alegerea difuzoarelor ieftine si bune...bugetul nefiind mare.

Am sa enumar cateva difuzoare care am crezut eu ca sunt mai ok si am sa va rog sa-mi spuneti cate o parere si poate alte recomandari. :)

Prima data am vrut sa folosesc cate doua Blue tech ew-08 pro per incinta si un tweeter/driver.

Apoi am vazut ceva la Monacor Spm-205/4, iar pe langa el sa mai adaug un tweeter

Si mai sunt cateva difuzoare

Monacor Sp-200pa

Sp-202e

Sp-90

Spm-200X/4

Sal Sbx 2030

Srp 2030

Sbx2530

Problema e ca nu stiu care ar fi cea mai buna optiune.

Imi cer scuze pentru ca am postat de doua ori.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Buna seara! Dupa cateva cautari prin magazinele online, m-am gandit la urmatoarea configuratie: ca woofer vreaubsa folosesc un sal Sbx 2030 sau sbx 2530 (asta in fuctie de sfaturile voastre), iar pentru partea de inalte un driver Boschmann web4208.

Incintele as vrea sa le fac standfloor si pentru asta as avea nevoie de alte sfaturi :).

Va astept!

Link spre comentariu

Treaba asta cu recomandarile date in privinta constructiei de incinte acustice este destul de polivalenta. Fiecare tandem de difuzoare se potriveste perfect intr-un anume volum de incinta si - mai ales, retineti - captusind pe interior incinta cu materialele care trebuie si cu densitatea care trebuie. Bineinteles, si tipul constructiv al incintei are un cuvant greu de spus (pentru acasa, de regula se foloseste: bass reflex sau incinta inchisa). Deci, nu e chiar asa usor sa dai niste sfaturi 100% corecte - as zice imposibil - daca persoana respectiva a construit 10 sau 100 de bucati de incinte bass reflex sau inchise cu cateva difuzoare. Asta, din cauza ca, fiecare incinta acustica are secretele ei. De regula, eu si ceilalti utilizatori, va putem indica anumite configurati care tratate constructiv corect si cizelate, va pot conduce la niste rezultate bune. Aceste rezultate depind de mai multi factori: genul muzical ascultat, modul de amplasare a incintelor acustice in incapere, volumul incaperii etc.

Concluzionand, cu orice difuzor, mai bun sau mai prost (calitativ vorbind) se poate construi ceva care "sa sune bine" dar cum la difuzoarele exemplificate de dvs. parametri T/S redati de producator nu sunt 100% reali (nu mai vorbesc de cazul cand nu exista), constructia unei incinte acustice cat mai corecte, presupune, pe langa calcule teoretice mai mult sau mai putin folositoare, multe teste. Poate nu stiati, dar pentru a construi cu adevarat o incinta acustica - ca tot se vorbeste pe anumite forumuri de acele lucrari "state of art" - se poate pierde, pe langa timp, si foarte multe materiale (spre ex., suprafata de MDF folosita pentru conceperea unui singur tip constructiv de incinte acustice se poate rezuma la cateva zeci de placi, pe baza carora s-au construit cateva prototipuri). De abia dupa aceea se poate trasa solutia exacta, oricate simulari teoretice am face. Vorbesc de incinte construite profesional.

In regim D.I.Y, pentru a compensa aceste lucruri, nu ramane altceva de facut decat sa avem un mic fler sa nimerim solutia cat mai buna constructiv sau o solutie universala, cum adesea se intampla, cand totul se rezuma la construirea unei incinte acustice dupa ureche, care "suna", dar cat de bine, mai putin intereseaza.

Asadar, aveti doua directi pe care sa le urmati: asazis, "dupa ureche", respectand o anumita geometrie sau volum "de cutie", sau "cu multa munca", bani si timp, pierdut, pentru a scoate untul dintr-o solutie de proiect prototip aparent de perspectiva.

Apropo, o incinta VTP cu acel SBX2030 nu v-ar interesa sa construiti ?

Link spre comentariu

Buna seara Don Petru, chiar va asteptam cu o parere si va multumesc!. Fiind prima incinta care o fac, nu vreau si nici nu am destui bani ca sa investesc.

Si ca veni vorba de incinta vtp, da, poate intra si ea in calcul, aveti un proiect pentru acest difuzor? :)

Link spre comentariu

In sfarsit am gasit documentatia din revista Tenhium, pentru incintele VTP. Curand voi cumpara difuzoarele si ma apuc de treaba :).

Daca mai este cineva interesat de proiect, il poate gasi impartit pe mai multe numere ale revistei Tehnium: anul 2000 sunt numerele; 334, 335, 336. Iar din anul 2003 este numarul 351.

Link spre comentariu

• 5 months later...

Am si eu nevoie de un sfat pentru difuzoare de basi la un pret rezonabil. Cautarile mele nu au dat nici un rezultat multumitor. Ce ma satisfice este al dracului de scump iar ce-mi permit, nu merita cumparat.

Link spre comentariu

• 8 months later...

Buna seara.

Am si eu o problema si sper sa primesc ajutor din partea d-voastra. 

Am achizitionat doua tipuri de difuzoare de la SAL si anume SRP 2530 ptr  bas si SRP 1010 ptr medii. Specificatiile la dif SRP 2530 le-am gasit .

Pz / W 100n / W 80
Impedance /Z / ? 8 fs / Hz 27 f / Hz 28-3000
fx / Hz 2500
Spl / dB 88
Voice coil diameter ? / inch 1,5
Voice coil former  ALU
Cone / Membran POLIPROPILEN
Oz 30
RDC / ? 7,6
Sd / cm2 353,0
Qms 3,97
Qes 0,61
Qts 0,53
VAS / l 104,22
Mms / g 58,28
Rms / kg/s 2,73
Cms / mm/N 0,58
BxL / Tm 11,05
L / mH 3,30
Dimension ? / mm 253
Mounting cutout  ? / mm 235.
  Despre cel de medii nu am gasit dar am inteles ca nu e important. Cel de bas defineste incinta....e doar parerea ce mi-a ramas ....
 Acum am rasfoit in revista Tehnium si am retinut ceva. Orice difuzor de bas are nevoie de o incinta bine definita...ca si volum. Am vazut ca la difuzorul meu este un volum = 104,22 litri. Dar m-a incurcat putin cand am vazut alte calcule prin care se definea volumul. 
    Va rog sa ma lamuriti daca este vorba de acest volum de 104,22l sau este altul. Sunt debusolat deoarece acest lucru inseamna o incinta destul de mare.....
 Inca un lucru pe care l-am citit in revista si m-a cam dezamagit ca nu am stiut cum sa aleg difuzoarele, a fost cand am dat peste o regula Elb = Fs / Qes . Daca Elb < 50 .....ar fi difuzoare de compresie nu de bas reflex.
   Nu gasesc o formula de calcul a volumului ptr o incinta de compresie, tot ce am gasit a fost doar ca necesita un volum mai mic si avantaje / dezavantaje.....
 Eu am o pereche de boxe Unitra de 75 W ....ca de acolo a plecat totul....Am zis ca inlocuiesc difuzoarele cu altele potrivite ca si dimensiuni si vai de upgrade am facut....in schimb ....nu aveau pic de bas...ceea ce se auzea era o pocnitura...
Pot sa folosesc acele incinte si sa le inchid ermetic? Ajung 47 litri la difuzoarele acestea ?  ( atat am inteles ca au cutiile de la Unitra de 75W)
     In speranta ca nu v-am plictisit cu atata lectura sper sa ma puteti ajuta si pe mine cu ceva sfaturi.
 Va multumesc .
Link spre comentariu

Unitra 75 nu au nici m?car 47 litri. Sc?de?i volumul difuzoarelor ?i a portului de acordaj, a comutatoarelor, ?i ajunge?i la 35-36 litri. De aceea eu am m?rit volumul la 47 litri utili ?i s-a schimbat sunetul ?n bine.

Pentru calcul folosi?i WIN ISD. Alege?i la sf?r?it ce tip de incint? dori?i.

Editat de orlandobarbulescu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock