Sari la conținut

Invertor -48 DC la 220 AC


Elektrogen

Postări Recomandate

Salut,

 

Lucrez in domeniul telecomunicatiilor si mi-am facut rost de o sursa -48 V cu 3 redresoare de 37 A, fiecare. Era monofazat, dar se poate modifica la trifazic (dar acest aspect nu ma intereseaza. Aceasta "sursa" marca Antrice contine urmatoarele module:

1. Unitate de control si supraveghere ACE-OM (poti regla cam orice vrei prin el cu acest modul, plus ca are si iesiri de alarme, toate izolate (nu mai intru in detalii)

2. 3 bucati de redresoare OM-1S37, care convertesc tensiunea de retea la -48 volti (ok, defapt scot undeva intre 52 si 56 volti), sunt controlati de Unitatea de Control, ei regleaza curentul de iesire, tensiunea de iesire, curentul de incarcarea bateriilor, etc.

3. suportul "dulap", care le leaga toate impreuna, unde sunt intrerupatoarele si sigurantele pe iesire.

 

Pe scurt, aparatul functioneaza si s-ar putea sa-i fac rost si de al patrulea redresor, numai pentru distractie.

 

Ce ma intereseaza e sa fac invertor de la -48 inapoi la 220/230 V AC. Puterea lor sa varieze undeva intre 200 si 1000 w, daca e nevoie. Mai exact caut scheme.

Ca si alternativa, as vrea sa gasesc scheme de surse pentru calculator, metode si posibilitati cum sa fac sau sa modific o sursa existenta. am gasit pe internet, se pot comanda, insa n-as da chiar 350-400 $ pentru una, daca pot sa fac una mai ieftin.

 

Mentionez ca am cunostinte de baza in electronica si electromecanica, ma descurc cu unele aspecte.

 

Cine are idei, scheme, va rog sa nu fiti rusinosi. :) Va multumesc anticipat!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Spui: ?puterea lor sa varieze?.

Vrei mai multe invertoare?

Sa varieze prin limitarea variabila a curentului la iesire? Sau sa poata sustine 200-1000W fara limitare? Oricum, intre 200W si 1kW diferenta e consistenta, ca solutie si costuri.

Cei 230Vca sa fie sinus pur, sau modificat? Ce doresti sa alimentezi cu 230Vca?

Cel mai simplu este sa cauti tu cateva solutii pe net si sa le discutam/modificam.

Nu gasesti de vanzare, iti pare prea scump sau vrei sa-l faci cu mana ta (diverse motive)?

 

Vad ca e primul tau post. Welcome...

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am inteles ca se doreste modificarea sursei existente, 230Vac/48Vdc, intr-un invertor sinus pur. Daca nu am inteles gresit, nu prea vad ce s-ar putea refolosi. Eventual trafurile, filtrajul de pe 300V si ceva componente marunte.

As zice ca e pacat de distrugerea surselor respective, e mai simplu de facut un invertor sinus pur, de la zero.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, e adevarat, pana acum nu am postat mai nimic, nicieri. Sunt cam nou, nu am avut multe tangente cu forumurile, decat cand ma documentam cu o problema sau alta...

Ideea e sa fac invertoare (diferite puteri, dar sa fim practici, sa incepem cu una bucata de 1KW) pentru a alimenta aproape orice aparatura electronica (dvd player, TV-uri, Amplificatoare audio, imprimante, incarcatoare de telefon, etc.) din -48 V DC in 220 V AC. Una dintre invertoare este de dorit sa fie facut (din convenienta, pentru ca partea secundara deja exista) dintr-o sursa pentru calculator, ca sa-l pot alimenta de la Antrice. Baterii inca nu am la el, dar s-ar putea sa rezolv si alea, dar pana atunci ma gandesc sa rezolv partea de alimentarea consumatorilor casnici pe care as vrea, dar din motive tehnice, nu pot alimenta de la acest dispozitiv. Surse in comutatie sau invertoare gasesti destule, dar de obicei, nu la acesti paramentri de alimentare; ce sa zic, nu tot se distreaza cu astfel de jucarii. :sunglasses_unhappy:

Una dintre problemele ar fi ca eu inteleg cat-de-cat electronica analogica, in general amplificatoarele, deci experienta mea cu surse in comutatie, invertoare in comutatie si alte dispozitive asemanatoare sunt cam complicate, inca sunt la stadiul de a incerca sa inteleg bazele. cu timpul, o sa ma documentez si eu incet, dar asta nu inseamna ca nu pot sa execut un plan concret, daca-l primesc.

Inca de pe-acum vreau sa va multumesc pentru ajutor, chiar si pentru simplul fapt, ca mi-ati raspuns, doar acum incep sa inteled in ce buturuga mi-am implantat securea. :) Sper, cu timpul, sa devin mai destept, chiar daca nu voi reusi a face cu mainile mele nici macar un invertor simplu. Deci daca aveti ceva documentatii pentru amatori, va multumesc si pentru alea.

 

Inca ceva... prefer sa las la o parte modelul de 1KW pentru unul de 300-400 W, pentru ca am cateva surse de calculator dezmembrate pe care ma gandeam ca le-as putea folosi ca piese, de-aici si ideea modificarii unei surse, pentru a-mi alimenta PC-ul.

 

 

Inca o data, va multumesc! :yes: :worthy:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am cautat un pic cu google. Pe piata romaneasca, la 48V, nu am gasit invertor cu sinus modificat, ci doar cu sinus pur. Cam 700 lei la 400W si 1500 lei la 1kW. Dar pe ebay, exista varianta cu sinus modificat la 500W cu 50 USD: http://www.ebay.com/...=item3cde327ec0

Esti sigur ca vrei sa-l faci tu?

Editat de smilex
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Hmm... Sa zicem ca invertorul de 1KW suna tentant, insa pretul... Dar cum la 50 $ gasesti de 500 W cu sinus modificat, chiar nu ar merita osteneaza sa-mi bat capul sa o fac cu mana mea. Suna tentant. Sa zicem ca pe partea asta sunt cam lamurit, desi, daca as fi putut face unul cu mana mea, aveam si un pic de implinire, dar mno, asta e.

 

Acum a mai ramas doar posibila problema a modificarii unei surse (de exemplu) standard (pocnitoare chinezeasca) sa mearga de pe -48... Idei? Merita? Ma gandeam ca o sursa directa e mult mai eficase si stabil decat sa fac doua inversii... Cu cate mai ulte compunente, cu atatea mai multe sanse ca ceva sa mearga prost. :) Mai mult ma intereseaza ca proiect, prototip sau schema existenta daca are cineva, undeva, sau idei cum si ce sa fac. Sunt dispus sa dezmembrez o sursa de 350 W (declarat pe eticheta) pentru a-l modifica... cum am scris si mai sus, asta daca merita osteneaza.

 

Va multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci vrei sa rezolvi un caz punctual, sau e o provocare personala? Consumatorii declarati pot fi alimentati cu sinus modificat care e relativ ieftin. Eu personal, l-as cumpara. Si ma aflu in postura de a avea toate componentele gratuit si suficiente informatii de a proiecta invertorul de la zero.

Daca ai deja un invertor, cel mai ieftin e sa-l modifici, dar e ceva de munca. Si traful trebuie rebobinat. Se preteaza si daca doresti o satisfactie personala a muncii tale (asta in caz de reusita). Ca sa fii ajutat in sensul asta, trebuie sa extragi o parte de schema de pe cablaj si sa pui poze cu el.

Se poate si un proiect de la zero, dar nimeni nu se complica daca nu esti hotarat. Nu e acceptabil a desena scheme care ulterior sa fie abandonate pentru ca te-ai razgandit. E pierdere de timp si munca. Nici ieftin nu e, daca cumperi toate componentele. Deci trebuie sa te decizi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ok, m-am hotarat; abandonez invertorul propriu-zis si trec doar la o sursa de calculator modificat pentru -48 VDC, invertor de 220 o sa cumpar, eventual il dezmembrez pentru schema si-l postez pentru cei interesati. E un proiect si o hotarare personala, daca va functiona, documentez tot si-l fac public aici. :) Acum sunt in deplasare, cand am posibilitatea, desfac o sursa de 350 si vedem ce iese.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Spuneai ca ai deja una sau mai multe surse de 48V, de ce sa modifici o sursa de pc? Dar daca tii neaparat, atunci cauta o sursa cu TL494 sau echivalent, ridica schema de pe cablaj si posteaz-o ca sa vedem unde trebuiesc facute modificari.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am revenit.

 

Pana la urma, am gasit o sursa mai puternica in debara de 400 W, cred ca si functioneaza. Mai jos e si schema lui, am verificat in mare componentele critice, difera numai modelul diodelor redresoare din secundar, insa acest aspect n-ar trebui sa ne intereseze in acest moment.

linkword_lpk2-30.pdf

Editat de Elektrogen
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, acela a fost o alta schema, am gasit una mai exact care chiar seamana cu al meu, am si schmbat schema.

Aseara mi-am dat seama ca va fi nevoie de mai multe modificai, caci toate transformatoarele vor trebui rebobinate, tot circuitul primar schimbat/modificat, redresorul eliminat, etc... Din pacate, circuitul de filtraj EMI de pe intrare lipsea, dar in situatia mea nici nu va fi nevoie de el, asa ca pana la urma e bine, mai putine componente de demontat. :D

Transfoarmatoarele inca nu sunt demontate, dar cand va veni timpul lor, le voi demonta si dezasambla frumos. Sper ca am destula sarma de cupri sa-l rebobinez corespunzator... Ma tot gandesc, oare are rost sa punt un transformator de separatie mai mare, doar ca sa acopar eventual o putere pe iesire mai mare? Normal, o sa schimb si diodele redresoare...

 

Acum incep sa realizez ca treaba asta nu e chiar asa de simplu cum pare... :ermm:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu e simplu, dar nici complicat. Depinde de experienta si informatii.

Partea primara trebuie obligatoriu sa ramana neschimbata. Eventual filtrajul se poate performa. Pica toata partea secundara (inclusiv bobinaj secundar trafo), iar eventualele tensiuni necesare se asigura altfel.

Daca ai o schema reala, posteaz-o.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Se pare ca e o neintelegere la mijloc, eu vreau ca aceasta sursa modificata sa fie alimentat de la -48 vdc, dar sa scoata toate tensiunile necesare ca sa functioneze calculatorul meu personal. de aceea cred ca totusi, primarul trbuie modificat si secundarul sa ramana intact...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock