Sari la conținut

iluminare LED pe panourile de gard


Batrinu Sorin Adrian

Postări Recomandate

Buna ziua, mi-as dori sa confectionez singur, acasa niste "lumini" cu LED pentru panourile de gard (cca 20-25 led-uri pe bucata). As vrea sa fie colorate RBG - parca asa se numesc led-urile (avand in vedere ca urmeaza sa vina sarbatorile de iarna) si cu telecomanda pentru a schimba culorile sau chiar ceva simplu dar cu 20-25 led-uri; prin urmare mi-as dori o schema, sfaturi pentru realizarea acesteia. Am 7 panouri de gard pe care am tras deja instalatia de curent (220V) si as aprecia niste sfaturi venite de la pasionati sau chiar profesinoisti. Eu nu detin cunostinte in domeniu, deci mi-ar trebui o descriere amanuntita a ceea ce trebuie sa fac. Astept cu nerabdare un raspuns din partea D-voastra. Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ca sa faci niste surse de iluminat cu LED-uri nu e o treaba usoara deloc. De regula, acele 20...25 de led-uri de care spui, se monteaza toate pe un cablaj imprimat. LED-uri sunt, tot de regula, led-uri SMD de putere. Deci, cred ca din start cade treaba asta cu confectionat sursele de iluminat cu LED-uri, asta daca ar fi sa iau in considerare faptul ca ai spus ca nu detii cunostinte in domeniu. Asa ca, eu iti recomand sa cumperi niste becuri cu LED-uri (nu sunt ieftine deloc!).

Pentru iluminat exterior eu as merge mai mult pe mana unor becuri economice. Stiu ca ai spus ca vrei musai RGB dar...hm! nu uite, costa cam 1USD numai unul.

Ai tras 220V la fiecare stalp din gard?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mi-am construit si eu corpuri de iluminat cu led-uri iar dupa un timp am ajuns la concluzia ca cele cumparate, chiar chinezariile sunt mai ieftine si fiabile decat ce am facut eu,chiar daca le-am facut sa functioneze mult sub curentul nominal,si am avut grija si la temperatura, tot mai cedeaza cate unul la o luna-doua,insa daca vrei sa ai satisfactia sa le vezi facute de mana ta,atunci da, e oK

Editat de biela
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu as face altfel: as monta un transformator 220/24V in tabloul electric din casa si as alimenta circuitul de pe gard (deci, direct cu 24Vcc). In tabloul electric din casa as face un stabilizator de cc pentru acei 24Vcc. Pe fiecare stalp din gard as monta niste LED-uri RGB alimentate din circuitul de 24Vcc, fiecare stalp cu circuitul lui de alimentare LED-uri (de fapt un rezistor in serie cu niste LED-uri). Din tabloul electric din casa poti sa faci un dimmer cu care sa reglezi luminozitatea LED-urilor si daca sunt LED-uri RGB, poti sa faci cu un MCU diverse programe sa schimbi culoarea LED-urilor. Treaba asta e misto de sarbatori. Cred ca asta urmaresti.

Editat de electricianu2010
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

la led-uri trebuie controlat curentul prin ele, curentul variaza foarte mult cu variatii mici ale tensiunii si ale temperaturii, e nevoie de o bucla de control (adica sa existe feedback) - daca e vorba de led-uri sub 30mA e mai simplu si merge si cu tensiune constanta, dar nu se vad, de la 50mA in sus trebuie controlat curentul.

cateva scheme la curenti mici si tensiuni joase (liniare nu in comutatie) http://www.talkingelectronics.com/projects/TheTransistorAmplifier/TheTransistorAmplifier-P2.html#Constant Current

RR

Editat de roadrunner
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ideea folosiri unui stabilizator de 24Vcc si alimentarea intregului circuit care are consumatori LED nu cred ca este o idee buna deoarece curentul absorbit de LED-uri poate fi destul de maricel. Acest lucru va fi mult mai elocvent cu atat mai mult cu cat vorbim de LED-uri de putere care lucreaza la curenti IF de peste 0,1A. Un standard tipic, pentru solutii de iluminat cu LED-uri, sunt led-urile cu curenti de 0,35A. Mare atentie si la componentele "fake" existente pe piata, iar de LED-uri de acest fel este plina piata din Romania. O atentie deosebita in cadrul montajelor de iluminat cu LED-uri va trebui data disipari puterii acestora. Acest aspect daca nu este tratat corect va conduce la o durata de viata mica pentru LED-uri si la ce folos!

In al doilea rand, un montaj cu LED-uri va necesita un circuit de control, deoarece fiecare panou din gard va trebui sa aiba fiecare propria lui sursa de alimentare a corpului de iluminat cu LED-uri. Deci, in acest caz va trebuie un circuit de control, separat de circuitul de 230V. Asta ramane de vazut daca se mai poate implementa practic (sunt situati cand nu se mai poate).

Intr-adevar, un raport pret-calitate bun il vor avea tot niste becuri economice originale care se pot gasi in comert la cca.12...15lei (sau mai mult, depinde de putere). Dar asta inseamna ca nu veti putea sa le modificati luminozitatea asa cum presupun ca intentionati.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock