Jump to content
Florin_dioda

Amplificator audio cu 2N3055 sau TIP3055

Recommended Posts

Ati masurat tensiunile de acolo din schema ? In cazul montajului realizat ce rezultate ati obtinut ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pe resistenta de 18K in loc de 38.2V am 36.2V

Pe cea de 6.8K am aprox 67V in loc de 50.5V (nu am pus rezistenta de 6.8K. Am pus ceva aproape 5.8K parca pentru ca nu am gasit de 6.8K)M

In loc de 38.2V am aprox 30...

Edited by Florin_dioda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am inlocuit rezistenta de 6.8k si am aceeasi problema. Tot 60V am in loc de 50V. Chiar nu ma poate ajuta nimeni?

Poate avea legatura cu impedanta difuzorului? Am pus de 4ohmi in loc de 8ohmi dar nu cred ca asta ar fi problema. O sa incerc totusi si cu 8ohmi...

Edited by Florin_dioda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu ati efectuat toate masuratorile, din cauza asta cred ca nu va raspuns nimeni.

Spre exemplu, in schema sunt trecute niste tensiuni de 0,7V, 0,9V si 1,6V pe rezistoarele de 100Ohm din etajul VAS a schemei amplificatorului. In cazul schemei realizate ce valori au acele tensiuni ? Dar voltajul pe rezistoarele 4k7 din circuitul de intrare (aveti acei aprox.2,1V ?).

 

Editare ulterioara: Sa nu uitati faptul ca foarte multe scheme de amplificatoare audio pe net, ma refer in special la cele gratis si postate la gramada, nu sunt scheme optimizate. Spre exemplu, montajul pe care l-ati facut are nevoie de un circuit de reglare offset, care lipseste. In anumite situatii, in functie de cat de bine imperechem tranzistoarele, s-ar putea sa fie o necesitate; si mult mai multe aspecte. De fapt, asta este unul din motivele pentru care am creeat kituri ca GX400 si AV400v2, sau chiar MicroSOUND, pentru a veni in sprijinul utilizatorilor acestui site cu produse puse la punct. Faptul ca doriti sa realizati si alte scheme, nu este un lucru rau, dar trebuie sa fiti constient ca rezultatele nu pot fi pe masura iar munca depusa va fi doar o completare de experienta. Nu treceti cu vederea aspectul asta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu ati efectuat toate masuratorile, din cauza asta cred ca nu va raspuns nimeni.

Le-am scris doar pe cele care mi s-au parut critice. In orice caz, aveti dreptate, aici este schema cu masuratorile complete:

post-17100-0-63957900-1415212821_thumb.jpg

 

Sa nu uitati faptul ca foarte multe scheme de amplificatoare audio pe net, ma refer in special la cele gratis si postate la gramada, nu sunt scheme optimizate.

Proiectul acestui amplificator a fost postat chiar de dumneavoastra aici (postul #3) si spuneati ca merita realizat. Daca nu ma inseala memoria, chiar mi l-ati recomandat acum un an sau doi plangandu-ma de incercarile mele nereusite cu integrate.

 

P.S.:

- Am schimbat condensatorii de pe puntea redresoare.

- Am ecranat intrarea

- Am testat cu difuzor de 6ohmi (nu am de 8ohmi) dar oricum daca asta ar fi fost problema s-ar fi auzit totusi o diferenta

- Am schimbat acea rezistenta de 6.8K care NU era de 6.8K

- Am testat cu potentiometrul in toate pozitiile posibile

- Am testat versiunea corectata de dumneavoastra a filtrului Boucherot si cea originala din schema.

 

Am fost constient ca "remedierile" de mai sus nu o sa-mi rezolve problema, dar am zis sa incerc orice....Imi este clar ca problema mea sunt acele tensiuni ciudate fata de cele din schema, dar nu stiu cum sa le rezolv. :help:

Edited by Florin_dioda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intr-adevar, am recomandat schema prin prisma faptului ca a fost publicata intr-o revista de renume dar mai sunt si exceptii.

 

Dar, sa ne intoarcem la masuratorile efectuate (era bine daca numerotati piesele si tensiunile masurate dar o sa incerc sa comentez si fara asta):

- faptul ca aveti in circuitul VAS un 30,2V si 42,1V denota o tensiune de offset cam mare. Masurati si tensiunea de bias (intre terminalele C si E a lui Q7) si voltajul intre colectorul lui Q7 si iesirea amplificatorului, respectiv emitorul lui Q7 si iesirea amplificatorului;

- analizand mai bine schema, in etajul de iesire nu-mi place (nu ca nu ar fi functionabil) acele rezistoare de 100 Ohm care fac legatura cu baza tranzistoarelor finale. Mai bine ar face legatura cu baza finalilor si direct cu iesirea amplificatorului. Sau ati putea sa le inlocuiti cu un rezistor de 100Ohm intre bazele finalilor;

- intr-o prima faza incercati sa scurtcircuitati acel rezistor de 10 Ohm dintre masa intrare si masa alimentare.

- reveniti cu masuratori noi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acestea sunt noile masuratori cu rezistenta de 10 Ohmi in scurt. Sper sa va fie mai usor sa le vedeti acum:

post-17100-0-66967300-1415281132_thumb.jpg post-17100-0-44673200-1415281363_thumb.jpg

 

Tensiunile cu font negru sunt cele "corecte" mentionate in schema. Cele colorate sunt cele reale.

Edited by Florin_dioda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masurati din nou tensiunile din partea dreapta (de 6,9V si 4,9V), dar de data asta avand ca referinta nu iesirea amplificatorului prin acel rezistor de 6,8Ohm in paralel cu bobina ci iesirea comuna facuta de rezistoarele de 0,22 Ohm. In situatia data, diferenta de aprox.2V dintre tensiunile mentionate anterior denota un offset mare, fapt ce ma face sa cred ca tranzistoarele din etajul VAS nu au fost sortate (Q4, Q5, Q6), probabil nici cele din circuitul de intrare (Q2 si Q3). Niste rezistoare de 22...100 Ohm in emitoarele tranzistoarelor Q2 si Q3 ar fi imbunatatit lucrurile, chiar si un semireglabil acolo pentru reglare OFFSET, asa cum am procedat eu la proiectul GX400 rev.2. Totodata, repet ce va spuneam ieri, modul de conectare a rezistoarelor de 100 Ohm in bazele finalilor si la emitorul unui tranzistor nu este un lucru bun. Aceste doua deficiente, coroborate cu o sortare necorespunzatoare a tranzistoarelor va adus in situatia in care sunteti acum.

 

Schema cu siguranta ca mai trebuie cizelata, pentru ca seamana foarte mult cu proiectul FET300 postat de mine prin anul 2008. Daca as avea mai mult timp liber cu asemenea activitati, v-as fi ajutat eu, dar acum sunt ocupat cu alte lucruri, inclusiv acel proiect de amplificator MicroSOUND (o schema moderna cu performante foarte foarte bune, pe care, ma mir de ce nu vreti sa o abordati?). Dar in fine, daca doriti sa experimentati alte scheme, sunteti liber sa faceti lucrul asta, eu o sa va ajut ca si pana acum (cu sfaturi), dar daca doriti sa le scoateti la adevar, cum se spune, acest lucru se poate face de catre dvs., pierzand ore bune cu letconul in mana, respectiv punand in aplicare sfaturile date in forum si nu numai. Sunteti pregatit de asta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domnule Florin, pentru mine cel putin este clar ca n-ati imperechiat corect unele tranzistoare, in special Q4si Q5. In partea opusa verificati Q6 cat si semireglabilul VR1. Este posibil si sa fii inversat terminalele vreunui tranzistor sau sa se fii ars ceva acolo in zona Q6.Verificati atent si reveniti cu noi masuratori. Spor la lucru!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schema asta SC480 sau cum i-o spune, am auzit cazuri cand a mers din prima, am auzit cazuri cand nu a mers ca lumea sau chiar deloc. Concluziile le puteti trage si voi. Nu orice schema de amplif pe net, care zboara, merge bine si se mananca. Aviz tinerilor audiofili care fac kituri cu TDA si cu tranzistoare care mai de care. Vorba cuiva: asa prinzi experienta. Daca vrei o schema care sa mearga din prima, sunt pe net, dar trebuie sa stii sa le alegi sau alegi kituri meseriase, facute de admin, cum este GX400 sau AV400v2, sau de ce nu: AV400, FET300 etc.

Edited by leo_electro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aceasta schema, care are ca sursa revista australiana Silicon Chip magazine probabil ca a fost preluata si de EPEmag, si este posibil ca eventualele erori sa fi fost corectate intr-un numar publicat ulterior. Am patit si eu cu o alta schema, tot din aceste surse ca nu reuseam sa-l pornesc, norocul meu ca am gasit errata intr-un numar care aparuse ulterior.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masurati din nou tensiunile din partea dreapta (de 6,9V si 4,9V), dar de data asta avand ca referinta nu iesirea amplificatorului prin acel rezistor de 6,8Ohm in paralel cu bobina ci iesirea comuna facuta de rezistoarele de 0,22 Ohm.

post-17100-0-76345900-1415382482_thumb.jpg

 

Niste rezistoare de 22...100 Ohm in emitoarele tranzistoarelor Q2 si Q3 ar fi imbunatatit lucrurile, chiar si un semireglabil acolo pentru reglare OFFSET, asa cum am procedat eu la proiectul GX400 rev.2.

Spuneti-mi intre cine si cine sa pun rezistoarele/semiregrlabilul si eu le pun.

 

Totodata, repet ce va spuneam ieri, modul de conectare a rezistoarelor de 100 Ohm in bazele finalilor si la emitorul unui tranzistor nu este un lucru bun. Aceste doua deficiente, coroborate cu o sortare necorespunzatoare a tranzistoarelor va adus in situatia in care sunteti acum.

Am inteles ca este o problema cu acele rezistoare inca de prima data cand mi-ati spus insa nu stiu cum sa rezolv problema. Spuneti-mi ce rezistor sa anulez/inlocuiesc/pun in scurt/adaug si eu voi face.

 

MicroSOUND (o schema moderna cu performante foarte foarte bune, pe care, ma mir de ce nu vreti sa o abordati?)

Cu siguranta daca as fi stiut de el la fel ca si de GX400 si AV400v2 nu mi-as mai fi batut capul cu acest SC480. Insa eu am intrat pe topicul cu scheme de amplificatoare audio sa caut un proiect de facut si m-am oprit la acesta vazand ca este postat de dumneavoastra si ca il recomandati fara sa stiu de existenta celorlalte 3 proiecte gata de realizat si functionale proiectate de dumneavoastra. Cu siguranta MicroSOUND GX400 si AV400 vor fi urmatoarele mele proiecte dar acum am bagat prea multi bani in acest SC480 si nu vreau sa-l las deoparte stiind ca inca il pot scoate la lumina cu ajutorul acestui forum.

 

este posibil ca eventualele erori sa fi fost corectate intr-un numar publicat ulterior.

O sa caut aceasta revista, insa daca ma puteti ajuta cu niste link-uri v-as fi recunoscator. (Asta daca se mai gaseste pe undeva pe internet)

 

Domnule Florin, pentru mine cel putin este clar ca n-ati imperechiat corect unele tranzistoare, in special Q4si Q5. In partea opusa verificati Q6 cat si semireglabilul VR1. Este posibil si sa fii inversat terminalele vreunui tranzistor sau sa se fii ars ceva acolo in zona Q6.

Ars nu este nimic insa uitandu-ma din nou mai atent peste schema acestui amplificator observ ca Q5 figureaza cu doua baze. De ce?

post-17100-0-54031700-1415383766_thumb.jpg

MENTIONEZ ca a am cautat pe internet datasheet-uri ale acestui tranzistor bc639 si am gasit doua configuratii diferite de pini in doua datasheet-uri diferite:

post-17100-0-35120300-1415383791_thumb.jpg SI post-17100-0-41749200-1415383800_thumb.png

Care este cea corecta? Eu am pus tranzistorii exact in pozitia ilustrata aici:

post-17100-0-99984300-1415383847_thumb.jpg

Este posibil sa fi pus gresit tranzistorul Q5?

 

Editare ulterioara: Observ ca tranzistorul Q5 se si incinde. Q4 pare si el cald dar poate fi din cauza caldurii radiate de Q5 fiind foarte aproape.

Edited by Florin_dioda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Comparati proiectul GX400 (ma refer la partea de intrare) cu schema aceasta de amplificator. Veti vedea la ce rezistoare ma refer si cum va trebui pozitionat semireglabilul de OFFSET in schema de mai sus.

 

In al doilea rand, acum prezentati mai sus niste tensiuni de 9,7V si 7,7V (vedeti prima imagine postata mai sus de dvs, - postarea nr.28), iar doua postari mai in urma, niste tensiuni mai mici (6,9V si 4,9V). Faptul ca sunt diferente asa notabile ma face sa cred ca unele masuratori nu le-ati efectuat corect. De fapt, acolo ar trebui sa aveti doua tensiunie de aprox 1,4V fiecare sau intre colectorul si emitorul lui Q7 (BD139) aprox. 2.2...2,4V. Faptul ca nu aveti acele tensiuni ma face sa cred ca este un traseu pe cablaj intrerupt, foarte probabil in circuitul de reactie negativa a amplificatorului. Faceti o verificare in acest sens.

 

Totodata, incercati intr-o prima faza sa testati amplificatorul cu filtru Boucherot (6,8Ohm-1W+150nF) si fara bobina de pe iesire. Reveniti cu masuratori noi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am fost azi la cineva care se pricepe si am intors problema pe toate partile. Se pare ca acest kit nu este tocmai grozav proiectat si trebuie inlocuti toti tranzistorii intrucat (am gasit intr-o alta sursa):

2N2955/3055 nu ?in la 80V, orice MJ-uri complementare ptr trz ?n capsul? TO3 sau ptr capsulele TO247, TOP3... cel mai bine pui 2SA1943/2SC5200. Prefinalii MJE340/350 ?nlocui?i cu BD241/242C,243/244C, MJ15030/15031... etc. ?i BC-urile 639/640 le po?i ?nlocui cu MJE340/350, BD237/238... etc

 

Plus alte cateva observatii care m-au facut sa cred ca ies mai castigat daca incerc altceva decat sa incerc sa-l scot pe acesta la lumina. In orice caz multumesc pentru ajutor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, comentariul ?mi apar?ie.

Se poate readuce pe linia de plutire, ?n primul r?nd asigura?i trz finali c? se pup? cu alimentarea, apoi se poate trece la reglarea derivei la ie?ire ?i restul.

Dac? ai folosit trz din schem?, ei nu mai s?nt cei originali de acum 30-40 de ani, de acolo ?i diferen?ele la m?sur?tori. Unele s?nt gre?ite, nu po?i avea c?te 2V ?n bazele trz prefinali dec?t dac? vrei s? arzi trz finali. Acolo un maxim de c?te 1,2V e indicat, fa?? de ie?ire.

Legat de lipsa de putere, e normal?, av?nd o amplificare mic? de x22 ?i mai e sabotat ampliful de valoarea mic? a cond de la intrare, ?n loc de 1uF pune m?car 10uF.

Edited by zal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.