Sari la conținut

Informatii componente logica digitala

adry

Postări Recomandate

Salut tuturor,

Am pus mana pe ceva componente destul de vechi (dinainte de Revolutie, cred), romanesti si rusesti. Problema e ca nu prea gasesc documentatie despre ele. Deci, am venit aici in speranta ca cineva a lucrat cu asa ceva si imi poate da ceva indicatii/echivalenti. Si lista suna cam asa:

MMN 2120.2

MMN 80S10.0

MMN 4116

MBD8224

MBD8205

MMN80CTC

MBD8226

MMN80PIO

MBD8224

MBD8228

U501D

Mai e o lista de componente rusesti, pe care nu o pot scrie asa ca voi incerca sa atasez o poza (imi cer scuze pentru calitate).

Pentru cei care se intreaba de ce ma intereseaza componente dinaintea erei noastre, ei bine, la facultate studiez hardware, si desi am FPGA-uri sa ma ingrop in ele, vreau sa incerc sa ma mai murdaresc pe maini. Si printre componente e si o clona de Z80 (care din fericire stiu care e). Deci, vreau sa incerc sa fac ceva cu el. Si daca tot am primit acest teanc de componente (printre care cred ca gasesc lucruri interesante), am zis sa profit de ocazie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din pacate nu sunt in Romania si procedura de livrare nu va fi tocmai placuta. Am incercat sa caut catalogul cu pricina online, dar fara succes. Oricum, nu exista o lista de echivalente pentru circuitele enumerate de mine?

Link spre comentariu

MMN 2120.2

MMN 80S10.0

MMN 4116 -RAM dinamic de 16Kx1bit echivalent cu 4116

MBD8224 -Ceasul procesorului 8080

MBD8205

MMN80CTC -Timerul hardware din familia Z80. Echivalent Z80CTC

MBD8226 -Buffer bidirectional. Se foloseste la memorii cu port separat de intrare si separat de iesire ca sa le faci bidirectionale

MMN80PIO -Portul paralel din familia Z80. Echivalent Z80PIO

MBD8224 -Buffer.Latch de 0 biti din familia 8080. Echivalent i8224

MBD8228 -Controlerul de sistem din familia 8080

U501D

Link spre comentariu

si desi am FPGA-uri sa ma ingrop in ele, vreau sa incerc sa ma mai murdaresc pe maini

daca tot ai FPGA-uri de te ingropi in ele, apuca-te si sintetizeaza circuitele astea in FPGA, multe din ele sunt chiar simple si pot si simplificate si mai mult cand le pui pe FPGA, de exemplu majoritatea din ele sunt facute sa se conecteze pe un bus extern la I8080 si Z80 (pe fpga le poti conecta direct fara sa mai ai nevoie de logica de bus cu 3 state)

Sunt sigur ca daca sapi un pic pe net o sa gasesti implementarea lor in HDL ca s-au lovit si altii de problema asta. Sunt prea vechi si nu le mai fabrica nimeni ca nu le mai vrea nimeni.(e ca si cand cauti un motor de serie dar cu aburi)

RR

Link spre comentariu

daca tot ai FPGA-uri de te ingropi in ele, apuca-te si sintetizeaza circuitele astea in FPGA,

Fac/voi face o treaba similara si pe FPGA-uri, numai ca vreau sa incerc si varianta "manuala".

Multumesc @cirip pentru echivalente. Daca mai gaseste cineva ceva informatii despre restul, nu va sfiiti :).

Link spre comentariu

Coduri produse create de fosta Microelectronica:

MMC = Microelectronica MOS Complementar

MMP = Microelectronica MOS Canal P

MMN = Microelectronica MOS Canal N

MBD = Microelectronica Bipolar Digital

Tehnologia bipolar? permitea o vitez? mai mare de procesare a semnalelor dec?t cea MetalOxidSemiconductor, ?n schimb,

consumul de energie era cu mult mai mare.

Acesta este motivul pentru care o serie de circuite erau proiectate in tehnologie bipolar?.

MBD8205 ar putea fi similar cu Intel 8205 decodor binar de mare vitez?.

E posibil ca pe aici s? g?se?ti c?teva aplica?ii cu circuitele pe care le ai.

Descarc? Totul despre calculatorul aMIC unde se trateaz? circuitele SIO, PIO ?i CTC.

Editat de klaxxon
Link spre comentariu

Deci in principiu daca e MBDXXXX de exemplu, partea cu XXXX ar trebui sa fie relativ standard si sa gasesc si in alta parte un circuit similar?

Ia aminte de spusele utilizatorului roadrunner si nu te amagi singur.

Acele componente au fost bune la vremea lor, acum e important sa nu ne pierdem timpul cu iluzii, ci sa-l fructificam pe ceva util.

Editat de ciro
Link spre comentariu

Circuitele alea au fost bune pana au aparut microcontroler-ele care de fapt le-au integrat pe acelasi cip, au adaugat si ceva RAM si ROM (mai tarziu eprom si flash) - fiind pe acelasi cip au devenit tot mai rapide, CPU a devenit tot mai eficient CISC dupa care RISC, tot mai multe periferice si au consumat o fractiune fata de stramosii lor. In opinia mea cel mai mare progres a fost facut cand le-au facut sincrone de ex 8255 (interfata paralela programabila) nu era sincron, facandu-le sincrone au putut fi scalate in sus la freceventa de lucru mai mare.(chipset-ul original 8080 era facut da mearga la 1.8MHz iar cel de la Z80 la 3.5MHz) - in ziua de azi porturile parlel de la PIC si AVR sunt mai sofisticate decat era 8255, iar sa faci un port paralell modern in VHDL/Verilog nu iti ia mai mult de 30 de linii de cod si functioneaza lejer la 300MHz. Multe din circuitele de mai sus au devenit redundante, de exemplu generatorul de ceas (CLK) de la 8080 care genera doua semnale de clock defazate, nu mai ai nevoie de asa ceva in zilele noastre. Totusi circuitele astea mai au valoare didactica pentru ca sunt relativ usor de inteles in functionare, ma refer la DMA, CTC si controlorul de intreruperi. Iti recomand o carte scrisa de Prof. Gheorghe Toacse (mi-a fost profesor) - "Introducere in Microprocesoare" unde sunt explicate destul de bine circuitele mentionate de tine.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Daca s-a deschis acest subiect despre componente vechi digitale, am o oferta pentru cine este interesat de ele(la mine doar ocupa loc si se umplu de praf), am aceste componente din imagine, post-9-0-81653600-1413026232_thumb.jpg cele mari + continutul casetelor cu TTL -uri, daca intereseaza pe cineva le donez pe toate daca plateste curierul.

Ce nu se vede in imagine, Z80 sunt doua, 74154N sunt trei(unul sub ?155??1) si UB880D sub UB8560D ,

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock