Sari la conținut

Folosire tuburi

ionut90

Postări Recomandate

Am gasit o schema de amplificator audio cu un tub electronic 12BH7. Acest tub este format din doua triode. Problema este ca in schema mea e folosita doar o singura trioda, dar ce fac cu cealalta, o leg la masa sau o las, asa, in aer ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 2 weeks later...

Mersi de raspuns. Schema nu e stereo. Seamana in proportie de 90% cu asta dar are un singur V1A, nu si V1A si V1B:

t-rex_amp02.jpg

Nu am gasit tuburi 6SN7GT si as vrea sa folosesc 12BH7 dar numai jumatate de tub si nu stiu cum se procedeaza cu cealalta jumatate de tub: a) se lasa in aer; b) se scurtcircuitea terminalele sau c) se scurtcircuiteaza terminalele si se leaga la masa??

Link spre comentariu

@ionut90, poti sa aplici fara probleme solutia de la pct.c. E mult mai OK decat celelalte.

Chiar pe la inceputul acestui an am realizat un PCB cu tuburi la comanda, pentru cineva din SUA, si chiar respectiva persoana mi-a spus ca, in cazuri ca cel descris de ionut mai sus, se scurtcircuiteaza terminalele si se leaga la masa. Cica e mult mai bine asa.

Link spre comentariu

in cazuri ca cel descris de ionut mai sus, se scurtcircuiteaza terminalele si se leaga la masa. Cica e mult mai bine asa.

Care ar fi ratiunea?

Am vazut o multime de scheme de mixere cu duble triode, cate una pe fiecare intrare, in situatia in care una dintre intrari nu este utilizata(similar cu ce s-a discutat), nu scurtcircuiteaza nimeni electrozii respectivei triode.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Potzi lasa neconectatzi pinii nefolositzi in montaj,nu trebuie pusi la masa neaparat. Nu stiu insa daca inlocuind 6SN7GT cu 12BH7 o sa ai aceleasi performantze,sunt totusi niste diferentze intre tuburi,?,Ri.Mai bine cautzi o schema testata si la care sa ai lampile originale.Uneori chiar cu totul original trebuie mici ajustaje pt obtzinerea performantzelor specificate de autorul schemei,si asta datorita dispersiei parametrilor tuburilor. Eu unul nu am reusit sa gasesc 2 tuburi perfect identice din 20-30 noi testate,si fiecare amplificator a trebuit calibrat pt obtzinerea unui THD,IMD cat mai mic.Reglajele facute fara aparate de masura sunt departe de adevar,e ca si cand ai masura valoarea RMS a unui semnal audio cu multimetrul chinezesc de 2 lei.De auzit se aud toate dar nu cum trebuie,chiar daca unii zic ca au ureche muzicala in audio urechea e aparatul de masura. Incearca sa pui trimmerii din negativare multitura,sunt mai stabili in timp si permit un reglaj fin.Restul il invetzi pe parcurs.

Link spre comentariu

Care ar fi ratiunea?

Am vazut o multime de scheme de mixere cu duble triode, cate una pe fiecare intrare, in situatia in care una dintre intrari nu este utilizata(similar cu ce s-a discutat), nu scurtcircuiteaza nimeni electrozii respectivei triode.

Care ar fi ratiunea exacta, nu stiu exact sa va spun, pentru ca nu sunt un impatimit al montajelor audio cu tuburi. Dar persoana careia i-am proiectat PCB-ul, cred ca sunteti de-o seama, mi-a spus ca e mai bine asa. Si nu mi s-a parut o persoana care face amplificatoare cu tuburi de ieri.

P.S. Cred, nu sunt sigur, sa nu fie ceva legat de "perturbatii" intre cele doua triode, una care functioneaza si una care e lasata in aer, liber. Repet, e doar o presupunere.

Link spre comentariu

sa nu fie ceva legat de "perturbatii" intre cele doua triode, una care functioneaza si una care e lasata in aer, liber.

Nu cred, daca ar fi asa, in cazul descris de mine cu dubla trioda fiecare utilizata pe cai de semnal diferite, ar apare intermodulatie semnificativa intre ele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock