Sari la conținut

MICROSOUND-100 - Un proiect complet de amplificator audio

Postări Recomandate

Dupa o lunga pauza reinvii acest topic pentru a duce la final constructia amplificatorului audio MicroSOUND-100, asta si din cauza ca aveam prin sertar ramase inca de acum 10 ani in urma tranzistoarele finale si prefinale. In acest sens, vara asta am facut un set de 10 buc PCB (v.2.2.5) pentru partea de amplificare. Luna asta am pus la treaba un cablaj iar rezultatele au fost peste masura. Urmeaza sa-l asamblez pe al doilea. Daca tot aveam un PCB asamblat, am zis sa-i maresc eficienta tripletului pe iesire si am reusit sa minimizez pierderile pe tranzistoarele de atac a prefinalilor. O sa vedeti lucrul asta in schema electronica MicroSOUND-100 v.2.2.6 prezentata mai jos unde in locul rezistorului R34 am folosit un rezistor de 3,3kOhm in locul celui de 1k. Astfel, pe Q5 (2SC3503) si Q6 (2SA1381) nu mai este nevoie sa le atasam un radiator.

Am facut si o schita simpla de amplasare a componentelor in carcasa (vedeti imaginile postate mai jos). Ca radiatoare se poate folosi un radiator de acest fel pt. ambele canale (il puteti taia in doua, asa cum am procedat si eu):
https://www.tme.eu/ro/details/rad-a6023_220/radiatoare/stonecold/

iar carcasa amplificatorului se poate confectiona sau se poate achizitiona modelul urmator:
https://www.audiophonics.fr/en/boitiers-19-3u/hifi-2000-case-3u-300mm-front-4mm-black-p-916.html
As cumpara si eu o asemenea carcasa dar sa vad cum stau cu bugetul dupa acest heirup in mai multe proiecte electronice, prin care si MicroSOUND-100.

Deoarece aveam o mare parte din piese, ca sa vin in ajutorul vostru, am pregatit 4 seturi de piese si PCB-uri amplificator MicroSOUND-100. Deci, cu ajutorul acestor piese si cablaje puteti asambla doua etaje de amplificare audio MicroSOUND-100 (deci, cu un set puteti construi un amplificator stereo). Bineinteles, anul asta vreau sa mai fac si cablajele de intrare/iesire/alimentare si cel de vumetru. Etajul de intrare va fi in doua sau chiar trei variante si anume:
- o versiune cu etajul preu prezentat in acest topic acum 10 ani in urma;
- o versiune cu etajul preu cu amplificator operational (o varianta mai compacta dar tot la fel de buna pe care ma gandesc chiar eu sa o folosesc);
- o varianta de preu cu proiectul DP0817 (mai exact, cu doua PCB-uri DP0817). 

Din cauza ca vorbim de un amplificator audio cu performante, fara sa exagerez, Hi-end, comparabil cu amplificatoare in comert care sa vand cu trei zerouri in euro, valorile pieselor e pe masura (ganditi-va ca doar niste tranzistoare de 390p de MICA costa cativa USD dolari bucata in acest set de piese). Costul unui set de piese este 700 de lei (setul contine 2 PCB-uri de amplificare MicroSOUND-100). Ca sa finalizati acest amplificator va trebui sa urmariti acest topic pentru ca va trebui in viitor achizitionate si PCB-urile de care va spuneam in paragraful anterior de mai sus. Pana atunci, se poate pregati carcasa amplificatorului cu tot ce trebuie, bobinat transformatorul etc. si bineinteles se pot amplasa aceste piese in carcasa amplificatorului. Radiatoarele si transformatorul toroidal se pot amplasa pe un sasiu de tabla de Al indoita corespunzator. Daca doriti puteti folosi si transformatoare cu miez R-Core, ca de exemplu (nu ma refer la firma de unde sa cumparati, ci vreau sa va arat forma constructiva):
https://ro.ilanderelectric.com/product/r-core-transformer-singlephase/r10-rtype-singlephase-transformer.html

P.S. Din cele patru seturi disponibile de vanzare la pretul de 700 lei buc, un set este rezervat utilizatorului @niksound. Deci, au mai ramas trei seturi de piese si PCB-uri disponibile de vanzare. 

Iata si imaginile de va spuneam:

MicroSOUND-100 v.2.2.6.png

MicroSOUND-100_1.jpg

Raspuns in frecventa MicroSOUND-100.png

MicroSOUND-100_1.jpg

Set de piese MicroSOUND-100_3.jpg

Set de piese MicroSOUND-100_2.jpg

MicroSOUND-100 _ amplasare in carcasa.png

• Like 1

Ziua buna, va multumesc! Felicitari pentru proiect,inca putin si o sa-l vedem finalizat in intregime,dupa multe eforturi din partea dvs!

Astept cu nerabdare primirea componentelor!

• Thanks 1
  • 4 weeks later...

Ziua buna,FELICITARI pentru proiect Donpetru,imi place foarte mult sunetul reprodus de acest amplificator,cu preu la intrare sau fara,sunetul este {in opinia mea} cristalin,foarte curat,foarte placut auzului! Abea astept realizarea si celrlalte etaje ale sale!

Micro 1.jpg

Micro3.jpg

• Like 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock