Sari la conținut

MICROSOUND-100 - Un proiect complet de amplificator audio

Postări Recomandate

Ziua buna,puse cap la cap arata foarte bine,per ansamblu dupa mintea mea si priceperea mea un proiect bine inchegat,gandit,care merita toata atentia noastra,mai ales dupa toata munca lui Dompetru,cred ca acest proiect ar trebuii realizat in intregime pe PCB-uri profesionale.

SA ne ADUNAM o mana de amatori,(si de profesionisti) ,de, electronisti amatori si sa realizam acest proiect cu PCB de fabrica.

Inca un proiect DE NOTA 10 cu FELICITARI DOMPETRU.

Partea buna este ca gasim OPA2134.

Parerea mea,toate cablajele,daca suntem un numar rezonabil,cei care le dorim(care chiar dorim sa realizam acest super proiect,pentru sufletul nostru si spre multumirea lui Dompetru),nu cred ca ar depasi 100-130 lei(doar parerea mea)trebuie calculat de admin,merita.

Momentan nu pot sa va spun cat ar costa cablajele pentru ca nu le-am finalizat. Spre exemplu, pozitionarea componentelor pe placile cu codurile MS300 si MS400 depind foarte mult de inaltimea maxima a carcasei amplificatorului. Avand in vedere ca pe partea frontala se vor folosi acele vu-metre si tinand cont de numarul de componente electronice implicate, foarte probabil sa fie nevoie de o carcasa de inaltime 3U.

Ca sa intelegeti mai bine despre ce e vorba, am schitat in imaginea de mai jos un "look" a carcasei amplificatorului, asa cum o vad eu in acest moment. Nu reprezinta versiunea 100% finala, dar poate reprezenta o solutie.

Dispunere placilor in carcasa amplificatorului - vers. 1.png Vedere din fata carcasa amplificator - vers. 1.png Vedere din spate carcasa amplificator - vers. 1.png

Astazi am revizuit componentele pentru placa de intrare-iesire+protectii si din pacate nu m-am hotarat asupra releului iar ca sa finalizez testarea numai a acestei placi trebuie sa am toate componentele disponibile. Sunt cazuri cand un asemenea proiect se poate intarzia chiar 1...2 saptamani (uneori chiar mai mult) numai pentru ca nu sunt toate componentele necesare. Totusi, intre timp am intrat in posesia finalilor si a prefinalilor, chiar daca pentru asta a trebuit sa astept o luna. Deci, strangerea tuturor componentelor si stabilirea layout-ului PCB poate sa fie un proces mai anevoios si mai lung decat preconizasem initial.

In imaginile de mai sus am postat doar un exemplu, pe care, daca doriti, il mai putem personaliza.

• Like 1
  • 3 months later...

Nu am uitat de acest proiect.

Am inceput, chiar de la sfarsitul anului trecut sa fac teste la partea de intrare si protectie-intarziere cuplare difuzoare dar, as spune, ca m-am impotmolit. Din acest motiv, chiar mi-ar place sa citesc cateva sfaturi la partea de preu (vedeti fisierul atasat la postarea nr.63 din topic, pagina 2). Am trecut schemele din cele doua pagini pe o placuta test de cablaj imprimat (o sa postez cateva imagini, daca va fi nevoie) dar partea de preu:... oscileaza (mai exact, alimentata la +/-15Vcc, oscileaza cu cativa volti rms - nu mai retin momentan frecventa de oscilatie). Pentru a elimina acest lucru, ma gandesc sa inlocuiesc tranzistoarele, spre ex. Q25 si Q26, cu MJE340-350 sau, de ce nu, BD237-238, dar inainte sa fac asta, as dori sa citesc si parerile voastre (sper ca vor fi, asta tinand cont si de interesul relativ redus pentru acest subiect). Spre exemplu, cu ce tip de tranzistoare ati aborda acea topologie de preu ? Nu as vrea sa abordez alta topologie ci as vrea, pentru inceput, sa o pun la punct pe asta. Ma gandeam ca va iesi ceva destul de interesant in materie de... preuri audio. Deci, ce spuneti?

Multumesc pentru recomandari. Cum gasesc ceva timp liber pentru acest proiect, o sa incerc sa le pun in aplicare. Mentionez faptul ca am incercat sa scot din circuit, provizoriu, partea cu TL081 si componentele aferente lui (C22, R77 si R78), dar rezultatul e acelasi (preul oscileaza).

Numai bine

• 2 months later...

Precum va spuneam in postarea nr.25  de aici:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/5812-preamplificator-cfa/page-2

am inceput sa testez preul Marantz PM8004, dar cu tranzistoare BC546-556, cu beta 370...400. Schema originala Marantz mai jos:

Preu Marantz PM8004.jpg

Deci, am folosit tranzistoare BC546B si BC556B, iar in loc de rezistoare de 22 Ohm, am folosit 20 Ohm. In rest, celelalte valori sunt aceleasi ca in schema de mai sus. Pe intrare nu am folosit piesele marcate cu "NC".

Preu MicroSOUND vers.1 - 2015_photo1.JPG Preu MicroSOUND vers.1 - 2015_photo2.JPG  Preu MicroSOUND vers.1 - 2015_photo3.JPG

Cateva concluzii (alimentare +/-18Vdc):

- puterea disipata de tranzistorul Q525 este enorma iar dupa un timp de functionare, cu intrarea la masa, tranzistorul Q527 cedeaza;

- tensiunea pe rezistorul de 1 Mohm, R529, este de aprox. -2Vdc iar pe rezistoarele R513 si R515 aprox. 15V.

- schema nu are tendinta de oscilatie (deci, din punctul asta de vedere e OK).

Momentan lucrez sa perfectionez schema. Este ciudat totusi cum in topicul mentionat anterior, pe langa o putere disipata mare de Q525, nimeni nu a povestit nimic despre celelalte lucruri din circuit. Bineinteles, ca e o mica diferenta, acele generatoare de curent constant in schema Apex, dar in rest, lucrurile sunt la fel. Dar, in fine, momentan caut o solutie la deficientele mentionate mai sus iar daca aveti ceva indicatii in acest sens, va rog sa le postati aici.

Dupa ora 18:00, astazi, revin aici cu alte concluzii.

Am testat acum circuitul fara cele patru tranzistoare de pe iesire, si anume fara: Q521, Q523, Q525 si Q527, iar potentialul marcat cu rosu in schema postata de dvs. mai sus, este aprox.+3,5Vdc (putin instabil, adica variaza intre 3.2...max.3.6V). Celelalte polarizari sunt Ok, adica tensiunile pe rezistoarele: R513, R521, R525, R515, R523, R527. Curentul consumat de circuit aprox. 7,5mA

Daca conectez tranzistoarele mentionate anterior, potentialul rosu devine cca -2V, iar Q525 se incalzeste foarte puternic si Q527 se arde, curentul in circuit atingand din prima aprox 140mA.

Acum, voi inlocui rezistoarele R535 si R537 cu niste generatoare de curent constant, asemenea solutiei propusa de utilizatorul @apex de pe diyaudio.com. Revin cu alte concluzii cat de curand.

Am intuit bine, generatoarele de curent constant din etajul de iesire a echilibrat mai bine etajul, a redus potentialul in punctul rosu consemnat mai sus de la 3,5V la cca. 30mV (asemanator si pe iesire) si in urma testelor efectuate cu semnal sinus, triunghiular si rectangular, s-au obtinut performantele din imaginile de mai jos (este bine de subliniat aici valoarea Rise Time a tensiuni de iesire - cca. 200...400ns - exceptional, nu!!!). Pe ecranul osciloscopului: sus - intrare, jos - iesire:

Preu MicroSOUND vers.1 - 2015_photo4.JPG Preu MicroSOUND vers.1 - 2015_photo5.JPG Preu MicroSOUND vers.1 - 2015_photo6.JPG

Preu MicroSOUND vers.1 - 2015_photo7.JPG Preu MicroSOUND vers.1 - 2015_photo8.JPG Preu MicroSOUND vers.1 - 2015_photo9.JPG

Si schema electronica la care am ajuns:

Preu MicroSOUND-100 vers.1-2015.jpg

Mai ramane sa testez schema si cu celelalte tipuri de tranzistoare, inclusiv BC550C si BC560C.

Dupa cum observati nu este necesar generatoare de curent constant in etajul de intrare, asa cum a procedat utilizatorul @apex (sunt mai mult un moft).

In cadrul acestui proiect mai ramane sa definitivez circuitul de intarziere conectare boxe, cu protectiile aferente. Aceste circuite cred ca le voi include pe acelasi cablaj imprimat care va fi dispus vertical pe panoul din spate a carcasei amplificatorului. Va urma la final testarea vu-metrului respectand dispunerea LED-urilor ca in exemplul dat in postarea nr.76 din acest topic.

Din pacate cei pasionati de electronica din Romania nu prea sunt familiarizati cu programarea device-urilor (sunt foarte multi utilizatori care mi-au creeat impresia, poate gresita, ca se feresc sa programeze MCU-uri) iar din acest motiv voi amana intr-un viitor mai indepartat realizarea unei versiuni microSOUND care sa contina un ARM cititor de mp3 de pe USB stick (nu stiu daca este formularea cea mai grozava, dar ati inteles ideea). Ar fi fost frumos sa vedem si un corector de ton implementat software intr-un asemenea ARM, poate si cu functie de remote cu ajutorul unor circuite integrate specializate. Da, dar din pacate, o asemenea versiune este destul de complexa iar ansamblarea ei nu este chiar la mana oricui.

Deci, urmeaza, in functie de timpul meu liber disponibil, testarea vu-metrului si finalizarea protectiei si a circuitului de intarziere conectare incinte acustice.

Numai bine

Multumesc @flomar.

Mentionez ca imaginile cu osciloscopul sunt facute in prag de limitare, preul functionand numai pe acel rezistor de 100k de pe iesire. Spre exemplu, avem UIN=1,36Vrms iar UOUT= 11.20Vrms. Asta se traduce printr-un castig egal cu Au=11,20/1,36 = 8,23. Asta inseamna ca la 100mVrms pe intrare, pe iesire vom avea 823mVrms. Cred ca este suficient pentru un preu.

Cand voi mai avea timp liber pentru acest proiect voi incerca sa ma joc cu castigul preului ca sa vedem limita de stabilitate in functionare. Bineinteles, precum va spuneam, o sa testez preul si cu alte tipuri de tranzistoare. De fapt, asta este si motivul pentru care am creeat acele "socluri" pe cablajul test.

• 2 months later...

Nu stiu daca s-a mai lucrat la acest proiect, dar am realizat si testat Wu-metru, care a iesit asa

IMG_20150723_151159.jpg

si un link cu functionarea https://youtu.be/JsdeIAMKDxY

Schema pentu 3 led 

WU_Meter_LM3915_N.jpg

Urmeaza sa ii tai o fata din plexiglas fumuriu cu CNC

Si bineinteles inscriptionarea lui care deocamdata nu stiu cum o voi realiza

Editat de peace

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock