Sari la conținut

MICROSOUND-100 - Un proiect complet de amplificator audio

Postări Recomandate

Si schema bloc a proiectului MicroSOUND-100:

Schema Bloc MicroSOUND-100 - 04-10-2014.pdf

Din cauza ca acest topic nu prea a avut activitate in ultima perioada - lucru ce denota un interes scazut a utilizatorilor acestui website pentru acest proiect - ca drept urmare, finalizarea acestuia o voi intinde pe o perioada de timp mai mare decat preconizasem initial (in functie si de timpul meu liber disponibil pentru asa ceva).

O oferta de pret la PCB-uri intentionez sa postez de abia dupa ce finalizez proiectarea PCB a tuturor circuitelor din schema bloc atasata mai sus.

Numai bine si daca credeti ca ar mai fi ceva de adaugat sau sters, in schema bloc de mai sus, va rog sa-mi spuneti.

• Like 1

Daca se foloseste un cablaj fara componente smd si se pot folosi componente "normale",adica tranzistori usor de procurat si nu exagerat de scumpi ma inscriu si eu la 2 cablaje :)

Letcon, donpetru a facut varianta si fara SMD. Eu din ce am inteles, poate gresesc, microsound-100 este un proiect de amplificator audio hi-end. Deci, eu nu prea vad rostul sa-l faci cu componente uzuale din comert atat timp cat si celelalte componente se gasesc (intr-adevar ceva mai greu, dar se gasesc)!

Si eu am construit acum doi ani un amplificator unde am avut nevoie de niste piese greu de procurat (am asteptat chiar si 2 luni, pana sa le gasesc si sa-mi vina) iar sadisfactia e cu totul alta. In caz contrar, mai bine te apuci sa construiesti scheme cu 2N3055 (am vazut ca sunt la moda printre recomandarile date in forumurile din Romania - nu vrem deloc sa progresam!).

Editat de ionut90

MicroSOUND-100 este un amplificator audio care poate inlocui cu succes o mica sonorizare acasa, a unui fost magnetofon, spre exemplu, deci, este un produs de casa, Hi-Fi.

Ionute, e diferenta mare intre un amplificator hi-fi si hi-end, un amplificator nou hi-end poate costa mai mult ca o masina.... "all amplifiers are considered hi-fi. As in "high fidelity reproduction" gear. The "high-end" is a subset of that, meaning the highest performing and/or most expensive gear. So, all high-end is hi-fi, but not all hi-fi is high-end"

Legat de cea de-a 2 afirmatie cu "componente greu de gasit" nu sunt de acord cu tine, nu stiu daca la un "blind test" faci diferenta intre tranzistorii propusi de donpetru si tranzistori ca NJW sau 2SC sau etc....la partea cu satisfactia ori a fost placebo ori inseamna ca ai o sursa de sumnal foarte buna si boxe foarte bune si s-a simtit diferenta....eu pe niste boxe de 3000RON nu am simtit nici o diferenta, cu tranzistorii schimbati pe un canal si ascultand cu ambele canale in acelasi timp pentru comparatie, si nici proprietarul boxelor....si sunt scheme cu 2N3055 foarte bune....succes

Editat de Adrian_BBS

Ideea e in felul urmator: daca nu ai niste boxe ca lumea, toate amplificatoarele ti se par ca suna la fel. La noi, la romani, e moda sa-ti iei cel mai tare amplificator dar niste boxe cu difuri Domotec. Rezultatul este acelasi.

Si inca ceva, zic eu, foarte important: pe aceeasi schema de amp, daca schimbam tranzistoarele, e foarte greu, ca sa zic imposibil, sa-ti dai seama ca sunetul e altfel. Daca schimbi insa schema amplificatorului, se schimba treaba. Totusi, in toata chestiunea asta cel mai important lucru este calitatea sursei de semnal audio si dupa aceea restul.

Spre ex., stiati ca o banda de magnetofon, trasa bine, are o dinamica, care pe un amp de 2x25W dai discoteca, nu alta (pe boxe vechi din '80). Incercati sa faceti lucrul asta cu niste difuri Eurotec sau Domotec - nici nu mai tin minte cum le spune - o sa constatati ca va trebuie de patru ori mai multa putere ca sa obtineti aceeasi senzatie auditiva. Aviz 'tinerilor' care nu au auzit cum suna o banda de mag trasa bine.

Editat de leo_electro

Tocmai in ideea asta am postat si mai sus...si anume,daca se face un cablaj care poate fi finalizat cu oarecare usurinta si costuri nu foarte mari ar fi pacat sa nu "ajutam" proiectul,mai ales ca donpetru a facut ce era mai greu..schema si proiectare cablaj.Binenteles ca montajele o sa fie folosite in regim domestic fara pretentii de hi-end sau alte balarii.De aceea am si adus in discutie problema costurilor,pentru ca intentionez sa fac niste montaje pe care sa ascult muzica acasa,la calculator,poate intr-o duminica la un gratar(nu baieram) cu familia...deci nu o sa umblu cu osciloscopul dupa mine sa vad ce distorsiuni are si cat de cristaline sunt inaltele.

Ionute, e diferenta mare intre un amplificator hi-fi si hi-end, un amplificator nou hi-end poate costa mai mult ca o masina.... "all amplifiers are considered hi-fi. As in "high fidelity reproduction" gear. The "high-end" is a subset of that, meaning the highest performing and/or most expensive gear. So, all high-end is hi-fi, but not all hi-fi is high-end"

Legat de cea de-a 2 afirmatie cu "componente greu de gasit" nu sunt de acord cu tine, nu stiu daca la un "blind test" faci diferenta intre tranzistorii propusi de donpetru si tranzistori ca NJW sau 2SC sau etc....la partea cu satisfactia ori a fost placebo ori inseamna ca ai o sursa de sumnal foarte buna si boxe foarte bune si s-a simtit diferenta....eu pe niste boxe de 3000RON nu am simtit nici o diferenta, cu tranzistorii schimbati pe un canal si ascultand cu ambele canale in acelasi timp pentru comparatie, si nici proprietarul boxelor....si sunt scheme cu 2N3055 foarte bune....succes

Nu am inteles ce ai vrut sa spui prin Ionute, pe mine ma cheama Ionut.

Ampliful microsound cred ca merge facut si cu SC5200, SA1943, cu alte tranzistoare pe intrare, MJE-urile din VAS se gasesc usor. Eu nu inteleg de ce toata lumea in forumurile de electronica face amplificatoare numai cu 2n3055, MJE340/350 sau BD139-140 si cateva tranzistoare mai usor de gasit la noi. Chiar nu inteleg! Sa fim chiar asa saraci!!!!!! :ball:

Cine doreste sa construiasca MicroSOUND-100 cu alte tranzistoare decat cele recomandate de mine, atunci il invit sa faca un prototip, sa testeze montajul, spre ex. folosind BC550C si BC560C (pe intrare), sa ne comunice rezultatele iar dupa aceea eu o sa ajustez PCB-urile ca sa poata sa fie folosite si cu aceste tranzistoare. Deci, precum observati, ca acest proiect sa fie finalizat mai repede, va trebui sa fie printre voi si doritori care sa ajute cu testarea lui, nu s-a astepte solutii testate "pe tava". Desi am zis ca o sa ofer aici proiectul complet, o sa fac lucrul asta, dar cu piesele care le consider eu ca sunt mai potrivite (daca nu le gasiti la magazine, puteti sa-mi trimiteti un mesaj, dar asta dupa ce voi face cateva cablaje - sa speram ca voi reusi anul asta printre alte treburi).

Cine nu are bani de piesele pentru MicroSOUND-100, poate foarte bine sa achizitioneze niste amplificatoare SH din comert sau sa construiasca clone AS15201 (e doar un exemplu). Cu acest proiect microSOUND am vrut sa aduc in prim plan si altceva, mai performant, in domeniul audio. Si da, daca amplificatorul va fi construit cu piese de calitate, chiar daca unele din ele sunt mai greu de gasit, si chiar daca costul acestuia poate va depasi 1000lei, sa nu uitati un aspect si anume: in comert veti gasi solutii asemenea de 10 ori mai scumpe. Deci, eu cred ca se merita efortul sa construiesti un microSOUND asa cum il voi recomanda eu, mai ales daca nu ai bani de un amplificator de 1000-2000...5000Euro.

Intre timp, va anunt ca lucrez la schema de intrare-iesire, protectie si delay. Voi incerca sa concep un PCB tot la fel de compact (veti vedea la momentul potrivit despre ce este vorba). Deoarece am terminat concediul, timpul necesar testarii unor portiuni sau scheme complete din proiectul MicroSOUND este foarte foarte redus. Deci, si termenul de finalizare a proiectului va fi mai indepartat, din pacate. Din acest motiv am lansat invitatia, in special utilizatorilor care au ceva mai mult timp liber, sa contribuie cu testarea unor scheme sau portiuni de scheme din acest proiect.

Asadar, in cursul acestei luni voi incerca sa definitivez placa cu intrari-iesiri, intarziere si protectii iar dupa aceea voi trece mai departe, la placa de alimentare si la sfarsit la placa corectorului de ton+vu-metru.

Numai bine si daca mai aveti opinii, pareri, nu ezitati sa le expuneti.

• Like 1

BC550 si BC560 se gasesc mult mai usor pe la magazinele noastre.

De abia astept sa vad cum arata restul proiectului. Presimt ca o sa fie ceva interesant pe parte audio. :first:

Am finalizat schema generala pentru protectii, intarziere conectare difuzoare si cea de intrare. Totul va fi cuprins intr-un singur PCB pe care il voi proiecta dupa ce voi testa pe cablaje test schema prezentata. Deci, forma prezentata mai jos reprezinta o forma de plecare, prototip, pentru placa cu codul PCB-MS-300 din schema bloc prezentata anterior. Dupa ce voi testa schema pe un cablaj test (asta in cursul saptamanilor viitoare - precum va spuneam timpul e mai redus acum, doar in week-end am timp de asa ceva printre alte proiecte facute la comanda), deci, precum va spuneam, dupa ce voi testa schema aceasta, s-ar putea ca ea sa sufere mici modificari, asemenea proiectului de amplificator audio MicroSOUND-100. Asta vom vedea pe parcurs.

Tot intre timp, voi redacta si schema corectorului de ton si a vu-metrului. Va fi tot o schema asazis de plecare pe care, daca doriti sa scurtam din timpul necesar elaborarii acestui proiect, o sa va invit sa o testati (poate vor fi utilizatori interesati). Daca nu, finalizarea acestui proiect va intinsa pe o perioada de timp mult mai mare decat initial am preconizat sau mi-am dorit. Exista chiar riscul inghetari acestui proiect daca nu vor fi utilizatori suficienti implicati. Va spun asta din cauza ca, asa cum a evoluat topicul pana acum, sunt doar 4...5 utilizatori interesati de acest proiect.

In schema de mai jos veti vedea un circuit de protectie la tensiune continua pe iesirea celor doua canale a amplificatorului, un circuit de suprasarcina si unul de protectie la scurtcircuit pe iesire. Pe partea de intrare am conceput un circuit care poate fi configurat atat ca buffer cat si ca preu (ca preu daca nu doriti si folositi placa corectorului de ton si a vu-metrului). Deci, proiectul MicroSOUND va fi un proiect configurabil, care va da posibilitatea sa folositi si alte etaje de amplificare.

MicroSOUND-100 - Circuit In-Out Protect - v.0.0.0.pdf

• Like 2

M-as baga eu sa testez cateva portiuni din schema, sau chiar toata, dar tare ma tem ca o sa ma incurc si nu as vrea sa va duc in eroare.

Schema de protectie si intarziere conectare boxe e destul de smechera. Si preul la fel, am vazut ca ati folosit de data asta BC550 si BC560. :clap:

Seara buna,Dompetru ma inscriu si eu printre cei care doresc sa construiasca asest nou proiect,cand v-a fi gata.

Imi place,este micut compact si cu tot ce ii trebuie in dotare.

Ma inscriu de pe acum pentru lista de PCB-uri.

Va multumesc,seara buna

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock