Sari la conținut

Postări Recomandate

Unde am mintit mai si cu ce?

Am spus 50 kHz, sint 50 kHz!

Am spus 1,1mH inductanta, sint 1,1mH inductanta!

Am spus 3 valori la capacitori 3,3uF 1uF si 680nF, am pus 3 valori la capacitori 3,3uF 1uF si 680nF!

Am spus ca tensiunea mai mare se va obtine cu condul cel mai mic, tensiunea cea mai mare s-a obtinut cu condul cel mai mic!

Acolo NU este nici un smps REZONANT, este un SMPS HARD SWITCHING, rezonantul presupune si o bobina serie cu capacitorul pe linga bobina primara, LLC!

Iti rezoneaza tie aiureli prin cap.

Se vede ca te-au prostit teoria si simularile, ori n-ai nici o treaba cu SMPS-urile...

Pune o data mina pe letcon si fa teste singur sa te convingi, mai ai sa ma acuzi ca filmul este trucat...

Frate pina unde pot merge unii...

Daca am avut 51kHz pe pinii 11 si 14 la SG3525, ce frecventa am pe pinul 4 al SG-ului?

La ce frecventa va lucra traful?

Editat de DjLeco

Man, eu am spus un lucru si il mai repet:

Valoarea condensatorului este strict legata de frecventa atit in hard switching cit si in soft switching, fie ZCS sau ZVS.

Bobina care se mai pune in serie cu circuitul L-C, aduce smps-ul din hard switching, in zero curent switching soft switching, frecventa raminind fixa.

Smps ZVS, adica zero voltage switching are 2 frecvente de lucru, dar deja deviem.

Si in oricare dintre primele 2 cazuri hard switching sau ZCS soft switching, conteaza ca impreuna cu inductanta din primar, sa creeze un circuit rezonant pe frecventa SMPS, de unde rezulta ca si inductanta primarului ca valoare, are un rol important in ecuatie.

Atunci obtii randamentul maxim al convertorului, cu pierderi minime pe elementele comutatoare.

In functie de frecventa, cu cit este mai mare, capacitatea condensatorului trebuie mai mica, cu cit este mai mica frecventa cu atit trebuie mai mare valoarea capacitatii condensatorului.

Corect sau nu?

Ai spus ca valoarea condensatorului conteaza pentru ca impreuna cu inductanta din primar formeaza rezonanta pe frecventa sursei.

Poate m-am inselat eu, daca nu a fost intentionat, nu-i o minciuna. E doar o prostie.

Deci, minti sau spui prostii?

Editat de smilex

Da-mi voie sa iti repet inca o data intrebarile esentiale:

Daca am avut 51kHz pe pinii 11 si 14 la SG3525, ce frecventa am pe pinul 4 al SG-ului?

Si inca o intrebare, asa mai pentru tine, ca vad ca stai bine cu teoria:

Ai facut vreodata o sursa REZONANT mode ZVS sau ZCS?

Banuiesc ca da, la cite sfaturi oferi pe forum.

Ce forma de unda are tensiunea pe capacitorul serie?

Dar pe bobina serie?

Care este legatura intre deadtime si crossconduction la o sursa resonant mode?

Cind imi raspunzi la astea, stam de vorba cum doresti tu, si iti raspund la orice alta intrebare, in limita cunostiintelor mele.

O seara frumoasa!

Editat de DjLeco

iti raspund la orice alta intrebare, in limita cunostiintelor mele.

Mi-e teama ca nu ai putea, acolo unde eu as avea intrebari.

Nu te-am intrebat absolut nimic suplimentar. Am cerut clarificarea afirmatiilor tale. Daca nu le faceai, nu-ti aveam treaba. Nu-mi pasa ce faci, imi pasa ce spui intr-un topic in care eu am ales sa postez.

Editat de smilex

@smilex,

Am citit interventiile dvs. in acest topic si vad ca in ultima parte a acestui subiect ati deviat discutia spre o alta directie mizand pe o mica greseala de exprimare a utilizatorului @DjLeco. Acum, ca sa fim fair-play, observ ca tot presati utilizatorul sa recunoasca o greseala cand dvs. nu ati recunoscut propria greseala, din prima parte a topicului, cand spuneati clar si raspicat, ca valorile L si C din circuitul LC din partea primara a sursei nu influenteaza puterea disipata de tranzistoarele finale si nici puterea transmisa de la primar spre secundarul transformatorului (bineinteles, sustinut de @marian78). Observ ca ati uitat acest aspect, unde ati batut campii vreo trei pagini de topic, nu ati recunoscut nimic si acum, in ultimele interventii de aici puneti accent pe o exprimare, care, haideti sa va spun ceva: nu cred ca stapaniti fenomenul teoretic in totalitate cand va referiti la "sursele in comutatie rezonante" (o sa va spun mai jos si de ce - rezulta din modul cum ati pus problema teoretic in topic).

Secretul functionarii sursei rezonante consta in modularea pe frecventa de rezonanta a circuitului LC din primarul sursei, a semnalului de comanda a IGBT-uri sau MOSFET-uri. Daca o sa va uitati in simularea postata de catre mine pe la inceputul acestui subiect, o sa observati acest fenomen. Pentru a obtine un transfer maxim de putere intre primar si secundar, in functie de frecventa de comanda a IGBT-urilor si caracteristicile, implicit numarul acestor, se alege un L si C corespunzator. De regula, asa cum ati constat dvs., @smilex, inductanta primara a transformatorului SMPS difera de la o sursa la alta, in functie de puterea sursei si implicit tipul miezului folosit in constructia sursei. In simularea pe care am prezentat-o eu, am ales niste valori arbitrare, alese de dvs. intr-o postare a acestui subiect.

Apoi, tot dvs., ati adus in discutie un defazaj fara a stii ca la rezonanta nu vorbim de asa ceva. Se pare ca si acest aspect l-ati trecut cu vederea. Acum va comportati de parca nici nu ati pomenit de asa ceva, cu toate ca ati mentionat asta.

Dupa cate aspecte teoretice ati talmacit, fara a va recunoaste vinovatia ca nu le intelegeti corect, acum v-ati gasit sa bateti moneda pe o exprimare a utilizatorului @DjLeco, care intr-adevar, nu a fost cea mai potrivita - a incercat si omul sa va explice, atat cat ii sta in puteri, ce a inteles el teoretic in urma experimentelor practice aplicate in ultimii ani cand lucreaza cu surse in comutatie. Dar, nu uitati faptul ca, dvs. in acest topic ati facut n+1 greseli mai multe decat utilizatorul DjLeco.

Urat comportament, eviti intrebarile incomode cu agresiuni si intrebari proprii, editezi atasamente ca sa iti satisfaca orgoliul, te certi ca la usa cortului cu oricine are indrazneala sa te contrazica, si totusi @Donpetru nu face nimic in acest sens... in atare situatie ma declar profund dezamagit de domnia sa, arata cat se poate de vizibil ca tine mai mult la traficul crescut cauzat de circul tau decat la bunul simt, si ca este foarte subiectiv, in atare situatie declar pe propria-mi raspundere si asumandu-mi riscurile aferente ca @Donpetru arata o lipsa de verticalitate serioasa, si n-are decat sa ma baneze, oricum nu cred ca mai intru pe aici...trist...

Faptul ca dvs., @marian78, nu acceptati, impreuna cu user-ul @smilex o provocare "practica" (in conditiile in care utilizatorul @DjLeco a mentionat ca este dispus sa va ofere componentele "cele mai scumpe") si tot mizati pe anumite aspecte teoretice, o mare parte din ele fiind combatute cu explicatii clare (cel putin din partea mea) si cu demonstratii practice (din partea lui Leco) - as fi facut si eu cateva demonstratii practice in acest sens pentru ca detin niste componente dar, culmea coincidentei, am fost ocupat sa fac un layout PCB SMPS de 700W pentru un client din Istrael - deci, tinant cont de cele spuse anterior, pot declara din postura "autoinditulata de arbitru", un: 1 - 0 pentru Leco (fara suparare, pentru ca nu tin cu nimeni, am fost cat se poate de corect si impartial).

In fine, deoarece topicul a devenit prea OFFTOPIC in ultima parte a lui, cred ca o sa mut discutiile offtopic intr-un subiect nou denumit "Despre functionarea SMPS - sfaturi, pareri". Acolo, cine mai are ceva de spus, poate sa spuna. Topicul de aici va ramane in forma initiala pe care s-a vrut sa se mearga, inclusiv de initiatorul acestui topic.

Numai bine

Mentin ce am spus:

1.Nu exista o limita de putere teoretica daca topologia prevede capacitate inseriata cu primarul. Limitele sunt financiare.

2.Nu conteaza inductanta in economia jocului de putere maxima, traful se dimensioneaza dupa pierderi. Pierderile fac limita puterii maxime. Pierderile privesc si elementele de comutatie.

3.Nu am discutat niciodata despre rezonante si am specificat anterior asta in mod clar. Nu ma satisfac si deci nu ma intereseaza.

4.(Asta-i prima si ultima oara cand afirm asa ceva) Nu cred ca exista cineva care a postat aici, si care a realizat practic dupa conceptie proprie (a-z) lucruri de importanta sau valori mai mari decat mine in domeniul electronicii. Sau mai multe. E posibil sa ma insel, dar nu cred.

Nu refuz sa construiesc ceva, mai ales provocator. Dar trebuie un castig sigur si suficient de atragator. Putem discuta, dar eu imi apreciez propria munca. Daca da, construim orice nu neaparat doar o sursa. Poate fi ceva mai complex si folositor.

Un alt topic este cel mai firesc lucru. Acolo pot da si explicatii eventual, referitor la ce mentin a spune, exceptie 4.

Editat de smilex

Mi-e teama ca nu ai putea, acolo unde eu as avea intrebari.

Nu te-am intrebat absolut nimic suplimentar. Am cerut clarificarea afirmatiilor tale. Daca nu le faceai, nu-ti aveam treaba. Nu-mi pasa ce faci, imi pasa ce spui intr-un topic in care eu am ales sa postez.

Astept aceste raspunsuri si discutam apoi:

Ai facut vreodata o sursa REZONANT mode ZVS sau ZCS?

Banuiesc ca da, la cite sfaturi oferi pe forum.

Ce forma de unda are tensiunea pe capacitorul serie?

Dar pe bobina serie?

Insa cum nu ai facut niciodata asa ceva, (ca de aia eviti raspunsurile) este logic ca nu stii un raspuns, iar sa pui repede mina pe letcon sa faci o sursa de gen, nu vrei.

Eu am spus-o in fata tuturor pe toate forumurile din .ro, NU fac calcule decit legea lui ohm din care scot puterea la ce ma intereseaza, NU le am cu teoria, nu ma intereseaza teoria, tot ce fac "fac pe genunchi" si din cunostiintele acumulate prin PRACTICA.

In cazul meu (izolat) practica mea, este pe teoriea pe care multi o stiu dar n-au "skill" sa o implementeze in practica.

De aia vad ca eviti sa presinti realizarile tale.

Fara sa vreau sa jignesc, pentru mine esti un facultatist, poate doxa de teorie, dar nexam practica, unul care da din gura (scris in cazul de fata) pentru ca atit stie, pe care daca il pui la treaba, face precum ciinele cu coada intre picioare...

Doare asta?

Prezinta realizari atunci, sau lasa-ma pe mine in pace cu "greselile mele" sa obtin rezultate, ok?

Te scap de una din intrebari:

Pe pinii 11 si 14 la SG, avem 51kHz in opozitie de faza, semnal dreptunghiular, iar pe pinul 4 (osc out) avem 102kHz sub forma de puls.

Traful va lucra la 51kHz.

Nu. Nu acolo doream sa ajung. Nici acum, nici altadata, nu am deschis vreun link de la Leco. Nici video. Nu ma intereseaza. Sincer.

Leco, crezi ca poti calcula rezonanta LC de 680n + 1,1mH de care spui? Sa o fac eu pentru tine?

Oare de ce zici ca nu te-ai uitat?

Iti este frica sa vezi realitatea, filmata?

Iti este ranchiuna ca unii pot si fac cite ceva nu numai vorbaraie si zeci de pagini scrise pe forumuri cu 0 realizari?

Editat de DjLeco

Marian, te vad online. Nu te baga.

Nu am construit nici o sursa rezonanta. Nu am dat sfaturi in privinta lor. Tu insa, ai construit, dar nu esti in masura sa dai sfaturi, nu stii cum functioneaza. Ti-am zis ca te citez de 10 ori daca e cazul. Sau de 100. Sa afirmi asa ceva, e ca si cum un zoolog ar spune ca delfinul are blana pentru ca e mamifer. Nu este o scapare, e ceva elementar, de principiu.

Sigur ca ma doare ce spui. In cot.

Pana si intrebarile tale sunt puerile. Submediocre. Nu merita raspuns.

Dar pune-le in noul topic. As raspunde si in asta, daca le-ar pune initiatorul topicului.

Editat de smilex

Ti-am spus nu stiu teorie, stiu practica.

Vrei cumva sa aflii cum am dus o sursa simpla din stadiul de hard switching, la care si eu foloseam capacitor serie de pina la 4-5uF la inceputuri (total eronat pentru 40kHz la cit lucra sursa), si m-am perfectionat REPET, experimentind?

Asta nu te pot invata, din pacate se face prin practica!

Sfatul pe care al trebui sa-l inteleaga cel ce a deschis topicul este ca VALOAREA CONDENSATORULUI SERIE, CONTEAZA IN FUNCTIE DE FRECVENTA DE LUCRU ALEASA SI DE INDUCTANTA MIEZULUI, exact cum am spus.

I-am aratat prin filmarea pe care tu nu "vrei" sa o vezi, dar ai vazut-o, ca la 50kHz valoarea capacitorului nu este de citiva microfarazi (pentru un miez etd59 care are o anumita permeabilitate magnetica, in functie de materialul magnetic), ci sub 1uF chiar si in hard switching.

Din filmare va intelege si singur cum sa se descurce, si citeva chestii esentiale ca sa aibe succes in realizare.

De la tine ce a putut invata?

Ca nu conteaza valoarea inductantei primare?

Ca traful trebuie sa aibe 10mH inductanta?

Daca puneai mina pe letcon si experimentari, mai ales ca le ai cu teoria, puteai sa ai super rezultate, si sa ne prezimnnti (nu cu idee de lauda), uite domne ca se poate!

Insa un no name ca mine, care este 0 la teorie, arata rezultate si realizari.

Succes!

4.(Asta-i prima si ultima oara cand afirm asa ceva) Nu cred ca exista cineva care a postat aici, si care a realizat practic dupa conceptie proprie (a-z) lucruri de importanta sau valori mai mari decat mine in domeniul electronicii. Sau mai multe. E posibil sa ma insel, dar nu cred.

Nu refuz sa construiesc ceva, mai ales provocator. Dar trebuie un castig sigur si suficient de atragator. Putem discuta, dar eu imi apreciez propria munca. Daca da, construim orice nu neaparat doar o sursa. Poate fi ceva mai complex si folositor.

Un alt topic este cel mai firesc lucru. Acolo pot da si explicatii eventual, referitor la ce mentin a spune, exceptie 4.

Sursa este facuta de mine de la A la Z, (mai putin proiectarea si realizarea PCB) plecata din stadiul vazut in filmul de mai sus.

Au fost 30 bucati.

Mai am 3 bucati.

S-au vindut cu 300 euro bucata, exceptinv vre-o 2-3 "oferte" la 200.

Atragator cumva?

Referitor la punctul 4:

Sa vedem realizari, sa curga realizarile!

Ia de la mine, provocare, citeva din realizari:

http://postimg.org/gallery/j418ti8/

Editat de DjLeco

@Leco

Prin a-z inteleg inclusiv proiectare si originalitate, nu doar executie. Iar daca va fi vreo propunere, voi participa numai astfel, daca se puncteaza originalitatea, simplitatea, costul inferior, proiectarea si executia pentru solutia constructiva a temei in cauza si daca tema impune aceste calitati.

Lucrez cu surse care costa aproape un miliard (lei vechi), iar asta e un domeniu in care nu am reusit sursa (a-z, inclusiv proiectare) sub 3000 lei (doar materiale), dar nu am egalat puterile. Daca as reusi asa ceva la 300 euro, o saptamana as face matanii. 300 euro nu e nici atragator, nici neglijabil. Depinde ce impune ca tema si solutie.

Dar tu poti pleca de la premisa ca nu stiu cum miroase sacazul.

Daca nu stii teorie e ok dinspre mine, dar nu mai fa afirmatii decat daca esti extrem de sigur. Cel putin evita unde vezi ca am postat deja. Ca nu ma deranjeaza cotradictiile, am gusturi mai ciudate. Sa stii ca am pierdut un cont pe elforum pe tema asta.

Sunt off si sanctionabil.

Editat de smilex

1. Smilex, nu ma pricep la proiectare PCB (design soft,etc), nu este domeniul meu.

2. Am platit ceva bani pe proiectare si realizarea pcb, deci nu inteleg unde este problema si UNDE vrei sa ajungi...
  3. Atit cer eu pe acel SMPS, este munca mea si o apreciez cum vreau, cel mai important este ca ESTE A MEA, facuta PE BANII MEI, nu la serviciu.

4. La serviciu fac altceva, am trasee electrice cu conductoare (cabluri) de 240mm2 sectiune prin care trec sute de amperi/faza, si aprind zilnic citeva sute de kilowati de lumina.

5. Parca discutia era despre o sursa half bridge hard switching.

Nu ma intereseaza ca ti-ai pierdut un cont pe elforum, iti doresc succes in toate realizarile, nu am nimic personal cu nimeni.

Cum pe tine te deranjeaza anumite chestii, pe mine ma deranjeaza "teoristii" de umplu pagini de forumuri, dar nu arata o placa cu piese facute de ei, ba se mai si lauda ca fac si dreg la munca subansamble de mii de euro, dar NU au nimic AL LOR.

Editat de DjLeco

Leco draga, scopul meu pe forum a fost sa ajut. Absolut gratis. Am oferit gratuit ceea ce cunosc. Si oferta ramane valabila. Poate nu ma crezi, dar nu cunosc pe nimeni personal caruia sa-i ofera asta. Pentru tine e mai greu de inteles atitudinea mea, poate chiar te incurc astfel. Dar cred ca pot gasi oameni care sa confirme ca i-am ajutat. Gratuit, fara nici o pretentie. Sper sa poti la randu-ti.

Tot ce fac electronic este numai profesional. Nu stiu daca gasesc acasa un pistol de lipit, poate daca sotia isi aminteste unde l-a pus. Nu ma laud cu sculele nemtilor, dar ti-am aratat ca un pret dat nu spune nimic.

Roaga-te de elco, mituieste-l, si daca el o cere, poate pun o poza cu un coltisor de sursa... Facuta de mine a-z.

Editat de smilex

Nu trebuie sa ma rog de nimeni pentru nimic.

daca vrei sa prezinti ceva din ceea lucrezi o faci.

Eu am aratat ce am avut de aratat si precum am spus cu acel condensator a si fost.

Si eu caut sa ajut in masura in care ma pricep, evident tot gratuit, nu am cerut niciodata ceva cuiva ca l-am ajutat.

Vinzarile de piese sau ceea ce realizez eu, sint altceva, este normal sa ceri bani pe ele.

Iti doresc succese si spor in treburi.

Editat de DjLeco
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock