Sari la conținut

Postări Recomandate

Eu accept provocarea, Marian, securea fu ingropata pe elforum, de ce continui?

Daca simti nevoia sa iti versi amarul, fa-o pe elforum pe PM, si vedem acolo ce si cum, nu incerca asta pe alte forumuri, nu este fair play FATA DE TINE; fata de mine, stii "treaba" cu unghiul de 90 grade, ca sa nu fie de 360...

Lucrez SMPS de 12 ani, si imi pot permite sa afirm ca am ajuns la un STADIU.

Filmarile mele si rezultatele obtinute, DOVEDESC asta!

Vorbele voastre pe forumuri dovedesc NIMIC, fara realizari sau filmari (ce nu pot fi contestate), decit rinduri scrise cu formule dezvoltate de ALTII pe care voi le iubiti si nu le aplicati IN PRACTICA, (de frica oare) cum fac 80% din "electronistii DE FORUMURI", ce insira zeci de postari doar cu "pareri si idei".

Eu unul NU ma bazez pe formule, pe calcule pe nimic (blame me 4 that), cum NICIODATA nu am facut asta decit in simpla relatie a puterii obtinute:

P=UxU/R sau P=UxI, de care pot fi sigur 100000001%.

Daca vreti contraziceti, desi nu aveti cum, insa daca tot sustineti ideile pe care le aveti, CONTRAZICETI REZULTATELE cu TESTE FILMATE ori va rog LINISTE, (altii lipesc piese si se concentreaza pentru rezultate maxime), ca scrieti degeaba, fara rezultate "pe placa" sinteti TOTI egali cu ZERO, pentru mine cel putin.

Ciinii latra, omul trece...

Cu sau fara TEORIE, pe care scuza-mi exprimarea, ma pipi pe ea.

Am un prieten care da clasa la foarte multi la teorie, LA PROPRIU.

Si care a recunoscut ca, nu putea gindi, ca teoria, nu este respectata "pe cablaj cu piese pe ea", pentru ca un circuit era mai lung cu citiva milimetrii si la unghi de 90 grade fata de "conceptia initiala" a pcb facuta de oameni ce stiu PROIECTARE PCB.

Pai daca nici schemele de firma, explicate cu MANUAL SERVICE, si filmele puse de mine, nu va dau crezare, poate gasiti "mintuirea pshihologico-spirituala" la biserica cu "babele" facatoare de inchinari la minut.

Accept ORICIND provocarea filmata cap to coada, in ceea ce priveste valoarea capacitor in schema aemanatoare cu ce v-am aratat mai sus, cu conditia ca Marian, Smilex si Pisicamatache, sa puna mina la treaba pe miez ETD 59 Ferroxcube ori Epcos, material 3C90 sau 3F3, dindu-se frecventa de sa zicem 70kHz sau aleg ei frecventa SMPS, nu ma deranjeaza, sa "stoarca" maxim de putere IN ORICE CONDITII, din acel ETD59.

Va tine dragi colegi amintiti adineauri?

Cu toata teoria voastra?

Pe cablaj experimental, cu fire, montaj paianjen and stuff?

Alegeti voi challenge-ul, eu il accept in orice conditii!

Enumeratile!

Hai, care are co@iele mai mari?

Teoria versus practica?

Chailenge lauched!

Ofer eu trafo (miez+carcasa) si o pereche de IGBT folosite de mine la SMPS-urile mele IRG4PC50Wpbf pentru fiecare free sample!

Bobinam cu sirma ordinara de care vreti voi.

Cine pierde cu cel mai prost rezultat, da 100 euro la cistigator (sa il usture la buzunar) , cine este la mijloc, ca rezultat, ia PALME de la cei doi, si suturi in c@r ca sa ii iasa "ifosele" din cap.

TOTI, folosim EXACT aceleasi piese ca comanda trafo (IGBT, trafo sirma bobinaj, miez, carcasa)!

Va tine?

Va bazati pe teorie?

Va bazati pe practica (voastra)?

Free of charge, trafo complet (miez+carcasa+ Lamele de prindere) +IGBT de la mine.

Fiecare isi face comanda cum crede el mai bine (cu SG3525 ca PWM), si vedem rezultatele, insa toata lumea pune banul jos, 100 euro care stau la cineva neutru care asista la filmari.

Se poate la mine sau la voi, unde doriti.

Se intelege ca filtrajul, redresarea trebuiesc sa fie identice.

Fiecare bobineaza cum stie, cu sirma de 1,5mm diametru sau litzwire identic la toti , trafurile facute cit mai identic, ca sa nu existe discutii.

Challenge-ul este CONDENSATORUL din circuit si inductanta primarului.

Repet, totul pe COSTURILE MELE in ceea ce priveste trafo si igbt, ca tot am fost acuzat ca "am bani multi", NU nu am bani multi, insa cei pe care ii am, ii investesc in componente de CALITATE, nu mizerii.

Pentru ca din mizerii, obti mizerii nu rezultate; si pentru ca ma respect si respect CLIENTUL.

Editat de DjLeco

Tot ce-ai scris aici poate face parte din acel viitor topic. Povesteste despre diferenta rezonantei LC-ului tau cu a frecventei sursei. De ce difera?

Nu e nevoie de mai mult de 50 de cuvinte pentru a explica cauza diferentei. Vezi, asta-i provocarea mea, te provoc sa raspunzi la subiect. Poti?

Editat de smilex

Din ce observ aici, DjLeco va lansat o provocare practica. Construiti si prezentati propriile rezultate iar dupa aceea, vom vedea cine trebuie tras de urechi.

Va spun lucrul asta din cauza ca Leco si-a prezentat un punct de vedere rezultat in urma unui experiment (montaj testat practic) si cred ca ar fi normal, ca sa nu zic echitabil, ca si voi sa faceti acelasi lucru.

@smilex, poti sa detaliezi cum ai calculat rezonanta la frecventa de 5,9kHz. Detaliaza.

Eu unul n-am priceput care e provocarea. Leco a afirmat, iar dvs ati fost de acord ca la semipunte, pentru maxim de randament, condensatorul inseriat cu primarul, trebuie astfel ales, ca impreuna cu inductanta acestuia sa rezoneze la frecventa sursei. Despre asta e vorba ? Daca da, sunteti de acord cu aceasta afirmatie ?

Dupa ce lamurim, sper, aceste aspecte si se va ajunge totusi la un...concurs...am o singura pretentie. Ca arbitrul sa fie tatic in comutatie si un caracter integru. Daca va binevoi sa accepte acesta functie, eu l-as propune pe Domnul Emil Matei. Daca nici dansul nu se pricepe la comutatie, atunci nu se mai pricepe nimeni.

Editat de pisica matache

Sincer sa va spun, eu nu am inteles cine are sau nu dreptate. Totusi, din experienta mea firava in domeniul SMPS, cred ca capacitorul care este in serie cu primarul transformatorului, influenteaza tensiunea la bornele primarului. Iar daca o influenteaza, e logic ca se afecteaza puterea absorbita din primar si tranzitata spre secundar.

Dar, in fine, vroiam sa va intreb daca exista pe undeva vreun tabel de unde sa reiasa tipul miezului (ETD39/42/49...) si puterea maxima care se poate stoarce din miezuri la o anumita frecventa. A facut cineva asta sau ati vazut asa ceva pe site-uri web?

Tot ce-ai scris aici poate face parte din acel viitor topic. Povesteste despre diferenta rezonantei LC-ului tau cu a frecventei sursei. De ce difera?

Nu e nevoie de mai mult de 50 de cuvinte pentru a explica cauza diferentei. Vezi, asta-i provocarea mea, te provoc sa raspunzi la subiect. Poti?

Pina nu raspunzi INTII la ce ai fost intrebat de mine citeva topicuri la rind, nu iti mai raspund la NIMIC.

Eu spun un lucru, miez ETD59 material 3C90.

Inductanta primara 1,07mH +/- 10%

Condensator 680nF +/- 10%

Frecventa 66-74kHz (8 kHz de ajustat)

Hard Switching.

VA FUNCTIONA OK, sau NU cu acea capacitate de 680nF?

ALEGE TU ACEA CAPACITATE (valoarea pentru cele descrise mai sus, si fac eu testul)

Pai nu poate pentruca nu are argumente, si in atare situatie ca de obicei apeleaza la agresiunea-i caracteristica...

@Leco ce a fost pe elforum n-are nici o legatura cu discutia de aici, sau oricum nu are legatura cu interventiile mele de aici in ceea ce te priveste, intercventiile tale necontrolate m-au convins sa intervin, e dreptul meu ca forumul e liber si public. Acuma ca am lamurit asta, trebuie sa intelegi ca ( si iarta-ma te ropg ca zic asta ) esti penibil, ai afirmat tu cu manutele tale ca freccventa de rezonanta trebuie sa fie cea de la frecventa sursei, apoi tot tu postezi niste atasamente care te contrazic categoric, dar orgolios cum esti te apuci si faci printuri pe care apoi le editezi, stergi valoarea inductorului ca sa nu se poata determina frecventa de rezonanta cu C, si stergi si modelul de la care era schema ca sa nu poata fi gasita de cineva si deci sa nu fii contrazis, numai ca tocmai lipsa valorii L m-a convins sa caut si eu documentul, si ti-am demonstrat nu doar ca apelezi la chestii de-a dreptul jenante, dar si ca tocmai cei pe care tu ii lauzi te contrazic categoric, tie nu-ti spune nimic chestia asta? Mie da ( si probabil altora la fel ), si e grav ca mai si zici ca lucrezi de atatia ani in electronica si totusi n-ai asimilat niste principii elementare, adica este rusinos man, iarta-ma te rog ca zic asta, zau ca n-am de gand sa ma cert iarasi cu tine, dar tu insuti ai lansat aceasta provocare atunci cand ti-ai dat drumul la gura impotriva cui nu trebuia. Nu cer decat sa fii mai retinut in afirmatii si-ti promit acelasi tratament, si-ti mai cer sa fii destul de barbat incat sa recunosti propriile erori.

Cat despre provocarea ta... eu nu am nimic de demonstrat, ceea ce am facut in mare parte este de domeniu public pe elforum la proiecte, n-am nici o intentie de a ma baga intr-un soi de competitie starnita evident din orgoliul nemasurat al cuiva, nu este motivul potrivit pentru a ma racola pe mine intr-un asemenea proiect, adica no thanks.

Nu ai nimic de demonstrat, inseamna ca nu vrei sa realizezi un smps si sa testezi cu miinile tale...

.

Am afirmat ca prin ajustarea frecventei si a valorii capacitorului (inductanta primara raminind constanta) sursa devine REZONANTA, intreg lantul devine rezonant, iar randamentul creste.

Am afirmat intotdeauna un lucru esential, cu rosu in prima mea interventie pe acest topic:

Cel mai bine este cu driver specializat, in speta in cazul de fata, IR2110-IR2113, asigura current suficient pentru inchiderea si deschiderea completa a tranzistorilor comutatori, pentru puteri de pina la 2,5kW.

Folosind IR211x, ai marele avantaj ca se poate controla deadtme-ul din SG3525 deadtime atit de important pentru un SMPS.

Ori comanda si mai buna se poate face cu optodrivere spcializate, imunitatea la zgomot, fiind mult ma buna, cit si separarea galvanica de exceptie.

Recomnd IGBT-uri WARP, sint superbe pina la 150kHz in hard switching.

Aentie driverul IR211x trebuie alimeta in acest caz cu 16Vcc, deoarec IGBT necesita 15Vcc pentru comanda!

Foarte mult conteaza si valoara capactorului serie cu bobina primara, atit in halfbridge cit si in fullbridge, nu se allege HAOTIC!

Multi pun vaori mari, "sa fie acolo", INCORECT!

Am mai scris:

Chiar si la surse clasice HARD SWITCHING, exista o corelatie intre inductanta traf primar+frecventa de lucru si valoarea capacitatii.

Pina sa evoulez si eu, ma jucam cu capacitatea aia, pina ajungem la randamentul maxim

La sursele clasice half bridge, cea cu primar si condensator serie cu primarul, fara bobina serie (hard swithing),conteaza valoarea capacitatii condensatorului serie.

Cu cit creste frecventa, cu atit scade capacitatea.

Incercati de excempu la 60kHz, cu 1uF, vedeti ce se intimpla si cum functioneaza, apoi inlocuiti-l cu 820nF si apoi cu 3,3uF.

Eu testam simplu:

Aveam 10 ohmi/2000W sarcina pe iesire, si sa zicem 130Vcc, evident nestabilizata, fara sa umblu la nimic, ma jucam cu valoarea capacitorului, pina obtineam la iesire tensiunea maxima.

De multe ori cind maream condensatorul (gindindu-ma ca mai multi in paralel asigura curent mai bun in primar), tensiunea pe iesire scadea, mosfetii se incalzeau mai tare, decit la o valare mai mica a condensatorului, la care aveam tensiunea de iesire mai mare...

Asa am ajuns sa bibilesc usor usor (pe vremea aia nu aveam osciloscop), si sa ma joc cu valoarea condensatorului pina obtineam maxim de tensiune.

Editat de DjLeco

Discut de sursa REZONANTA.

Ce intelegi tu prin sursa REZONANTA?

DEFINESTE.

Eu ma apuc de lipit sa fac testul sa ii scot timpeniile din cap, cu condensatorul de 7,8nF sau de microfarazi intregi.

Eu am spus clar ca pentru frecventa intre 66 si 74kHz, condensatorul este intre 600 si 1,2uF la inductanta cunoscuta de aprox 1,07mH.

ALEGE tu ce capacitate sa aibe (dupa calcule sau ce vrei tu), si eu voi testa cu acea valoare de capacitor.

SI sa imi explice smillex de unde a scos el acei 10mH inductanta primara, ca eu asta nu inteleg, cind ea este de 10 ori mai mica in realitate, dupa cum am aratat in masuratoare....

Editat de DjLeco

Si uite-asa, voiam sa incerc ceva rezonante sau mai bine zis ZVS-uri dar m-a luat asa , de jos, o lehamite... Speram sa scap de tonul asta agresiv, a toate stiutor si bubuituri de piept lovit de caramida.

Nu te opreste nimeni colegu' sa incerci!

Eu ma bucur cind vad oameni care incearca sa faca ceva, ii ajut si eu cit pot, atit cit ma pricep.

Iti recomand sa incerci un ZCS, este mai usor de implementat.

Astept ce valoare sa aibe condensatorul serie cu primarul (in conditiile enumerate mai sus), colegii de mai sus!

Apropo de SMPS rezonante, mariane, sa nu uiti faptul ca la rezonanta curentul este in faza cu tensiunea, ceea ce inseamna ca circuitul schimba cu sursa de energie electrica numai putere activa. Asta am invatat la clasa 11 la liceu. Atunci consumatorul (adica inductanta in cazul nostru) absoarbe putere maxima. Deci, sursele rezonante se folosesc de fenomenul de rezonanta pentru a avea randament maxim.

Daca capacitorul este de 1uF si inductanta de 1mH, atunci frecventa de rezonanta este aprox.5kHz.

Eu cred ca toata polemica de mai sus s-ar rezolva daca ar pune toata lumea mana pe letcon. Observ ca marian si smilex o dau cotita si tot bat moneda pe un aspect teoretic pueril, scapat de Leco intr-o exprimare de a lui. Acceptati provocarea admin-ului cu toti, puneti mana pe letcon si demonstrati care are sau nu dreptate. Nu e corect ca unul dintre voi sa foloseasca arme teoretice si unul practice, ca nu ajungeti nicaieri. :nono:

Editat de prog

Tot ce inteleg este ca nu vom primi lamuriri.

Am masurat o sursa de 200W si doua atx-uri pc. Sunt 6,9mH+1uF, 5,5mH+1uF si 3,36mH+2,2uF. Rezonantele acestora sunt corespunzator: 1,9kHz, 2,25kHz si 1,85kHz. Cred ca putem cadea de acord ca acestea nu sunt si frecventele de functionare.

E suficient? Daca nu, cate astfel de masuratori care fara exceptie contrazic citatul, ar fi suficiente? Invit pe toata lumea sa faca masuratori si sa calculeze acea rezonanta LC. Si sa posteze rezultatele.

@prog Daca Leco a scapat o expresie nefericita, ce il opreste sa recunoasca asta?

Puerila e toata discutia. Eu am spus ca e submedie pentru ca submediocra suna mai urat. Matache are dreptate, pierd timpul...

@Leco Inductanta primara este de 10 ori mai mica la tine, nu peste tot. Ti-am mai raspuns odata: valoarea de 10m este cea aleasa de donpetru. Vezi simularea facuta de el cu cateva pagini in urma. Si valoarea e credibila la o sursa de 100W, de exemplu. Citatul tau nu se confirma nici pentru 1mH. Ca sa se confirme ce spuneai, ar trebui ca acel cond sa fie de 5,1n. Imposibil.

Editat de smilex

Ca sa ai "tema de lucru" pentru viitor:

Eu am spus asa:

Am inductanta de 1,1mH in primar.

Am frecventa de 50Khz.

Am half bridge hard switching mode.

Am 3 valori la condensatori 3,3uF, 1uF, si 680nF (n-am gasit 700-820nF de tensiune mare).

Am mai spus ca puterea maxima (tensiunea mai mare de iesire pe o sarcina fixa cunoscuta, in cazul de fata 8 ohm/300W) se va obtine cu condensatorul cu valoarea cea mai mica dintre cei 3 luati ca exemplu, in speta in testul ce-l veti vedea mai jos pe 680nF, in DEFAVOAREA condensatoruli de capacitate mai mare, in speta 3,3uF.

Iata si dovada:

La sursele clasice half bridge, cea cu primar si condensator serie cu primarul, fara bobina serie (hard swithing),conteaza valoarea capacitatii condensatorului serie.

Cu cit creste frecventa, cu atit scade capacitatea.

Incercati de excempu la 60kHz, cu 1uF, vedeti ce se intimpla si cum functioneaza, apoi inlocuiti-l cu 820nF si apoi cu 3,3uF.

Miez ETD59, 16 spire in primar, +310V alimentare.

Randamentul cel mai bun va fi obntinut cu condnsatoru lintre 700nF si 1,3uF.

Tesati si va veti convinge.

Succes.

Vizionare placuta domnilor:

https://www.youtube....eature=youtu.be

DSCN0138.jpg

Editat de DjLeco

DjLeco, inregistrarea video este elocventa doar daca montezi si o sarcina pe iesirea sursei (din video se vede ca ai testat-o in gol). Acolo cred ca vroia sa ajunga smilex cand spunea ce spunea. Dar, daca ai timp maine, efectueaza un test si in sarcina la fel ca cel de mai sus, sa vedem cat este tensiunea in primar.

Dupa aceea putem spune cine a avut sau nu, cu adevarat, dreptate.

Nu. Nu acolo doream sa ajung. Nici acum, nici altadata, nu am deschis vreun link de la Leco. Nici video. Nu ma intereseaza. Sincer.

Leco, crezi ca poti calcula rezonanta LC de 680n + 1,1mH de care spui? Sa o fac eu pentru tine?

DjLeco, inregistrarea video este elocventa doar daca montezi si o sarcina pe iesirea sursei (din video se vede ca ai testat-o in gol). Acolo cred ca vroia sa ajunga smilex cand spunea ce spunea. Dar, daca ai timp maine, efectueaza un test si in sarcina la fel ca cel de mai sus, sa vedem cat este tensiunea in primar.

Dupa aceea putem spune cine a avut sau nu, cu adevarat, dreptate.

Prog, daca te uitai atent la filmare, vedeai ca sursa are o sarcina de 8 ohmi la 300W, conectata in permanenta pe iesire, unde s-au citit acei 36-42Volti!

Minutul 4:00 pina la minutul 4:07 se vede si rezistenta de sarcina.

Nu va vedea nimeni cum arata oscilograma din primar , tensiunea de acolo este in medie Ualim/2 fiind sursa Half Bridge, pe capacitor vom gasi restul de 1/2 U-alim, ma refer la DC in cazul condensatorului.

Cine vrea sa vada mai mult, pune frumusel mina pe letcon si pe osciloscop, si se apuca de lipit.

Eu am demonstrat ceea ce am avut de demonstrat.

@ smilex

Nu ma intereseaza nici o rezonanta si nici un calcul, sursa din filmare este o half bridge HARD SWITCHING, adica despre ce se discuta in topic.

Ti-am aratat cu filmare ca cele spuse de mine mai sus, sint corecte.

Sper ca acum esti si tu lamurit.

Salut.

Editat de DjLeco

Spui ca nu te intereseaza nici o rezonanta sau calcul. Atunci de ce ai afirmat:

Si in oricare dintre primele 2 cazuri hard switching sau ZCS soft switching, conteaza ca impreuna cu inductanta din primar, sa creeze un circuit rezonant pe frecventa SMPS

O fac eu, pentru ca tu nu doresti. LC-ul tau rezoneaza la 5,82kHz. Dar spui ca ai frecventa de 50kHz. Daca nu te intereseaza, de ce ai mintit Leco?

Editat de smilex
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock