Sari la conținut

Postări Recomandate

Gresit Leco. Dar cum zice matache, n-am idee daca gresit intentionat sau nu.

Sa presupunem ca neintentionat. Din exemplul anterior, semipunte (nerezonant), minima de 120V in primar, medie curent primar 4A in Ton, 10mH primar, 50kHz, care este valoarea condensatorului inseriat? Care zici ca e frecventa LC?

Cind am timp am sa iti fac o demonstratie in hard switching, mai am smps-ul ala de probe.

Smilex, ti-am mai spus ca NU fac calcule, simulari si alte alea

Pentru 50kHz, traf ETD59, folosesc cam 16 spire in primar si cam 820nF, asa ochiometric.

Chiar am sa testez o data cind am timp, insa eu NU lucrez decit smps de putere mare pe ETD59 sau mai mare ca miez.

Smilex, ca tot spui ca este gresit ce am spus, pot sa te intreb cite surse smps ai facut pina acum, realizare si conceptie proprie, la ce puteri ai ajuns si in ce configuratie?

Sint curios doar, fara nici o chestie gen care are oo-le mai mari.

La dat din gura toti sintem tari, realizarile, ALEA sa le vedem!

Vreau sa vad si eu ceva asemenator din partea ta:

http://postimg.org/i...7xaoevndb/full/

http://postimg.org/image/i635kpbf3/

Si macar un filmulet cu o sursa de a ta in care sa vad in stadiul de "experiment" montaj paianjen, ca ai rezultat ca in urmatorul filmulet:

Pina atunci, eu imi vad in continuare de ale mele, cu "greselile mele" si rezultatele obtinute.

Se pare ca pe forumul asta ca si pe alte forumuri, rezultatul este acelasi facerea de bine este fwtere de mama...

Outta here.

Editat de DjLeco

...

Si in oricare dintre primele 2 cazuri hard switching sau ZCS soft switching, conteaza ca impreuna cu inductanta din primar, sa creeze un circuit rezonant pe frecventa SMPS, de unde rezulta ca si inductanta primarului ca valoare, are un rol important in ecuatie.

...

Corect sau nu?

820n nu face rezonanta cu 10mH la 50kHz. Deci ce spuneai in citat?

820n face rezonanta cu 12uH la 50kHz. 12u este absolut exclus ca valoare inductanta primar.

Rezonanta la 50kHz pentru 10mH se face cu 1nF. Asta e valoarea cautata???

Editat de smilex

Colega, inductanta primarului meu este de:

DSCN0108.jpg

Ce cauti tu cu 10mH inductanta in primar?

De unde ai obtinut tu 10mH in primar?

Ai cumva full bridge in discutie?

Ori folosesti miez necunoscut pe la noi pe terra?

DSCN0109.jpg

Miez 3C90, inductanta primar 1,07mH frecventa 70kHz, resonant mode, zi tu valoarea condensatorului pentru care sursa functioneaza cu maxim de randament in rezonant mode, hard switching, ca despre asta discutam!

Si apoi in soft switching zero curent switching ZCS.

Si, astept rezultatele, vreau sa vad si eu o smps facuta de tine!

Nu smps reparat ci, FACUT de tine, A-Z!

Pina atunci ma mai gindesc daca mai postez sau nu.

Editat de DjLeco

Nu ai sa vezi niciodata (sper) nimic creat de mine. Asadar da, gandeste-te daca mai postezi.

Te-am citat, pot s-o fac de zece ori daca e necesar. Oriunde si oricand.

1,07mH face rezonanta cu 4,8nF la 70kHz. Deci afirmatia din citat subliniata chiar de tine este un neadevar/minciuna. Eu doresc doar sa stiu daca e ignoranta sau viclenie. In rest, nu ma intereseaza.

Editat de smilex

Afla ca valoarea condensatorului in circuit are intre 470nFsi 1uF.

Valoarea reala nu o vei afla nici tu, se pare ca nu prea ai habar ce si cum se intimpla in lucrul cu SMPS fie resonant hard sau soft switching, si cauti sa "furi" experienta.

Daca ai sa stai numai cu teoria si simularile, nu vei ajunge nicaieri, rezultatele sint TOTAL eronate pentru 4,8nF!

Vrei sa o afli exact, pune mina si fa sursa si te vei convinge.

Iti dau eu detaliile exacte la bobinaje.

Pentru experienta se pune mina pe letcon, fludor, piese, si se trece la treaba!

Spune atunci tuturor celorlalti colegi de aici, ce forma de unde trebuie sa existe pe condensator in idle vs load, cit si in primarul trafului.

In cazul de hard switching, cit si in cazul de soft switching.

Pe mine oricum nu ma intereseaza pentru ca le-am experimentat deja.

Si astept sa ma (ne) lamuresti, de unde ai scos tu 10mH in primar???????????????????????

Editat de DjLeco

conteaza ca impreuna cu inductanta din primar, sa creeze un circuit rezonant pe frecventa SMPS,

O valoare intermediara de 680nF face rezonanta cu 1,07mH la frecventa de 5,9kHz. Nu e 70kHz.

Deci, minciuna sau ignoranta?

Aaa, ai editat. Cei 10mH erau exemplul dat de donpetru. Sunt de acord si cu 1mH. Oricum ar fi, citatul nu se verifica. Stiam asta, nu se verifica pentru nici o valoare plauzibila. Deci? Adevar sau provocare?

Si da, nu-mi darui, te rog, nici o informatie. Nu e scopul meu.

Editat de smilex

Eu doresc doar sa stiu daca e ignoranta sau viclenie. In rest, nu ma intereseaza.

Smilex, iti pierzi timpul si e pacat. E pacat ca din disputa asta, nimeni nu va invata nimic. Va fi doar circ, fara paine....

Din ce observ aici, DjLeco va lansat o provocare practica. Construiti si prezentati propriile rezultate iar dupa aceea, vom vedea cine trebuie tras de urechi.

Va spun lucrul asta din cauza ca Leco si-a prezentat un punct de vedere rezultat in urma unui experiment (montaj testat practic) si cred ca ar fi normal, ca sa nu zic echitabil, ca si voi sa faceti acelasi lucru.

@smilex, poti sa detaliezi cum ai calculat rezonanta la frecventa de 5,9kHz. Detaliaza.

Schema DE FIRMA, ZCS resonant mode la 125kHz, observati ce valoare are condensatorul serie:

Capacitor.jpg

Freq.jpg

Out.jpg

Daca pisicamatache si smilex sint mai buni decit inginerii de la Crown, eu tac si nu mai zic nimic.

Eu am sa probez cind am timp la 70kHz, cu 1.07uH inductanta in primar si condensator de cit vrea smilex sau pisicamatache.

Apoi, in timp ce se filmeaza, schimb valoarea ceruta de voi cu capacitorul pe care il zic eu.

Daca am dreptate, ce sa va zic eu voua dragilor, in special lui smilex, de la care pina acum n-am vazut decit vorbaraie. si nici o realizare in domeniu?

Eu mi-am prezentat realizarile, nu stau sa va pun acum toate filmarile mele cu sursele mele.

Mai Leco, daca mi s-a sters contul de pe elforum, poate sa mi se sterga si de aici, mi se va cam rupe, dar trebuie sa-ti spun vreo doua. Esti de o marlanie crasa, incercand sa-l tot intarati pe un om, care e prea domn sa se coboare la nivelul tau. Asta apropo de sursele pe care le-a facut sau nu smilex. E irelevant aspectul, din partea mea poate sa nu fi lipit doua fire toata viata, poate sa dea sfaturi privind intr-un glob de cristal, sau ghicind in bobi, avand in vedere ca datorita lui, altii au invatat sa faca surse si au facut. Pot sa enumar n proiecte, duse la bun sfarsit, datorita contributiei lui. La toate, exista scheme si detalii de constructie, puse pe forum, la indemana oricui. Tu doar te rupi in figuri cu sursele tale, pe care incerci cu disperare sa le vinzi, dar de ajutat n-ai ajutat pe nimeni DEZINTERESAT niciodata, nici aici nici pe elforum. Ca altii de pe aici, pun botul la vrajelile tale, sa fie sanatosi, dar nu incerca sa vinzi castraveti gradinarilor.

Editat de pisica matache

@donpetru

Eu zic sa pastram totusi specifcul topicului deschis de elco. Omul a cerut informatii, iar eu cred ca a fost inselat. Nu a cerut nici o poza cu surse facute. Dar am sa fac o concesie. Daca il convingeti s-o ceara, pentru el, am sa pun o poza cu o semipunte de 2kW (apropo de limitele topologiilor) facuta de mine a-z si neterminata inca. Imi este imposibil sa dau alte detalii, sau sa pozez locuri unde sunt montate astfel de surse. Drepturile acestor produse apartin firmei in care lucrez. Chiar si asa as sari calul.

Consider ca e mult mai important sa lamurim acea afirmatie. Pentru cultura tuturor celor ce citesc aici.

Rezonanta unui circuit LC este data de formula consacrata. Sper ca nu se pretinde ca trebuie postata. Eu nu am cerut nimic de la nimeni. Leco (si nu numai) este cel care a intervenit. A facut o afirmatie extrem de stupida cu acel condensator. Sa ma fac ca n-o vad? Sunt in casa proprietarului acestui site, pot sa fac asta din respect pentru gazda. Dar asta se vrea? Nici o sursa pe lumea asta nu rezoneaza LC cu inductanta primarului. Credeam ca e doar viclenie, deruta pentru cei care incearca, dar e pur si simplu ignoranta. Leco nu stie cum functioneaza nici macar propria lui sursa. Asta-i singura explicatie posibila.

@Leco.

Calculeaza singur rezonanta condului cu a primarului la orice sursa doresti tu din lumea asta, accept si una facuta de tine. Doar sa fie functionala. Daca faci acest minuscul efort intelectual, vei realiza absurditatea citatului. Iar cand vei realiza, am sa-ti spun (daca doresti) cum rezoneaza sursa ta. Matematica contrazice afirmatia pe care ai facut-o. Nu eu.

Editat de smilex

@Marian78, @DjLeco, @pisicamatache, @smilex,

Ca sa nu aiba lumea impresia ca tin cu o tabara sau cu alta, va propun sa stabilim de comun acord "o competitie" atat practica cat si teoretica, care sa se dezvolte in alt topic (deja acest topic s-a abatut cu mult de la subiectul initial) ceea ce s-a spus aici. Cu alte cuvinte:

- stabiliti de comun acord o schema de sursa SMPS care sa fie construita de ambele parti (practic si teoretic);

- dupa aceea, ambele parti vor posta rezultatele de rigoare, axate in principal pe acel circuit LC din primarul sursei (asta daca se va dori constructia unei surse rezonante);

- pe marginea masuratorilor practice - si simularilor teoretice care vor fi - fiecare parte va formula niste concluzii;

- va anunt ca ma ofer arbitru la competitia asta, impreuna cu alti useri, doritori, care vor trebui sa fie impartiali in comentariile postate.

Ce spuneti ?

@smilex, fac o paranteza, nu uita ca esti dator cu un raspuns aici. Pesemne ca nu ati vazut intrebarea mea de mai sus.

Editare ulterioara: Ar trebui oferite si niste premii, nu!!! Ma mai gandesc.

Subiectul legat de acel condensator si rezonanta lui cu inductanta primarului face parte din topic. Din ce a intentionat initiatorul topicului. Deci ar trebui sa ajungem la un rezultat comun acceptat. Daca se deschide un alt topic cu orice propunere este firesc si discutabil. Nu cred ca pot fi cooptat in asa ceva, dar da, orice lucru are un pret.

Eu propun ceva mai simplu si gratis. Toata lumea sa masoare inductanta primara a oricarei surse cu condensator inseriat. Iar eu garantez prin cuvantul meu ca nimeni nu va gasi o sursa functionala (sau arsa, dar care a functionat) la care rezonanta condului cu inductanta primara sa se apropie macar de frecventa de lucru. Nici macar la 10kHz nu cred ca exista rezonanta pentru ele.

E suficient de simplu? Credeti ca vorbesc prostii? Ei bine, daca si asta e complicat, sfidez pe oricine sa gaseasca macar din burta orice pereche LC care sa aiba rezonanta la o frecventa de 40-100kHz si care sa poata face parte dintr-o astfel de configuratie: cond inseriat + inductanta primara. Macar incercati sa gasiti o pereche. Sa vedeti de curiozitate ce valori obtineti.

Nu am vazut intrebarea, nici a doua oara. Daca e vorba de calculul frecventei de rezonanta a unui LC, este:

post-1355-0-17861800-1409266559_thumb.gif

Am pus-o sub forma asta, ca sa nu existe dubii. E greu de scris altfel, fara interpretari rauvoitoare.

Deci, pentru C am luat valoarea de 680nF deoarece era o medie intre extremele 470n-1u alese de Leco. Pentru L am luat valoarea de 1,07mH, pentru ca asta a masurat. Ambele valori sunt credibile. Dar frecventa lor de rezonanta este la 5,9kHz. Tot Leco a afirmat ca trebuie sa fie la frecventa sursei si tot Leco a afirmat ca frecventa sursei e de 70kHz.

Si deci tot Leco ne va scoate din aceasta mare nedumerire, printr-o explicatie. Cateva cuvintele doar.

E greu de inteles ce contest? Intrebarea este: de ce rezonanta LC-ului lui nu este asa cum zice el? Sau extinsa: de ce afirma asta, daca nu exista nici o astfel de sursa. Sau mai stii? Poate gasiti una... Sau macar o pereche LC din burta cat de cat credibila... Macar teoretic posibila pentru macar 40kHz.

Dau un exemplu.

Valoarea de 1mH masurata este credibila, pentru ca e vorba de puteri mari. La 300-400W valoarea e de cativa mH iar pentru puteri mici, poate depasi 10mH.

Hai sa luam o valoare la marginea credibilitatii: 500uH inductanta primar. Stiti cu ce condensator face rezonanta la 40kHz? Cu 32nF. Ce putere ar avea sursa cu 0,5mH inductanta primar trafo? Este credibila o inseriere a primarului cu 32n?

Va invit la gasirea de alte perechi, dar cred ca am cam epuizat posibilitatile...

Editat de smilex
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock