Sari la conținut

Postări Recomandate

multumesc ,am sa tin cont de precizari si ,bineinteles,de ce o sa vad pe osciloscop

spirele au iesit asa pentru ca am vrut o inductie maxima de doar 0.15T.Poate o sa incerc si cu 16 spire cum le faci tu pt. 50 khz.dar nu cred sa functioneze decat incins bine.Dar, cum zici si tu...testand ,o sa ma conving live

• Like 1

Da-ti seama ca eu supun acele surse si la 30A trasi din retea, mult peste standardul monofazic "de apartament".

AM reusit doar o data sa bag sursa in protectie pe trafo, la un test in care am tras cam 2 min continuu, 29A din retea, pe circuitul meu separat, "de forta".

Protectia trafo era reglata la 115-120 grade la bobinaj (aproximativ), am marit-o la 150 grade.

Miezul avea vre-o 80 grade neventilat, eu zic ca e bine.

Si eu eram "generos" cu numarul de spire in primar la inceputuri, insa am avut odata ocazia sa desfac un trafo de la un amplif crown dezafectat, un EE55 ce lucra la 125kHz, avea 10 spire in primar, folie...

Mare atentie trebuie acordata la 2 lucruri in cazul smps din schema.

Valoarea rezistentelor din porti, astfel incit sa ai palier frumos in porti si pe primar trafo, si deadtime.

Secundar ar fi valoarea snubberelor, de exemplu la mine fara sarcina, igbt stau reci, la alte smps-uri se incalzesc destul de bine si in idle.

Sint multe "chichitze" care nu au legatura cu teoria (nu ca sint eu impotriva ei), insa un traseu mai lung cu citiva milimetrii sau o pozitionare necorespunzatoare, da totul peste cap...

La smps meu de test, aveam niste valori, pe care respectindu-le strict pe placa finala, a trebuit sa aduc modificari ca sa obtin rezultatele dorite.

Simpla modificare a unor capacitori de la 330pf, la 220pf, a adus inapoi la rezultatele initiale, totul rece si paliere netede si frumoase.

Sa pui o oscilograma la iesirea driverului low side, (low IGBT), sint curios ce rise si fall times, ai.

Daca vrei sa le vezi pe ale mele, ai filmul citeva posturi mai in spate, te poti inspira ca idee, cum trebuie sa arate.

Succes!

Editat de DjLeco

Miezul avea vre-o 80 grade neventilat, eu zic ca e bine.

Si eu eram "generos" cu numarul de spire in primar la inceputuri, insa am avut odata ocazia sa desfac un trafo de la un amplif crown dezafectat, un EE55 ce lucra la 125kHz, avea 10 spire in primar, folie...

la miezul ala EE55,care presupun ca era cu -1,deci de 350 mm2,la un calcul grosier ,fara sa tin cont de DT si presupunand ca era fara reactie ,rezulta ca B=170V*4 us/10 sp*350 mm2= 0.194 T

Nu cred ca sarea de 60 grade

la mine ,cu etd59,daca folosesc B=0,2T,rezulta Nprimar=170 V *9.6 us/0.2 T*360 mm2=22.7 spire

parca nu prea ma incanta 80 grade la trafo cu 16 spire

o sa fac de proba un traf cu 20 spire ,fara secundar , il las o ora la 50 khz si vad cum e de cald.Mai vad dupa ...

Editat de nel65

Nel, traful ajunsese la 80 grade (miezul) dupa 2 minute de 5Kw sarcina continua pe el, nu in idle!

In idle sta pe la 45 grade, dupa o noapte intreaga de tinut ON, iar radiatorul general nu are mai mult de 2-3 grade peste ambient.

Editat de DjLeco

sunt bune si rezonantele la unele aplicatii cum ar fi audio power pana la cateva sute de w dar la kw tot mai bine e cu pwm foreward.

ce e drept sunt resonante pentru incalzire cu inductie, de mare putere am testat si eu una de 6 kw cu cate 10 igbt rapide de 50 a peramura toplogie punte h, am reusit sa topesc cu ea u un surub de 40x100. la rezonante la puteri mari traful e greu de facut, trebuie litzwire gros pentru primar miezuri cu intrefier si altele.

la pwm e simplu, se poate face pe orice miez de invertor de sudura, in plus e simplu de impartit in mai multe trafo mai mici sa mearga mai bine la frecventa mare.

Editat de cavit

cred ca pentru partea de primar a driverului,voi folosi masa de la conzii de 470u ,iar partea de secundar care trebuie la masa ,va merge direct la sursa Q1

cum fac sa nu mai scriu cu litere verzi ,ca nu prea le vad bine?

Editat de nel65
  • 6 years later...

Ce lupte se dadeau acum 6 ani pe aici! Cu Leco prim-solist ca de obicei. Ce ne spune cu glas apasat:

"

Postat Septembrie 6, 2014 (editat)  Oras:Bucuresti , Dr Taberei

1)Cauta sa vezi in ce stare sint iesirile SG3525 in stare de standby sau shutdown, si mai discutam!

Niciodata ambele iesiri nu pot da puls in faza la iesire.

Marian discut despre deadtime intre sus on si jos off, nu de propagation delay intre in si out.

Mai incearca, la un traf cu un primar si 2 secundare, NU ai cum sa faci deadtime intre secundare fiind in acelasi cump
magnetic!

Decit cu rezistente si capacitori, insa in acest caz semnalul de la iesire se inrautateste, mai rau decit il da traful de
impulsuri...

Ca sa pastrezi deadtime dat de SG intre iesirile High si Low, daca vrei trafo, folosesti 2 trafo, cite unul per fiecare iesire,
separare galvanica.

Si nu uita deadtime-ul este esential in obtinerea de rezultate!

Depind multe de el!

Pune mina si experimenteaza, am mai zis asta de 10001 ori

2)Acolo se vorbeste de un traf defazor!
Traf care prin constructie avind toate cele 3 bobine in acelasi cimp magnetic (tor sau miez), intre iesirile lui NU poti obtine
DEATIME, baiete, EVER!
Ca doar nu poti comanda cimpul magnetic sa se duca intre infasurarile secundare cu intirziere!
Daca reusesti asta, zi-ne si noua cum!

Editat Septembrie 6, 2014 de DjLeco
3)  Ai zis ca in perioada in care primarul trafo nu primeste impuls in primar, nu exista tensiune in secundare, si ai considerat ca
acela ar fi deadtime, FALS.

Discut despre deadtime intre comanda on sus si off jos, trebuie sa spun de 101 ori asta?

Reusesti si tu oare sa intelegi ca la un transformator facut pe un miez comun atit pentru primar cit si pentru secundare, care
in cazul tau le inseriezi in opozitie de faza pentru smps push pull, ambele iesiri au cite 50% din factorul de umplere fata de
mediana?

Asta vad ca va incapatinati cu totii, iesirea de sus este in opozitie de faza 180 grade fata de cea de sus si intre cele doua iesiri
fata de mediana nu se poate obtine deadtime, decit 50% On /50% Off comanda catre igbt-uri sau mos-uri."

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Si o simulare cu 2 generatoare in locul iesirilor unui SG3525:

106.png

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock