Sari la conținut

Probleme sursa UPS 10kVA - Power Board 640-0764E

Postări Recomandate

Buna,

Am in reparatie un UPS SURT10000RMXLi. Initial am vazut piese explodate doar in partea de invertor dar ulterior am descoperit si o rezistenta explodata in aceasta sursa.

Partea de invertor am rezolvat-o. Pe placa Power Board este o rezistenta TH701 care s-a carbonizat la un capat. Nu am putut sa citesc culorile de pe ea deoarece s-au modificat puternic. Am masurat jumatate din partea intacta si imi arata in preajma a 270 ohmi. Am pus in locul ei 6 rezistente de 100 ohmi 2W. Caderea de tensiune fiind 60V. Se incalzeste destul de tare, vreo 120*C. Am incercat cu 2x47ohmi 2W care se incalzesc la 80*C in schimb R728 se incalzeste la 110*C . Caderea de tensiune pe 2x47ohmi e de 10V. Inseamna ca am un consum de 100mA.

Imi poate spune cineva din ca cauza ar putea sa se incalzeasca TH701 si R728 asa de tare ? Sau nu e motiv de ingrijorare ? Ce valoare ar trebui sa aiba TH701 ?

Atasez schema desenata partial de mine. Nu am trecut valori la condensatorii SMD deoarece nu am posibilitatea pana maine sa-i dau jos si sa-i masor. Sa-mi spuneti daca trebuie sa-i masor.

Multumesc.

post-23765-0-49676800-1408901497_thumb.jpg

Editat de bkelciov
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intrarea este direct de pe acumulatorii UPS-ului adica 32 x 12V 5Ah. Am scris 430V deoarece atata este cu acumulatorii incarcati.

Rezistorul era THT, aprox 15mm x 5mm, cu pelicula metalica.

Editat de bkelciov
Link spre comentariu

TH701 at trebui sa fie un termistor cu coeficient de temperatura negativ. R728 preia spike-urile de la comutatie si este normal sa se incalzeasca dar as verifica si C736.

Editat de RockDok
Link spre comentariu

• Oups. inseamna ca am cam incurcat-o cu termistorul ? Arata exact ca o rezistenta, nu arata ca un NTC. Pe forumul APC.ru zicea cineva ca ar fi 47 ohmi dar am incercat cu 47 si R728 se incalzeste prea tare. Maine o sa verific C736.

Editat de bkelciov
Link spre comentariu

Revin cu informatii noi.

Am inlocuit C736. Am inlocuit TH701 cu 360 ohmi ( 3 x 120 / 3W ) .

TH701 are 120*C, R728 are 100*C. Se simte miros de ars de la rezistente.

Am masurat si codensatorii SMD.

Pe C731 scrie 10nH400. L-am inlocuit cu un MKP X2 10nF 275Vac. Cele 2 rezistente se incalzesc la fel.

Atasez schema completata cu valorile condensatorilor si poza cu TH701.

Cred ca ma inec "ca tiganul la mal".

post-23765-0-61324500-1408952092_thumb.jpg

post-23765-0-21034900-1408952113_thumb.jpg

Editat de bkelciov
Link spre comentariu

TH701, cred ca are singurul rol de a limita curentul de incarcare a electroliticului.Dupa incarcare, ea doar disipa inutil energie. De aceea trebuie NTC, sau o rezistenta mica, 370R, mi se pare mult, eu as incerca NTC sau rezistenta, de max 20-30R.

La snubber cred ca e o greseala. Punctul comun al rezistentelor, ar trebui unit cu ceva, probabil catodul diodei, altfel n-are sens inserierea celor doua valori. Exista osciloscop ? Daca da, pune o oscilograma cu semnalul in drena mosfetului, poate se observa ceva anomalii.

Editat de pisica matache
Link spre comentariu

Am gasit pe o placa un NTC de 27 ohm destul de maricel. O sa-l pun pe acela. Defapt am 2 bucati. Are sens sa le pun in serie ?

Am un osciloscop E0102 dar nu stiu cum sa ma leg la UPS cu el. Minusul sursei nu e comun cu al sasiului si mi-e ca o sa explodeze ceva. O sa masor sa vad daca exista diferenta de potential intre minusul sursei si masa sondei osciloscopului.

Link spre comentariu

Intre minusul sursei si sasiu am 220Vcc.

Care este snubberul ? La teorie sunt cam pe niciunde.

Paca are cel putin 4 straturi. Am cautat unde duce punctul comun al celor 2 rezistente de 120K de pe alimentarea lui UC2843A. Am descoperit unde duce punctul comun dintre R728 si R745. La punctul comun dintre C731 si D710.

Mai pun o data schema.

Rog un mderator sa stearga primele 2 scheme. Multumesc.

post-23765-0-58981000-1408967651_thumb.jpg

Editat de bkelciov
Link spre comentariu

Am bagat osciloscopul.

0,5 uS , 20V / div , sonda x10

UPS-ul scos din priza. Arata la fel daca masor intre - si Drena sau intre sasiu si Drena.

post-23765-0-61724900-1408973725_thumb.jpg

Editat de bkelciov
Link spre comentariu

"...Am descoperit unde duce punctul comun dintre R728 si R745. La punctul comun dintre C731 si D710..."

Atunci trebuie verificata si D710, daca as juca la noroc as pune pariu ca-i strapunsa. Un singur NTC ar trebui sa fie destul.

Link spre comentariu

Am masurat-o pe placa. Conduce intr-o singura directie 455 ( pe scala Dioda ). Ce am gasit eu intr-o placa de UPS 3kVA ( ramasa de cand eram eu mai mic :rofl: ) este un PTC. Sunt mai multe de acest fel pe acea placa si sunt numerotate ca TH701, 702, 703, 704. Pe piesa scrie ceva cu PH500 si inca ceva inainte. Acuma scriu de acasa si nu am piesele in fata. Maine o sa dau jos dioda sa o masor. Am gasit ca ar fi Schottky si ca ar fi la 1000V. Daca e asa, 455mV e cam mult. O sa ma lamuresc maine.

Link spre comentariu

Ce bine ca nu cheltui pe jocuri de noroc... Oricum Schottky la 1000V nu prea cunosc si nici sens nu ar avea sa se construiasca asa ceva.

Cred ca este siliciu si 455mV ar fi OK, desi am masurat acum mai multe diode cam pentru aceesi tensiune si se invirt in jurul valorii de 600mV. Poate ar fi bine eliminata D710 si pusa o dioda UF5408 pentru teste, un pic mare, poate are loc.

Link spre comentariu

Am masurat dioda. E ok.

Am masurat C731 si C731. Sunt OK.

A pus un TKS-PH-500 in pzitia lui TH701. E un termistor care la 20*C imi arata 43ohmi iar la 200 arata vreo 27ohmi. Acuma, TH701 sta pe la 60*C iar R728 ajunge pe la 90*C. E mult mai bine.

Intrebarea ar fi: e psibil ca R728 sa se incalzeasca datorita tensiunii scazute pe alimentare, dupa TH701 ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock