Sari la conținut

Convertizor de frecventa, pentru motor monofazat asincron

Postări Recomandate

Intentionez sa folosesc o pompa submersibila, de 230V/500W, careia sa-i inlocuiesc turbina cu o elice, pentru a propulsa o barca gonflabila. Alimentarea va fi facuta cu 48V/15Ah, acumulatori cu plumb. Ideea ar fi urmatoarea...Sa ridic cei 48V, la cca 300VDC, apoi aceasta tensiune, convertita intr-o tensiune sinus modificat, cu frecventa variabila, reglabila dintr-un potentiometru. Astfel as putea modifica turatia motorului asincron, respectiv viteza barcii.

Convertorul de tensiune DC-DC, ma gandesc sa-l fac cu o sursa punte sau semipunte, nestabilizata, comandata cu IR2153. Partea de comanda a puntii H, pentru a obtine sinus modificat, cu frecventa variabila, e cea de aici, facuta cu doua IR2153 si patru mosfeti.

http://danyk.cz/menic230_6.html

Am testat acest montaj, cu ceva vreme in urma si chiar am alimentat cu ea de proba chiar o pompa submersibila. Nu stiu insa daca motorul asincron monofazat, va functiona corespunzator cu o frecventa diferita de 50Hz. Motorul respectiv are doua infasurari identice, iar defazarea tensiunii se face cu un condensator.

Editat de pisica matache
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un motor de cc, cu perii sau brushless, alimentat la 48V, prin regulator, ar fi mult mai potrivit, dar acesta trebuie sa lucreze sub barca, adica in apa. Motorul trebuie montat intr-o incinta etansa, axul etansat cu simering sau presetupa. Adica multa munca sau cheltuiala. M-am gandit si la o varianta care ar exclude etansarea. Am un motor brushless, de 70W/48V, din care insa am tras si 200W, pentru timp scurt. Statorul e la interior, rotorul, cu magneti ferita, la exterior, electronica. comandata de 2 senzori Hall, inclusa in motor. Ma gandeam sa impregnez in ceva rasina atat bobinele cat si electronica, si sa bag motorul in apa. Astfel as putea trage o putere mai mare, avand asigurata o buna racire a bobinelor. Dar ar trebui etansati cumva rulmentii, sau schimbati cu bucse care sa functioneze fara ungere. Alte complicatii...La pompa, doar dau turbina si montez elicea. Etansarea se face la modelele mai noi, cu presetupa, foarte fiabila. Folosesc o astfel de pompa, de cativa ani, n-am avut probleme.

Ramane intrebarea, s-ar putea modifica turatia la un motor monofazat, sau trebuie musai trifazat ? Toate convertizoarele pe care le-am vazut, sunt pentru motoare trifazate, de aceea intreb.

Editat de pisica matache
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock