Sari la conținut

Postări Recomandate

Observ ca ai ales aprox. 35Vcc.

Pun schema ta in format gif.

post-1355-0-29916900-1407349565_thumb.gif

Partile in chenar nu vor face parte din discutie. La un calcul rapid, 220u/400V ca filtraj, ar ajunge. Configuratia cu 2x1u pt. float e ok. Rezistorul paralel cu filtrajul ar merge 470k-1M, descarca filtrajul dupa oprirea sursei. Felul in care obtii cei 13-15V alimentarea CI-urilor nu o discut, e ok, dar eu as opta pentru un integrat dedicat la 15V, simplifica schema. La iesire, rezistoarele de sarcina (tot descarcare) ar putea fi 1k/0,5W. Condensatorii ar putea fi 1000u-2200u cu conditia sa suporte conform pdf cei 1A variatie prin inductanta.

Deci ce ramane de discutat e asta:

post-1355-0-92001500-1407349572_thumb.gif

Aici am mai pus un rezistor la opto si am sters valoarea de 200 ohmi urmand sa vedem ce se poate pune in functie de ce urmeaza.

Am spus ca tranzistorul din opto nu are sarcina. Daca tranzistorul lucreaza pe sarcina mare, caracteristica lui atenuare-frecventa este foarte afectata. Din pdf TLP781:

post-1355-0-57125700-1407350954_thumb.gif

In stanga ai variatia timpilor de comutatie in functie de sarcina, in dreapta ai rata de transfer in functie de curentul prin dioda opto, adica cat la suta din acel curent va putea sa extraga tranzistorul. Adica nu orice curent prin opto este convenabil si nu orice sarcina e buna. Te intereseaza si timpi cat mai mici, dar nu poti sa scazi oricat de mult sarcina. Pentru ca divizorul aferent intrarii neinversoare a AO din SG este la 2,5V, la acea tensiune se creaza echilibrul si pe in- deci tot 2,5V vor fi pe sarcina opto (care nu exista acum). Pentru acest opto, eu as alege 2,5mA pentru cca. 100% conversie, deci 1k ca sarcina. Daca as vrea timpi mai buni pentru a nu-mi afecta compensarea, as merge pe 470 sarcina, adica 5mA. Dar trebuie ca referinta SG sa poata darui acest curent. Ramane deci sa consulti pdf SG si sa vezi ce curent se permite a se extrage din referinta si ramane si sa spui ce opto folosesti pentru a-i determina caracteristicile si deci pentru a stabili sarcina si implicit rezistoarele implicate si la dioda opto.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5534-sursa-cu-sg3525-si-ir2113/page/11/#findComment-54948
Distribuie pe alte site-uri

Dintr-o AN (application note) un grafic care arata mai clar ce se petrece in functie de sarcina la PC817:

post-1355-0-07414500-1407365280_thumb.gif

Dupa cum se vede, sarcina diferita face ca raspunsul in frecventa sa fie diferit. Cu un rezistor de 10k polul se instaleaza la 3,8kHz. Polul este locul unde atenuarea scade la 0,7 sau -3dB. Daca asta se petrece la 4kHz, va afecta compensarea si raspunsul in frecventa a sursei. Se poate observa ca pentru 1k polul este pe la 30kHz iar pentru 100 ohmi, undeva la 80kHz. Acum nu spun sa pui 100 ohmi care la 2,5V necesita 25mA, probabil mai mult decat suporta opto, dar zic eu ca cu 470 te vei situa undeva la 50kHz, un loc care nu are cum sa afecteze compensarea care uzual, realizeaza intersectia globalului pe la 10kHz. Despre compensare, ai posibilitatea sa o pastrezi pe cea de pe schema, putem sa incercam alta sau o lasi pe asta si daca apar probleme, o schimbam. Cum doresti.

In ce priveste schema (cu compensarea actuala), devine:

post-1355-0-00743300-1407365286_thumb.gif

Cei 470 ohmi determina cca. 5mA prin tranzistor, iar cu cei 120% conversie, inseamna ca sunt necesari 4mA prin dioda opto care are cam 1V cadere de tensiune si care datorita acelui 1k paralel face ca necesarul sa fie de 5mA ce determina 1,1V pe 220 ohmi. Daca le aduni, obtii 35,1V care se mai poate ajusta din rezistoare. Este recomandarea mea.

Sincer, nu-mi place cum sunt comandati tranzistorii. In locul grupurilor RD eu as fi optat pentru aprox. 10 ohmi simplu in porti. Daca ai un osciloscop bun, poti sa storci maximul de comutatie cu minim de oscilatii parazite prin testarea/ajustarea acelor 10 ohmi. Daca modifici ceva, precizeaza.

Valoarea snubberului din primar nu apare pe schema. Nu o calculezi in functie de tranzistoarele folosite? Care tranzistoare nu apar nici ele... Si nici diodele redresoare care si ele ar necesita macar un snubber pe secundar...

Editat de smilex
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5534-sursa-cu-sg3525-si-ir2113/page/11/#findComment-54950

Am tranzistorii IRFP460 si dioda MUR440 capacitatea tranzistorului Coss~100pF si capacitatea pe dioda la cea mai mica tensiune ~110pF.Tensiunea maxima am luat-o 175V

rezistorul l-am ales sa suporte aproximativ jumatate din curentul prin tranzistor 5/3,3=1,515A 1/2 ~0,75A 175/0,75=233,3~220ohmi capacitatea 110*3 =330pF

220p+220ohmi pentru un singur snubber 440p aleg 470p +110ohmi .Prezistor =2*470*10-12 *50*103 *1752 =1,439W=2W

pentru puntea redresoare 4 x MUR1560 cea mai mare capacitate 400pF 175/3,3 =53V tensiunea maxima pe intreg secundaru.l Snubber 400*3=1,2nF si 53/5=10,6ohmi

10+1,2nF pe fiecare dioda si pentru unul singur la intradea in punte 4(10+1,2)= 40+ 4,7nF

Va rog sa verificati daca sunt corecte calculele

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5534-sursa-cu-sg3525-si-ir2113/page/11/#findComment-54951

Cred ca IRFP460 este mult peste necesarul tau de 1,5A. Pierzi inutil pe comutatie comparativ cu un MOS de 6-10A. Dar daca asta ai si nu vrei sa cumperi altceva?

Mergi pe valori standardizate 100?/3W + 470p/2kV (ceramic) si 4,7n/1kV + 47?/2W.

Sursa ta nu are protectie de curent, in mod normal nici nu are nevoie pentru ca stabilizatorul liniar care urmeaza limiteaza la 5A (sper). Dar asta inseamna atentie la scurt accidental pe iesire! Totusi, daca doresti, se poate implementa o protectie (traf curent, etc).

Daca nu sunt si alte modificari, poti reface schema intreaga in noua versiune.

Editat de smilex
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5534-sursa-cu-sg3525-si-ir2113/page/11/#findComment-54952

Da, se poate. Desfa un bec economic ars si scoate torul de ferita de acolo. Sau altul daca ai de dimensiuni mai mici. Curata cu un smirghel orice colt, dunga, etc. pentru ca sa nu afecteze izolatia la bobinat. Daca ai ceva conductor foarte subtire izolat in plastic ar fi perfect, daca nu, merge si emailat. Bobinezi cate spire incap pe un strat, incerca cat mai multe, CuEm 0,2 e ok. Spune cate spire obtii. Cand am timp, fac o schema cu modificarea necesara.

Editat de smilex
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5534-sursa-cu-sg3525-si-ir2113/page/11/#findComment-54955

Te-ai descurcat foarte bine.

Configuratia interna a SG, cu rosu ce ne intereseaza:

post-1355-0-45162300-1407454956_thumb.gif

Actionarea limitarii de curent se face pe pinul 10 (SD) de la care anulezi ce ai acum (1k+10n). Dupa cum vezi in schema interna, exista un generator de curent de 50uA ca sarcina a tranzistorului ce are in emitor 5k. Pentru a invinge cei 50uA, pe rezistorul de 5k trebuie sa se gaseasca 0,25V la care daca adaugam tensiunea jonctiunii baza-emitor de 0,6V, obtinem un necesar de 0,85V in pinul 10.

Pentru a nu influenta timpul interventiei datorita capacitatii mari a condensatorului de softstart, ar trebui modificata si acolo configuratia astfel:

post-1355-0-43267400-1407454950_thumb.gif

La softstart se adauga un schottky BAT85 + 10k iar astfel tranzistorul poate actiona rapid. Am optat pentru 10u in loc de 33u. 10k spre referinta de 5V pentru a descarca condul la oprirea sursei.

Traful tau de curent se intercaleaza intre snubber si primar. Prin torul construit se trece un conductor bine izolat cu capetele lipite in cablaj si care duce la primar. E chiar mai bine daca s-ar intercala la cealalta borna de primar (punctul rece) ce duce la 2x1u.

Pentru cei 0,85V necesari, pe 33 ohmi e nevoie de un curent de aprox. 85/33=26mA ce trec si prin secundar trafo curent, care la un raport de transformare de 1/73 inseamna in primar un curent de 26x73=1,9A. Ti-am precizat astea pentru ca sa poti modifica dupa dorinta cei 33 ohmi, daca e cazul.

Punte clasica cu 4x1N4148, un mic filtru 470+1n pentru a elimina eventale spike-uri ce pot deruta interventia.

Dupa ce ai lipit primarul (trecerea) si secundarul, lipeste trafo curent de cablaj cu silicon.

Daca nu ai intrebari, redeseneaza totalul.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5534-sursa-cu-sg3525-si-ir2113/page/11/#findComment-54961

Mai lasa cateva zile schema postata, poate mai vede cineva ceva. De exemplu eu doar acum vad diodele paralel cu MOS (MUR440). Sunt absolut inutile, exclude-le. In rest, pare ok.

Da, asa cum am aratat in calcul, daca n-am gresit, 1,9A. Am scris 85/33=26mA, doream a scrie 850mV/33 dar tot 26mA este. Protectia actioneaza fortand aparitia Toff, deci ca limitare de curent. Daca vrei sa faca stop, schema se complica nu mult. Se poate si stop si restart automat dupa o perioda.

Siguranta de 5A e cam mare, consumul maxim e sub 1A.

Editat de smilex
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5534-sursa-cu-sg3525-si-ir2113/page/11/#findComment-54979

Rolul diodelor MUR440 este ca in Toff sa protejeze tranzistorii de tensiunea inversa aparuta in bobina primara ? Protectia adica nu opreste sursa ci o face sa lucreze cu un factor de umplere mic(o pauza mai mare intre comanda tranzistoarelor ) ceia ce duce la o la curenti mici in secundar ? Daca este asa inseamna ca nu am inteles exact ce se intampla cu reactia in acest timp .

Editat de ardeleanu bogdan
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5534-sursa-cu-sg3525-si-ir2113/page/11/#findComment-54980

Diodele ar fi binevenite la bipolari. Orice MOS le are incorporate din fabricatie. In plus, daca nu se intrerupe snubberul, autoinductia este suficient de amortizata pentru a nu pune in functie diodele niciodata.

Da, umplere mai mica, dar curentul nu scade, tinde sa ramana constant scazand tensiunea la suprasarcina. Cand tensiunea scade, opto nu mai functioneaza.

Doresti alt comportament al protectiei de curent?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5534-sursa-cu-sg3525-si-ir2113/page/11/#findComment-54982

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock