Sari la conținut

Innadire fir de Cu cu fir de AL


SIG

Postări Recomandate

Ieri m-a chemat o vecina ca i-a sarit siguranta de la apartament din cauza unei probleme la un intrerupator.

Cand l-am desfacut,in interior,un fir de Cu si altul de Al stateau innaditi dar mantalele de protectie erau carbonizate si firele erau oxidate si cred ca s-au incins din cauza rezistentei ce s-a creat intre fire.

Intrebarea mea este,cat de durabila este o innadire intre un fir de Cu si unul de Al in timp?

Inevitabil,dupa un timp,cam cat?,firele se oxideaza si apar probleme de genul mai sus mentionat?

Daca le legi foarte strans unul de altul,deci o strangere buna,se evita astfel oxidarea si implicit rezultatul de mai sus?,sau e inevitabil?

Eu am pus un conector cu surub intre cele doua fire,dar sunt curios de parerea voastra in legatura cu innadirea directa intre un fir de Cu si unul de Al.Aceasta ptr. ca nu peste tot se pune un conector cu surub intre fire ci ptr. ca de multe ori ele se infasoara direct unul cu celalalt.

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

OK,acolo unde se poate,adica unde este spatiu suficient.

Nu stiu insa daca in toate aplicatiile este suficient spatiu ptr. a incapea si un conector din acesta.

Mersi ptr. raspunsul de mai sus,insa vreau sa stiu daca devine critica inadirea,indiferent de cat de stransa e facuta legatura? Mai devreme sau mai tarziu tot apare o rezistenta si implicit se incinge legatura?

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai devreme sau mai tarziu tot apare o rezistenta si implicit se incinge legatura?

Cuplarea(electrica) a doua metale diferite,formeaza un termocuplu,daca prin strangerea cu surubul,acesta taie in conductor,rezulta o conexiune aproape fara aer,deci si oxidarea este redusa.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

......,un fir de Cu si altul de Al stateau innaditi ..

Intrebarea mea este,cat de durabila este o innadire intre un fir de Cu si unul de Al....

Contactul electric direct (galvanic) intre Cu si Al prezinta probleme chiar de la "innadire" datorita oxizilor formati la suprafata firelor.

De retinut:

  • oxidul de cupru are caracter de semiconductor, deci poate prezenta intr-un sens o rezistenta electrica de con tact apreciabila; odinioara era folosit si ca element redresor.
  • aluminiu se oxideaza la suprafata aproape instantaneu dupa curatare si deci are din start o anumita rezistenta electrica de contact;Din acest motiv sudarea aluminiului cere un mediu inert;
  • Cele doua rezistente de contact sunt inseriate si vor produce iincalzirea si implicit oxidarea profunda, arderea izolatiei ,etc.. In continuare se pot trage concluziile!

:j4:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Innadirea directa a unui conductor de Cu si a unuia de Al se face prin intermediul unor cleme de CuAl daca legatura este neizolata. Se poate adopta si in cazul in care legatura dintre cele doua tipuri de conductoare este izolata. Totodata - lucru practic probat care functioneaza fara probleme de cativa anii - se poate face legatura directa fara clema daca izolam legatura deoarece conductorul de aluminiu si de cupru nu este de puritate 100%. Aceasta ultima modalitate de legare a doua conductoare fara clema CuAl se face pana la curenti de lucru de cativa amperi (maxim 10-15A) si se poate aplica in cazul legarii unui intreruptor sau comutator.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 years later...

Maistrul meu de la care am invatat "meserie" mi-a spus asa : "mai baiete,daca vreodata tre' sa mai 'nadesti cupru cu aluminiu prima data sa cositoresti firu' de cupru ( si mi-a tras o palma dupa ceafa) si dupa aia le legi cum ti-am aratat" (adica dupa ce le-a dezizolat aprox. 3-4 cm le-a rasucit impreuna dupa care a luat clestele patent si prinzindu-le de capete a mai rasucit iarasi pina cind s-au strins de aratau ca o funie ,dupa care a taiat capatul raminind o portiune de cam 2,5 -3 cm de legatura ) spunindu-mi sa fiu atent sa las atitia cm citi mm are sectiunea conductorului pe care il leg ca "de nu dai foc la casa si te belesc ! Bineinteles ca dupa aceea legatura a fost izolata cu "banda izolir" din aceea textila bituminata cum se folosea pe atunci.

Asta a fost in urma cu peste 20 de ani si intre timp am avut ocazia sa verific spusele lui .A avut dreptate.

 

Sint convins ca aceste lucruri nu sint de actualitate, acum se folosesc acele cleme CuAl de care a amintit si dl Donpetru dar poate ca aceasta informatie va mai fi utila cuiva in viitor...

 

Dati-mi voie ca acest post sa il dedic maistrului meu ,acel OM care si-a pus amprenta in formarea multor tineri ca mine nu numai d.p.v.d. profesional ci si moral si civic .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock