Sari la conținut

Cum alegem componentele pentru un proiect ?

Gabix

Postări Recomandate

Adic? : Dac? vreau o component? care s? fac? ceva, nu ?tiu cum se nume?te, sau vreau s? m? descurc cu ce se g?se?te pe pia??. Magazinele (on-line) dau o list? cu denumiri ?i eventual scurte descrieri, dar pentru descrieri mai trebuie dat un clic, eventual dsc?rcat? ?i foaia de catalog a componentei. ?i s?nt sute de componente ! De exemplu, dac? am nevoie de un tranzistor care s? suporte la 350 V, un curent de colector (sau dren?) de 0,5 A; sau dac? am nevoie de o echivalen?? a lui CDB 442 (eventual MOS), (am mai c?utat eu dar nu m-am descurcat); sau un convertor analogic-digital (c? nu-l g?sesc pe cel din schema original?) ?

Voi cum face?i ?

Mul?umesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca aveti nevoie de un circuit integrat cautati dupa functia in limba engleza a acestuia. Spre exemplu, CDB442 este un decodificator bcd sau in engleza: BCD decoder. Totusi, sunt componente romanesti mai vechi care la ora actuala nu prea mai au un echivalent practic si va trebui sa faceti modificarile de rigoare in schema ca sa puteti folosi "echivalentul".

In cazul tranzistoarelor e suficient sa cautati, spre exemplu, la un distribuitor de componente electronice cu magazin web, gama de tranzistoare care au o anumita tensiune Uce sau un anumit curent de lucru, folosind functia de sortare a componentelor (vedeti site-uri gen tme sau farnell).

In ceea ce priveste identificarea nevoi de a folosi un anume tip de circuit intr-o aplicatie data, experienta va spune functia circuitului urmand sa cautati, la fel in cazul spus mai sus, componentele electronice care indeplinesc acele functii.

Link spre comentariu

De multe ori acele tabele sau programe de echivalen?e dau rezultate aiurea, sau piese care nu se mai fabric? de mult ?i care apar fiind ?n baza de date. Mai trebuie s? te bazezi ?i pe experien??, cunosc?nd ce anume face acea pies? ?n montaj ?i parametrii de func?ionare acolo. A?a vei g?si echivalen?e mai la ?ndem?n?, la care nici nu te-ai fi g?ndit ini?ial. Studierea cu r?bdare a cataloagelor ?i pdf-urilor produc?torilor ajut? foarte mult.

De exemplu, nu am de ce s? folosesc MJE340/350 ?ntr-un montaj ?n care tensiunile nu dep??esc 50-60-80V doar ptr Ic de 0,5A, pun BD139/140, 237/238, 441/442, sau orice altceva care ?ndepline?te cerin?ele minime Uce, Ic, Pd, voi fi atent ?i la capsul? s? poat? disipa c?ldura, nu merge pus de exemplu BC639/640 sau MPSA42/92 ?n capsul? TO92 chiar dac? suport? tensiunea ?i curentul dar nu am posibilitatea de a-i r?ci eficient, fa?? de capsula TO126. Doar am grij? s? aib? ?i beta ?n aceea?i gam?. Exemplul se poate extinde la diode redresoare, zener, trz mosfet, tiristori, triace, etc.

Link spre comentariu

Mul?umesc pentru r?spunsuri. Dar se pare c? nu am fost ?n?eles ?n totalitate. De exemplu eu cump?r de la Miva... ?i vr?nd s? fac montaje cu circuite logice am f?cut o list? cu ce au ei la capitolul CD 4xxx, am desc?rcat documenta?ia fiec?ruia ?i apoi am ales integratele pe care le-am cump?rat. Cam mult de munc?, nu ? ?ntradev?r vroiam s? fac un selector cu CDB 442 comandat de un microcontroler. Mai am dou? exemplare, dar, vroiam cu ce se g?se?te acum. P?n? la urm? am ales CD 4017 urmat de CD 4069. ?n felul ?sta c??tig ?i doi pini ai ?C-ului. Acum am nevoie de un ADC. Cum ?tiu ce se g?se?te pe pia?a rom?neasc? ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock