Sari la conținut

minihidrocentrala ?

titi

Postări Recomandate

M-a intrebat un prieten la tara, ca tot sunt student, daca isi poate construi o minihidrocentrala, asa de 5kW maxim care sa-i acopere bine consumul de enegie, sau nu este suficient ??? Mi-a zis ca a vazut mai demult intr-un tehnium parca un proiect dar nu mai stie numarul. Revista a vazuto pe cand era la liceu si cum anii au trecut si nici eu nu dispun de revista respectiva ma gandeam ca poate ma ajuta cineva de pe forum. Omul are un parau undeva la vreo 150metri de casa. Casa am uitat sa va zic este intr-o zona de munte. Acum, din ce mai stiu si eu de la facultate in doi ani de zile, ca trebuie sa fie un anumit debit, un anumit diametru la roata aiia si ce mai trebuie. Eu unui nu prea stiu bine, si din aceasta cazua m-am gandit, macar informativ daca puteti sa-mi spuneti cam ce trebuie si cat il costa. Niste scheme ar fi de un real ajutor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 46
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare deoarece nu stiu ce inseamna una, nu stiu ce inseamna alta. daca ati putea sa-mi desenati ??

omul vrea ceva simplu si ieftin, paraul lui are un debit destul de mare (latime cam de vreo 5metri si adancime 0,5-1metru). viteza apei dupa cate am vazut zic eu ca este sufucienta. am facut un test vara trecuta cand am fost la persoana respectiva in vizita si am pus o barca din polistiren pe apa sa vad cat de repede se misca in 10 metri. Rezultatul a fost circa 4-5 secunde. Deci...????????????? :a8: :wacko:

Link spre comentariu

multumescu foarte mult. prima imagine este ceea ce cauta amicul. Acum dupa ce mi-ati arat ambele variante constructive cred ca varianta cu turbina este mai usor de realizat sau nu ??? ca generator e bun un motor sincron trifazat cu magneti permanenti de 5kW sau e mai bine sa aiba excitatie ??? oricum, spataman asta in weekend am sa vorbesc cu amicul sa vad care varianta constructibila i se pare mai abordabila si va anunt...

dar pana atunci as dori o schema electrica unde generatorul sincron trifazat incarca bateria de acumulatori. Presupun ca o sa trebuiasca si una de asta. deci o schema electrica nu foarte complexa care sa scoata la final un 220V

as mai dori sa stiu daca ce e mai usor de facut: minihidrocentrala sau eoliana ??? la eoliana trebuies sa avem tot timpul vant, dar la minihidrocentrala merge tot timpul ..

Link spre comentariu

Acum dupa ce mi-ati arat ambele variante constructive cred ca varianta cu turbina este mai usor de realizat sau nu ???

Depinde de ce posibilitati de prelucrare dispuneti.

ca generator e bun un motor sincron trifazat cu magneti permanenti de 5kW sau e mai bine sa aiba excitatie

Nu cred ca varianta cu magneti permanenti este mai buna,deoarece reglajul pe excitatie este mai usor,fiind curenti mult mai mici.

dar pana atunci as dori o schema electrica unde generatorul sincron trifazat incarca bateria de acumulatori. Presupun ca o sa trebuiasca si una de asta. deci o schema electrica nu foarte complexa care sa scoata la final un 220V

Aici n-am inteles cum incarca un generator de 220V,bateriile.Eu as opta pentru un sistem mixt,incarcarea unor baterii(grupuri) cu un generator de joasa tensiune(12V) si ulterior folosit un convertor static, pentru obtinerea tensiunii de 220V alternativ,astfel va putea fi controlata si frecventa,iar cand nu este consum electric,generatorul va putea sa incarce in continuare bateriile,deci energia disponibila din cursul de apa va fi exploatata permanent.

Link spre comentariu

Mai adaog aici cateva aspecte importante care pot influenta implementarea sau nu intr-o anumita zona geografica a unei minihidrocentrale:

- in primul rand o minihidrocentrala se poate implementa numai in anumite zone geografice (de preferinta deluroase, muntoase ...) unde se poate asigura o diferenta de nivel intre punctul de acumulare a apei si punctul inferior de colectare care prin intermediul unui canal de aductiune permite redirectionare debitului la curs;

- debitului apei trebuie sa fie constat si sa asigure indiferent de conditiile meteo un debit minim care sa permita functionarea corecta a minihidrocentralei indiferent daca este de tipul: "cu zbaturi (8/`80) sau cu turbina (2 si 3/`81)";

- in timpul iernei eficienta minihidrocentralei este semnificativ redusa;

- debitul paraului, panta de cadere a apei trebuie sa fie de preferinta cat mai mari (inexistenta pantei face cam imposibila construirea unei minihidrocentrale);

- distanta dintre consumatorul de energie electrica si minihidrocentrala trebuie sa fie corespunzatoare si in corelatie cu tensiunea de alimentare si sectiunea conductorului electric folosit la transportul energiei electrice. Daca regula nu este respectata pot interveni pierderi de energie semnificative care pot face nerentabila construirea minihidrocentralei si conduce la adoptarea unei alte forme de energii alternative;

- din punctul de vedere a schemei de conversie a energiei, cea mai simpla solutie este aceea prin care un generator sincron trifazat (cu protectiile aferente incluse) este conectat direct la un stabilizator simplu de tensiune alternativa care este arondat direct la un tablou general.

Alte solutii, mai greu abordabile in regim amatoricesc este construirea unui convertor static de frecventa care lucreaza in tampon cu un set de acumulatorii. Convertorul poate debita sau nu pe un transformator de separare. Aici complexitatea schemei este destul de mare necesitand o monitorizare riguroasa a debitului apei, a tensiunii si frecventei de la iesirea convertorului. In plus, aceasta ultima varianta este foarte scumpa.

Link spre comentariu

Depinde de ce posibilitati de prelucrare dispuneti.

Eu si amicul nu prea dispunem de nici o metoda de prelucrare. Ma gandeam daca se poate realiza de exemplu la un atelier de tamplarie roata. Ce spuneti ? se poate. Daca da, cam cat costa ? Ce ar fi mai ieftin turbina sau roata ??/

Alte solutii, mai greu abordabile in regim amatoricesc este construirea unui convertor static de frecventa care lucreaza in tampon cu un set de acumulatorii. Convertorul poate debita sau nu pe un transformator de separare. Aici complexitatea schemei este destul de mare necesitand o monitorizare riguroasa a debitului apei, a tensiunii si frecventei de la iesirea convertorului. In plus, aceasta ultima varianta este foarte scumpa.

Cam cat de scumpa ??? Ma intereseaza in primul rand pretul si cam in cat timp s-ar amortiza investitia ?/

maine ma duc sa vad ce spune amicul, poate am timp duminica de net daca nu ramane pe saptamana viitoare.

Link spre comentariu

Ma gandeam daca se poate realiza de exemplu la un atelier de tamplarie roata. Ce spuneti ? se poate.

Da,dar nu este suficient,roata se roteste, deci ii trebuie un ax cu lagare(rulmenti),care sa reziste un timp la uzura.

barca din polistiren pe apa sa vad cat de repede se misca in 10 metri. Rezultatul a fost circa 4-5 secunde. Deci...?

Debitul este, sectiunea x ditanta x timp.

Link spre comentariu

Chiar acum am ajuns. M-am uitat si la site-ul propus de tiristor dar nu au preturi. Din auzite se pare ca numai o turbina de 5kW ajunge aproximativ 1000Euro ??? Dar mai bine intreb. Acum nu stiu cam cat de costisitoare este amenajarea hidrotehnica - parca asa ii spune. Stie cineva daca trebuiesc platite vreo taxa la agentia Apele Romane ???? Oricum, mi se pare o investitie scumpa care s-ar acoperi in vreo 2 sau 3 anii. Dar intretinerea cam cat costa, ce spuneti: se merita ??

Amicul prefera sa-si faca el turbina prin metode rudimentare: adica cumpara generatorul si apoi ce mai trebuie la el. Cred ca am sa folosesc varianta propusa de donpetru mai sus:

din punctul de vedere a schemei de conversie a energiei, cea mai simpla solutie este aceea prin care un generator sincron trifazat (cu protectiile aferente incluse) este conectat direct la un stabilizator simplu de tensiune alternativa care este arondat direct la un tablou general.

dar chiar si asa, pretul cred ca va atinge cu usurinta 1000Euro. Amicul a spus ca e in stare sa suporte acest cost acum numai sa fie sigur ca minihidrocentrala este durabila, daca nu se gandeste la altceva: o eoliana........... Apropo, la o minihidrocentrala cam ce s-ar putea strica mai repede ??? de exemplu, roata sau turbina cred ca trebuie facute neaparat din lemn ca daca le face din fier incep mai tarziu sa rugineasca. Ce imi place la o minihidrocentrala este faptul ca iti da energie si noaptea numai apa sa curga. Si eoliana da energie dar e conditionata mult de vant si cum vantul azi bate, mai tarziu nu mai bate. Omul vrea sa-si faca minihidrocentrala ca sa nu mai plateasca curentul la cei de la Electrica sau il plateste doar daca sa spunem ca i s-ar strica mai tarziu minihidrocentrala...

in fine...deci sa fie minihidrocentrala sau altceva ?????????????/

amicul se gandeste sa cumpere un generator. Va intreb, de care sa fie: sincron trifazat sau masina de c.c. (circa 5kW) ???

va rog sa ma scuzati de atatea intrebari dar sper sa ma intelegeti

mersi pana acum tuturor pt ajutor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock