Sari la conținut

Amplificator pentru boxe active 2x80W _8Ohm clasa AB

BoobSter

Postări Recomandate

Salut,

Incep prin a specifica faptul ca sunt o persoana tehnica, dar pe alta ramura, notiunile mele de electronica limitandu-se la cunoasterea unor termeni si a catorva relatii intre acesti termeni, apogeul meu in domeniu fiind pe vremea cand faceam decodoare HBO in cutiutze mici de tabla...

Am nevoie de un amplificator stereo cu tranzistori clasa AB, de aproximativ 80W pe canal la 8Ohm, pentru niste boxe active de uz casnic. Ar fi extraordinar sa fie cu tot cu redresare si filtrare pentru alimentare pe aceeasi placa (deoarece spatiul este cam limitat in interiorul boxei ). Vreau sa ma apuc de proiectat incintele si ar fi bine sa am ampu' dinainte ca sa vad unde il pun. Am gasit chestii prin comert si sunt convins ca au calitatea direct proportionala cu pretul... sunt foarte ieftine (gen 30-40Lei) si nu au cum decat daca au piese foarte proaste; tocmai ce am terminat cu achizitionarea condensatorilor pentru filtrele pasive si vazushi cat costa un condensator de calitate...aaauuuuu!!!

Credeti ca ma puteti ajuta???

Multumiri anticipate si respect.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ati studiat topicul cu scheme de amplificatoare audio:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/128-scheme-de-amplificatoare-audio/

Sunt destul de multe exemple acolo care va pot fi de folos. Dar, inainte de a da un exemplu, cum ati ajuns la acei 80W/8Ohm ?

Am spus-o si o repet - a nu stiu cata oara - ca puterea unui amplificator nu este totul, ci conteaza foarte mult SPL-ul incintelor acustice.

Link spre comentariu

din topicul cu scheme am selectat cateva modele ce cred ca s-ar potrivi pentru ce vreu eu... nu imi dau seama de dificultate si costuri implicate...

Grand_MOS_Amplifier sau

http://www.angelfire.com/ab3/mjramp/simple1.html sau

http://english.cxem.net/amplifier/amplifier31.php

Am aruncat o privire peste topicul cu scheme insa acele diagrame nu vorbesc pe limba mea... sunt convins ca multe dintre acestea sunt excelente insa eu nu stiu care este diferenta (in sunet rezultat) intre un MOSFET sau un BIPOLAR. Pe mine ma intereseaza un amplificator ce poate reproduce cat mai realist sunetele instrumentelor acustice fara sa accentueze anumite frecvente, facandu-le sa sune fals, cum am auzit cateva exemple in magazine ce se auzeau foarte bine pe muzica electronica , dar erau praf la reproducerea realista a unui solo de chitara (desi nu m-as fi asteptat raportat la pretul amplificatorului); ascult multa muzica LIVE si am referinte. Am auzit ampuri de 25 de ani care se comporta exemplar cu niste boxe gandite putin.

Apelez la experienta dumneavostra spre a ma indruma catre un concept capabil de o redare cat mai fidela a semnalului de intrare. Stiu ca incintele acustice sunt foarte importante asa ca le voi construi in jurul unui nou set de difuzoare pe care pe care deja le-am achizitionat. Incintele vor fi inchise, pe 3 cai, si vor respecta indicatiile de volum si forma pentru eficienta si o calitate buna a sunetului. Aceste incinte le-am mai facut si suna foarte bine pe un Marantz vechi de 2x100W.

Cum am ajuns la cei 80W/8Ohm? Ca orice aliterat in domeniu citesc ce scrie pe difuzoare si vad "intre 80 si 115W la 8 Ohmi" si cum nu vreau sa fortez nici boxele si nici aplificatorul prefer sa fie ambele supradimensionate fata de nevoile mele reale. Nu am de gand sa "sparg" boxele caci ma linsheaza vecinii si nu vreau sa ajung sa ating limitele de functionare a amplificatorului sau boxelor caci acolo apar distorsuri si finali prajiti...

Link spre comentariu

Dintre cele trei, doar prima e o schem? serioas?, celelalte s?nt primitive, oric?t de modernizate ar fi.

Din descriere, pare c? cei 80W s?nt maxim ce suport? difurile, deci alege un amplif mai mic, de vreo 50W ptr impedan?a lor.

Ptr a nu for?a sau strica ceva exist? protec?ii.

Link spre comentariu

• 2 months later...

De obicei cam orice amplificator bun , care nu functioneaza la limita, are distorsiuni foarte mici!

Cele mai multe distorsiuni si coloratii in sunet sunt aduse de boxe!

Asa ca alege orice schema mai cunoscuta care are si cablaj , fa-o si vei fi multumit. Poti face un amp , sau cumpara unul de la cei care fac.

Daca nu sunt de ajuns cele de la capitolul scheme , poti da o simpla cautare pe net si vor fi afisate foarte multe.Ex : DX amplifier , apex...multe variante bune , Leach amp . ,DX super A , Symasym ....Enorm de multe amplificatoare bune!

PCB -uri mici au unele de la apex si mai sunt si N-fet amp(to220)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock