Sari la conținut

Problema PDA


Ivar Vidfamne

Postări Recomandate

Salut,

Am o problema la care sper sa gasesc o rezolvare. Am un PDA marca Palm Tungsten T3. Un produs bun dar chiznovat facut in sens ca nu au prevazut necesitatea schimbarii bateriei.

Cumva am schimbat acumulatorul cu unul nou, dar aceasta nu s-a incarcat niciodata si am crezut ca este defect. Repunerea vechiului acumulator nu a rezolvat situatia, acesta neicarcandu-se nici el. Pentru mai multe detalii Palm Tungsten T3.

Din articol se remarca usor ca e destul de periculos sa fie desfacut din cauza cablului ce uneste cele doua parti. Nu stiu daca aceasta e afectat sau nu, dar comenzile de pe panou merg OK, functioneaza si sincronizarea PC-PDA. Singurul lucru ce nu merge e reincarcarea acumulatorului, nici de la adaptorul dedicat nici de la craddle.

As fi recunoscator pentru idei de rezolvare. Trebuie sa mentionez si ca sunt din Brasov.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Puteti sa-mi spuneti si mie cum ati ajuns la concluzia ca este "descarcat" acumulatorul ??? Circuitul care se ocupa cu incarcarea acumulatorului monitorizeaza tensiunea de alimentare a PDA-ului iar numai daca tensiunea este mai mica decat un anumit prag prestabilit, odata conectat la incarcator, circuitul comanda incarcarea acumulatorului. Pentru inceput va recomand sa masurati atat in sarcina cat si in gol tensiunea de la bornele acumulatorului si sa ne o comunicati aici iar dupa aceea ma pot pronunta vizavi de celalalte aspecte ale problemei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Puteti sa-mi spuneti si mie cum ati ajuns la concluzia ca este "descarcat" acumulatorul ??? Circuitul care se ocupa cu incarcarea acumulatorului monitorizeaza tensiunea de alimentare a PDA-ului iar numai daca tensiunea este mai mica decat un anumit prag prestabilit, odata conectat la incarcator, circuitul comanda incarcarea acumulatorului. Pentru inceput va recomand sa masurati atat in sarcina cat si in gol tensiunea de la bornele acumulatorului si sa ne o comunicati aici iar dupa aceea ma pot pronunta vizavi de celalalte aspecte ale problemei.

Sunt cam clei la electronica. Incarcatorul din priza are un LED care devine rosu in momentul in care e conectat la PDA si acumulatorul nu e plin cam de la 60-70%. E si pe PDA un LED ce se aprinde in momentul conectarii la incarcator sau se pune in craddle. Pornit PDA-ul, apare un indicator special de incarcare a acumulatorului pe afisaj.

Acum incarcatorul are LED permanent verde si nu se aprinde LED-ul de pe PDA. Daca pun PDA-ul in craddle, se aprinde LED-ul dar nu se incarca acumulatorul, neaparand indicatorul. Nu cred sa fie vorba de alimentarea de la retea. Belelile au inceput cand am pus un acumulator nou, cu fix acelasi caracteristici (totusi de capacitate de doar 850 mAh fata de cea din link-ul dat) dar nou. Dupa ce am veriificat ca intr-adevar am conectat totul, am repus vechiul acumulator, care mai functiona dar se descarca prea repede iar PDA-ul dadea informatii cam ciudate despre incarcarea sa.

Cam ce presupune concret masurarea in sarcina si in gol?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cam ce presupune concret masurarea in sarcina si in gol?

Pentru masurarea tensiunii electrice la bornele acumulatorului va trebuie un aparat de masura, numit scurt voltmetru. Puteti utiliza si un aparat de masura de genul celor care se comercializeaza la magazinele de specialitate din oras, cu afisaj digital, maxim 4 cifre. Acel aparat se numeste multimetru deoarece permite masurarea mai multor tipuri de marimi si componente electronice. Daca achizitionati un multimetru atunci setati selectorul pentru a masura tensiunea electrica, implicit "Volti". Tensiunea electrica este alternativa si continua, dupa felulul curentului electric care circula prin consumator (alternativ sau continuu). Un acumulator de orice tip ar fi el este un acumulator care are la borne o tensiune continua si poate furniza pe o perioada de timp un curent proportional cu capacitatea acumulatorului (exprimata in mAh sau Ah) si valoarea ohmica a sarcinii. Conform legii lui Ohm pentru circuite de c.c U=I*R, unde U este tensiunea electrica (se masoara in volti si se noteaza cu V), I curentul electric (se masoara in amperi si se noteaza in cu A) si R rezistenta ohmica a consumatorului. Rezistenta ohmica a consumatorului poate fi privita, in cazul exemplului dvs., ca rezistenta echivalenta a tuturor circuitelor de pe placa electronica a PDA-ului. Acumulatorul prezinta constructiv o tensiune electromotoare notata cu E care modifica legea lui Ohm in modul acesta: E=U+I*R=I*(R+r). In aceasta relatie "r" este rezistenta interna a acumulatorului dvs. care creste odata cu descarcarea acestuia astfel incat dupa o durata de utilizare tensiunea aplicata rezistentei echivalente devine foarte mica si nu mai poate fi folositoare functionarii corecte a partii electronice a PDA-ului.

 

Masurarea tensiuni electrice la bornele PDA-ului (notata cu "I*R" in relatia de mai sus), atunci cand PDA-ul functioneaza, deci este conectat la acumulator, se numeste tensiune electrica de functionare in sarcina. Atunci cand deconectam acumulatorul de la alimentarea PDA-ului si masuram tensiunea simplu numai la bornele acumulatorului, atunci tensiunea (notat cu "U=E-I*r") se numeste tensiune de functionare in gol. Cu ajutorul multimetrului de care vorbeam mai sus, folosindu-va de cablurile test conectate la acesta (de culoare rosie si neagra, unul conectat la intrarea "com" - de regula negru, altul la "V" - rosu), avand comutatorul acestuia selectat pe pozitia de masurare a tensiunilor continue "-", masurati cu ajutorul mufelor cablurilor test valoarea tensiuni pe bornele acumulatorului PDA-ului in cele doua situati: cand PDA-ul functioneaza si cand aveti deconectat acumulatorul de la alimentarea PDA-ului (functionarea in sarcina, respectiv in gol). Dupa masurare va rog sa ne comunicati valorile aici. Daca diferenta dintre cele doua valori este mai mica de un volt, atunci acumulatorul putem spune in proportie de peste 50% ca NU este descarcat. Daca diferenta este mai mare de un volt atunci acumulatorul ESTE descarcat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 7 months later...

Imi pare rau de tacere. Dar au fost din motive intemeiate, si nici nu prea am timp sa ma ocup.

Conectorii PDA-ului sunt prea liliputani pentru 'creioanele' multimetrelor.

Din 30 august voi fi o saptamana in Bucuresti. Gasesc undeva pe cineva dispus sa se ocupe de PDA?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ivar,

o problema frecventa la accumulatorii LiIon sau LiPolimer e ca daca s-a descarcat mai mult decat trebuie (si de obicei se intampla cand sta mult pe undeva stocat, sau nu a fost incarcat de nou) incarcatorul nu poate evalua gradul de incarcare si intra in hold (refuza sa mai incarce) ce poti sa faci e sa-i aplici dintr-o sursa externa tensiunea nominala pentru 1 min sau doua direct la borne dupa care poti sa-l pui inapoi in palm.

am patit acelasi lucru cu un cip de incarcare de la Texas Instruments care refuza sa incarce accumultorii descarcati complet (a trebuit sa schimb complet partea de incarcare la proiectul ala ca tipau clientii)

din cate inteleg nu ai experienta necesara asa ca mai bine cauta pe cineva cu experienta sa faca asta, si sa monitorizeze atent curentul in timpul celor doua minute

Succese maxime,

R.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc frumos roadrunner,

din pacate au cam disparut electronistii ... ma gandesc ca daca iau unul din tunurile de la o unitate militara din urbe si trag cu el, daca gasesc vreunul :).

Nu cred sa fi defectat eu ceva, dar ai dreptate cu chestia cu stocatul, adica nefolosirea. De asemenea si cu experienta.

Singurul electronist ce-l stiu e un venerabil depanator de TV ... s-o descurca, nu s-o descurca, sa vad ...

Multumesc inca o data pentru sfat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock