Sari la conținut

GX400 rev.2 (ultima revizie cu GX400A si GX400B)


Postări Recomandate

Ii multumesc lui @donpetru (foarte promt si ambalare ok) pentru piese.

Am schimbat diodele si acum toate tensiunile sunt ok. Am reglat offsetul si biasul(acum functioneaza corect si este reglat la 3 mV).

Urmeaza sa ii fac si testul in sarcina si sa reglez limitarile.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • Răspunsuri 302
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ultima revizie a amplificatorului GX400 este una mai speciala. Este rezultatul unui proces de perfectionare si testare a unei scheme de amplificator care s-a vrut de la bun inceput a fi un amplificato

Am atasat mai jos o lista cu componentele electronice pe care le-am disponibile (plus pretul aferent): Daca doriti, va pot face rost de la magazinele din Galati de restul componentelor astfel incat

Din pacate fisierele Gerber, inclusiv cel de gaurire, nu sunt disponibile pentru proiecte Tehnium Azi. Sa repet, parca am spus-o si alta data, proiectele Tehnium Azi au fost gandite pentru a fi conce

Posted Images

Am facut si testul in sarcina. Am intampinat o problema pe ramura de +  tensiunea scade mai mult decat pe ramura de -. Tensiunea intre + si - in sarcina este de aproximativ 127V dar pe ramura de + am 61V, iar pe ramura de - 66V. De la ce ar putea fi problema?

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Verificati capacitoarele de filtraj pe cele doua ramuri de alimentare (plus si minus) si cum ati procedat la alimentarea amplificatorului (ce transformator ati folosit etc.)?

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sursa este in comutatie(realizare proprie) si in sarcina nu are probleme isi pastreaza tensiunile egale pe ramuri. Problema pare a fi de la amplificator.

Sursa este de 1kW

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pentru acest amplificator este mai buna o sursa clasica cu transformator, punti si condensatoare de filtraj adecvate. Cele in comutatie sunt preferate claselor D ,T..

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Masurati curentul si tensiunea pe fiecare ramura de alimentare atunci cand testati cu semnal sinusoidal amplificatorul. Reveniti dupa aceea cu alte precizari.

Daca in urma acestui test curentul absorbit este "egal" pe ramurile de alimentare (plus si minus) iar tensiunea este diferita, cauza o reprezinta sursa de alimentare, pentru ca amplificatorul, intr-o asemenea situatie nu poate afecta cu nimic acest comportament al sursei.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Aveti dreptate @donpetru, consumul pe fiecare ramura a amplificatoruilui este acelasi, problema pare sa fie de la sursa.

Amplificatorul se aude foarte bine fara zgomot de fond este intradevar hi-fi.

Ramane sa rezolv problema cu sursa, ca sa pot regla si limitarile.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • 3 weeks later...

Buna ziua!

Am realizat doua amplificatoare GX400 v2 mos-fet si ma confrunt cu o mica problema care s-a dovedit ca este destul de serioasa, aceea de a nu putea regla biasul in parametrii specificati de "donpetru", de 3-5mV pe rezistoarele de putere. Tin sa precizez ca la niciunul din cele doua montaje nu pot regla biasul corespunzator.

Am pus semnal audio si boxa pe iesire  pe fiecare din amplificatoare si calitatea redata de amplificator (chiar daca nu are biasul reglat) este una multumitoare.

Montajul este alimentat cu +/- 44Vcc

Singurul lucru, de altfel foarte important este ca nu am imperecheat tranzistorii de putere pentru ca nu am avut posibilitatea sa achizitionez un numar mare de tranzistori pe care sa-i imperechez.

Asadar, daca este cineva care sa ma poata ajuta cu ceva informatii, poate altele pe care le-am testat deja... ii multumesc anticipat!

Daca considerati ca masuratorile sunt in regula si de vina ramane doar faptul cu nu am imperecheat tranzistorii va rog sa-mi dati o schema care credeti ca ar fi cea mai utila pentru acest test.

Masuratorile pe care le-am facut sunt urmatoarele:

- am conectat intrarea la masa si fara sarcina, offsetul l-am reglat la aproximativ 0,02mV

- toti semireglabilii au fost reglati conform celor discutate pe acest forum (probleme asemanatoare ale altor useri)

- R2 - 0,65mV

- R3 + R61 - 0,57mV

- R62 + R64 - 0,32mV

- D15 - 15V

- D4 - 2,36V

- D18 - 3,49V

- cu semireglabilul de BIAS reglat la 50 ohmi, tensiunea pe rezistorii de putere sunt in jurul valorii de 0,2mV-0,7mV in functie fiecare pereche masurata

- cu semireglabilul de BIAS reglat la minim (0,22 ohmi) sunt urmatoarele tensiuni (cum privesti montajul din fata tranzistorilor de putere, de la stanga la dreapta) - 0,77mV/2,18mV/0,72mV/0,66mV - - 3,35mV/0,02mV/0,015mV/0,95mV

Va rog sa-mi spuneti daca mai sunt necesare si alte masuratori.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am revenit cu masuratorile...

  • semireglabilul de bias reglat la 50 ohmi
  • U_RE+  (grup R30+R31) = 0,17mV
  • UT+ = 42V
  • UG+ (Q5) = 3,03V
  • U_R12 = 6V
  • UG- (Q17) = 2,988V
  • UT-  = 42V
  • U_RE- (grup R48+R49) = 0,166mV
  • Ube_Q10 = 0,17mV
  • Ube_Q14 = 0,17mV
  • U_R2 = 0,644V
  • U_R3 = 0,566V
  • U_D4 = 2,36V
  • U_R61 = 0,555V
  • U_D18 = 3,5V
  • U_D15 = 15V
  • U_R64 = 0,315V
  • U_R62 = 0,312V
  • U_DC = 0,2-0,8mV (oscilant intre aceste valori)
  • tensiune de alimentare +/-42V
Editat de vaian
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Din ce observ, cand aveti semireglabilul de BIAS (R54) la minim, pe un grup de rezistoare de 0,68 Ohm - 2W (presupun ca ati folosit valoarea asta!!! sau nu este asa?), aveti un aprox. 3mV. Diferenta de tensiuni pe aceste grupuri de rezistoare - mentionata in postarea nr.173 de mai sus - denota ca nu ati imperecheat tranzistorii sau sunt tranzistoare MOSFET IRFP240-9240 folosite. Asa e?

 

Folositi R52 de 820 Ohm si testati amplificatorul intr-o prima faza cu valoarea semireglabilului R54 la maxim, dupa aceea rotiti cursorul acestui semireglabil si spuneti-mi ce tensiuni inregistrati pe rezistoarele de putere din sursa MOSFET-urilor.

 

Tranzistoarele MOSFET se sorteaza dupa cele spuse in documentatia kitului AV800 de aici:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/128-scheme-de-amplificatoare-audio/

 

Editare ulterioara: Presupun ca ati folosit tranzistorul Q9 sau l-ati inlocuit cu un jumper? 

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Toate componentele folosite la realizarea acestor doua montaje au fost noi si au respectat valorile date in schema.

Ambele montaje au fost realizate cu tranzistoare MOSFET IRFP240-9240.

Tranzistorul Q9 este montat in circuit.

 

Dupa inlocuirea rezistorului R52 de 1K cu cel de 0,82K am obtinut urmatoarele valori:

 

amplificator 1

 

semireglabilul de bias reglat la 175 ohmi

 

1,43mV / 3,08mV / 1,21mV / 1,1mV  --  4,9mV / 0,046mV / 0,035mV / 1,67mV

 

semireglabilul de bias reglat la 150 ohmi

 

1,35mV / 3,47mV / 1,2mV / 1,1mV  --  5,3mV / 0,046mV / 0,035mV / 1,71mV

 

amplificator 2

 

semireglabilul de bias reglat la 130 ohmi

 

4,32mV / 2,15mV / 3,2mV / 4,38mV  --  1,96mV / 3,87mV / 3,58mV / 3,75mV

 

semireglabilul de bias reglat la 117 ohmi

 

4,67mV / 2,42mV / 3,65mV / 5mV  --  2,33mV / 4,56mV / 4,25mV / 4,11mV

 

La acest amplificator cu reglajul semireglabilului pe 117 ohmi consumul masurat pe o ramura de tensiune este de 80mA

 

Va rog sa-mi spuneti dupa cat timp de la alimentarea montajului ar trebui masurate aceste tensiuni pe rezistorii de putere pentru ca am observat ca tensiunea pe rezistori este in usoara scadere, adica daca masor tensiunea cand pornesc amplificatorul este mai mare fata de tensiunea masurata peste 5-10 minute.

 

Cred ca la primul amplificator singura solutie este sa imperechez tranzistorii.

Oricum, astept raspunsul dv.

Editat de vaian
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Masurati curentul de mers in gol dupa 5...10 minute de functionare fara semnal a amplificatorului. Dupa aceea testati cu semnal sinus amplificatorul pe o sarcina nominala (rezistiva) de 4 Ohmi. Opriti semnalul pe intrarea amplificatorului dupa cateva 2...3 minute de functionare si urmariti cat de repede revine curentul de mers in gol la valoarea reglata initial. Faptul ca la functionarea in gol inregistrati cateva variatii mici a curentului de mers in gol (cativa mA), nu e o problema, poate sa fie ci o citire eronata a aparatului de masura (nu uitati ca masurati cativa mV pe acele rezistoare iar daca nu detineti un aparat cat de cat performant, niste masuratori consecutive usor diferite ca rezultate, nu reprezinta o garantie ca valoarea curentului de mers in gol a variat).

 

Dar, asa cum ati spus, nu ar fi rau sa sortati finali (presupun ca nu i-ati achizitionat din acelasi lot sau poate ca ati nimerit un lot nu tocmai corect).

In rest, cu modificarea pe care am spus-o anterior, acum observ ca puteti regla in limite destul de generoase curentul de mers in gol, ceea ce este bine. 

 

La amplificatorul nr.1, pe IRFP-urile care aveti sub 1mV pe rezistoare, nu ar fi rau sa verificati daca nu cumva s-au intrerupt rezistoarele de putere din sursa lor sau daca nu cumva IRFP-urile sunt defecte. Dvs. spuneti ca tranzistoarele au fost cumparate noi, dar la modul cum se manifesta (diferente mari intre curenti de mers in gol), eu as tinde sa cred ca nu este asa (intr-un caz de genul asta am ajuns si eu cand testam prototipurile inainte sa fac cablajele de fabrica, dar atunci foloseam si piese folosite la alte teste, mai vechi). Tot ce am cumparat de la tme.eu/ro, care proveneau din acelasi lot, nu prezentau diferente majore intre curentii de polarizare. Acum nu stiu daca piesele le-ati achizitionat de la tme, dar un lucru e cert, ori ati avut ghinionul sa nimeriti niste componente neconforme, sau realitatea este usor diferita fata de cea prezentata.

In fine, aspectul asta mai putin conteaza in acest moment, acum e mult mai important sa sortati finali si chiar sa inlocuiti o parte din ei, mai ales la amplificatorul nr.1 Apropo, cu prefinali cum stati in privinta asta?

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ca sa nu mai pierd timpul cu alte reglaje pentru ca in acest moment lucrurile duc clar catre neamperecherea finalilor am decis sa mai cumpar niste IRFP-uri ca sa-i pot sorta cum se cuvine si pe cei de care sunt montati deja.

In cursul zilei de maine am tranzistorii si trec la teste.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Atunci reveniti cu alte concluzii dupa ce sosesc noile IRFP-uri si reusiti sa le sortati, respectiv sa le inlocuiti.

In rest celelalte masuratori sunt OK, ar mai trebui sa faceti niste teste cu semnal sinus (in mod special) si bineinteles cu semnal muzical.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock