Sari la conținut

Postări Recomandate

Ultima revizie a amplificatorului GX400 este una mai speciala. Este rezultatul unui proces de perfectionare si testare a unei scheme de amplificator care s-a vrut de la bun inceput a fi un amplificator simplu si compact, usor de construit si cu componente electronice care sa se gaseasca usor. Am inceput sa cizelez schema acestui amplificator pentru a fi mult mai buna decat revizia nr.1 care avea o comportare in suprasarcina nu tocmai corecta. Am incercat sa o cizelez dar rezultatele nu m-au multumit si din acest motiv, am incercat sa mai adaug o piatra la temelia acestui amplificator si astfel a rezultat revizia nr.2, ultima revizie, mult mai fiabila, care suna si se comporta in teste mult mai bine si, care, foloseste un singur cablaj imprimat pentru a pune in valoare doua topologii de amplificatoare audio, zic eu, de exceptie.

Este un amplificator audio pe care l-am testat cu nenumarate tipuri de tranzistoare, inclusiv cu dublet si triplet pe iesire. Asa cum firme gen Dynacord au ales sa mearga cu tranzistoare aparent banale pe intrarea amplificatoarelor sale (inca din anii '80), vedeti celebra serie 2N3904/2N3906, am hotarat la un moment dat, dupa ce testasem amplificatorul cu 2SC1815/2SA1015, sa folosesc 3904/3906. Cum din punct de vedere auditiv nu era nicio diferenta, am zis ca nu e rau sa merg pe aceste tranzistoare.

Un alt aspect important legat de acest amplificator, e faptul ca, mai ales in circuitul de intrare, este obligatoriu de imperecheat in functie de beta tranzistoarele NPN cu NPN si PNP cu PNP. Acest lucru face mai usoara operatia de sortare a tranzistoarelor cu atat mai mult cu cat, daca cumparam tranzistoare din acelasi lot, caracteristicile celor de tip NPN sunt foarte apropiate cu cele NPN, idem pentru cazul PNP. Avantajul asta trebuie mentionat cu atat mai mult cu cat sunt foarte multi electronisti amatori si profesionisti care nu au acces la o cantitate mare de componente electronice pe care sa le sorteze.

La un moment dat am testat o versiune de amplificator GX cu TL431, intr-un montaj de generator de curent constant, dar rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor. Spuneam mai sus ca am testat si versiunea cu triplet si dublet pe iesire, dar am ramas tot la dublet din cauza unui randament mai bun iar sunetul era acelasi. Deci, nu avea rost, asta tinand cont si de aplicabilitatea acestui montaj, o complicare in plus (poate GX800 am sa-l fac cu triplet pe iesire dar asta din alte considerente, veti vedea la momentul potrivit despre ce este vorba).

Mai jos am postat documentatia acestui amplificator (GX400A - este versiunea cu tranzistoare MOSFET, GX400B este versiunea cu tranzistoare bipolare). O sa observati un mod de realizare a circuitului superdioda, care nu este acelasi in cazul celor doua versiuni, din cauza ca bipolari au nevoie de o superdioda mai rapida decat in cazul verticalilor.
Modul de ansamblare este figurat in foaia inditulata: GX400 - All Layers (penultima pagina a proiectului atasat mai jos).

GX400 (ultima revizie) - 400W Audio Amplifier.pdf

EDITARE ULTERIOARA: Silkscreen top in oglinda:

GX400 rev2 - Silkscreen Top (mirror).pdf

Si cateva imagini:

GX400_foto1.JPG GX400_foto2.JPG
GX400_foto3.JPG GX400_foto4.JPG

Am realizat si doua videoclipuri cu testarea acestui amplificator:

1. TEST GX400A - versiunea cu MOSFET:

2. TEST GX400B - versiunea cu bipolari (include THD test si calcul slew rate):

In versiunea cu bipolari veti vedea, pe la finele testului si un mod de calcul a slew rate-ului acestui amplificator, atat teoretic cat si practic. Imi cer scuze pentru faptul ca, masuratorile cu ajutorului soft-ului PicoScope nu sunt foarte vizibile.

Facand o comparatie cu o simulare efectuata in MultiSim:
Test GX400 - 1kHz.jpg
acolo vedeti un THD foarte aproape de 0%, dar in realitate - lucru evidentiat de al doilea clip de mai sus - lucrurile stau cu totul altfel. Veti vedea si un slew rate, nu peste 30V/us, asa cum da simularea MultiSim, ci mult mai mic. Deci, una e teoria, alta e practica.
Oricum, daca detineti un PicoScope pe 16 biti, mi-ar place sa vad o comparatie intre masuratorile efectuate cu un asemenea PicoScope si cele efectuate de cel de 8 biti. Presimt ca o sa fie niste diferente notabile dar in sens pozitiv.
Nu am mai postat capturi cu osciloscopul deoarece am atasat clipurile de mai sus (sunt mult mai elocvente).

Daca doriti sa achizitionati cablaje imprimate, preturile sunt dupa cum urmeaza:

!!!!! STOC 0 de PCB GX400

Un kit de amplificator complet asamblat costa 150lei (am unul cu MOSFET si unul cu bipolari). Daca doriti va pot oferi si varianta asazis semiasamblata (de regula, e bine sa lipiti finali, prefinali si tranzistorul superdioda dupa ce ati hotarat cum ii prindeti de radiator - nu uitati sa izolati finali si prefinali cu mica electroizolanta iar tranzistorul superdioda numai daca nu are capsula izolata).
Varianta semi-asamblata sau care nu este asamblata este mult mai ieftina (in acest moment am stoc 0 de prefinali dar va pot oferi celelalte rezistoare, tranzistoare, la preturi foarte apropiate de tme.eu/ro). Deci, intrebati - folosind mesageria privata sau adresa de email a redactiei:

tehnium [dot] azi [@] gmail [dot] com

si am sa fac o retrospectiva a pieselor care le pot pune la dispozitie, impreuna cu pretul aferent.

Plata cablajelor imprimate se poate face, de preferat, in avans, prin pay-pal - folosind adresa de email de mai sus - urmand ca livrarea sa se faca in urmatoarea zi lucratoare, cu posta romana sau cu un curierat rapid (la alegere). As putea sa trimit colete cu plata ramburs, dar e destul de riscant, as putea sa fac acest lucru pentru utilizatorii cu ceva mai multa vechime in forum. Intrebati asta si vedem ce si cum (cu siguranta vom ajunge la o solutie care sa fie acceptata de ambele parti).

In cursul saptamanii viitoare intentionez sa postez la vanzare cablajele si pe site-uri gen ebay.com sau alte forumuri de profil straine. Bineinteles ca acolo vor fi cu totul alte preturi iar primul venit, primul servit. Deci, ar fi pacat ca o mare parte din cablaje sa fie cumparate de cei din afara, nu ca mi-ar parea rau, dar acest lucru va consolida si mai mult ideea lor care spune cam asa: romanii vorbesc mult si fapte prea putine (repet, vorba lor). Dar, timpul va hotara daca este sau nu asa.

EDITARE ULTERIOARA: Plata se poate face si anticipat intr-un cont bancar care va fi comunicat dupa ce imi spuneti adresa de livrare si sunteti de acord cu suma finala (cablaje + transport).

Numai bine si daca sunt intrebari, va rog sa le postati in acest topic.
  • Like 2
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5483-gx400-rev2-ultima-revizie-cu-gx400a-si-gx400b/
Distribuie pe alte site-uri

Am atasat mai jos o lista cu componentele electronice pe care le-am disponibile (plus pretul aferent):

Componente disponibile cu preturi pentru constructie GX400 sau AV400v2 - 2 iunie 2014.jpg

Daca doriti, va pot face rost de la magazinele din Galati de restul componentelor astfel incat sa nu mai fiti nevoiti sa faceti o comanda in alta parte de alte componente pentru ca lucrul asta implica automat sa suportati un transport suplimentar. Deci, din acest punct de vedere cred ca este mult mai rentabil sa achizitionati si restul componentelor chiar daca preturile etalate de magazinele din Galati (Dioda si Electronica) sunt mai mari ca la furnizori gen tme. Per ansamblu, valoric, veti iesi mai bine.

Dar decizia e strict a utilizatorilor.

EDITARE ULTERIOARA - cablaje amplificator audio GX400:

cablaje GX400.jpg

• Like 2

Buna ziua Dompetru,as vrea si eu doua cablaje pentru GX400rev.2,daca se poate prin fancurier,cu posta mi-e frica sa nu le rupa.Astept un raspuns de la dvs,sa stabilim cum procedam.Eu nu am cont de paypal.Va multumesc frumos.

• Like 1

V-am trimis un mesaj privat, discutia va continua acolo.

Va rog sa postati in acest topic doar intrebari legate de proiect, nu de livrare sau alte lucruri. Celelalte aspecte le putem discuta prin mesageria privata a forumului.

Vedeti primul mesaj din topic, am facut cateva precizari suplimentare legate de plata.

Numai bine

Ziua buna dompetru,dintre cele 4 buc de MJE340,cele mai groase le pun la jumper?(sunt doua mai groase si doua mai subtiri)Va multumesc.

Si mai am o intrebare ,izolez cu mica cele doua perechi MJE 340si350 cu mica pe radiator/

Radiatoarele mici

Am priceput cel cu spatele izolat la Q13

Editat de donpetru

Da, trebuie sa izolati cu mica de radiator cele doua perechi MJE340/350, deoarece radiatoarele cele mici vor face contact (prin boltul de prindere) de masa.

Si intr-adevar, acele MJE340 cu capsula neizolata - pe care vi le-am trimis, pe langa cablaje - sunt special pentru Q13.

Spor la treaba si poate reveniti mai tarziu cu cateva imagini.

Multumesc pentru raspuns dompetru.La poze mai am de lucru la dibuit,nu reusesc sa le pun in topic,le pune dincolo la downloaduri.Mai studiez putin,poate reusesc sa le pun in topic.Piesele sunt gata montate,,mai trebuie sa iau prefinali,finalii si 6 condensatori.Bobina de cupru am avut-o gata facuta cu rezistenta interior de 4,7 ohmi.Lucrez si la TA,dar tre sa merg sa iau piese.Va multumesc,o zi buna

Daca vrei sa atasezi poze, in formularul de raspuns de la sfarsitul fiecarui topic este un buton Mai multe optiuni pentru raspuns. Dai clic pe butonul asta, se deschide o fereastra noua unde imediat sub fereastra unde introduci mesajul apare cuvantul atasati fisiere (sau in engleza, e destul de intuitiv). Dai clic pe butonul asta, selectezi din calculator poza (vezi sa fie redimensionata la o rezolutie modesta iar poza sa aiba sub 1Mb). Atasezi fisierul, o sa-ti apara fisierul sub butonul folosit la atasarea lui. Apoi duci cursorul mouse-ului unde ai scris mesajul, chiar in text, unde vrei sa apara poza si apoi, acolo unde iti afiseaza poza atasata - sub butonul de care iti spuneam adineaori - e un buton, ataseaza la postare, sau ceva de genul, clic pe butonul ala. Hai ca nu e greu. Esti prima persoana din forum care intreaba asta.

Buna ziua,dompetru am reusit sa pun poza in dowloaduri >articole extrase,nu reusesc sa pun in topic.

Am incercat ca am pus poze la Fet 300 dar acum nu-mi afisaza optiunea asta.Sub fereastra in care scriu,imi arata doar Adauga raspuns,Preafisare postare sau Anuleaza.O sa fac o delogare si o logare noua poate merge.Multumesc pentru ajutor.

S-au poate trebuie sa fac ceva setari pe pagina,nu stiu ,mai incerc.

Am verificat acum la Fet 300 imi afisaza optiunea Atasaza fisiere si chiar merge

Editat de donpetru

Incercati din nou in acest topic sa vedeti daca se afiseaza optiunea "Ataseaza fisiere". A fost o mica setare scapata in acesta sectiune pentru cele doua grupuri de utilizatori, dar am reparat-o.

EDITARE ULTERIOARA: Atasati din nou imaginile aici sau in sectiunea cu Galeria Foto a site-ului, nu in sectiunea Downloads asa cum ati procedat.

• Like 1

Nu e rau deloc. Succes in continuoare la asamblare.

Nu uitati sa reglati semireglabilul de bias sa aiba valoarea maxima in circuit inainte de punerea sub tensiune a montajului. Daca nu detineti un osciloscop pentru reglarea limitarii de curent, atunci puteti regla ochiometric, cu rezultate destul de bune, semireglabilele LIMIT+ si LIMIT- astfel incat aceasta sa indice - IN CIRCUIT - aprox. 180 Ohm.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock