Sari la conținut

Postări Recomandate

Daca nu tin cei de 16V, foloseste de 25 sau alte tipuri.

Egalizoarele tale vor fi folosite asa cum le folosesti si tu. Alte tipuri de utilizare nu te privesc si nu ar trebui sa te intereseze, fiecare foloseste cum crede.

Fa sa fie cat mai simplu si eficient, eu cred ca si daca vrei, e greu sa obtii un curent de 30A. IR+MOS la 30kHz imi pare super si suficient. Eventual aprofundate cazurile particulare, iesite din comun. Dar eu zic ca nu merita exceptiile, numai daca ai motive personale.

Am avut si eu la un moment dar ceva similar pe cele 10 baterii de 12v inseriate, o sursa foreward semipunte prelua curent de pe tot sirul si incarca pe fiecare prin intermediu a 5 secundare duble cu punti dediode shottky, fiecare punte incarca 2 baterii, in total 10, teoretic raportul de transformate ar fi raportul sir baterie adica exact numarul de baterii, dar sunt pierderi pe diode si tranzistori si primarul trebuie o idee mai scurt, eu pusesem cu o spira mai putin, dar a fost cam mult caci traful era mare si erau cate 2 spire pe infasurarile duble si 9 in loc de 10 in primar, am limitat curentul inseriind cu ea un bec de 12 v 20w si erau cam 6v pe bec si un curent de cam 1 amper, vreo 10 w se pierdeau.

se putea face si mai legant cu un invertor boost in fata atunci raportul de transformare e cel teoretic, dar se complica inutil, sau cu invertor flyback, la care raportul de transformare nu e fix, acesta descarca practic energia stocata in inductanta la fiecare ciclu, tensiunea poate lua o gama larga de valori in functie de sarcina. dar asta e mai fragil si fara sarcina se arde.

Am luat in discutie si solutia propusa de Smilex aveam nevoie de 9 egalizatoare 2 cate 2 si solutia modificata de mine cu punti active si traful cu infasurari duble identice, la tensiuni asa mici au mers bine si fara bobine de iesire caci dioda interna e destul de rapida caa 60 ns si in regim de egalizare preia doar diferentele de curent de incarcare la mine cel mult 1 amper, totodata merge si ca invertor cu un secundar de 320v si modulator sinusoidal.

Solutia lui Smilex necesita 18 vmosuri si 9 drivere si 9 bobine doar ca acest tip de egalizator depinde de stricta egalitate ca durata a impulsurilor pe partea de sus si partea de jos, a mea 20 vmosuri si 2 trafo comanda cu cate 10 secundare si traful cu infasurari duble si un 3525.

Spre deosebire de Smilex eu nu le-am pus condensatori la iesire ca sa functioneze si ca desulfatoare, am pus inductante mai mici caa 100 nH. am pus filtru rc doar pe alimentarea driverului sa nu nebunesaca, 10 ohm in serie si 100 uf in paralel cu 0,47fix.

Cel cu sursa cu a al meu primu mai avea o scapare nu egaliza decat pe inarcare pe consum nu prea.

asta de acum merge si daca scot o baterie de tot.

Ale ale lui Smilex sunt foarte bune, fara condensatoarele alea de pe iesire, orice baterie accepta mai bine curent in impulsuri, iar pentru PV sunt o mana cereasca caci panourile dau strict curent continuu.

Pentru a rezolva acest necaz unii incarca cu invertor boost nefiltrat care face si oficiul PI INC mppt.

Editat de cavit

Mai pun o schema cu o limitare a curentului, folosind un sunt si doua comparatoare. Daca solutia ar fi functionala, as folosi-o si la surse cu redresare sincrona, regulatoare de turatie, etc.

post-25543-0-05850000-1417719162_thumb.jpg

Editat de pisica matache

Solutia este functionala doar teoretic. Nu apela la ea. Este practic imposibil sa gasesti niste rezistoare si AO atat de perfecte incat sa-ti asigure acelasi nivel de semnalizare pentru ambele alternante. Daca limitarea curentilor la valori diferite pe semialternante nu conteaza, solutia poate fi viabila. Dar pentru limitare puls cu puls (de exemplu), este un dezastru. Chiar daca reusesti prin rez aditionale sau inca un semireglabil sa ajustezi valorile la egalitate, nu ai garantia constantei termice.

Solutia poate fi viabila pentru semnalizare pe o curent continuu (sau pulsatoriu), cu un singur AO si imperechieri de rezistoare (?).

Editat de smilex

E bine ca e functionala cel putin teoretic. Poate ar merge si practic...Ma gandesc ca asigurand aceeasi temperatura rezistentelor si integratului, care sa contina ambele comparatoare, poate ar functiona. Adica toate rezistentele montate foarte aproape si unse cu pasta termoconductoare. Cel putin in cazul egalizorului, orice protectie ar fi mai buna ca nimic.

Nu am inteles ultima fraza, cum as putea folosi in schema postata un singur operational ?

Editat de pisica matache

Tu ai in aplicatia ta, consumatorul montat intre iesirea sursei si mediana tensiunii de alimentare. Dar daca consumatorul ar fi intre iesire si minus, atunci nu te intereseaza decat valoarea varfului pozitiv de curent, strict prin mos-high. Adica in alte aplicatii (buck, boost, etc.) se poate folosi un singur AO. Pentru egalizarea ta insa, ambele alternante intereseaza ca valoare de varf a curentului.

Cred ca solutia nu se compara nici pe departe ca simplitate fata de cea cu trafo curent. Daca vrei sa aprofundezi insa in acest sens, probabil amplificarea semnalului de pe shunt la o valoare mai mare ar creste imunitatea fata de diferentele divizoarelor si a intrarilor AO. Si iti trebuie AO de viteza buna. Nici ca si cost nu se compara cu trafo curent. Nici ca volum. Avantajul shuntului ar fi ca-ti poate citi componenta continua, dar aici avantajul asta e inutil.

• 3 months later...

Am sa citesc toate 8 paginile cu atentie dar pana atunci inteleg ca e o problema cu legarea in serie a doi acumulatori .Ha! la utilajele cu care am de-a face zilnic sunt si 12 acumulatori serie ,din care 2 sunt suprasolicitati si se descarcainaintea celorlalti din serie ;se incarca din exterior si ... minune! si-ua revenit .Nici nu necesita rotatie (precum in cazul rotilor de la autoturisme) .

Si daca o baterie pica in scurt ,explodeaza un element ,elementul defect iar daca e posibil se shunteza elementul si mai functioineaza ... nu foarte mult dar la o adica ... 

La bateteriile cu gel sau AGM se umfla bacul si devin 'umflatele' adica PSF iar la bateriile cu lichid nu le mai gasesti busonul .

• 2 weeks later...

Dupa un an de zile, mi-am comandat 16 acumulatori Lifepo4, de 20Ah, pe care o sa-i inseriez pentru 48V. Trebuie musai facuta egalizare, acumulatorii sunt pretentiosi atat la tensiunea maxima de incarcare, de cca 3,65V, cat si la cea minima, de cca 2,5V, in plus, sunt foarte scumpi. Daca as face egalizarea cu semipunti, ar trebui 15 bucati, ceea ce e cam mult. Asa ca mi se pare tentanta ideea testata de Cavit, adica o sursa in comutatie, cu 16 secundare, care sa forteze tensiuni egale pe toti acumulatorii. M-am gandit la o sursa semipunte,cu primarul alimentat din tensiunea totala de 48V, iar secundarele cu punte mediana si redresare cu cate o dubla dioda MBR7030. Nu stiu acum daca solutia e cat de cat in regula, avand in vedere caderea de tensiune pe diode si tensiunea mica pe acumulator. Ma gandesc sa imperechez toate diodele, eventual sa le montez pe un radiator comun, sa am aceeasi temperatura. Pare tentanta ideea propusa tot de Cavit, cu redresare sincrona, dar parca e prea riscanta. Schema din care m-am inspirat, e aceasta...

http://www.tehnium-azi.ro/uploads/monthly_09_2014/post-30154-0-10245600-1411668151.jpg

Editat de pisica matache

De ce limitezi curentul la 10%?

Nu o sa faca parte dintr-un sistem generator de energie 'verde' ? Atunci ai tot interesul sa se incarce cat de rapid se poate pt ca soarele/vantul nu le poti controla ,acum sunt ,acum nu sunt .

De ce sa limitezi curentul la 10%?

Acesta baterie nu o sa faca parte dintr-un generator de energie? Asupra elementelor naturii nu prea ai control ; vantul/soarele acum e ,acum nu e asa ca e recomandat sa se incarce cat de repede .

Nu am spus niciodata ca limitez curentul de incarcare la 10%,la Lifepo4, am spus ca trebuie egalizata tensiunea de incarcare. Incarcarea se va face cu maxim 1C, din panouri fotovoltaice, eoliana, sau retea. Vor fi folositi la un scuter electric si o barca cu motor electric

Crezi ca vei gasi solutia raportului de transformare care iti asigura o suma a tensiunilor exact egala cu a alimentarii? Dar ce se va petrece daca suma e mai mica cu 0,5V? Dar daca suma e mai mare cu 0,5V?

Hai sa facem abstractie de faptul ca solutia doar induce curent suplimentar fara sa extraga de unde e prea mult, asemeni semipuntii. Si sa zicem ca avem o tensiune fixa prin diode de 0,4V la un anume curent de egalizare. Si sa zicem ca tensiunile sunt deja perfect egale. Deci pentru 3,65V pe element ai nevoie de impuls 4,05 pe o jumatate de secundar. Fata de tensiunea totala de 3,56x16=58.4V asta inseamna ca trebuie un raport de transformare de 58.4/4,05=14,42 atunci cand acumulatorii sunt full. Dar la 3V pe acumulatori, ai 48 alimentare si 3,4 in secundar. Deci ai nevoie de un raport de transformare de 48/3,4=14,12. Iar la 2,5V pe acumulatori raportul de transformare necesar e de 13,79. Nu vezi nimic deosebit?

Valoarea relativ constanta a deschiderii diodei te incurca aici. Tocmai redresarea sincrona te-ar ajuta, daca tensiunile in conductie ar fi neglijabile. Adica in final, nu-ti recomand drumul asta.

Hai sa facem abstractie de faptul ca solutia doar induce curent suplimentar fara sa extraga de unde e prea mult, asemeni semipuntii.

Nu cred ca pot trece peste acest dezavantaj, pe care eu nu l-am constientizat. Egalizarea e obligatorie mai ales la incarcare, asa ca varianta cu 16 secundare pica. Cel mai probabil o sa fac 15 semipunti, fiecare cu cate un IR2153 si o sursa de alimentare cu 15 secundare, sa obtin cate o tensiune pentru fiecare semipunte. Probabil o problema va fi consumul total de curent al semipuntilor, o sa reduc cat pot frecventa, sa minimalizez consumul. Daca acesta va fi totusi mare, la scaderea tensiunii totale sub o anumita valoare, blochez functionarea tuturor semipuntilor, sa nu descarc acumulatorii sub tensiunea minima admisa. Editat de pisica matache

Uzual acumulatori de acest gen au UVLO integrat si sub prag intrerup circuitul la borne . Asa ca sa te doara capul de altceva .

Daca sunt primitivi ,dau randament decat cand sunt calzi ,in telefoane se incalzesc de la finalul RF .

As adopta un egalizator cu comparatoare si incarcare cu trenuri de impulsuri ; intre trenuri se face egalizarea deoarece numai atunci egalizorul primeste semnal de enable .

Problema e ce o sa faci cu cele ~10 IR ramase  :smile:

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock