Sari la conținut

Egalizare tensiune pe acumulatori inseriati

Postări Recomandate

Daca cu egalizarea tensiunilor am rezolvat-o, poate acelasi montaj extrem de simplu, cu IR2153, doi mosfeti si inductanta si-ar putea gasi si alte utilizari. De exemplu, divizor de tensiune de mare putere. Pana la urma, daca inductanta n-o conectam la punctul comun al celor doi acumulatori, pentru egalizare, ci prin o rezistenta de sarcina, la masa, obtinem un step down, cu redresare sincrona. Desigur tensiunea de iesire nu e stabilizata, e doar jumatate din tensiunea de alimentare, cel putin teoretic. Practic, va fi putin mai mica de jumatate, datorita deadtime, cat si pierderilor pe mosfeti si inductanta. Cu doua integrate, patru mosfeti si doua inductante, s-ar putea obtine din 48V, o tensiune de 24 si una de 12V.

post-25543-0-33635000-1411498634_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sigur ca se poate obtine, dar daca intereseaza numai 12V, e mai ieftin cu un 3842 (sau altceva) la 25% umplere si o flotanta.

Si daca tot pui asta, cu un divizor in plus o si stabilizezi. Si uite asa ne intoarcem de unde am plecat...

Este totusi posibil a se folosi in unele aplicatii nepretentioase.

Apropo de polimeri. Ce faci daca in locul unei baterii, utilizatorul baga patru inseriate? Condul de filtraj trebuie sa suporte toata tensiunea. Polimerii sunt la tensiuni mici...

Sau mai una: doua baterii low inseriate si una high invers pentru o semipunte. Asta face tensiunea necesara prin inductanta si dioda mos-high si initiaza egalizarea...

Editat de smilex
Link spre comentariu

La aplicatii nepretentioase m-am gandit. De exemplu, sunt multe becuri cu led, de 12V, nu sunt de 24 sau 48V. Sunt insa posesori de eoliene sau fotovoltaice, ce au tensiune de 24 sau 48V. Asa, s-ar rezolva simplu, ieftin si cu randament ridicat, alimentarea becurilor de 12V. Si exemple ar mai fi.. Stiu ca se poate face o sursa cu redresare sincrona, cu 3843 si flotanta, dar cu un singur IR2153, nu credeam ca se poate.

Cu polimerii ce sa zic, ai dreptate...Daca e sa se aleaga praful, se alege.

Link spre comentariu

am si eu sistem solar pe 120 v am facut un sistem de egalizare cu un trafo pe care am bobinat 5 infasurari duble si am pus 5 puti de diode shottky sa resulte 5 surse difereniale cuplate magnetic, pe o asfel de punte vin 2 baterii am facut si o infasurare in raport de 10/1 cu infasurarile duble mai putin o spira pentru a compensa pierderile pe diode si am facut o sursa punte care am alimentat-o pe tot sirul de baterii, a mers dar miezul fiind mare si fiind cate 2 spire pe infasurarle duble o spira in minus a fost cam mult si lua un curent cam mare asa ca am pus-o in serie cu un bec de 12v 21w. in situatia cu bateriile egalizate lua cam 0.6A.

mergea si cu unele baterii aproape duse le descarca incarca mai mult pe cele bune, cu el decuplat cele duse pierdeau tensiunea.

Apoi am luat baterii noi se incarca relativ egal +/- 50 mv pe baterie masurat diminetata inainte de rasarit.

vreau sa-l refac astfel. puntile de diode sa le inlocuiesc cu punti de v mos-uri, nu necesita infasurarea pentru tot sirul si partea respectiva, consuma mai putin.

dificultatea e la comanda atitor vmosuri si cu offset de tensiune.

varianta ar fi cu 2 trafo de comanda cu cate 10 secudare, sunt destul de greu de facut si se pot incurca sarmele.

cu cate 4 secundare am mai facut si au mers. o sursa de topit cu inductie in punte dubla.

Link spre comentariu

se pot comanda cu ir 2153 sincronizate dar tot intra multe piese si e complicat de cablat, cu bootstrap pentru fiecare plus 10 optocuploare, sau cu 20 tlp 250.

pentru siruri scurte iese simplu, dar pentru siruri lungi se complica.

eu oricum nu mai fac pentru puteri de kw sub 120v ca e greu de cablat, e posibil sa ia foc de la contacte proaste, de fapt mi-a si luat unul pe 24, cu 120 nu am mai avut probleme, daca face contact prost se autosudeaza.

Nu stiu ce sa spun despre necesitatea egalizarii la plumb acid, unii sunt pro altii sunt contra, unele aticole arata o viata de 100 cicluri la 40%dod pentru un sir de 60 celule agm, la mine au mers si peste 300 cicluri exploatate mult mai aspru. cu egalizare merge si cu unele baterii aproape duse, dar ce folos, capacitatea bancului e redusa, acele baterii e casi cum nu ar fi, egalizatorul suplineste lipsa tensiunii de pe o baterie cu tensine de pe celelalte.

am vazut unele studii care arata ca chiar si LIfepo4 accepta o oarecare suprincarcare de egalizare pasiva, numai cele Li- CoO2 nu suporta, cele cu fier fosfat se incalzesc mult mai putin la supraincarcare

Link spre comentariu

Totusi cred ca numarul relativ redus de cicluri al unui sir lung nu se datoreaza decat unui fenomen statistic, din atitea baterii probabilitatea ca una sa fie defecta din start e mult mai mare, adica pentru 10 baterii de 10 ori mai mare. oricum studiile se fac statistic pe un esantion de siruri de baterii, caci alfel rezultatele nu ar avea termen de comparatie.

semipuntile daca nu sunt cuplate intre ele egalizeaza cate 2 baterii intre ele astfel di 10 baterii se fac 5 grupuri, se poate ajunge la un egalizator tip piramida, dar devine complicat.

Cel mai simplu si ieftin ramine cel pe trafo cum l-am facut eu am trafu dela cel veghi trebuie doar sa instalez puntile de v-mos si comanda lor.

Link spre comentariu

Nu cred ca ai citit topicul, dar nu te condamn. Nu trebuie nici un optocuplor. Cele 9 semipunti functioneaza absolut independent, fiecare se alimenteaza de la 24 si forteaza mediana la 12 cu umplerea de 50%. Cred ca totusi 9xIR21531 la frecventa mai mica si fara alt driver, sunt mai ieftine si mai simple decat o comanda comuna sau alimentarea cu traf si secundare. Sau alta varianta cu orice drivere.

Link spre comentariu

iata cum sta statistica: petru o celula cu placi tubulare numarul de cicluri e de 2000 80%dod, pentru un monobloc de 6 celule e de 1200 cicluri, teoretic probabiltatea ca o celula sa fie defecta e de 6 ori mai mare la un monobloc de 6, dar probabil nu e vorba de o defectiune neta ci de faptul ca o celula poate performa un numar mai redus de cicluri, acesta veriga slaba compromite intregul monobloc.

in cazul unui sir de monoblocuri unul poate contine o celula care poate performa mai putine cicluri, probabilitatea este inmultita cu numarul total de celule, asta compromite un monobloc intreg dar nu tot sirul. pana la urma celulele sau monoblocurile bune resesc sa atinga durata expectata de viata, mai ales intr-o topologie cu mai multe siruri care sunt reconfigurate peridic, astfel bateriile bune sunt regrupate intr-un sir iar cele rele indepartate si refacut celalt sir cu baterii bune. in general dupa eliminarea bateriilor cu probleme sirul are o durata mai lunga de viata pana la aparitia urmatoarei defectiuni.

Link spre comentariu

Am vrut sa fac si eu nesicronizat varianta clasica, aia din brevet, totusi cele 9 condensatoare tot sunt necesare si trebuie avut grija ca frecventele sa fie cat de cat indepartate ca frecvetna de batai sa nu fie prea mica, pentru asigura un oarecare transfer intre grupurile de cate 2 baterii.

totusi cel mai simplu e mecanic cu un contactor ca un inel colector de motor cu 2 sectiuni, asfel un condensator unic e plimbat pe la bornele fiecarei baterii, se poate face din 2 inele colectoare de motor cu perii identice puse pe acelasi ax si un singur condensator.

Link spre comentariu

Nu sustin egalizarea, dar daca a fost dorita, eu am ajutat in limita posibilitatilor.

Sincer, nu prea inteleg ce spui. Nu stiu care e varianta brevetata, nu inteleg ce se doreste cu indepartarea frecventelor si despre ce condensator e vorba.

Arunca o privire pe la pagina 4, la varianta finala a lui matache. E simpla.

De obicei administratorul este deranjat de posturi multiple (pe mine nu ma deranjeaza deloc). Ai un buton de edit cu care poti modifica un mesaj daca nu s-a postat nimic intre timp. Cred ca butonul e la dispozitie vreo ora.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock