Jump to content

Recommended Posts

Buna dimineata,

 

Cum spune si titlul topicului, vreau sa stiu cum se alege un convertor analog digital in functie de aplicatie si care este cea mai buna varianta de ADC?

 

Spre exemplu, se cunoaste faptul ca convertoarele analog digitale se impart in doua mari categorii:

1) integratoare - lente, precise, ieftine, frecvent folosite ?n voltmetrele numerice.

2) neintegratoare - rapide, relativ scumpe si de regul? mai putin precise dec?t primele, sunt preferate ?n cazurile ?n care principala cerint? este viteza, de exemplu ?n cazul osciloscopului digital.

 

In cele doua categorii de mai sus deosebim (folosesc denumirile in limba engleza):

a) Flash ADC:

post-3561-0-58111900-1399698348_thumb.jpg

 

b) Sigma-delta ADC:

post-3561-0-54743200-1399698353_thumb.jpg

 

c) Dual slope converter:

post-3561-0-21471100-1399698342_thumb.jpg

 

d) Successive approximation converter:

post-3561-0-37618100-1399698361_thumb.jpg

 

Si o comparatie intre tipurile de ADC:

post-3561-0-60908300-1399698402_thumb.jpg

 

Acum, as vrea sa intreb, din experienta voastra, care tip de ADC credeti ca reprezinta cea mai buna alegere la captarea si analiza spectrala a unui semnal de 1kHz, 100kHz, 1MHz, 100Mhz sau 1Ghz ?

 

Cu stima,

dan

Edited by dan_e

Share this post


Link to post
Share on other sites

sunt mai multi factori cand alegi un ADC, in general sunt legati de caraterisitice semnalului pe care vei sa-l esantionezi

- amplitudinea semnalului (daca trebuie amplificat sau divizat)

- dynamic range, (dinamica semnalului) daca semnalul tau poate avea amplitudine mica la un moment dat si amplitudine mare la altul ai nevoie de suficienti biti in esantioane.

- precizia dorita a esantioanelor (numarul de biti)

 

un alt factor important e modul in care e controlata achizitia, daca achizitia nu se face la momente precise semnalul esantionat va fi modulat de erorile de timing. - deci clock-ul de achizitie si acuratetea lui sunt factori importanti. Unele adc-uri produc clock-ul intern, altele fosesc un clock extern, altele deriveaza clock-ul din clock-ul interfetei digitale. Toate astea trebuie stiute cand alegi ADC-ul.

 

Alt factor este interfata digitala cu exteriorul, sau cum iei esantianele digitale. Exista interfete paralele, seriale de viteza mica I2C, SPI sau seriale de viteza mare de JESD204 (de ordinul 10 Gb/s) - degeaba poti esantiona un semnal de 1GHz daca nu poti prelua esantioanele.

 

si unul dintre cele mai importaante lucruri este latimea de banda a ADC-ului. pentru a esantiona un semnal de frecventa F trebuie ca frecventa de esantionare sa fie minim 2*F pentru a reface semnalul.(regula lui Nyquist) in cazul in care semnalul tau ocupa latime de banda de la 0(DC) la F. - totusi daca semnalul de interes este limitat ca frecvente el poate fi sub-esantionat (cu conditia sa filtrezi orice semnal in afara de cel vizat, sau mai corect zis daca latimea de banda a semnalului de interes incape in latimea de banda Nyquist)

 

de exemplu cu un ADC cu frecventa de esantionare de 20 MSample/s (sau 20 MHz) poti masura un semnal de 100Mhz fara probleme cu conditia sa nu lasi sa treaca decat semnale de la 95MHz la 105MHz (deci ai nevoie de un filtru trece banda)

si a doua conditie legata de ADC e sa aiba suficienta latime de banda sa lase un semnal de 105MHz sa treaca prin etajul de intrare (practic circuitul de sample and hold sa fie suficient de rapid)- metoda asta e exploatata de receptoarele radio digitale.

 

deci in rezumat alt factor inportant de latimea de banda a unui ADC, daca e folosit in sub-sampling.

 

in general alegerea unui adc pleaca de la tipul semnalului (carateristicile lui) dar si aplicatia (ce faci cu esantionele) e important.

 

 

RR

Edited by roadrunner
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, mersi, ma asteptam la raspunsuri de la mai multi utilizatori.

 

stima

dan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.