Sari la conținut

Schema creata de mine


Postări Recomandate

Am realizat schema din atasament.

1. Intrebarea mea este daca e corecta ?

2. Exista anumite reguli care trebuie respectate atunci cand realizezi o schema ?

Multumesc anticipat.

post-1281-0-16169100-1398860755_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu era nevoie de 7805(1A) pentru referinta de 5V, era suficient un divizor rezistiv din tensiunea de 27V.

Nu stiu cate este tensiunea de intrare, dar banuiesc ca undeva la 30V, ori in cazul in care doriti pe isire o tensiune de 1V de ex. pe tranzistorul regulator serie(2N3055) puterea disipata este de cca. 130W, 39V X 4,5A(la cat inervine limitarea in curent cu rezistenta de 0,15.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu era nevoie de 7805(1A) pentru referinta de 5V, era suficient un divizor rezistiv din tensiunea de 27V.

Atunci cand la iesirea sursei nu este conectat consumator, tensiunea de intrare in sursa este undeva pe la 35VCC.

Atunci cand la iesirea sursei este conectat un consumator, tensiunea de intrare in sursa ajunge chiar si pe la 25-26VCC, de aceea am pus acel 7805 acolo.

 

Nu stiu cate este tensiunea de intrare, dar banuiesc ca undeva la 30V,

Tensiunea maxima de intrare este de cca 35VCC.

 

1. In locul lui 7805 as putea pune o dioda zener de 5,1V, dar tensiunea de la iesirea lui 7805 nu este mai stabila decat tensiunea culeasa de pe o dioda zener ?

2. Cu cat tensiunea de referinta este mai stabila cu atat tensiunea de iesire din sursa este mai stabila ?

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cand la iesirea sursei este conectat un consumator, tensiunea de intrare in sursa ajunge chiar si pe la 25-26VCC, de aceea am pus acel 7805 acolo.

Ce consumator, cat curent consuma?

 

7805 nu este mai stabila decat tensiunea culeasa de pe o dioda zener ?

Doar capabilitatea in curent, din ce stiu eu n-are compensare termica a referintei interne(tot un zener).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce consumator, cat curent consuma?

 

Nu am realizat inca montajul, ma refeream, in general, la un consumator care consuma o anumita cantitate de curent astfel incat tensiunea ajunge la 25-26V.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cedeaza elementul serie chiar si la 26V cu limitarea la 4,5A. in situatia unui reglaj de 1V la iesire.

Deci trebuie conectati mai multi tranzistori 2N3055 in paralel cu rezistente in emitor?

 

Unde trebuie conectati condensatori pentru ca montajul sa nu intre in oscilatie ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

mai multi tranzistori 2N3055 in paralel cu rezistente in emitor?

Da.

Nu este obligatoriu sa intre in oscilatie, operationalul nu este in bucla deschisa, adica configurat comparator, dar puteti sa-i plantati profilactic un 10nFintre intrarea - si masa.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce valoare trebuie sa aiba R5 pentru ca sursa sa functioneze optim ? Am incercat cu R5=3,9k si curentul prin aceasta rezistenta este de 4,4mA. Daca pun R5=10k atunci curentul este de 1,9mA. Acesti curenti i-am masurat cu iesirea sursei in scurtcircuit.

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am realizat montajul, si am conectat o sarcina care consuma cca 3,2A. Tensiunea reglata, inainte de conectarea sarcinii, era 11,81V iar dupa ce am conectat sarcina, tensiunea a scazut la 11,62V. E in regula sursa daca exista o astfel de diferenta a tensiunii de iesire ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Probabil mai are pulsatii si cu sarcina mica condensatorul de la iesire se incarca pe varfuri, daca aveti osciloscop verificati dca aceasta este cauza diferentei de tansiune insarcina si fara ea.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Perechea darlington are o anume amplificare in curent. Deci la o anumita sarcina este nevoie de un anumit curent in baza. Ca exemplu, in pdf-urile lor, la 3A, 2N3055 poate avea hFE de 30 (de exemplu) adica necesita in baza 0,1A, curent la care BD243 poate avea un hFE de 50, adica necesita 2mA in baza. Daca rezistenta din baza (iesirea AO) nu este suficient de mica pentru a asigura acest curent, e inevitabila scaderea tensiunii le iesire. In cazul dat, modificarea e acceptabila. Cea mai dezavantajoasa situatie e la tensiuni de iesire mari, acolo unde AO nu mai poate compensa suficient prin cresterea tensiunii la iesire care nu poate fi mai mare decat alimentarea lui. Pentru regulator serie (cazul tau), se practica cu cele mai bune rezultate un generator de curent constant in baza darlington, generator capabil sa asigure acel curent necesar, indiferent de tensiunea din baza.

Referinta putea fi facuta cu un simplu TL431 si un rezistor, cadeau multe piese inutile.

Daca tensiunea e de maxim 35V, un generator de curent de 3-4mA si un TL431 pot inlocui stabilizatorul+AO din schema. Mai simplu si mai ieftin, cu rezultate mai bune.

O intrare de 35V cu o iesire de 10V/4A presupune 25V cadere de tensiune pe 2N3055, care cu cei 4A inseamna 100W disipati. In pdf-ul 2N3055 exista un grafic care arata la ce temperatura a capsulei poate 2N3055 sa disipe puterea de 100W. Graficul releva faptul ca daca temperatura capsulei creste, puterea suportata scade. Oricum, trebuie sa stai cat mai departe de limita acelui grafic, nicidecum sa-l depasesti. Pentru a sta in interiorul graficului, trebuie sa mentii capsula rece, adica un radiator mare si scump. Daca vrei sa realizezi un compromis financar, atunci poti cu un radiator mai mic care sa incalzeazca transistorul la o temperatura mare, dar limitezi puterea disipata pe un tranzistor folosind mai multe in paralel. Pentru exemplul de 100W disipati, doua tranzistoare in paralel presupune 50W pe unul, putere care iti permite o capsula la 100 grade C (daca bine imi amintesc graficul 2N3055). Evident ca exista totusi o limita a temperaturii, pentru ca jonctiunile au prevazuta o temperatura maxima de functionare iar jonctiunile au mereu o temperatura mai mare decat a capsulei (conform Rthj-case).

Ledul e invers pe schema.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock