Sari la conținut

LM317

Postări Recomandate

Buna ziua. Am construit o sursa reglabila cu LM317 dupa schema din atasament.

Din pacate, daca am reglat tensiunea de iesire la 12V si conectez o sarcina la iesire (un ventilator care consuma aprox. 200mA la 12V) tensiunea de iesire scade la 2,8V.

Apoi, am inlocuit LM317 cu un alt LM317, si am intampinat urmatoarele probleme: potentiometrul de 10k s-a ars, iar apoi l-am inlocuit cu o rezistenta de 2,2k. Am masurat tensiunea de pe rezistenta de 2,2k si erau 28,1V

Apoi am masurat tensiunea de la iesire si era de 29V (la intrare in sursa am 31VCC).

Am dezlipit, pe rand diodele D1 si D2 si condensatoarele C4 si C5, dar tensiunea de la iesire a ramas tot 29V si tensiunea de pe rezistenta de 2,2k a ramas tot 28,1V.

Va rog sa ma ajutati sa repar sursa. Multumesc anticipat!

PS Am reusit sa repar sursa. LM317 era pus invers (pinul 3 in locul pinului 1) pentru ca realizasem cablajul oglindit si atunci trebuie sa fie pus si LM317 oglindit.

post-1281-0-98506600-1398666086_thumb.jpg

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca un potentiometru de 10K in schema de mai sus este prea mare, de aici si acele mici deficiente de stabilizare. Avand in vedere ca tensiunea de intrare este 31Vcc iar rezistorul R1 are 220 Ohmi, pentru o tensiune de iesire de 25Vcc (mai mult de 25...26Vcc nu se justifica si inrautateste performantele de stabilizare), atunci valoarea potentiometrului va fi:

P = [(VOUT - VREF) / VREF] *R1 = [(25 - 1,25)/1,25]*220 = 4180 Ohm = 4,18 kOhm ~~~ 5K.

Deci, un potentiometru de 5K este solutia optima in acest caz.

Editare ulterioara: Masurati tensiunea de intrare de 31Vcc, atat la functionarea in gol a sursei cat si in sarcina. Tinand cont de faptul ca LM317 in capsula TO-220 admite o putere disipata de cel mult 15W, asta inseamna ca curentul maxim admis la cea mai mica tensiune de iesire nu va trebuie sa depaseasca: IOUT = 15/ (31-1,25) = 0,504A.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock