Jump to content
Sign in to follow this  
dan_e

Microcontrolere Sanyo se mai fabrica ? Si cum se reprogrameaza ?

Recommended Posts

Stie cineva daca compania Sanyo mai fabrica microcontrolere si, daca da, are cineva ceva informatii despre cum se programeaza ? Am gasit niste uC (nici nu stiu daca sunt uC, poate sunt si ARM-uri) in combine muzicale mai vechi, microcontrolere de genul LC876756A (datasheet aici) si as vrea sa incerc sa vad daca mai merg reprogramate. Ce spuneti, am vreo sansa sa reusesc asta? Si daca da, cateva idei... va rog! :smile:

multumesc anticipat.

Edited by dan_e

Share this post


Link to post
Share on other sites

dupa cum clar scrie in limba japoneza :) , au ROM si RAM, deci nu se mai reprogrameaza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

baldovica, daca taceai filozof ramaneai. Scot unii niste perle de toata frumusetea. baldovica, daca Sanyo facea candva microcontrolere care nu erau in versiune flash, cum sunt majoritatea acum, asta nu inseamna ca nu se programau. Ba mai mult, acum Sanyo are o intreaga serie de MCU-uri pe 8bit, 16bit si 32bit, care au memorie flash. Ca sa vezi ca este asa, citeste PDF-ul urmator:

http://www.wdv.com/Electronics/PaperCircuits/PostCards/OneChannelRadio/parts/microcontroller.pdf

 

dan, majoritatea producatorilor blocheaza accesul la programul MCU-ului. Cu alte cuvinte, programul s-ar putea sa fie protejat la citire.

Ma uitam pe pdf-ul de mai sus, nu credeam ca Sanyo are o productie asa diversificata de microcontrolere. La pagina 30 din acel PDF o sa vezi ce anume iti trebuie ca sa programezi MCU-uri Sanyo. Am cautat pe net compilatorul lor si ceva informatii pentru o placa de dezvoltare dar nu am gasit nimic. Poate nu am cautat suficient de bine!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am scris ca nu se mai reprogrameaza pentru ca au ROM si nu EROM, eu nu am vazut prin combine uC-uri cu fereastra de quart ca sa poata fi sterse (in vederea unei rescrieri). Ce am gresit in cele spuse?

Edited by baldovica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stai linistit ca am inteles ce ai vrut sa spui, tu te refereai la ROM, nu la EEPROM care suporta cicluri multiple de rescriere. Nu prea m-am jucat cu memorii ROM, cum este cea din MCU-ul ala Sanyo, dar din ce am auzit ele mergeau scrise din nou dupa ce se resetau (nu stiu daca e cel mai potrivit cuvant dar ma intelegi ce vreau sa spun), sau ceva de genul asta. Deci, nu este ca la EEPROM, sa scrii peste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pe "vremuri" tehnologia nu permitea implementarea memoriei de tip flash la un pret mic, asa ca s-a folosit memoria de tip ROM, in numeroase aplicatii pornind de la uC-urile din TV-uri care se produceau cu aceeasi arhitectura dar cu diverse versiuni de firmware stocat in ROM care se deosebeau intre ele prin marcarea tipului cu diverse terminatii.

Se mai folosesc si azi memoriile de tip ROM pentru securitatea unor date, de exemplu in casele de marcat, inregistrarea rapoartelor zilnice facandu-se intr-o astfel de memorie, in zona ramasa nescrisa initial (pana la epuizarea spatiului), deci se poate scrie intr-un ROM, dar daca mai ai unde.

Ne amintim si de uC d e la microchip din seria 16Cxxx sau 12Cxx.

Edited by baldovica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bun, bun, daca de chestia cu resetatul memoriei ROM nu ai auzit ? Era un termen asa, luat ca atare, dar care permitea scrierea ROM-ului cu alte date noi. Bineinteles, ca treaba asta cica mergea de vreo doua trei ori, dupa aceea puteai sa arunci integratul. Repet, nu am testat chestia cu resetatul, nici nu stiu cum se facea exact, dar am auzit asta prin anii '90 la un depanator radio-tv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sincer nu am auzit, de "resetarea" ROM-ului, mai ales ca in anii '90 metodele de programare a ROM-urilor nu erau accesibile amatorilor.

Personal (in anii 85-90) am vazut consola de programare a EPROM-urilor care erau o "valiza cu tastatura de calculator" cu un display format din digiti ce afisau caractere alfanumerice. Programul se concepea pe hartie si era scris de la tastatura in limbaj de asamblare direct in EPROM. Evident existau functii de accesare a continutului ROM/EPROM , functii de copiere dintr-un ROM/EPROM in altul. Asa s-a lucrat initial cu automatizarea echipamentelor. Cam in aceeasi perioada au aparut si calculatoarele personale Sinclair/HC90/Cobra care inglobau deasemeni EPROM-uri. Primul meu Home Computer a fost un Cobra facut de la zero, din componente, pana si tastatura am primit-o dezasamblata la nivel de lamele elastice, arcuri si palstice. Nu oricine avea acces la console de programare cu care sa dea "viata" acestor Home Computere, ele fiind folosite in mediul industrial.

Dupa aceea s-au raspandit PC-urile si au aparut si programatoarele pt PC.

Cu ce scule ar fi rescris un depanator TV in anii '90 ROM-uri?

Sa nu fie cumva un mit, ca si acela care spune ca daca pui un casetofon auto cu cod la frigider/congelator, il scoti fara cod, pt ca il uita :angel: , sau "se reseteaza". Eu stiu ca doar cu UV poti sterge un EPROM, si am programat cateva la viata mea. Cu EEPROM-ule o alta poveste.

PROM-uri fara fereastra de quart poti gasi pe placi video vechi, sau in jocuri gen NEOGEO daca ai curiozitatea sa incerci a le sterge.

Oricum, vremea lor a trecut, si e o pierdere de timp, ca si ideea de a decompila firmware-le continute in ele.

Edited by baldovica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc baldovica.

Sa inteleg ca inainte microcontrolerele din combina aveau programul facut pe o matrita (un fel de MCU cu EPROM) iar dupa ce programul era optimizat dupa aceea programul se transfera pe MCU cu memorii ROM pentru ca erau mai ieftine ? Asa se proceda ?

 

stima

dan

Share this post


Link to post
Share on other sites

memoria ROM din MCU e de doua tipuri (din punct de vedere tehnologic)

- mascare, bitii sunt setati din proiectarea cipului, practic masca de metalizare (un strat din procesul de fabricatie) creeaza conexiuni fixe la HI respectiv LOW. - cipul nu mai trebuie programat, se elimina un pas in realizarea cipului si e mai ieftin.

-programare cu efuse - sunt niste fuzibile (de fapt sunt tranzistori mos) care se "ard" (de unde si termenul de "burn") - si permite programarea o singura data si e ireversibila. (se mai cheama si OTP - one time programming)

RR

Edited by roadrunner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.