Sari la conținut

nu se vrea

Postări Recomandate

Salut,

In Dobrogea nu se vrea de catre ENEL firme/societati concurente, cu toate ca, din punct de vedere legal este in contradictie cu legea. ENEL sunt un fel de stat in stat, deorece din punctul meu de vedere, daca eu, un producator/consumator independent de energie electrica nu pot sa furnizez in sistem energie fiindca nu vor ei. De ce? Fiindca acualii guvernanti accepta acest lucru. Dar UE, cu siguranta nu le va permite in viitor acest lucru.

Asteptam cu interes un raspuns plauzibil si totodata legal.

Stima.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu din ce am citit si am auzit pe la diversi prieteni/colegi, nu se poate si nici nu este permis sa se injecteze energie electrica in retea, asa, de oricine si cum vrea fiecare, din cauza ca energia injectata in reteaua electrica trebuie si consumata de cineva. Pai, ce s-ar intampla daca toti consumatori ar injecta energie in retea. Aveti idee ce se intampla cu tensiunea de retea in acest caz ? Din acest motiv mi se pare cat se poate de corecta atitudinea furnizorilor de energie electrica ca sa nu lasa pe oricine ci numai anumiti operatori economici care pot injecta energie electrica de puteri de ord. sutelor de kWh si la orice ora.

Link spre comentariu

Curentul electric ajunge in casele noastre trecand prin mai multe "maini". Producatorul, eventual unul sau mai multi intermediari (baiat destept din energie), transportatorul, compania care il vinde efectiv (cu care incheiem noi contracte).

Daca bagi energie in retea, trebuie sa ai un cumparator, apoi tre sa platesti faptul ca folosesti infrastructura transportatorului. Poate ca producatorul, transportatorul si vanzatorul sunt unul si acelasi, dar e foarte posibil ca in actele oficiale sa nu fie, poate si din cauza asta, pt a opri pe cei care sunt prea mici. Apoi vor veni cu cerinte tehnice, pana la urma obligatorii, anumiti parametrii pt energia injectata in retea ( poate cerinta de a folosi un invertor trifazat -pt a nu dezechilibra reteaua -, cu acte doveditoare a omologarii/capabilitatilor echipamentului), apoi cu obligatia de a te angaja contractual ca poti genera constant o anumita cantitate de energie pe care "ei se bazeaza", bransament separat, etc.

In tarile in care cetateanul este incurajat sa investeasca (multi bani) in echipamente (care poate nu se vor amortiza niciodata dpdv al resurselor consumate pt producerea lor) , exista o alta mentalitate, monopolul este spart poate intre companiile care produc echipamente (inalta tehnologie) si companiile care genereaza electricitate. Pana la urma cam tot aia este, fie ca platesti lunar costul facturii, fara sai mai ai bataie de cap, fie ca platesti o suma mare de bani ca investitie intr-un sistem care apoi mai trebuie si intretinut.

De ce s-ar "incurca" ENEL cu unul care vine si el cu surplusul lui de cativa Kw pe zi (daca este soare/bate vantul)? cand Romania exporta 2/3 din ceea ce produce?

Am vazut ca pe-afara sunt asociatii de oameni care produc energie, formand un Microgrid, si ofertand astfel puteri care pot fi luate in seama. Dar la noi e prea mare saracia.

Eu stiu ca te macina ideea ca ai surplus care se iroseste, dar probabil ca la anumite momente si producatorul de energie are aceleasi probleme (care, culmea, nu te afecteaza cu absolut nimic). Cred ca ar trebui sa gasim o solutie de stocare a acestei energii ce se iroseste.

Cat despre legislatie, si punerea ei in practica, exista lege, dar nu si norme de aplicare. Insa iti pot spune ca un amic a facut o solicitare scrisa la ENEL si in cateva zile o echipa s-a prezentat sa "vada" despre e echipamente este vorba, in vederea montarii unui bransament pt injectarea tensiunii in retea, din pacate pt el (amic), "echipamentele nu au corespuns (si asta pe buna dreptate), ca sa nu mai vorbesc de costurile bransamentului/proiectului/etc. Si daca produci si ti se da mai nimic pe ce produci, crezi ca o sa fii mai fericit ?!

Editat de baldovica
Link spre comentariu

In tarile in care cetateanul este incurajat sa investeasca (multi bani) in echipamente (care poate nu se vor amortiza niciodata dpdv al resurselor consumate pt producerea lor) , exista o alta mentalitate, monopolul este spart poate intre companiile care produc echipamente (inalta tehnologie) si companiile care genereaza electricitate. Pana la urma cam tot aia este, fie ca platesti lunar costul facturii, fara sai mai ai bataie de cap, fie ca platesti o suma mare de bani ca investitie intr-un sistem care apoi mai trebuie si intretinut.

De ce s-ar "incurca" ENEL cu unul care vine si el cu surplusul lui de cativa Kw pe zi (daca este soare/bate vantul)? cand Romania exporta 2/3 din ceea ce produce?

Am vazut ca pe-afara sunt asociatii de oameni care produc energie, formand un Microgrid, si ofertand astfel puteri care pot fi luate in seama. Dar la noi e prea mare saracia.

Eu stiu ca te macina ideea ca ai surplus care se iroseste, dar probabil ca la anumite momente si producatorul de energie are aceleasi probleme (care, culmea, nu te afecteaza cu absolut nimic). Cred ca ar trebui sa gasim o solutie de stocare a acestei energii ce se iroseste.

In foarte multe tari si situatii la care faceti referire, sunt foarte multi consumatori casnici care au devenit dependenti de furnizori de energie electrica. Ei si-au creeat conditiile aproape perfecte ca sa produca energie si sa o consume in interes propriu, folosind ca sursa energetica de baza: energia solara sau eoliana. Si la noi, in Romania, exista tendinta asta, destul de firava unde se poate folosi concomitent atat sursa de baza ("Electrica"), cat si o sursa de energie verde. Solutia este mult mai potrivita si din cauza ca evita toate formalitatile necesare pentru transmiterea de energie electrica in retea. Adica, decat sa o vand, mai bine o consum in interes propriu reducand in acelasi timp factura curenta la energie electrica. Acest aspect combinat cu un circuit AAR care sa ne salveze de situatiile mai putin placute, a devenit in ultimul timp, o solutie de baza, in special in cazul celor care locuiesc la casa sau vila. Spre exemplu, foarte putini dintre noi s-au gandit sa apeleze la un sistem de celule fotovoltaice in scopul captari energiei solare si folosiri acesteia pentru alimentarea circuitelor de iluminat si/sau a anumitor consumatori vitali. Nu este o solutie foarte ieftina dar cu singuranta este mai ieftina decat o solutie prin care dorim sa injectam energie electrica in retea, caz in care apar alte probleme, inclusiv de natura birocratica.

Link spre comentariu

• 1 month later...

Cum nici un monopol de pe pia?a rom?neasc? nu poate fi spart, r?m?ne ca doar cei izola?i de lume s? se bucure de avantajele de a fi independen?i energetic, dup? ce vor investi o avere ?n echipamente. Restul vom tr?i ?n continuare ca iobagii sistemelor energetice, de gaze, termice...

Link spre comentariu

• 4 months later...
  • 11 months later...

Bun? sera!

Pentru cei care stau la cas?, este foarte avantajos s? scape de facturile de energie electric?, construind mecanism - motor electric  + generator electric, care produc energia necesar?,. Aceasta poate fi folosit? inclusiv pt. inc?lzirea locuin?ei, unde investi?ia se compenseaz?  repede , fa?? de a folosi lemnul .. Pe YouTube sunt multe exemple chiar brevetate.Ex.

https://www.youtube.com/watch?v=zrU2lnWCpmg  

numai bine!

Link spre comentariu

• 1 month later...
  • 2 months later...

fizic sistemul functioneaza foarte bine daca sunt injectate puteri mici distribuit cu ajutorul unor mici invertoare ongrid, este redusa compensator injectia de energie poluanata termocentrale, oricum prima care este redusa e termoenergia e si scumpa si poluanta, in cazul in care celelalte resurse nu acopera integral consumul termoenergia e factorul regulator, si hidroenergetica poate asigura reglare datorita unei anumite capacitati de stocare, daca nu e necesar apa e retinuta si utilizata mai tarziu, se doreste a se construi o hirocentrala cu pompare la Tarnita de 1GW care functioneaza ca un acumulator si ca un corector de factor de putere.

pe de alta parte sunt consumatorii gen fabrici de aluminiu si alte rafinari pri electoliza care pot echilibra balanta in sistem.

unele sisteme cum ar fi cel german contin o capacitate importanta de stocare prin baterii de acumulatoare.

Filosofia noua este renewable + storage, in sensul in care un producator de regenerabila are si faciliatti de stocare, in functie de marimea lor de la simple baterii de acumulatoare pana la hidrocentrale cu pompare.

La noi bariera este intradevar monopolul nu sistemul in sine.

Unii fac bani usor din asta si la altii le e inchisa ,asta duce la compromiterea societatii, nimeni nu mai e dispus sa munceasca asta ne arata crudul adevar lipsa de valoare a bunurilor materiale. nimeni nu e dispus sa munceasca pe nimic.

Daca se poate obtine fara munca fie ca e de la retea fie sistem offgrid e buna daca nu, ne lipsim.

Eu unul folosesc foarte putina, mai putin de 50 kwh /luna caci si folosirea ei presupune munca basca achizitionarea.

Am sistem offgrid facut cu bani mosteniti si nu vreau sa il maresc, sa mearga el asa cum e si eu sa bantui padurile si alte locuri unde ma simt bine cu nevasta si copilul de mana cel mai fericit e sa faci asta sa sa-ti bagi o bicicleta in fund.

cad despre motor si generator nu prea le agreez caci necesita multa munca de intretinere in plus combustibilul e scump e mai rau ca la reteaua de stat, sau daca il procesezi singur, biogaz sau biodiesel e multa munca nu se merita.

Cateva panouri eventual o hidro dace accesibila, o eoliana legate la niste acumulatoate tubulare e suficient, cat priveste caldura apa calda panou cu tuburi cu boiler -boiler pe lemne, caldura cu lemne, mai ieftin de asa nu este,  boilerul cu tuburi elimina stressul de a  incalzi apa in majoritatea timpului, sunt cateva perioade scurte pe an in care e necesar de facut focul in boiler.

Editat de cavit
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

"ENEL sunt un fel de stat in stat"

Nu numai ENEL, vedeti ce se intampla cu CZECH, exemplul meu, care fura la facturi. E vorba despre mentalitatea acestor mari firme care au ajuns in pozitii de monopol si asta datorita tuturor celor de-au guvernat (si furat) tara noastra.

M-am asteptat ca aceste mari firme vor impune corectitudinea si transparenta in activitatile lor dar s-a intamplat un efect ..invers, adica si-au insusit cu mult drag apucaturile noastre!

Sigur ca cel de doreste sa injecteze in retea trebuie sa aiba aparatura conforma, aici nu incap discutii. Dar fara o politica de stat, o politica de incurajare (asa cum au fost un program, Casa verde) nu se poate face nimic.

Nu vad de ce chiar si acesti producatori si transportatori n-ar fi interesati de injectie in sistem. In mod normal cel de produce consuma mai mult din retea. In timpul verii ar fi bune aceste injectii pentru ca face ca, local, sa descarce retelele (si asa invechite de investitii mici) de consumurile mari pentru AC. Cat despre plata se stie ca sunt acele certificate verzi iar contorizarea se face cu contor cu dublu sens.

Editat de gica70
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Nu ii intereseaza asta cu injectatea in retea, in fapt nici nu prea conteaza cu ce injecteji daca sunt puteri mici, nu au cum sa afecteze calitatea energiei.

Chestia  asta ne face viata un iad, poate ca e mai bine e sa cumperi bateriile alea si sa stai linistit intradevar e mai comod sa faci repede mancare pe o rezistenta decat sa te afumi facand focul.

Acum ma lupt cu SIC mosfet dar nu am ajuns la o concluzie clara, urmeaza sa primesc bateriile alea tubulare si sa mi vad de treaba.

Chestia asta cu energia i-mi otraveste viata dezbina familia si alte neajunsuri mai bine e de aia care nu muncesc cel putin nu pierd nimic.

Link spre comentariu

• 8 months later...

Renuntati daca va distruge viata si familia n-are rost si ce s-ar intampla daca fiecare ar injecta aiurea energie in retea fara sa ii pese de sincronizare. Sistemul energetic nu trebuia vandut trebuia sa ramana la stat sa nu mai fie nici baieti destepti nici certificate verzi nici alte tampenii si macar se stia un lucru ala care produce energie o distriibuie tot el si o vinde tot el . Cea mai mare hotie asta cu baietii destepti  cum sa spui tu ca cumperi MW de la Hidroelectrica si ii vinzi tu la altul si MW unde-i tii in  beci . Si certificatele alea verzi tot UE ni le impune ce sa mai cate n-ar fi de zis.

Link spre comentariu

Observ ca s-a redeschis acest subiect. Nu e rau dar totusi sa ne gandim la un aspect foarte important al problemei si anume: toata lumea vorbeste sau cel putin lasa impresia ca doreste sa vanda energia electrica produsa in regie proprie, atat cat este, furnizorului de energie electrica. Ganditi-va ca lucrurile nu sunt asa simple precum par deoarece in toata chestiunea asta, pe langa problemele legate de sincronizare la conectarea in retea, energia trebuie consumata de cineva in celalalt capat sau in sistem, pentru ca orice conectare in retea de genul asta creeaza probleme de stabilitate a tensiunii din retea. E altceva cand un dispecer coordoneaza cateva puncte prin care poate regla atat frecventa si valoarea tensiuni si este altceva cand o sumedenie de consumatori, dispusi neuniform in retea, contribuie la influentarea acestor parametrii electrici.

Apoi, precum se stie, la sistemul energetic national sunt arondati atat consumatori cat si producatori de energie electrica. Curentul consumat va lua calea cea mai scurta, adica cu alte cuvinte facand putina teorie, un consumator va tinde sa fure curentul de la producatorul de energie electrica cel mai apropiat de el, chiar daca "scriptic" el ar cumpara energie electrica a unui producator care este mult mai indepartat de el (de consumator). Consumatorii casnici care ar putea sau vrea sa injecteze energie electrica in retea, datorita nivelului redus de energie care l-ar putea trimite, in cel mai fericit caz ei ar putea sa compenseze micile diferente de necesar de energie locala reducand pierderile de energie tranzitate in reteaua de distributie. Acest avantaj aparent este doar aparent deoarece este destul de dificil de controlat chiar daca in mediul rural ar putea compensa pierderile mari de tensiune care se inregistreaza in reteaua de joasa tensiune la orele de varf, cand consumul de energie electrica este cel mai mare. Treburile par simple dar din cauza unor considerente ca cel mentionat anterior, autoritatile competente in domeniu au luat masurile actuale. Din acest motiv se incurajeaza dezvoltarea unor retele de energie electrica de tip insular, de care va spuneam acum doi ani in urma, prin care sa se pastreze atat sursa de baza cat si sursa de rezerva, sursa conceputa pentru a alimenta niste consumatori vitali. In mediul rural, pentru cei care locuiesc la casa in mod special, ideea asta a inceput sa fie pusa in practica destul de timid dar perspectivele sunt promitatoare.

Link spre comentariu

Eu sint off grid de 9 ani cu productie fotovoltaic si eolian si stocare in acumulatori tubulari (de tractiune) de 1200Ah fotovoltaic3920w eolian 5000w vara sulplusu il folosesc la aer conditonat, electrocasnic plite electrice boiler etc. primavara toamna iarna suplinesc pentru incalzire electric la un puffer de 800l sant foarte multumit de sistem pe care tot il inbunatatesc si nu depind de nimeni ca a crescut factura.  

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock