Sari la conținut

Confectionarea bobinelor

paradoxx89

Postări Recomandate

Pentru a calcula o bobina pe un miez toroidal trebuie sa cunoasteti inductanta specifica (AL). Orice bobina construita pe un miez magnetic are inductanta proportionala cu patratul numarului de spire si un factor care depinde de caracteristicile magnetice ale miezului. Acest factor se noteaza cu AL si se numeste inductanta specifica sau factorul de inductanta.

Spre exemplu, daca consideram bobina realizata dintr-o singura spira, atunci AL este egal chiar cu inductanta bobinei.

AL=L/n_patrat si se masoara in [nH/spira la patrat]

Nu stiu din ce este , cred ca din fier (nu este sub forma de tole ci dint-o bucata si din cate an vazut se zgarie foarte usor)

Mai bine incercati sa postati in forum o imagine ca sa ne lamurim daca este sau nu "din fier"???? Dupa aceea puteti prin incercari sa aflati macar orientativ AL. Pentru aceasta operatie va trebuie un aparat de masurat inductante. Se poate si fara dar presupunerea va conduce la obtinerea unor rezultate incerte. In final veti aplica formula de mai sus pentru aflarea numarului de spire.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am un aparat de masurat inductanta.Am si niste bare de ferita.

M-ar' interesa mai exact cum trebuie sa decurga experimentul.

In jurul miezului de ferita sa infasor n spire? Spirele sa fie lipite pe miez sau se permite sa fie cu joc ajustajul?Apoi masor inductanta?

In final aplic formula de mai sus?

Ptr. a ma lamuri complet asupra formulei,nu m-am prins exact cum e,ea este :

AL= (L/n)^2 ?

unde :

L = inductanta masurata

n = nr. spire infasurate in jurul miezului

Mai departe,ptr. a obtine o bobina cu miez de o anumita valoare a inductantei Lx ,putem deduce nr. de spire necesare din formula de mai sus?

Mersi.

Later edit:

In urma dicutiilor ulterioare acestei postari,se face rectificarea cuvenita:

AL = L/n^2

Link spre comentariu

In jurul miezului de ferita sa infasor n spire? Spirele sa fie lipite pe miez sau se permite sa fie cu joc ajustajul?Apoi masor inductanta?

"Spirele trebuie sa fie lipite pe miez" si dupa aceea puteti masura inductanta per spira sau per 10 spire, acest lucru depinde de precizia aparatului de masura. Cu cat precizia este mai buna cu atat puteti masura inductanta infasurand un numar de spire mai mic. Dupa ce aflati AL ferita, spre exemplu, dupa aceea puteti calcula la o anumita inductanta numarul de spire.

Fac observatia, formula este numai cu numarul de spire la patrat, respectiv, AL=L/(n)patrat. Atentie si la unitatea de masura a inductantei.

Link spre comentariu

Am sa incerc sa vad ce iese.

Aplicand formula respectiva,AL=L/(n^2),pot verifica daca,de exemplu inductanta masurata ptr. 10 spire si cea masurata ptr. 15 spire se regasesc ca valori in ecuatia L15=L10*(15^2/10^2),adica daca

L15 = 2,25* L10.

Corect?

Mersi.

Link spre comentariu

Aplicand formula respectiva,AL=L/(n^2),pot verifica daca,de exemplu inductanta masurata ptr. 10 spire si cea masurata ptr. 15 spire se regasesc ca valori in ecuatia L15=L10*(15^2/10^2),adica daca

L15 = 2,25* L10.

Corect?

Mda, este corect. :a5:

Sa vedem rezultatele.

P.S. Dupa aceea, pentru ca discutia este OFFTOPIC, am sa mut aceste posturi intr-un alt topic de la Sectiunea Intrebarile incepatorilor. Il rog pe Dl.SIG sa stabileasca titlul topicului si sa deschida acolo topicul. Apoi eu am sa ajustez posturile de aici acolo.

LATER EDIT: Este important cand efectuati o asemenea masuratoare sa notati pe fiecare ferita (fie ca este sub forma de tor sau bara) valoarea inductantei specifice, deci a factorului AL, care este un numar in general cuprins intre 50-1000.

Link spre comentariu

Am incercat cu o bobina si am observat ca factorul de multiplicare,in cazul feritei folosite,este de aprox. 4,2 ori.

Daca de ex. vreau sa fac o bobina ptr. un subwoofer,care sa taie pe la 150 Hz,am nevoie de o bobina cam de 8 - 9 mH. In consecinta trebuie sa fac o bobina care ,fara miez,sa aiba 8/4,2 = 1,91 mH. Asta cam costa ceva sarma (aprox.40 mL de sarma de bobinaj).

Link spre comentariu

.... (aprox.40 mL de sarma de bobinaj).

Daca inductanta e mare si bobina fara miez, atunci vom folosi mai multi metri liniari la realizarea bobinei. De regula, stiu ca la o bobina de 1mH utilizam conductor email de 1mm diametru, lungime aprox. 20ml.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock