Sari la conținut

Postări Recomandate

Cineva mi-a adus la reparat un invertor de sudura trifazat, iar eu am la dispozitie doar retea monofazata, asa ca nu-l pot alimenta pentru teste. Daca cineva stie vreo metoda de simulare a retelei trifazate, il rog sa posteze.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5394-tensiune-trifazata-din-tensiune-monofazata/
Distribuie pe alte site-uri

Cineva mi-a adus la reparat un invertor de sudura trifazat, iar eu am la dispozitie doar retea monofazata, asa ca nu-l pot alimenta pentru teste. Daca cineva stie vreo metoda de simulare a retelei trifazate, il rog sa posteze.

?mprumut? un generator pe benzin?,majoritatea au ?i priz? de 380V.

@miron1947: Am incercat cu mult timp in urma (anii '80) sa realizez acea schema pentru un motor trifazat de 0,37 kW, provenind de la o pompa de emulsie a unui strung. Am muncit la toate acele specificatii de masuratori si reglaje timp de cateva zile in conditiile in care acasa ma confruntam cu lipsa acuta a mijloacelor necesare. Nu a dat rezultate. Motorul era vizibil dezechilibrat, vibra si se incalzea dupa scurt timp. Mai recent, am facut si teste de simulare a schemelor de natura aceasta pe multisim. Exista intr-adevar tensiuni defazate aproximativ la 120 de grade intre punctele A,B si C, dar nicidecum nu sunt egale si incadrabile in toleranta de +/- 5%. De altfel dupa cum se poate vedea, articolul din Tehnium, nu este semnat. Eu stiu ca asa se obisnuieste pentru conformitate, chiar daca shema este preluata din revistele de specialitate straine.

Editat de ola_nicolas

Solutia aceasta post-9-0-59857700-1395311948_thumb.jpg va ajuta?

Multumesc!

Schema e interesanta, cand voi avea timp, o testez. Daca nu se preteaza la motoare, dupa spusele domnului ola-nicolas, poate merge la testarea invertoarelor de sudura, care poate nu sunt asa pretentioase la defazare si tensiuni faze. Intre timp am pacalit monitorizarea fazelor, apoi am alimentat intre doua faze cu 380V, obtinuti cu un traf ridicator, din 230V. Astfel am putut testa comanda invertorului.

O buna sursa trifazata la indemana, este alternatorul auto, rotit de un motor asincron de 0,37 kW. Cred ca poate furniza o putere utila de pana la 200 W. Poate ceva mai mult. Pentru reteaua de 3x400 V, se pot folosi trei transformatoare ridicatoare de tensiune identice, de aproximativ 70 W in conexiune Y-Y. Sistemul prezinta stabilitate si rezistenta interna mica, pentru a nu influienta reteaua. Schema "reciclata" de domnul @miron1947 nu poate fi utilizata tocmai din cauza impedantei interne importante, fluctuanta in functie de sarcina si care devine ea insasi consumator.

Editat de ola_nicolas

Cineva mi-a adus la reparat un invertor de sudura trifazat, iar eu am la dispozitie doar retea monofazata, asa ca nu-l pot alimenta pentru teste. Daca cineva stie vreo metoda de simulare a retelei trifazate, il rog sa posteze.

Se poate alimenta in monofazat dar tensiunea in circuitul intermediar va fi mai mica. Sunt unele scheme de invertoare care citesc tensiunea din circuitul intermediar, altele nu. Incearca, nu ai nimic de pierdut.

Subiectul imi pare interesant. Cred ca solutia defazarii cu RLC nu e convenabila. Cea cu alternatorul e mai viabila, dar poate fi un traf trifazic. Sau achizitionand second un alternator (e ieftin), se poate rebobina direct pentru 3x380Vca si folosind un regulator, tensiunea poate fi destul de bine stabilizata.

Se poate un sinus pur, dar numai cu cu microcontroler. Dar se poate si unul modificat, cred ca destul de simplu analogic, de la reteaua de 230Vca. Asta ca idee, matache a rezolvat ce-l interesa...

Da, am rezolvat, ma interesa oricum o metoda simpla de a simula trifazatul. Daca discutam de alternator, e destul de complicata metoda, mai ales daca vrem sa avem 50Hz. Trebuie o anume turatie, altfel frecventa e alta. Adica, or motor asincron si fulii, din care se obtine turatia necesara, ori motor de cc, si tensiune reglabila. Mai mare daraua, decat ocaua....

Oricum in cazul invertorului de sudura nu era critica frecventa sau defazajul, circuitul de protectie masura doar tensiunea pe fiecare faza, prin doua optocuploare. De aceea a fost simplu de pacalit.

 

PS

Acesta e circuitul ce monitorizeaza fazele...

post-25543-0-76513500-1395521138_thumb.jpg

Editat de pisica matache

In locul alternatorului, s-ar putea folosi un motor trifazat asincron, pe post de generator. Am testat unul de 750RPM, pe care l-am invartit cu un alt motor de cc, peste aceasta turatie. Cate un cond de cca 20 micro, intre faze...

Editat de pisica matache

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock