Sari la conținut

Amplificator McIntosh


sinus_pure

Postări Recomandate

Imi pare rau ca nu am facut poze la amplificatorul asta cand era pe masa de operatzie cu toate matzele insirate....

Modelul este MA7000AC si e unul dintre succesele firmei McIntosh.

http://www.mcintoshlabs.com/us/Products/pages/ProductDetails.aspx?CatId=IntegratedAmps&ProductId=MA7000

manualul de utilizare unde sunt date si cateva chestii tehnice:

http://www.mcintoshlabs.com/us/Support/Pages/Manuals.aspx

Cateva poze :

2rp9zbm.jpg

ereccz.jpgjageap.jpgnnaa6q.jpg2qss70x.jpg2mcfx2o.jpgxe2b01.jpg9jk3s6.jpgDefectul initzial a fost un incalzirea excesiva a unui canal,bias_ul era prea mare si

nu se putea regla.Am gasit catziva tranzistori defectzi la superdioda.Manual service

nu am gasit pe net si nici la cei pe care ii cunosc si se ocupa cu reparatzii de

genul asta...cred ca decat firma mama il are...

Cand a fost gata am dat din greseala/prostie cu masa de la osciloscop la masa

amplificatorului si am bubuit sigurantza de retea.La osciloscopul ala nu aveam

traf separator de retzea si era mai aproape de locul unde vroiam sa fac testele

finale ale Mc_ului,respectiv injectare de semnal sinus apoi dreptunghiular,pe

dummy load si vizualizare pe osciloscop si analizor audio.Daca va uitatzi in

poze o sa vedetzi ca iesirea este pe traf la 2/4 si 8 ohmi si trafurile duc intre 15Hz

si 100kHz la 250W .minimum sinus pe canal.

Are 12 tranzistori pe canal tehnologie Thermal Track NJL3281D/NJL1302D,rail de +/- 135V si 12A,uitatziva la poze la traful de retzea...cuvintele sunt de prisos...

Leco....ce zici de asta...ca extra pt tine am muncit sa pun pozele si sa dau in tastatura....sunt sigur ca_tzi place...e genul tau.. :hi:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multzumesc mult,@donpetru.M_am uitat pe schema si ...minune..este practic identica cu cea de la MA7000,are inclusiv circuitul de Power_Guard,si tipic McIntosh...in lista de piese nu este specificat modelul de tranzistori driver si finali.De modelul asta chiar nu stiam,cateva scheme am de pe net dar am cautat la seria anterioara 6000 care nu e la fel.Diferentza intre 602 si 7000 cred ca e doar la

tranzistorii din etajul final.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca mai aveti amplificatorul la indemana nu ar fi rau sa faceti cateva verificari. Precum ati constatat diferentele fata de modelul MA7000 sunt minore.

Facand o corelatie cu alte topologii de amplificatoare audio, versiunea McIntosh MC602 are in partea de amplificare un etaj de intrare si un etaj VAS foarte asemanator (as zice 99%) cu una din reviziile KIT0205. Si cand te gandesti ca versiunea MC602 are un pret de lista cat un autoturism Logan!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

MA7000 azi a plecat la client...imi pare rau ca n_am avut timp sa_i ridic schema...dar e asemanatoare cu MC602...difera doar la circuitul de bias...Thermal_track_urile alea din etajul final au diodele inseriate..dar nu vad in asta vreo minunatzie.Interesant e insa Power_Guard_ul pe care il are si 602 si deasemenea muting_ul ala dublu cu fet_uri (rez-fet-rez-fet) si circuitele cu LDR_uri.Protectzia la suprasarcina e clasica VI limiter compensata in frecventza.Poate imi fac ceva timp sa studiez amanuntzit schema .App de protectzii,sunt interesat de realizarea unui modul complex de protectzie la suprasarcina ,termic,DC/LF...inca sunt la faza de studiu..si am inceput cu MA5002VZ ...am mai cautat si pe alte forumuri dar...sperantze slabe.Poate reusim sa facem un modul adaptabil la orice amp..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Depinde mult de topologie.

 

Macrotech 5000VZ are multiple protectii, ala este o uzina de amplificat semnal audio.

 

Sincer nu ma incinta prea tare acest amplificator McIntosh, dar revin cu pareri dupa ce ma uit pe schema.

Editat de DjLeco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...Leco...asa am zis si eu...,,ce dude de amplificator mai e si asta ....?''...dar cand l_am pus pe picioare si am vazut cum suna...sorry..d'aia costa o gramada de bani...cate trafo de iesire ai vazut sa mearga intre 15Hz si 100KHz...?? se pot numara pe degete..Tango,Hammond,Fender..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sincer, eu nu inteleg locica acelui traf de iesire acolo, chiar nu o inteleg...

 

Puteau face un amplif stabil 2-4-8- ohm, cu un limiter SOA care in functie de curentul prin finali implicit impedanta folosita sa ofere putere constanta la iesire pe 4-8 ohm, gen amplificatoarele seria CTS 600 si CTS 1200 de la Crown; http://www.crownaudi...cts-series.html banuiesc ca de aia au pus traf ca puterea de iesire sa fie constanta pe orice impedanta folosita...

 

Probabil ca de aia au si trosnit finalii cind ai incercat dreprunghiular in 20Khz, traful a luat-o razna...

 

Nu inteleg ce audiofil foloseste incinte de 2 ohmi sau pune o groaza de boxe paralel pe un ampif...

 

Oricum treaba cu traf de iesire are marele dezavantaj ca reduce enorm damping factorul amplificatorului, datorita rezistentei interne a trafului de iesire...

Editat de DjLeco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...NU am troznit finalii cu 20kHz dreptunghiular...asta merge si in 100kHz fara sa indoaie coltzurile....am pus ca duda masa unui osciloscop fara traf de separare si am bulit sigurantza la McIntosh...in rest nu s_a ars nimic...daca se ardeau finalii cred ca ma ...scoteam.. :giggle:

Trafo de la iesire...de fapt e autotransformator....asta e ..misterul de la McIntosh...tzi_l povestesc deseara cand ajung acasa..acum ma lupt cu 2 buc de la T&A

( Pulsar 2000AC) si trebuie sa le termin pana maine la pranz...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator hpavictor

Marele mister McIntosh are o explicatie simpla : transformarea sunetului clasic " de tranzistori " in sunet de lampa !

Adica transforma amplificatorul din generator de curent in generator de tensiune , exact ca si amplificatoarele cu lampi .

Da , are si damping factor-ul importanta lui , dar primeaza avantajele .

De ce ? Pai incinta acustica are impedanta variabila , nu fixa , asa cum o trece producatorul in prospect .

Spre exemplu , o incinta clasica de 8 ohmi , are la frecvente joase , in apropiere de frecventa de rezonanta o impedanta de 24 ohmi .

Un amplificator clasic pe tranzistori va debita pe aceasta incinta o putere de fix trei ori mai putin ,

Daca analizam modul ce comportare al unui amplificator cu trafo out , vom descoperi ca de fapt , datorita raportului fix de transformare puterea va creste , in situatia din exemplu .

Situatie este absolut identica si la frecvente inalte ....

Veti spune : bine , si cei cu asta ?

Pai e simplu de constatat cu urechea ... variatia de impedanta ( in sensul cresterii acesteia ) la capetele benzii audio va face sa existe un fel de efect asa zis " Loudness Dinamic " , senzatie intalnita doar la amplificatoarele de inalta calitate cu lampi si trafo out . Basul este mai rotund ( precis si pufos in acelasi timp ) , inaltele mai cristaline , fara limitari !

De aia audiofilii folosesc amplificatoare cu trafo out si incinte cu difuzoare de banda larga , care au variatii mari ale impedantei la capetele benzii audio .

Sunetul obtinut astfel este mai colorat , dar muuuuuuuuult mai placut decat un amplificator clasic cu iesire in curent .

Audiofilii dau bani grei pentru acest lucru , si foarte putini stiu sa interpreteze ceea ce aud .

Nu toti audiofilii sunt tampiti , daca nu s-ar auzi mai bine nu ar da o gramada de bani pe asemenea sisteme audio !

Desigur , trafo out folosit de Mcintosh are cateva secrete tehnologice ( interleaving , miez magnetic , bobinaj multifilar ) in asa fel incat randamentul este maxim , inductanta de scapari minima iar cuplajul se face preponderent doar prin miezul magnetic ( C Core , structura amorfa :) ) si nu prin cuplaj capacitiv .

De aia poate reda semnale dreptunghiulare la nivel maxim pana la 100 kHz fara probleme .

Altii nu pot reda 100 kHz , chiar daca nu au traf out pe iesire , datorita limitarilor schemei folosite !

Leco , acum ai inteles ?

In ecuatie intra si comportamentul boxelor , hai ca e simplu ...

Editat de hpavictor
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...baietzii astia de la McIntosh au lansat un slogan...,,All the Power You Pay For'' ..adica pe ..romaneste puterea pe care o platesti...o ai in difuzoare..egal ca esti in 2 ohmi,4 ohmi sau 8 ohmi...tot puterea aia o ai.Trafo asta de iesire,de fapt e autotransformator ,pe langa faptul ca protejeaza boxele in cazul in care pica amplificatorul,deci adio dc_protect,face exact cum a zis si Victor o adaptare de impendantza intre iesirea amplificatorului si consumator,boxe in cazul nostru.

La amplificatoarele cu iesire directa pe difuzor in cazul unei impendantze de sarcina sub 2 ohmi se pierde multa energie prin disipare termica pe finali,la McIntosh intreaga putere pe care o livreaza amp_ul se cedeaza trafului si nu conteaza impendantza sarcinii cat timp este conectata corect la bornele corespunzatoare.

sdcozb.jpg

asta e secretul prin care in 8 ohmi ai aceeasi putere ca in 2 ohmi...tensiune mai mare culeasa de pe autotransformator...

..sa nu mai zic de boxe cu ..probleme ca... Infinity Kappa 9.2 care la 100Hz ajung in 0,6-0,7 ohmi...putzine amplificatoare le fac fatza... :giggle: .

@Leco....poate iei si tu ..virusul asta ..american.. :giggle:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu nu as zice "audio dc protect". Ati vazut vreodata ce se intampla cu un transformator caruia i se aplica o tensiune continua ?

Apoi, in cazul amplificatorului McIntosh prezenta acelui transformator are si dezavantaje: reduce randamentul global al amplificatorului audio si cu ce pret: sa pastreze la aceeasi valoare tensiunea varf la varf pe sarcina, pentru cazul cand amplificatorul functioneaza pe 2 Ohmi, 4 Ohm si 8 Ohm. Solutia este buna daca se urmareste obtinerea acelorasi performante indiferent de valoarea sarcini. Totusi, diferenta, chiar si din punct de vedere auditiv, nu este chiar asa notabila fata de cazul cand nu s-ar apela la o asemenea solutie. Mai bine, lucru testat practic, e sa se modifice tensiunile de alimentare a amplificatorului, efectul este acelasi iar randamentul e mai bun, fara sa mai fie nevoie de transformator de iesire.

Un lucru este cert: sunt solutii mult mai simple, ieftine si tot la fel de performante.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu cred sa se intample ceva cu trafo la aparitzia unei componente continue pe semnalul de iesire.Una ar fi ca sarma e destul de groasa si intervine OLP pana sa se incinga trafo din cauza saturatziei,iar alta ca in mod sigur are si ceva protectzii pe acolo care nu apar pe schema.De ex la MC602 nu am vazut partea de protectzii in schema si nici trafo de iesire.Ce mai stiu insa e ca mai sunt si vreo 3 relee pe iesirea trafo care decupleaza sarcina in caz de avarie si semnalizeaza optic pe panoul frontal .

Referitor la faptul cum suna ....mie ,sincer mi_a placut.Imi pare rau ca nu am facut poze cand a fost testat pe generator si audio analyzer,dar poate vine altul si ii fac .Cred ca daca nu avea trafuri de iesire era la juma de pretz,si nici nu era asa adorat de audiofili.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Fiecare cu gusturile lui, gusturile NU se discuta.

 

Ca sint oameni care platesc bani grei pentru sunet de lampa, e treaba lor, la fel cum sint multi care sint multumiti si de sunetul putros al clasei H 3 step sau de cel artificial pe inalte al clasei d, fie "de firma" sau chinezesc.

Editat de DjLeco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator hpavictor

Oameni buni , nu ati inteles la ce ma refer !

Datorita variatiei de impedanta , atunci cand incinta " gafaie " amplificatorul cu trafo out isi mareste puterea , astfel incat un amplificator cu tranzistori ( chior ) conform exemplului de mai sus , debiteaza o putere de 3 ori mai mica ....adica dupa ce ca incinta in apropiere de frecventa de rezonanta isi pierde din randament acustic , amplificatorul o face sa nu se mai auda aproape deloc !

Situatia este total opusa la varianta cu trafo out , atunci cand incintei incepe sa-i creasca impedanta , amplifcatorul ofera o putere de trei ori mai mare , ca urmare apare acea senzatie extrem de placuta de expandare a dinamicii , asa zis-ul LOUDNESS DINAMIC .

Daca incinta si amplificatorul au rezerva de putere , totul este perfect .

Restul este marketing , protectia la DC nu se face cu trafo out , ce naiba !

Puteti face o simulare cu o sarcina complexa de 8 ohmi si va lamuriti repede .

Povestea cu damping factor este alta variabila , nu ajuta cu absolut nimic sa ai un DF de 1000 ( in genul amplificatoarelor Crown ) daca difuzorul are un " motor " foarte slab ( adica parametrul BL sub 10 ) ... in incintele audiofile de folosesc frecvent difuzoare cu BL foarte mare , peste 20 sau chiar in exces peste 50 , la modelele cu electromagnet in locul magnetului permanent !

Asa ca ....DF conteaza la distante mari intre amplificator si incinte sau daca se folosesc cabluri de sectiune si puritate necorespunzatoare .

 

Sarcina_complexa_8_ohmi.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock