Sari la conținut

GElectronic, Suita de Programe Electronice din Romania, free, pentru proiectere si sinteza.

gsabac

Postări Recomandate

V? mul?umesc pentru replic? domnule @spark

Apreciez ?n mod deosebit  ?i competen?a dumneavoastr?.

?n legatur? cu "run time error 13 - type mismatch", cred c? eroarea este de la setarea sistemului Windows 7 .

Dac? sistemul este setat ?n rom?n?, francez?, german?, italian?, spaniol?, rus?, deci cu virgula

zecimala (,), (coma) etc.,  programul Synthesis d? eroare, a?a cum a-?i ar?tat.

Se ob?in rezultate bune dac? sistemul este setat "English", se foloseste punctul zecimal (.), (dot) pe post de virgul? zecimal?,

Dac? dori?i s? folosi?i Synthesis, ?n Control Panel, Region and Language seta?i calculatorul pe  "English" (USA, England) ?i

folosi?i  punctul zecimal (.), (dot) pe post de virgul? zecimal?.

Nu ?tiu cum a-?i rezolvat cu richtx32.ocx, poate ?-mi spune?i ?i mie.

Pentru mine este o noutate c? unele func?ii ale compilatorului dau astfel de erori .

Cu stim?:

Succes!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

FUNCTIONEAZA______imi cer scuze aveti dreptate < problema era de la windows era setat pe virgula , asa ca am schimbat in punct

richtx32.ocx__este un site de unde se poate descarca_copy-paste in system32

am instalat in pc _MikroC for PIC__Bascom____MplabIDE_probabil au fost si conflicte__cochetez cu C++ dar sunt varza , de fiecare data o iau de la capat la 45 de ani neuronii ___#@$%&

s-a mai intimplat sa mai lipseasca cite un dll ,ocx , etc__cite odata chiar il aveam dar softul nu il recunostea__asa ca am reinstalat softul

cu toate ca sunt fan Eagle__aceasta suita este super misto _ar trebui sa o cumpere ministerul educatiei pentru scoli , mai simplu si intuitiv nu se poate

am vazut intr-o scoala din  portugalia un soft ca al dumneavoastra , ala avea si animatie

tot respectul si o zi buna

Link spre comentariu

• 2 months later...

Prezentarea programului pentru desenarea schemelor electronice, GElectronic Schematics.

Generalitati.

Suita soft GElectronic include programul Schematics pentru desenarea schemelor, Simulator pentru testarea si simularea parametrilor electrici, Synthesis pentru proiectarea componentelor, LayoutpRO pentru designul si constructia circuitelor imprimate si GerberViewPRO pentru testarea circuitelor imprimate.

Documentele create sunt formatate pentru o tiparire usoara pe orice imprimanta (Laser, Jet sau altele) ori pentru Ploter. De altfel pot fi folosite si fisierele create de tip Bitmap sau Postscript.

Un proiect incepe cu desenarea Schemelor de Principiu,

1.  Schematics este programul de inceput unde conectati electric componentele, dupa specificatii si suplimentar cind este cazul, folositi parametrii capsulelor utilizate, date despre simulare. sinteza, dimensiuni ale proiectului si date pentru LayoutPRO;

2.  Urmeaza folosirea programului Simulator pentru analiza, simularea si optimizarea parametrilor electrici;

3.  Urmeza folosirea programului LayoutPRO pentru proiectare si realizarea fisierelor tehnologice in vederea realizarii circuitului imprimat.

Utilizati transferul direct al informatiei despre componente si conexiuni in LayoutPRO pentru a economisi timp si fara greseala.

4.  Cu GerberViewPRO se vizualizeaza comparativ fisierele tehnologice pentru a preveni trimiterea acestora cu erori la serviciul de Foto Ploter. Salvati astfel timp si bani deoarece orice informatie de interpretare eronata a setarilor in vederea realizarii fisierelor pentru Foto Ploter este interceptata inainte de trimiterea la serviciul de realizare fizica a circuitelor imprimate.

Programul Schematics cuprinde:

- Pagina principala cu meniuri si bara de butoane.

- Pagina proiectului unde se construieste structura ierarhica si se previzualizeaza schemele proiectului.

- Pagina de design electronic

prez-sch.jpg

Schematics este o aplicatie Windows usor de folosit pentru desenarea schemelor electrice. Folosind aplicatia se deseneaza schemele circuitelor ca de la sine fara a fi necesare sugestii, dar o mare atentie trebuie acordata introducerii complete a informatiei tehnologice pentru fiecare componenta, in vederea realizarii circuitelor imprimate. Numai astfel puteti transfera direct o schema electrica in LayoutPRO fara greseala si pierdere de timp.

Nota: In Schematics coordonatele sunt in mils (1 mils = 1/1000 inch, 1 inch = 25.4 mm) sau milimetri. Pozitia exacta a mouse-ului este afisata in Bara de Stare a programului.

Pasul (Grid)

Pasul (Grid) normal este de 2,54 mm (100 mils) iar Treapta (Snap to grid) este 2.

Treapta este o parte invizibila a Pasului care ajuta la alinierea conexiunilor si componentelor.

Setarea se face cu comenzi din meniu sau din Bara de Stare, cu clic pe butonul drept al mouse-lui.

Nota: Lucrati numai cu Grid. Niciodata fara Grid. Nu schimbati Grid-ul in timpul lucrului!

Componente si Simboluri

Pentru constructia schemei electrice intii plasati componentele si simbolurile apoi le interconectati prin conexiuni. In Schematics componentele si simbolurile sunt diferite. Componentele reprezinta partea fizica adaugata circuitului ca rezistente, circuite integrate, etc.

Simbolurile se folosesc si insereaza in circuit ca si componentele, dar ele nu au asociate o parte fizica. Simbolurile sunt utilizate pentru a face conectarea comuna. De exemplu simbolul de masa electrica (GND) genereaza conexiuni interconectate de masa electrica numite GND .

Concepeti un nou Proiect

Incepeti un nou proiect prin rularea programului Schematics care automat incepe cu un nou proiect numit Project1;

1.   In alte cazuri selectati meniul New si se deschide o Pagina de proiectare tipica format A4(297*210mm). Este bine la nevoie sa setati marimea paginii cit marimea hirtiei din printerul utilizat. In acest mod toate schemele vor fi tiparite una cite una. Daca optati pentru o Pagina de dimensiuni mari puteti compresa imagiea interactiv prin  intermediul meniului Previzualizare-Printer astfel incit sa tipariti pe orice regiune a paginii. Aceasta ajuta la realizarea proiectelor si documentatiilor;

2.   Setati cimpurile din Blocul Cartus, situat in partea dreapta jos, cu ajutrul unor texte inserate corespunzator. Potriviti textele cu Drag-Direct dupa activarea meniului Text sau a butonului Move-Text situat in Bara de Comenzi ( numai textele vor fi deplasate);

3.   Pentru inceput, Managerul de Proiect contine o singura Pagina. Adaugati pagini noi cu butonul New Page, sau cu un nou Block-Page desenat pe o Pagina de proiectare, prin intermediul comenzii din meniu Hierarchical-Block. In acest mod se realizeaza in pagina Project-Explorer o structura de scheme si blocuri functionale pentru proiect asemanatoare ca structura si mod de manipulare cu Explorerul sistemului de operare Windows. Vezi paragraful de mai jos Lucrul cu Pagini si Porturi;

4.   Finalizati cu salvarea proiectului, (dupa denumirea proiectului, paginilor si Blocurilor Functionale) prin selectarea meniului Save din meniul File. Alegeti mai intii un nume pentru Proiect altul decit Project1.prj si un Director (Folder) de lucru.

Observatie: Construiti Proiectul astfel incit fiecare Pagina din Schematics sa reprezinte un bloc functional. Pe rind fiecare Pagina se poate transfera in LayoutPRO pentru realizarea cablajului imprimat sau in Simulator pentru analiza.  

Plasarea  Componentelor.

Componentele reprezinta parti de circuit: rezistente, condensatoare, circuite integrate, etc pe care le adaugati schemelor electrice.

Este   foarte usor sa plasati componente in pagina pentru design prin utilizarea butonului  Lib. sau meniului Get All Libarary.

Pentru plasarea unei componente procedati astfel:

1.   Clic pe butonul Lib situat pe bara de comenzi din Schematics;

Selectati cu clic o librarie cu componente,

2.   Din Lista cu componente alegeti pe cea dorita cu clic. Ea va fi vizualizata automat impreuna cu parametrii sai. Librariile sint organizate dupa tipul lor: connectori,  circuite integrate, rezistente condensatori si inductante, transistori  si diode etc. Componentele se plaseaza la scala selectata (de la 1/8 la 8 in scopul realizarii de pagini mai complexe sau mai usor vizibile) prin clic pe butonul Place (Plasati),

3.   In pagina cu schema componentele se deplaseaza cu cursorul(mouse-ul) si se plaseaza la locul potrivit cu clic;

4Folositi metoda Drag-Direct pentru deplasaarea componentelor la locatia dorita sau dupa selectarea unei componente din meniul derulant(popup) alegeti optiunea Drag sau Move. Cu optiunea Drag se prezerva si conexiunile, cu Move se rup legaturile si componenta se misca singura. In continuare clic pe Pagina pentru stabilirea originii de deplasare, miscati componenta la noua pozitie si clic pentru plasare;

Succes la clicait de scheme !

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 2
Link spre comentariu

Recomand aceasta suita de softuri ""GElectronic""__multumiri domnului __gsabac__am avut probleme cu instalarea , dar din cauza pc-ului meu

Pentru incepatori ___ se va intelege mai usor fenomenul electronic si electrotehnic____''rasfoit-il"

Link spre comentariu

Domnule gsabac , suita aceasta de software pentru electronica , ma refer la

toate programele din pachet sunt gratuite in totalitate sau au o perioada

de testare dupa care trebuie cumparata ? Sau doar unele sunt gratuite iar pentru

altele este nevoue de cumpararea unei licente , daca da cat costa licenta/licentele ? !

Va multumesc si o zi buna va doresc !

Link spre comentariu

Este gratuit (free) cu pina la 100 de componente pe proiect. Licenta este free si dureaza indefinit.

In program este scris 40 de zile pentru a delimita perioada de evaluare, de perioada de utilizare.

Poate mai trebuie sa finisez acest aspect.

Folosirea lor de catre utilizatori, imi foloseste si mie la dezvoltarea programelor si la rezolvarea unor bug-uri aparute

pe sistemul de operare utilizat de beneficiar.

Acesta este folosul pentru mine si totodata pentru utilizatori.

Am dezvoltat aceste programe incepind cu anul 1997, adica atunci cind erau putine tipuri disponibile gratuit sau se mergea pe "furate".

Astazi este altceva, concurenta si oferta este foarte mare.

Am predat cursuri de Orcad si Cadstar. Putini cursanti au devenit experti si asta numai dupa multa practica cu ajutor permanent.

La inceput nu stii nimic si nu poti face nimic. Apoi este greu sa scapi de cursanti. Am utilizat in final expresia, "te-am ?n??rcat",

ca sa ii determin sa stea pe "picioarele" lor.

Un utilizator din Anglia mi-a trimis un E-Mail in care si-a manifestat indignarea ca nu poate incepe nimic cu programele mele.

Nici macar sa conecteze componente sau sa faca rutari simple de circuite.

Avea dreptate, l-am inteles si I-am comunicat ca  folosirea oricarui program necesita invatarea unui nou limbaj.

Deloc usor in acest caz deoarece totul este abstract, de neinteles.

O universitate din Germania a luat initiativa de a forma grupuri de studenti, care sa foloseasca diverse programe pentru acelas proiect.

Mi-au cerut acordul pentru GElectronic si rezultatul final a fost ca studentii nu au reusit sa finalizeze proiectul.

In legatura cu dorinta de a invata proiectarea circuitelor electronice pe calculator m-am lovit si de aspecte inedite.

De exemplu, o persoana mi-a replicat, de ce sa invat GElectronic cind pot sa invat Orcad, Cadstar sau Eagle.

Nici astazi nu stie inca nimic si cumpara totul, desi are pasiunea de radioamator.

Problema pentru amatori este cine si cum te invata gratuit si bine.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu

@gsabac In primul rand felicitari pentru deschiderea acestui topic deosebit de interesant dar cu siguranta si de folositor multora.

As vrea sa stiu si eu despre ce programe de proiectare este vorba si cum pot sa ajung la ele?Deci am accesat linkul postat de dvs. in deschiderea topicului dar n-am dat de acel pachet de programe.Numai bine!  :hi:

Editat de Ciprian 81
Link spre comentariu

@Ciprian 81, la http://freewebs.com/gelectronic se da click pe butonul Download si

aveti acces la "download-area" programelor GElectronic, Art Oscilloscope si Art Generator.

Urmati instructiunile de acolo, decomprimati arhiva multi-volum si comandati setup.exe.

Urmati instructiunile programului de instalare.

Cu stima,

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu

OFF-TOPIC - Nu va suparati de intrebare dar ca inginer si profesor in ce domeniu ati activat , nu de alta dar se vede cu ochiul liber experienta nu doar teoretica dar si practica atat de vasta , sincer mai greu am dat peste persoane cu un asemenea bagaj de cunostinte !

O zi buna ! :hi:

Link spre comentariu

OFF-TOPIC - Nu va suparati de intrebare dar ca inginer si profesor in ce domeniu ati activat , nu de alta dar se vede cu ochiul liber experienta nu doar teoretica dar si practica atat de vasta , sincer mai greu am dat peste persoane cu un asemenea bagaj de cunostinte !

Bingo!!!

Link spre comentariu

In afara topicului. @Ciprian81 si @Barbos Radu va raspund cu respect.

Va multumesc pentru aprecieri. Nu doresc sa spun, decit ca sunt pensionar. Am fost cercetator in

domeniul electronicii, aproape 40 de ani si am creat aparatura electronica de la curent continuu pina la 25GHz.

Am fost citiva ani si asistent universitar la UPB.

Pentru mine serviciul nu s-a terminat niciodata la plecarea acasa, ca pentru majoritatea colegilor.

De aceea am si foarte putini prieteni.

Am iesit la pensie cu "letconul in mina" si sunt foarte multumit de asta.

Am invatat tot ce stiu prin studiu personal, ca autodidact, asa cum trebuie sa facem noi toti.

Mintea trebuie antrenata in permanenta, altfel nu iti mai ramine decit sa te distrezi.

Cu bine si succese pentru toti.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 2
Link spre comentariu

:sign_offtopic: Nu stiu altii cum sunt dar eu cand citesc asemenea lucruri despre cineva expert intr-un domeniu care imi place la nebunie ma ia cu fiori.Imi imaginez cat de solicitanta este functia de cercetator in electronica din punct de vedere intelectual.Evident ca in acest domeniu daca nu esti autodidact nu faci nimica dar asta nu numai dupa finalizarea studiilor ci si in timpul lor doar tot aud ca nu este bine deloc sa te multumesti doar cu ceea ce  inveti la scoala.

Tot respectul pentru dvs. si Un Paste Fericit tuturor de pe aici!!! :hi:

Editat de Ciprian 81
Link spre comentariu

Off-Topic - Domnule gsabac felicitari pentru o asa bogata activitate in domeniul electronicii , putini se pot lauda cu cariere de genul acesta , este o onoare sa port conversatii cu o persoana ca dumneavoastra . O cariera de 40 de ani in domeniul crearii de aparataje si echipamente electronice de tot felul ar trebui rasplatita acum , la pensie cu o remuneratie substantiala , una care prin care sa vi se aduca multumiri pentru cea ce ati adus tarii acesteia , si nu numai o remuneratie mare ci si premii si diplome de onoare deoarece putini sunt cei care au realizat atatea , sper ca macar la o persoana ca dumneavoastra statul sa aibe o farama de moralitate in a va rasplati pentru cea ce ati creat , creatii care cu siguranta se regasesc in aplicatiile din zilele noastre ! Sa nu mai vorbim de aportul adus invatamantului universitar din domeniu . Aveti intru totul dreptate cand spuneti ca modul de invatare ca autodidact este important cum la fel si antrenarea continua a mintii !

Va port mult respect , sa aveti parte de sanatate si sa ne ajutati in continuare asa de bine cum o faceti si cum ne-ati obisnuit !

Editat de Barbos Radu
Link spre comentariu

Am descarcat si eu suita de programe in ideea de a le testa cu ocazia acestor zile libere de Pasti, pe un laptop cu Windows XP.
Instalarea a decurs rapid, fara probleme. S-a instalat in C:\GElectronic\

gelectronic0.png

Continutul folderului GElectronic:

gelectronic1.png

Am incercat sa rulez Synthesis, la care am primit mesajul de lipsa richtx32.ocx.
Am cautat cu google, am gasit rapid, si am descarcat respectivul fisier (73kB) de la prima adresa returnata.

Am copiat fisierul direct in C:\Windows\System (de unde lipsea cu desavarsire), si programele au devenit imediat functionale.

Am incerat apoi Schematics, inlusiv editorul de simboluri.
Continutul folderului Schematics, acum, este:
gelectronic2.png

Programul il deschid din Total Commander (de regula deschis), cu click pe executabil (schematic.exe), sau pe fisierul proiect
pe care vreau sa-l vad (*.prj).
Dar, pentru a intra in rand cu lumea, am gasit loc si pentru o scurtatura pe desktop:

gelectronic3_desktop.jpg

Felul cum misca programul mi-a facut o buna impresie, in cele cateva ore in care am inotat prin el m-a enervat de foarte putine ori, comparativ cu altele pe care le-am incercat in trecut. As avea ceva intrebari, dar nu tin neaparat sa foloscesc ocazia pentru a ma face de ras, caci sunt convins ca programele au destule facilitati pe care inca nu le-am descoperit.

Ma folosesc insa de ocazie sa aduc multumirile noastre, ale beneficiarilor, distinsului nostru coleg, pentru altruismul de care da dovada punandu-ne la dispozitie realizarile sale, care, nu-i greu de ghicit, au in spate un volum de munca enorm.
Multa sanatate si putere de munca, un Paste fericit!

PS
Indemn pe mai tinerii si mai putin tinerii colegi, amatori pasionati de aceasta meserie, care nu au folosit inca astfel de programe, sa nu-si puna intrebari de genul "de ce sa invat GElectronic cind pot sa invat Orcad, Cadstar sau Eagle", sa aiba in vedere faptul ca au sansa de a primi sfaturi si lamuriri direct de la autor prin intermediul acestui forum. Apoi, dupa ce vor reusi sa faca un proiect D.C. al Fine cu aceste programe, abordarea softurilor citate (daca vor simti nevoia) va fi infinit mai usoara, caci principiile si metodele le vor fi deja familiare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock