Sari la conținut

Postări Recomandate

Va propun un exercitiu cu putin paranormal si combinat cu ceva fizica cuantica, unde subiectul principal sa fie timpul. As dori sa incepem discutia de la ce inseamna timpul, de ce avem nevoie de timp si daca v-ati imaginat vreodata o lume fara timp. Spre exemplu, cum ar fi o lume fara timp ? Am avea timp sa mancam, sa discutam, sa tastam un mesaj intr-un forum fara sa apelam la timp ? Are gravitatia planetelor si a stelelor un rol crucial in punerea in evidenta a notiuni de timp ?

Daca depasim viteza luminii se spune ca scapam de notiunea de timp, adica nu o putem controla, asa sa fie ?

Daca v-ati gandit vreodata, pamantul are propria unitate de masura a timpului: ziua (pamantul face o rotatie completa in jurul propriei axe care inseamna 24 de ore). Bine, o sa spuneti, dar ce este cu asta? Dar si planeta Marte face o rotatie completa in jurul propriei axe, si planetele Jupiter si Saturn si cate si mai cate. Asta inseamna ca fiecare corp ceresc are propriul lui timp? Putem sau este suficient de corect sa-l raportam la rotatia pamantului ?

Daca pamantul nu s-ar mai roti ce s-ar intampla cu gravitatia pamantului ? Dar cu timpul ?

Haideti sa construim o discutie pe marginea acestui subiect si anume: timpul.

• Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5333-timpul-si-gravitatia-planetelor/
Distribuie pe alte site-uri

Buna seara.

Desine statator timpu nu exista fara existenta omeneasca, deoarece timpul este o creatie a omului.

Omul a creat notiunea de timp ca sa-si explice siesi si sa explice altor semeni de-ai lui fenomene observate.

Probabil ca daca am putea intra in mintea unui animal sau insecta sau poate planta, daca si aceasta o avea minte,

nu am da de nicio reprezentare echivalenta cu ceea ce noi credem ca e timp.

Daca nu am fi noi oamenii, nu ar exista nimic care sa fie cunoscut de oameni. Noi utilizam interpretari generate de minte omeneasca, pentru ca avem creier omenesc. Totul este creatie a mintii omenesti deoarece utilizam minti omenesti. La fel de adevarat este ca daca ar mai exista si alte fiinte in afara de oameni, sa zicem pisici, sau cai, sau fluturi: sa alegem ca in afara de noi, ar mai exista fluturi. In acest caz daca fluturii ar avea ceva echivalent cu ceea ce credem noi ca este minte, atunci pentru fluturi lumea exista numai datorita faptului ca ei fluturii exista.

Este vorba de un egocentrism pur, lumea incepe si se termina cu omul, fluturele nu ar exista daxa omul nu ar exista. La fel si in cazul ca totusi in afara de om exista si fluture: fluturele este singur si tot ce este in el si in afara lui este creatia mintii lui, la fel si omul, tot asa, omul este creat de mintea fluturelui; asta din punct de vedere al fluturelui, lumea incepe si se termina cu fluturele, omul nu ar exista daca fluturele nu ar exista.

Culmea stiti care ar fi ? Ca noi sa fim proiectii ale mintii unui virus care traieste in fecalele noastre.

Dumneata cred ca ai vazut ca si mine filmul acela cu fizica moderna, cu teoria stringurilor cu notiunea de spatiu-timp. Si mie mi-a placut documentarul acela.

:smile:

Inainte de a vedea documentarul acela, pe care nici macar nu l-am urmarit de la inceput si nici nu l-am urmarit cu atentie constanta,

inainte de a gasi pe internet cateva pagini de web care m-au captivat,

inainte de acum vreo 20 de ani cand seful sectiei unde lucram m-a intrebat ce e timpul si mi-a zis ca inca nimeni nu a dat o definitie clara a lui

deci inaite de situatiile enumerate mai sus,

eu stiam de la fizica definitia timpului,

mai stiam si de entropie, care parca e ceva despre starea de ordine sau dezordine a unui sistem, daca nu cumva e vorba de entalpie ...

deci timpul stiam eu ca este o marime fizica ...

:scratchchin:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5333-timpul-si-gravitatia-planetelor/#findComment-51288

Uite, dau eu o definitie: timpul este ceva ce voi aveti prea mult.

Asta nu e definitie ci e constatare.

Se pare ca ati scris gresit, dorind probabil ca in loc de 'voi aveti'.sa scrieti 'eu am',

si astfel citatul corect era

Uite, dau eu o definitie: timpul este ceva ce eu am prea mult.

La mesajul dumitale,

eu scriu ca timpul meu este atat cat este,

nu este nici mai mult nici mai putin,

atata este, independent de vointa mea.

Nici dumneata nu ai timp prea mult,

dar nici prea putin,

ci ai atat timp cat trebuie ca sa ai,

asa ca nu te hazarda sa faci aprecieri

care nu iti sunt favorabile, ci urmeaza

calea sugerata de proverbul,

'daca taceai filozof ramaneai' ...

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5333-timpul-si-gravitatia-planetelor/#findComment-51290

...Daca pamantul nu s-ar mai roti ce s-ar intampla cu gravitatia pamantului ? Dar cu timpul?...

Gravita?ia nu are treab? cu mi?carea de rota?ie (ex.Luna) sau revolu?ie ci cu masa corpului repectiv.De fapt masa este dat? de protoni ?i neutroni,iar pt. gravita?ie nu sa descoperit fizic o particul?...e la nivel de teorie ?n fizica cuantic?. Timpul sa n?scut cu spa?iu ?n sine, e defapt a-4-a dimensiune.Dac? condens?m spatiul ?n mas?,condens?m ?i timpul.
  • Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5333-timpul-si-gravitatia-planetelor/#findComment-51301

Il invit pe userul #elco

sa sustina cu formule si explicatii ale termenilor formulelor

afirmatiile sale despre timp si gravitatia planetelor.

De exemplu, din scoala primara stim ca

Greutateaunuicorp = Masacorpului * AcceleratiaGravitationala,

unde Greutateaunuicorp este greutatea unui corp aflat intr-un punct dintr-un camp de forte gravitationale

AcceleratiaGravitationala este acceleratia gravitationala din punctul unde se afla corpul de masa egala cu Masacorpului.

Il instiintez pe #elco,

de faptul ca trebuiesc utilizate cunostinte de matematica superioara, pe care trebuie sa si le insuseasca in mod privat,

pentru a putea intelege modelul fizic care descrie fenomenele de care este interesat dumnealui.

De exemplu trebuie ca sa stie ce este acela un potential. Cu ajutorul acestui obiect matematic, va intelege descrierea fenomenelor interplanetare.

Alte obiecte matematice necesare pentru priceperea teoriilor fizicienilor sunt: scalari, vectori, tensori, spinori, spatii vectoriale, geometria diferentiala, analiza vectoriala, campuri scalare, campuri vectoriale, si ce o mai fii ... :smile:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5333-timpul-si-gravitatia-planetelor/#findComment-51302

AcceleratiaGravitationala este acceleratia gravitationala din punctul unde se afla corpul de masa egala cu Masacorpului.

ma tot intreb daca tie-ti vin chestiile astea asa ca basinile sau te chinui cu ele?

RR

Editat de roadrunner
  • Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5333-timpul-si-gravitatia-planetelor/#findComment-51303

ma tot intreb daca tie-ti vin chestiile astea asa ca basinile sau te chinui cu ele?

RR

:hi:

?efule,

e un frig?l?u la mine ?n cas?,

de ?mi ies aburi pe nas c?nd respir.

?i stau ?n pat sub p?tur?,

cu netbookul l?ng? mine conectat la internet,

ascult Oldschool Acid de la http://www.di.fm/oldschoolacid

?i m? plimb prin situri ?i forumuri.

E posibil ca de foame s? ?mi vin? astfel de idei. :tongue:

C? s-au cam terminat cartofii ?i p?inea dar mi-e fric? s? ies din cas? s? nu r?m?n ?nz?pezit. :ermm:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5333-timpul-si-gravitatia-planetelor/#findComment-51304

OK, ce rost avea like-ul acela? Nu contrazice urmarea?

Mi s-a parut ca are umor.

mesajul mi s-a parut hilar chiar daca nu e in concordanta cu subiectul.

Acest topic e de mare potential, dar se pare ca initiatorul sau l-a abandonat,

Si este evident ca nu am gasit altceva de facut decat ca sa postez in acest forum,

ca daca aveam altceva de facut,

n-asa ? faceam acel altceva si nu mai postam in acest forum.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5333-timpul-si-gravitatia-planetelor/#findComment-51347

petrus.pc70 a dat un exemplu. Iar afirmatia conform careia un fenomen exista doar cata vreme omul constientizeaza asta, este peste ceea ce se poate accepta. Omul, ca si Pamantul, sunt nimic in univers. Toate exista si fara el. Simpla identificare a unui fenomen si denumirea lui, nu te poate face sa afirmi ca "timpul este o creatie a omului". Sau mai bine zis, te poate face sa afirmi asta, dar astea sunt raspunsurile celor care citesc. Implicit raspunsul meu, adica nu era offtopic. Dar da, era un pic ironic.

Nu doream sa stric potentialul, promit sa nu mai intervin.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5333-timpul-si-gravitatia-planetelor/#findComment-51350

Va propun

un exercitiu cu putin paranormal si combinat cu ceva fizica cuantica,

unde subiectul principal sa fie timpul.

As dori

sa incepem discutia

de la ce inseamna timpul,

de ce avem nevoie de timp

si

daca v-ati imaginat vreodata o lume fara timp.

Spre exemplu,

cum ar fi o lume fara timp ?

Am avea timp

sa mancam,

sa discutam,

sa tastam un mesaj intr-un forum

fara sa apelam la timp ?

Are gravitatia

planetelor

si a stelelor

un rol crucial

in punerea in evidenta

a notiuni de timp ?

Daca

depasim viteza luminii

se spune ca

scapam de notiunea de timp,

adica nu o putem controla,

asa sa fie ?

Daca

v-ati gandit vreodata,

pamantul are

propria unitate de masura a timpului:

ziua (pamantul face o rotatie completa in jurul propriei axe care inseamna 24 de ore).

Bine, o sa spuneti,

dar ce este cu asta?

Dar si planeta Marte face o rotatie completa in jurul propriei axe,

si planetele Jupiter si Saturn si cate si mai cate.

Asta inseamna ca fiecare corp ceresc are propriul lui timp?

Putem sau este suficient de corect

sa-l raportam la rotatia pamantului ?

Daca pamantul nu s-ar mai roti

ce s-ar intampla cu gravitatia pamantului ?

Dar cu timpul ?

Haideti sa construim o discutie pe marginea acestui subiect

si anume:

timpul.

Daca pamantul nu s-ar mai roti,

probabil ca

partea dinspre Soare va fi luminata si incalzita

iar

partea cealalta a Terrei va fiin intuneric si temperatura mai scazuta decat partea expusa la Soare

gravitatia sa nu ar avea de suferit daca nu i s-a modificat si masa.

ce s-ar intampla cu timpul ?

Cel mai probabil ca timpul s-a nascut in mintea omului

ca o asociere intre fenomene terestre si rotatia sa in jurul Soarelui si a Lunii in jurul Terrei.

Inrebarea incepe cu 'Daca pamantul nu s-ar mai roti',

daca incepea cu 'Daca pamantul nu s-ar fi rotit',

atunci probabil ca mintea omeneasca nu concepea notiunea de timp,

aceasta probabilitate e consecinta a altor date decat cele in urma rarora

s-a formulat ipoteza ca

timpul a aparut ca

rezultat al observarii inlantuirii fenomenelor terestre

raportate la

miscarea Soarelui si a Lunii pe cer.

In loc de timp,

putem folosi expresii mai greoaie,

de genul

"limba mica e la 3

limba mijlocie e la 0

limva mare e la 0

iar

Gigi a venit",

sau

"indicatorul

arata

sirul 03:00:00

iar

Gigi a venit"

Se poate exclude utilizarea notiunii de timp,

nu este nici-o problema,

si este destul de posibil ca

peste

multe rotatii ale Terei

in jurul axei sale

si in jurul Soarelui

sa nici nu mai existe timp

ci doar

utilizari

ale

unui oarecare indicator al unei oarecari stari.

Acesta e doar o versiune a comentariului asupra expresiei "Daca pamantul nu s-ar mai roti ce s-ar intampla cu gravitatia pamantului ?? Dar cu timpul ?".

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5333-timpul-si-gravitatia-planetelor/#findComment-51351

In opinia mea, timpul este o masura a succesiunii evenimentelor. El este in mod necesar si esential legat de substanta si de spatiu. Fara el nu ar putea fi definite unele axiome fundamentale in fizica, cum ar fi : "doua corpuri, nu pot ocupa acelasi loc in spatiu in acelasi timp". Timpul este obiectiv, adica nu depinde de constiinta noastra. Marile catastrofe cosmice, puse in evidenta de-a lungul istoriei umane, dau forta caracterului obiectiv al timpului. Insasi teoria cosmologica a "marelui bum" sugereaza o evolutie a universului, independenta de existenta sau inexistanta vietii sub orice forma. In acelasi timp insa punerea lui in evidenta (cronologia) depinde in mod esential de constiinta, fie ea omeneasca, sau a unor alte forme de viata existente in univers. Comprimarea timpului si comportarea diferita a substantei si spatiului la viteze luminice, a fost demonstrata teoretic prin relatii matematice precise si demonstrata practic in timpul unor experiente fizice fundamentale. Nu acelasi lucru s-a reusit si in cazul speculatiilor conform carora, timpul ar fi reversibil. Deci pana se va naste geniul care sa puna in evidenta printr-o relatie matematica faptul ca timpul trece in ambele sensuri, ramane actuala axioma trecerii sale in sens unic, de la geneza (nastere) catre neant (inexistenta) Unitatea de masura a timpului, poate fi facuta independenta de miscarea unor astre, care sunt la fel de efemere ca si viata constienta in univers. Pe pamant, s-a sugerat o unitate legata de lungimea de unda a radiatiilor atomilor radioactivi, a unor elemente care cel putin pana acum s-a demonstrat ca exista peste tot in univers, precum carbonul radioactiv. Daca nu este utilizata aceasta unitate de masura, acest fapt se datoreaza mult mai comodei unitati legate de rotatia pamantului in jurul soarelui. In ceea ce priveste legatura dintre timp si gravitatie, aceasta poate exista prin prisma faptului ca acceleretiile (inclusiv cea gravitationala) sunt marimi definite matematic cu ajutorul timpului.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5333-timpul-si-gravitatia-planetelor/#findComment-51353

Daca

v-ati gandit vreodata,

pamantul are

propria unitate de masura a timpului:

ziua (pamantul face o rotatie completa in jurul propriei axe care inseamna 24 de ore).

Bine, o sa spuneti,

dar ce este cu asta?

Dar si planeta Marte face o rotatie completa in jurul propriei axe,

si planetele Jupiter si Saturn si cate si mai cate.

Asta inseamna ca fiecare corp ceresc are propriul lui timp?

Putem sau este suficient de corect

sa-l raportam la rotatia pamantului ?

Daca pamantul nu s-ar mai roti

ce s-ar intampla cu gravitatia pamantului ?

Dar cu timpul ?

Cazul 'Daca pamantul nu s-ar mai roti ce s-ar intampla cu gravitatia pamantului ? Dar cu timpul ?'

l-am tratat in ultimul comentariu.

Da,

pamantul are propria unitate de masura a timpului,

deoarece

timpul a aparut pe pamant si nu in alt loc din univers.

Evident ca si notiunea de univers este tot o scorneala a mintii omenesti. Daca nu era mintea omeneasca, nu exista universul.

Deci timpul a aparut pe pamant in mintea omului si e legat de pamant si de planetele si stelele vizibile de pe pamant.

Daca nu exista omul, nu exista nici pamantul, bici planetele, nici stelele si nici universul, nu exista nimic. Nu a existat niciun Bang, nicio explozie initiala, aceasta teorie este o un basm frumos.

Nu este nicio scofala ca

pamantul isi are propriul timp,

Fiecare planeta din sistemul solar

isi are propriul ei timp,

exista

timp martian,

timp jupiterian,

timp saturnian,

asa cum exista timpul pamantean.

Si nu exista nicio opreliste,

si e chiar foarte corect

ca sa raportam tumpurile planetare intre ele.

Avand in vedere ca

evolutia gandirii omului

sa facut si se face prin

dezvoltarea sa

de la generatie la generatie,

este foarte corect ca timpul sa fie pamantean,

deoarece noi suntem pamanteni

si nu avem origine

martiana, jupiteriana sau saturniana..

Multumesc Domnului Klaxxon pentru excelentul link, si pentru intreaga sa activitate pe internet de care se bucura sute, daca nu chiar mii de internauti de limba romaneasca.

De asemenea multumesc Domnului ola_nicolas pentru informatiile de buna calitate pe care ni le transmite prin subiectele si comentariile Domniei Sale.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5333-timpul-si-gravitatia-planetelor/#findComment-51368

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock