Sari la conținut

Defect sursa rezonanta


Postări Recomandate

Ieri am avut ocazia sa vad cum arata o sursa rezonanta industriala, de 3kw. Din pacate n-am avut ocazia sa fac prea multe masuratori, reusind sa ard mosfetii din puntea H. Asta unei greseli elementare, am conectat osciloscopul GS, la unul din mosfetii high. Desi am facut de multe ori asta, la alte surse, aici conectarea a fost fatala. Dupa ce am dat jos mosfetii, am reluat masuratorile si am gasit un deadtime foarte mic, asa ca am retineri in a monta alti mosfeti. Pun cateva oscilograme, in portile mosfetilor low.Primele trei oscilograme, sunt fara mosfeti, ultima, luata in timpul functionarii, pana sa cedeze mosfetii. Astept pareri, daca semalul e in regula, nu m-as risca sa ard alt rand de mosfeti. Mosfetii sunt de 20A/650V, 20N60C3, cate doi in paralel, alimentati cu 400V, prin PFC activ. Pun si pdf-ul mosfetilor. http://www.infineon.com/dgdl/SPW20N60C3_Rev.2.5_PCN_.pdf?folderId=db3a304412b407950112b408e8c90004&fileId=db3a304412b407950112b42e3702497f

post-25543-0-97584800-1390026793_thumb.jpg

post-25543-0-29301200-1390026839_thumb.jpg

post-25543-0-18398300-1390026869_thumb.jpg

post-25543-0-23570700-1390026984_thumb.jpg

Editat de pisica matache
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Chiar ca e mic deadtime-ul, baniesc ca in functionare poate creste mult. Ai putea sa ridici schema driverilor? Daca e cu traf, se poate o oscilograma in primar traf driver (fara mos)?

Aveai ceva IXIS de 40A. As recomanda patru buc. pentru punte, dar nu stiu daca se potriveste la capacitatea de intrare. Niste MOS bune sunt si STW45NM50. Lasa si tu axa abscisei pe mijloc sa se vada clar daca exista negativ si valoarea lui.

Editat de smilex
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sa inteleg ca rezonanta, e pe invers? Adica umplere maxima in gol, care apoi scade in sarcina? Nu vad logica. Mosfetii sunt comandati cu doua trafuri driver, fara drivere in secundare, doar in primar, la o prima vedere, totem pole. Comanda facuta cu 3879 http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/texasinstruments/uc3879.pdf

O sa pun oscilograme direct din iesirea 3879, dar am impresia ca voi gasi acelasi deadtime mic. Daca nu ma insel, curentul prin primar e sinusoidal, iar comutarea facandu-se la curent zero, sau aproape, o usoara suprapunere a timpilor, poate nu are efecte catastrofale, desi la mine a avut. Desi nu stiu cum se face stabilizarea, daca nu modificand umplerea. Nu-mi place deloc rezonanta, prea multe necunoscute, tare mi-e ca schimb comanda si-o fac hard....chit ca va trebui sa maresc radiatoarele, care intradevar sunt modeste, la 3kw.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu e pe invers, e normal. Fara MOS sursa nu scoate nimic la iesire si mareste umplerea la maxim. Toate sursele cu feedback (tensiune sau curent) fac la fel.

Cantitatea de energie livrata oscilatiei (eventuala stabilizare) se face tot prin umplere. Comutarea la curent mic presupune curentul prin LC si primar. Coincidenta pe coloana a puntii este mereu distructiva, curentul astfel format n-are legatura cu cel din primar.

Inainte de a modifica ceva, cred a iti poti permite sa mai incerci cu alti tranzistori sau sa achizitionezi unii originali. Sau chiar si ceva IRFP460/360 pentru teste la sarcini mai mici.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

A patra oscilograma e cu mos si tensiune stabilizata pe iesire, fara sarcina. Parca tot nu vad deadtime.... O sa testez cu alti mosfeti, fie ce-o fi... Daca comand originalii, dau jumatate din pretul sursei. Cred ca mai cumpar una, la 300 lei, scot banii doar pe componente.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am pus alti mosfeti, FGA24N50. Pentru a nu mai sari capsulele in toate partile, ca la originalii, cand s-au ars, am inseriat in drenele mosfetilor high, cate 14 ohmi/0,5W. Am alimentat, a aparut tensiunea pe iesire, rezistentele nu s-au ars, dar se cam incingeau. Am mai pus cate una in paralel si am inceput masuratorile. Pun cateva oscilograme, care arataceva interesant. Desi umplerea semnalului de comanda e maxima, pe primarul trafului forta, umplerea e mult mai mica, asa cum trebuie sa fie in gol. Am vizualizat simultan semnalul de comanda in portile mosfetilor low si am vazut ca desi umplerea e maxima, semnalele sunt defazate. Presupun ca umplerea in primar, se regleaza nu modificand umplerea semnalului de comanda, ci faza. Astept pareri de la cei ce au lucrat cu surse rezonante. Oscilograma de sus, semnalul pe primar traf, forta, prima si-a doua de jos, semnalul ce comanda mosfetii low, a treia, semnalul in grila repectiv in drena, fata de sursa, a unui mosfet low.

2014_01_18_21_36_47_624.jpg

post-25543-0-65750300-1390075282_thumb.jpg

post-25543-0-20279800-1390075328_thumb.jpg

post-25543-0-01040400-1390075425_thumb.jpg

Editat de pisica matache
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu nu am lucrat cu rezonante, insa ce spui are logica. Deci e nou si pentru mine. Umplerea unei punti se poate regla si asa, dar la asa deadtime, inseamna ca tot circuitul L+C+primar se inchide permanent prin tranzistoare iar periodic, inchiderea dispare fiind inlocuita cu un impuls care se mareste ca durata pe masura ce defazarea creste. Situatie imposibil de obtinut cu semipunte unde inchiderea circuitului (si oscilatia rezonantei) e lasata la voia diodelor din MOS/IGBT la deadtime. Interesant.

Editat de smilex
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am gasit o discutie despre realizarea unei surse similare. Se pare ca ceea ce mi s-a spus, ca nu se pot folosi orice mosfeti, ci unii foarte rapizi, ar fi adevarat. http://www.diyaudio....00w-smps-7.html

Am gasit ceva despre functionarea unei astfel de surse, dar nu prea am priceput mare lucru. Daca ai timp, arunca-ti te rog o privire, poate reusesti sa ma faci si pe mine sa inteleg functionarea. http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/1922f.pdf

Editat de pisica matache
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am gasit ceva despre functionarea unei astfel de surse, dar nu prea am priceput mare lucru.

http://www.nxp.com/design-portal/llc.html

La adresa web de mai sus gasesti un tutorial de dimensionare SMPS rezonant cu componente NXP destul de instructiv. Urmeaza pasii de acolo.

Vezi si PDF-ul de mai jos:

http://www.fairchildsemi.com/an/AN/AN-4146.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Functionarea (prea) detaliata aici:

http://www.eee.metu....lu_Uslu_tez.pdf

 

La pagina 62, pasii circulatiei curentului prin Hbridge. Sunt mai multi, nu doar 2.

Si zice si de ce nu se recomanda blocarea simultan pe diagonala, ca la fullbridge clasic pwm...circuitul rezonant se inchide prin diode chiar cu mos-ii blocati.

Tu esti sigur ca switchurile diagonale sunt deschide simultan? Nu ai zis cum sunt legate trafurile driver (ca la 2 HB independente?). Daca e cum banuiesc eu , ar trebui toate 4 oscilograme ca sa te prinzi cum lucreaza (leading leg si lagging leg).

Editat de bolek
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru informatii, e de studiat....

Nu pot sti cum sunt comandati mosfetii, oscilogramele luate,sunt pe mosfetii low. Pana la urma, asa am ars sursa, am pus osciloscopul GS, la unul din mosfetii high. Cred totusi ca mosfetii pe diagonala sunt comandati simultan, sunt doua trafuri drivere, cu cate doua secundare, asa ca nu vad cum pot fi comandati independent cei patru mosfeti, ci doar doi cate doi..

Editat de pisica matache
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vezi sa nu cumva sa ai osciloscopul cu impamintare si sursa asemeni, echivaleaza cu a da sursa mosfetului de sus la impamintare!

 

Pentru masuratori de gen, eu am taiat impamintarea la osciloscop si-l alimentez din un traf 220/220 separator, de 100W.

 

Chiar daca la nivele foarte mici sub 1V masurat, apar pe oscilograma niste mici spike-uri ca niste paraziti...

 

Sau sint niste sonde speciale, nu stiu cum se numesc.

Editat de DjLeco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

@matache...nu e de la sonda...capacitatea de intrare in osciloscop e in jur de 15-20pF....asculta ce zice @DjLeco...de acolo este.

Am patzit si eu asta si am bulit un amplificator de vreo 9.000 ?...un MA7000 de la McIntosh...si doar ce era proaspat reparat...vroiam sa vad ce zice la 20kHz cu dreptunghiular... :giggle: .Chiar daca nu ai impamantare alimenteaza Rigol_ul ala prin trafo separator,altfel itzi apare o tensiune intre faze....Eu daca nu am traf separator inainte sa pun sonda masor cu multimetrul pe alternativ intre mase (osciloscop si..pacient) apoi poate ....schimb pozitzia unui stecher in priza...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock