Sari la conținut

Postări Recomandate

Va salut !

Am nevoie de o sursa SMPS a carei tensiune de intrare sa poata varia intre 90V si 230V iar tensiunea de iesire sa ramana constanta 70V DC .

Se poate modifica schema atasata pentru a obtine 70V constant la orice tensiune de intrare in gama 90V - 230V ?

post-27201-0-19614500-1389202385_thumb.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5317-smps-in-90v-230v-to-70v-dc-constant/
Distribuie pe alte site-uri

Schema de mai sus se poate modifica dar necesita foarte multe teste practice pentru a putea obtine un produs viabil. Puterea doriti sa ramana acea de acolo, acei 900W sau mai mult ? Mai mult nu prea se justifica din cauza ca apar pierderi destul de mari pe capacitorul de 1uF-400V de pe intrarea "FLOAT" spre trafo SMPS.

Pentru inceput incercati sa realizati sursa in forma prezentata acolo ca sa vedeti daca este intr-adevar 100% functionabila, pentru ca teoretic nu ar fi cine stie ce probleme (asa cum este desenata schema) dar practic, pana o aduceti "la adevar" poate fi cale lunga.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5317-smps-in-90v-230v-to-70v-dc-constant/#findComment-50903
Distribuie pe alte site-uri

Schema e functionala, exista pe elforum un topic lung despre ea. Eu sunt foarte rezervat in ce priveste compensarea RC, adica stabilitatea. O chestiune, as zice distractiva (daca n-ar releva alte lucruri), este decuplarea electroliticilor cu snubbere...

Limitele pretinse ale tensiunii sunt prea largi. In cazul asta, pentru 90V intrare si +/-70V iesire, traful trebuie sa fie ridicator, cu un raport aproape de 0,7 in functie de deadtime si caderile estimate (ignorand mediana). La asemenea limite de tensiune, personal as opta pentru pfc activ la 400V, urmat de transformare nestabilizata.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5317-smps-in-90v-230v-to-70v-dc-constant/#findComment-50911
Distribuie pe alte site-uri

Mie imi place schema, placut surprins fiind de IR2110, cu care m-am jucat in ultimul timp. Cred ca schema respectiva, duce lejer pana la 2kw, cu alti mosfeti si poate alt miez, fara alte modificari. Apropo de IR2110, ar merge puse doua in paralel, adica pin peste pin? Asta pentru cresterea curentului iesire...

PCF-ul activ e folosit in multe surse de putere, in cazul de fata si eu cred ca e cea mai buna solutie. Recent am intalnit 420V, la iesirea PFC, la o sursa de peste 2kw, full bridge, cu patru mosfeti de 22A/500V. Nu stiu de ce s-a ales totusi o tensiune asa mare, e avantajoasa cumva pentru mosfeti, acestia lucrand la aceeasi putere la un curent mai mic, sau sunt alte motivatii?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5317-smps-in-90v-230v-to-70v-dc-constant/#findComment-50916
Distribuie pe alte site-uri

Tensiunea maxima e 284V. Ar veni vreo 400V, tensiune de varf. De aceea probabil s-a ales 420V, tensiune de iesire PCF. Ce mi se pare curios, ca toti mosfetii si cei din PCF, doi in paralel de 22A, cat si cei din punte, tot de 22A, sunt la doar 500V.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5317-smps-in-90v-230v-to-70v-dc-constant/#findComment-50960
Distribuie pe alte site-uri

La fullbridge, ca si la puntea redresoare, switchurile diagonale apar inseriate cu traful 2 cate 2, deci ar ajunge teoretic ca autoinductia plus alimentarea sa fie sub dublul tensiunii permise pe switch? sau ma-nsel eu la kirchoff.

Editat de bolek
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5317-smps-in-90v-230v-to-70v-dc-constant/#findComment-51030
Distribuie pe alte site-uri

Eu nu prea inteleg ce intrebi. La punte sau semipunte tranzistoarele incaseaza tensiunea de alimentare, deci trebuie sa suporte mai mult decat maximul posibil al alimentarii. Nu vad importanta autoinductiei din punctul asta de vedere.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5317-smps-in-90v-230v-to-70v-dc-constant/#findComment-51036
Distribuie pe alte site-uri

Poate ca eu sunt oarecum vinovat de confuzie. Ma miram ca la 420V, tensiune de alimentare, asigurata de PCF, se folosesc mosfeti de 500V, nu 550V, sau 600V. Adica o marja de siguranta de doar 80V, mi se parea cam mica. Si eu care ma temeam sa folosesc mosfeti de 400V, la semipunte alimentata la retea, unde tensiunea de varf e putin peste 300V....De aceea cred ca e utila disecarea unor surse, vedem ce solutii aleg profesionistii si le copiem. Apropo de tensiune, e riscant sa folosesc diode de 30V, MBR7030, la o tensiune inversa de cca 28V, sau e musai sa pun de tensiune mai mare ?

Am gasit o configuratie pentru redresare, mai atipica, fara mediana pe secundar, dar cu doua inductante. Vad ca e folosita la surse rezonante. S-ar preta si la punte/semipunte ? Tensiunea inversa e jumatate fata de redresarea clasica, as putea folosi fara probleme diode de 30V.

http://www.ti.com/lit/sg/sluw001e/sluw001e.pdfhttp://www.ti.com/lit/sg/sluw001e/sluw001e.pdf

Editat de pisica matache
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5317-smps-in-90v-230v-to-70v-dc-constant/#findComment-51053
Distribuie pe alte site-uri

Va salut domnilor !

O sa incerc sa fiu mai explicit ....

Doresc sa construiesc o sursa a carei tensiune de intrare sa poata varia intre 90V~ si 230V~ iar tensiunea de iesire sa ramana constanta ex. 70V DC

Curentul de iesire poate sa varieze in functie de tensiunea aplicata la intrare astfel: sa fie maxim cand la borne sunt 230V~ si sa scada treptat odata cu scaderea tensiunii de iesire pana la 90V~ .

Daca tensiunea la intrare scade sub 90V~ sursa se poate opri sau tensiunea de iesire poate sa scada si ea pentru ca nu mai are nicio importanta ....

 

Am atasat proiectul complet al sursei

900Wsmps.rar

Editat de dexterboot
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5317-smps-in-90v-230v-to-70v-dc-constant/#findComment-51102
Distribuie pe alte site-uri

Diferenta de tensiune pe care o vrei la alimentare adica universala, este prea mara ca sa o poti realiza cu un SMPS care NU are PFC.

 

PFC corecteaza factorul de putere si mentine la iesirea lui o tensiune aproximativ constanta, tipic 385Vcc usual 400Vcc, dar si 420Vcc sau 440Vcc cazuri mai speciale, indiferent de fluctuatia tensiunii retelei in marje mari tipic 88-265Vac.

 

Cresti tensiunea, scazi curentul, puterea ramine constanta, deci curenti mai mici prin tranzistorii comutatori ai SMPS, pierderi mai mici, etc.

 

O sursa clasica cu reactie, nu face fata la asemenea diferente mari de alimentare, poate cele de puteri mici pina in citeva zeci sau suta de wati.

 

Reactia micsoreaza randamentul in general.

 

Ca sa iesi cel mai ieftin, iti recomand o sursa de calitate cu PFC activ, careia ii modifici secundarul pentru tensiunea dorita.

 

Trebuiesc schimbate valori prin reactie, diodele cu altele de tensiuni mai mari, principalul este ca sursa sa fie la o putere mai mare decit ai tu nevoie.

 

Sau faci un smps rezonant mode ZCS sau ZVS, cu un PFC inainte.

 

Daca te pricepi cit de cit, e bine, daca nu, e mai grav, sint tensiuni periculoase acolo!

 

Eu am realizat acum ceva timp un PFC la 425Vcc, si m-am "piscat" la acei 425Vcc, de mi-a paralizat degetul citeva secunde...

Editat de DjLeco
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5317-smps-in-90v-230v-to-70v-dc-constant/#findComment-51106
Distribuie pe alte site-uri

Dexterboot, de ce insisti pe cei 90V? Nu poate fi de la retea. Cu ce alimentezi?

Matache, care configuratie? Ultima?

Nu-mi pare exagerat ca la 420V sa alegi un MOS de 500.Recomand un curent de minim dublul varfului maxim daca e posibil.

Din pacate, sculele dedicate au ca cerinta si costul de productie. Mereu se va trage in jos in directia asta. Chiar si NASA are buget limitat. Daca faci un unicat pentru tine, tu poti mai bine decat unul in serie facut de o firma. Sau daca se arde o sursa dedicata, poti supradimensiona in asa fel incat la o noua conjunctura de acelasi fel, sursa sa reziste. Intotdeauna e loc de mai bine. Dar si de mai rau...

Da, e riscant 30V la 28V.

Editat de smilex
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5317-smps-in-90v-230v-to-70v-dc-constant/#findComment-51111
Distribuie pe alte site-uri

:) De moarte nu mi-e frica deci haideti odata cu PFC-ul asta ca eu nu mai am rabdare

Am o hidroturbina care genereaza pana la 250V alternativ - cred ca ma costa mai putin sa fac o astfel de sursa care stabilizeaza decat sa fac baraje si vane pentru debit etc........

Am nevoie practic de un regulator de incarcare pentru un banc de baterii de 60V care sa se comporte cum va spuneam mai sus .

 

 

 

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5317-smps-in-90v-230v-to-70v-dc-constant/#findComment-51113
Distribuie pe alte site-uri

Pai atunci poti sa faci un simplu buck. Nu ai nevoie de separare galvanica. Poti chiar sa extragi un anume curent, sau poti sa-l faci cu o umplere maxima anume si extragi maxim. Sau poate exista si aici um mppt ca la eoliana.

 

Sau poti debita direct in acumulatori...

Editat de smilex
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5317-smps-in-90v-230v-to-70v-dc-constant/#findComment-51115
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock