Sari la conținut

Amplificator LECO CLASA AB 6 X 2SA1943 6 X 2SC5200

Postări Recomandate

De cat este bobina de cupru emailat?

Am si schema electrica si nu stiu....de cat este? si ce grosime are cuprul emailat si de cati wati, ohmi ....uH....nu stiu cum se masoara bobina aceea la iesire semnal....

Si cum se leaga doua boxe pe acest amplificator de 2 x 250w 4 ohmi, 2 x 150w 8 ohmi, 2 x 430/450 2 ohmi.

Din cate vad are doar OUT si GND la iesire semnal. Si mai am o nelamurire cum leg boxele in serie sau paralel si leg firele la OUT si GND sau are in alta parte iesirea pentru ambele boxe.... daca vedeti iesirea sa imi aratati si mie.

La intrare trebuie sa ii pun si acel limiter facut pe un alt PCB.

Si de cati volti trebuie sa fie transformatorul 2 x 55vca sau 2 x 56vca cu un secundar de 10 A sau 2 x 42vca la 12 A

Sau + -112vcc 10A sau + -94 vcc + -84vcc !!! la 1000VA sau 1200VA ....si cati Wati are Transformatorul?

Va rog sa imi postati o punte redresoare pentru acest amplificator, si de cati amperi trebuie sa fie puntea redresoare si condesatorii de cati uF sa fie?

post-16739-0-56147400-1388750485_thumb.jpg

post-16739-0-76762000-1388750698_thumb.png

post-16739-0-66107400-1388750735_thumb.jpg

Editat de Jhony21
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5312-amplificator-leco-clasa-ab-6-x-2sa1943-6-x-2sc5200/
Distribuie pe alte site-uri

Acest amplificator este dificil (chiar imposibil) de realizat daca nu ai cunostiinte temeinice de electronica. Din intrebarile tale reiese ca esti incepator - incercind sa faci acest amplificator vei investi o suma uriasa de bani in componente (numai transformatorul de alimentare de la retea costa citeva sute de lei...) iar probabilitatea de a ajunge la o finalitate pozitiva cu acest amplificator tinde spre zero.

Pentru inceput orienteaza-te spre scheme mai simple a caror finalizare este mai accesibila.

Va rog sa imi spuneti si mie ce dimensiuni are bobina?, grosimea Cu Em. si cate spire? (ex: cu em 0.8mm - 1mm spire 15/16/17/18/19!!! 4.7uh 10A).

Si Q1, Q2, Q3, Q4, Q5 si Q6 ce tip sunt si cum se numesc in schema de mai sus???

Editat de Jhony21

Bobina e suficient sa aiba 1uH. La o asemenea valoare bobina se construieste pe un spiral de 12mm cu conductor de CuEm de 1.6...2mm diametru, cca 12 spire.

Tipul acelor tranzistoare observ ca este specificat in schema (editare ulterioara: Q5/Q6 pot sa fie 2N5401/2N5551 sau MJE340/MJE350).

• 2 weeks later...

Am facut o bobina de 12/13 spire aprox. CuEm 0.8-1 mm, pcb l-am realizat fara implantarea pieselor, am inteles pana acum ca trebuie sa am un traf de 2 x 55vca 800W 8A - alimentarea in amplificator este 55vcc -0 -55vcc (mediana la GND), Q5/Q6 sunt inversul lui Q11/Q12, dar la Q1/Q2/Q3/Q4 nu stiu? cum vin npn 2c2240/ pnp 2sa970!!!

Va rog spunetimi si mie cum vin acei prefinali / tranzistori de la inceputul schemei!!!

post-16739-0-91620500-1390144615_thumb.jpg

post-16739-0-76892700-1390144625_thumb.jpg

post-16739-0-86896300-1390144639_thumb.jpg

post-16739-0-72160000-1390144652_thumb.jpg

post-16739-0-83877800-1390144664_thumb.jpg

post-16739-0-96303800-1390145136_thumb.jpg

post-16739-0-81477900-1390145146_thumb.jpg

post-16739-0-07688600-1390145153_thumb.jpg

Greu greu cu clonatul...

Tu crezi ca vei putea pune acel amplificator in functiune daca nu stii cum vin tranzistorii?

Sau ce care sint?

Stii sa reglezi bias?

Stii sa reglezi o limitare de supracurent pe fiecare alternanta?

Ai tranzistori ORIGINALI?

Ai idee cit trebuie sa fie bias, curentul prin VAS si prin diferentiale?

Succes!

Pacat ca iti bati joc de numele meu cu acea mizerie de PCB...

Editat de DjLeco

Asa trebuiue sa arate versiunea originala, insa se ascund destule secrete pe acolo...

http://postimg.org/image/9rpevluof/

Daca dupa realizare si reglaje, se face scurtcircuit pe iesire si nu se obtine exact ca aici, v-ati chinuit degeaba cu clonatul...

https://www.youtube....eature=youtu.be

Ofer schema reala cui obtine aceleasi rezultate ca in filmuletul de mai sus, in ceea ce priveste tensiunea RMS pe iesire pe dummy load de 4 ohm, comportamentul pe osciloscop si CURENTUL PE RAIL-URI SI PE IESIRE (ca valoare de sub 1A in caz de scurt pe iesire) la ORICE nivel al semnalului pe intrare.

Succes!

Spor la treaba!

Editat de DjLeco

Greu greu cu clonatul...

...

Pacat ca iti bati joc de numele meu cu acea mizerie de PCB...

Leco, lasa omul in pace. Orice amplif are secretele lui dar asta nu inseamna ca al tau are cine stie ce mari secrete. Schema amplifului tau este comuna multor amplifuri din comert, conteaza cum este executata, cat de bine sunt imperecheati finali, anumiti tranzistori etc., dar performante decente se pot obtine oricum.

Stii ceva, esti primul user dintr-un forum care face amplifuri clasa AB voltate la +/-100V sau mai mult. Iti cam place sa prajesti oua pe radiatoare sau ce ?

In domeniu PRO eficienta amplifului primeaza si dupa aia celelalte.

Editat de leo_electro

Colega, tu nu ai idee in general despre acest modul de amplificare, ca atare stai in banca ta si vezi de treburile tale.

Daca cineva si-ar fi batut joc de ideea de baza a muncii tale, (in halul in care a ajuns sa fie prezentata munca mea) nu cred ca ramineai indiferent.

Faptul ca unii colegi, UNUL in mod special, cumpara de la mine modulul de test (primul modul), chipurile pentru UZ PERSONAL, scoate o schema (evident cu valori ale pieselor care NU au nici o legatura cu realitatea actuala, deoacere nu eram IDIOT sa-i dau placa cu valorile finale folosite de mine, alias tranzistorii ca model exact, etc), si apoi se lauda pe forumuri spunind "am schema lui Leco, luati d'aici", si publica o mizerie, cu valori gresite, pe care citiva incearca sa o faca si nu le functioneaza, ma deranjeaza!

Ma deranjeaza ca una discutam si alta facem, ca deh asta-i nesimtitul de Roman...

Daca vrei sa inveti cit de cit si sa te documentezi pe viitor, pentru a putea fi APT sa comentezi despre modulul meu, trebuia sa te uiti ATENT la filmare, si sa vezi ca dupa citeva minute de TESTE HARD, temperatura radiatorului, NU a depasit 51 grade celsius!

De ce oare?

Pai pentru ca asa VREAU EU!

Pentru ca de la o anumita temperatura, modulul trece in clasaB, fara bias, sau cu bias extrem de mic.

Sint MULTE secrete ale acestui modul ca sa-l faci sa functioneze calumea, dintre care ti-am spus doar unul.

Insa ca sa lucreze corect in clasa B, tre sa mai stii niste secrete.

Si tre sa mai stii ca sint adeptul CALITATII in sunet, nu galagiei.

Iar cea mai buna calitate in audio (excluzind clasa A Home use) este clasa AB, si apoi resul claselor de functionare.

De aia se fac sonorizari, cu amplificatoare in carcase 1U de mii de wati in acea cutie, claseD care suna INFECT, fara transparenta in sunet, fara detaliu, fara , fara, fara...

Baga un ochi aici la minutul 12:30

si spune-mi daca iti place cum arata oscilograma la un amplificator PRO (ca tot ai spus despre ele) la frecventa de 10Khz in dreptunghiular, comparata cu realizarea mea, vezi aici de la secundele 48 in sus

https://www.youtube.com/watch?v=40tmueYkMqo

Daca te crezi in stare, realizeaza-l si hai sa comparam rezultate!

Nu am vrut sa mai postez pe acest forum, tocmai din cauza unora de genul tau, buricii pamintului, care le stiu ei pe toate, dar cind este vorrba de realizari practice sint NULI sau aproape de zero.

Ia si documenteaza-te, si discutam apoi daca ai inteles ceva din ce este mai jos:

6 finali/ramura.

Triplet deep darlington pe iesire, schema full simetrica in-out cu tranzistori complementari.

Reglaj de offset.

Tranzistori mai rapizi in diferentiale si VAS, cu Cob mult mai mic.

Dubla reactie negativa pre-post L-R out filter.

Protectie la scurtcircuit imbunatatita cu tranzistori rapizi si cu saturatie redusa.

Randament marit datorat trecerii din clasa AB in clasa B odata cu cresterea temperaturii radiatorului, bias variabil.

Citeva caracteristici:

Tensiunea de alimentare +/- 70 pina la +/- 115Vcc.

Puterea de iesire 650W/8R si 1200W/4R la +/- 115Vcc.

Damping factor >1000/8R/100Hz.

Rise rime/fall time 2,5uSec, tipic 2,18uSec masurati la 10Khz/8R.

Banda de frecventa 15Hz-20Khz -1db la capete de banda, 5Hz-30Khz -3 db la capete de banda limitat intern.

Leco_V2_cu_radiator.jpg

Leco_V2_fara_radiator.jpg

Citeva filmulete:

Prezentare:

https://www.youtube....h?v=STP1g9luils

Bias clasic clasa AB:

https://www.youtube....h?v=eyx1gNlNC0Y

Bias dinamic trecere inspre clasa B odata cu cresterea temperaturii:

https://www.youtube....h?v=CysVsbNnvGM

Rise si fall time:

https://www.youtube....h?v=40tmueYkMqo

Max out 8 ohm:

https://www.youtube....h?v=tJkwmLvt5UI

Max out 4 ohm:

https://www.youtube....h?v=Lcl-gFMOFkw

Editat de DjLeco

Eu nu contest realizarile tale. Eu am impresia ca la inceput, cand ai vandut utilizatorului ala un modul de al tau, era prima versiune a ta, testata, optimizata, cum vrei sa-i spui. Ca tu intre timp ai adus ceva imbunatatiri (poate ai schimbat doua-trei valori de rezistoare, ai inlocuit finalii/prefinali, cam atat), asta nu este cine stie ce. Iar un secret nu pot sa-l tii o vesnicie - si producatori de scule audio dau manualele de service la un moment dat sau le scapa.

Dar, stai asa, despre ce secret vorbim ? Despre schema lu SAVA sau de unde a luat-o SAVA, cosmetizata cu tranzistori noi si schimbate cateva rezistoare pe ici pe colo ???? Nu contest ca ai tot dreptul sa pastrezi acest secret dar eu asta iti spuneam, nu este cine stie ce secret ? Atat prima ta versiune de amplif cat si celelalte, eu zic ca merg destul de bine. Proiecteaza si tu cablaje in 4 straturi cu cat mai multe SMD-uri si ai sa vezi ca nu-ti copie nimeni schemele. Retine, de la un anume nivel - cand nu vrei sa-ti fie clonate amplifurile - te departezi usor de zona asta hobby si faci produse cu carcasa, complete. Asta e regula.

PKN-ul ala de amplif, e o pocnitoare ceva mai buna decat niste chinazarii mediocre de prin piata. La capitolul asta iti dau dreptate.

Trebuie sa iti spun ca si tu cit si ceilalti ati fost prost informati in ceea ce priveste schema. Am mai spus si o spun si aici, schema de la care am plecat era o schema a unui etaj final japonez pe care unchi-miu o avea desenata in creion asta find prin 1979. Schema era simetrica pe intrare insa alimentarea diferentialelor se facea cu zenner si rezistenta de balast serie, iar etajul final era cu npn-uri cvasicomplementara. Intre timp i-am adus modificari cu generator de curent constant, cu superdioda cu NPN, cu iesire full complementara odata ce am pus mina prin 1982 pe citeva perechi de 2N3442 si 2N5872. Deh, faptul ca aduce cu schema Sava, aparuta in 1984

, este coincidenta ca toate etajele diferentiale arata cam la fel... Dar daca tot sinteti atit de convinsi de asta, sa alimenteze cineva schema aceea la +\- 115Vcc sa vedem rezultatele!!! Cineva si-a batut joc inadins spunind ca "asta e schema lui.Leco" si cred ca tot de aceea a trecut si acele valori. Succes in continuare tuturor!

Editat de DjLeco

Pentru ca de la o anumita temperatura, modulul trece in clasaB, fara bias, sau cu bias extrem de mic.

Cum adica trece in clasa B ? Se modifica curentul de mers in gol in functie de puterea debitata pe iesire ? Uau :nono:

Pai daca este asa cum spui, aproape sa obti puterea maxima la iesire ar trebui sa ai niste distorsiuni mici de racordare care nu se vad pe osciloscop. Ceva nu se pupa!

Editat de ionut90

Stai linistit ca nu am nicio intentie sa aflu schema exacta. Pur si simplu chiar nu ma intereseaza.

M-am uitat fugitiv prin clipurile alea dar nu am vazut tensiunea Vpp la iesirea amplificatorului la puterea maxima, comparativ cu tensiunea de alimentare. Poate reusesti sa-mi arati si mie asta.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock