Sari la conținut

Osciloscopul catodic_aplicatii_masurari electrice

Postări Recomandate

generator de frecven?? modulat? ( in amplitudine, probabil ? sau ?n frecven?? ?

Da, in frecventa.

Deci avem un circuit care livreaz? ?iuituri mai joase sau mai ?nalte.

Nu tiuituri, impulsuri care pot fi vizualizate.

Vedeti aici o schema http://www.tehnium-azi.ro/topic/5100-schema-vobuloscop/page__st__15?do=findComment&comment=47081

Da, in frecventa.

Nu tiuituri, impulsuri care pot fi vizualizate.

Vedeti aici o schema http://www.tehnium-a...__15#entry47081

Deci generatorul de frecven??, are frecven?a modulat? ?n frecven?? ?i nu are frecven?a modulat? ?n amplitudine, deci probabil c? se va folosi o demodulare de frecven?? ?i nu o demodulare de amplitudine, c?ci altfel nu era util? aceast? modulare a frecven?ei ?n frecven??.

Am scris ?iuituri mai acute sau mai joase, ca s? exprim cam ce ?nseamn? modulare ?n frecven??, ceea ce corespunde unui grafic mai ?ndesit, respectiv un grafic mai lejer ..

V?z?nd la adresa dat? de Dv, c? se discut? de GHz, probabil c? e vorba de montaje pentru schimb?ri de frecven?? ?i probabil c? curba de r?spuns ?n frecven??, trebuie ca s? aib? un anumit grafic ,,, :scratchchin:

Ordinul gigaher?ilor e prea mult pentru un e0104m sau un e0110 :cursing: ?i nici eu nu-mi permit ca s? m? aventurez ?n domeniul de radiofrecven??, care este foarte greu pentru un amator ca mine. :eek:

Oricum e interesant? discu?ia despre semnale modulate ?i moduri de modul?ri ale semnalelor; domeniul acesta are aplica?ii ?n muzica electronic?, ?n domeniul sintetizatoarelor, despre care am deschis topicul http://www.tehnium-azi.ro/topic/5251-audio-electronica-aplicata/ :w00t:

Modularea este in frecventa, dar ciclica, adica apare o excursie repetitiva a frecventei intre doua limite(de ex. de la 100KHz creste liniar la 500KHz) .

Exista si varianta din Tehnium 3MHz, tot in Tehnium era si un vobulator pentru audio, dar pentru a vizualiza raspunsul in frecventa in domeniul audio este mai simplu cu un analizor de spectru.

Editat de miron1947
  • Like 1

Modularea este in frecventa, dar ciclica, adica apare o excursie repetitiva a frecventei intre doua limite(de ex. de la 100KHz creste liniar la 500KHz) .

Exista si varianta din Tehnium 3MHz, tot in Tehnium era si un vobulator pentru audio, dar pentru a vizualiza raspunsul in frecventa in domeniul audio este mai simplu cu un analizor de spectru.

O s? v?d dac? voi g?si voblerul pentru audio.

Din Tehnium am ?i un trasor de caracteristici, despre care voi discuta aici, atunci c?nd sinus_pure va dori ca s? discut?m ?i de acest adaptor.

"trasor de caracteristici" acesta http://www.tehnium-a...graf/#entry7145 ?

P.S.

Vobuloscopul de audiofrecventa il gasiti in Tehnium 12/`88.

Da, cred c? e varianta lui Gelu Frunz?.

O s? m? uit ?ntr-un Tehnium, de-al meu sau online, ca s? v?d voblerul audio.

Editat de suntonlain

Domnule miron1947, este foarte frumos articolul de la pagina 20 din num?rul 12/88 a revistei Tehnium.

Recomand c?lduros studierea acelui articol m?car pentru informare.

Dac? nu m? ?n?el, Aurelian C?t?lin L?z?roiu provine dintr-o familie cu tradi?ie ?n electronic?.

V? mul?umesc foarte mult pentru asisten?a acordat?.

?efule, nu mai face compara?ii c? induci confuzii. Compara?iile sunt utilizabile atunci c?nd cei care dialogheaz? au certitudinea c? sunt pe aceia?i lungime de und?. Noi avem experien?e diferite, cuno?tin?e profesionale diferite, deci nu putem fi pe aceia?i lungime de und?.

Este a?a de complicat? chestia cu Tv-ul de nici dumneata nu o pricepi ? C? dac? o pricepeai puteai ca s? o explici f?r? a face compara?ii f?r? nicio noim?.

..In primul rand nu sunt ,,seful'' nimanui,comparatzia cu masina si permisul am facut_o pt a pricepe si nea Vasile de la Troaca cum sta treaba in a folosi un obiect/aparat fara a avea cunostintele necesare,mai mult decat atat chiar nu se poate.De aceea orice produs electrocasnic sau electronic este insotzit de un BDA in germana Bedienungsanleitung..http://de.wikipedia.org/wiki/Gebrauchsanleitung

in romana manual de utilizare.Am pus si link_ul unde se poate descarca manual osciloscopului E0110...degeaba...vad ca nici in romana nu reusitzi sa intzelegetzi ce scrie acolo,nici nu ma gandesc ce ar fi fost sa fie daca era scris in alta limba..E total gresita afirmatzia D-lui Suntonlain referitor la lungimea de unda..noi nu am fost vreodata la rezonantza pt ca oricum privim lucrurile din puncte de vedere diferit.Chestia cu ,,cunostinte profesionale diferite'' se pare ca e ..reala.Referitor la treaba cu sincronizarea TV..ce sa zic...

-in postarea #16

Baza de timp este declansata de semnalul TV linii sau de semnalul TV cadre in functie de pozitia comutatorului TIMP/div.

-in postarea #26

.Chestia ,,aia cu TV''...oricine a lucrat cu osciloscopul cel putzin o zi ...stie ca TV ca denumire ..provine de la ,,televizor''...televiziune...iar comutatorul ala se afla in zona bazei de timp..deci logic..se va declansa baza de timp respectiv sincronizarea semnalului care apare afisat pe ecranul osciloscopului in functzie de semnalul TV...care cum a zis si @miron poate sa fie semnal de baleiaj orizontal 15625Hz,mai nou si 32kHz,semnal de cadre -50Hz sau semnal video complex care contzine impulsuri de sincro H,stingere cadre ,luminantza,crominantza ..samd...nu ma apuc acum sa fac cursuri de colorimetrie sau bazele televiziunii...

...sa mai explic inca o data???

Popa nu repeta slujba in biserica pt o baba...surda...sau?

N_are rost sa_mi fac nervi degeaba...daca unii dintre noi nu pricep niste chestii elementare ,parerea mea,sa puna mana pe carte apoi sa scrie in forumuri..si nu decat sa vaneze ..postari si aiureli.

Nu-?i mul?umesc pentru porc?ria aia de pedefe f?cut? din palm?, fi?iere din acelea sunt peste tot ?i deruteaz? lumea f?c?ndo s? cread? c? are documenta?ie. ?i v?d c? te-a p?c?lit ?i pe dumneata f?c?ndute s? crezi c? oferi cine?tie ce literatur? pre?ioas?.

Referitor la osciloscoape ?i televizoare, pot spune c? se pot g?si o infinitate de motive ca s? se discute despre ele, chiar dac? osciloscopul este simplu ?i televizorul de tip alb-negru tranzistorizat, adic? televizor cu totul la vedere. Domnule, oare cine ?i-a folosit osciloscopul la ?ntreaga sa capacitate ?

Domnule ,,suntonlain'' cu afirmatzia asta ...m_ai facut sa ...rad...cum potzi sa scrii asemenea lucruri???

Te crezi mai destept decat cei care au scris manualul de la E110...???

Nu uita ca a fost proiectat de o echipa de ingineri care pot sa spun ca nu sunt doar ingineri electronisti...oamenii aia au studiat mult pana a ajunge la nivelul ala.Daca dumneata nu potzi pricepe cum se sincronizeaza extern un osciloscop cu semnal tv...cum potzi face afirmatzii de genul asta???

Nu are nici un rost sa mai discutam ceva legat de electronica...sincer imi dau seama ca suntetzi ,,offline'' rau de tot ,nu avetzi nici o tangentza cu electronica si

mai ales cu osciloscopul sau televiziunea.

In legatura cu ..,,Domnule, oare cine ?i-a folosit osciloscopul la ?ntreaga sa capacitate ?''...va spun sincer ca totzi electronistii seriosi fac asta si nu conteaza ca sunt ingineri sau muncitori,chiar si amatorii daca au ca hobby electronica stiu sa foloseasca un oszi.

Si ultima parte...care m_a dat pe spate...

A?adar cred c? am fost explicit cu p?rerea mea despre cun?tin?ele Dv ?n materie de utilizare a chestiei acelea cu Tv.

C?t despre vobuloscop, la fel, se pare c? nu prea le ai cu el, dar ??i dai cu p?rerea a?a cum ai f?cut cu treaba cu Tv-ul. Se vede c? am f?cut o compara?ie, ceea ce nu ?i-am recomandat dumitale ca s? faci, scriindu-?i c? f?c?nd compara?ii po?i induce confuzii.

?efule dac? ?tiai c? vobuloscop vine de la vobulare, sinonim al cuv?ntului modulare, care modulare ?nseamn? compunere de semnale atunci poate c? nu mai f?ceai divaga?ii privind ordinele de m?rime ale frecven?ei. Voblerul sau vobuloscopul poate fi folosit ?i ?n audiofrecven??, dac? e construit pentru acest domeniu.

A?a c? domnu' sinus_pure v? invit ca s? medit?m cum putem realiza un vobler care s? utilizeze un osciloscop de audiofrecven??.

Deci avem un osciloscop e0104m, foarte cunoscut, cred; ?i vrem ca s? avem ?i noi vobler, ce circuit ne trebuie ca s? facem ?i cum folosim voblera?ul :giggle: nostru ? Cum s? facem ca s? avem ?i pe osciloscopelul :smile: nostru imagini ca acelea care le d? voblerul, adic? marcherii ?ia din pozele cu vobuloscoape. Simplu, c?t mai simplu, ceva redus la strictul necesar ... :ermm:

,,Junge''....,,tinere'' in romana ...nici nu stii cat ma abtzin sa nu scriu in jermana...mi_ar fi mult mai simplu sa_tzi raspund..dar imi pare rau de dumneata sa te pun sa traduci cu translatorul o limba straina...las' ca_tzi zic direct in romana...chit ca iau bann sau parasesc forumul asta..

-cunostintzele mele in materie de electronica nu ai de unde sa le deduci dumneata,nu stii cine sunt,ce muncesc sau ce am facut in Romania in trecut,iar daca eram asa de redus in pregatirea profesionala fii sigur ca acum eram la Cuca Macai si intindeam cabluri de curent sau dadeam la lopata sa le ingrop ,si nu in germania.

-in legatura cu voblerele...nici nu ma agit sa_tzi raspund...te las sa traiesti un vis frumos...

,,A?a c? domnu' sinus_pure v? invit ca s? medit?m cum putem realiza un vobler care s? utilizeze un osciloscop de audiofrecven??.

Deci avem un osciloscop e0104m, foarte cunoscut, cred; ?i vrem ca s? avem ?i noi vobler, ce circuit ne trebuie ca s? facem ?i cum folosim voblera?ul :giggle: nostru ? Cum s? facem ca s? avem ?i pe osciloscopelul :smile: nostru imagini ca acelea care le d? voblerul, adic? marcherii ?ia din pozele cu vobuloscoape. Simplu, c?t mai simplu, ceva redus la strictul necesar ... :ermm:''

Domnule ,,suntonlain''...(se scrie ,,on line'')...nu o sa fac asta pt a nu fi offtopic ...dupa cum se intituleaza topicul aici se va vorbi doar de osciloscoape catodice ,aplicatzii si masurari electrice si nu despre voblere si constructzii gen casa pionierului.Pe astea sa le lasam celor de 14-16 ani...

Imi cer scuze tuturor celor care vor citi postarea asta pt offtopic ,lipsa de tact si impulsivitatea de a-i raspunde Domnului ,,suntoffline'' si_mi asum responsabilitatzile de rigoare.

Va doresc tuturor un an nou fericit si tot ceea ce va doritzi in urmatorul.

La multi ani !

• Like 2

Herr sinus_pure nici nu te mai citez.

Topicul e al dumitale ?i-?i las pl?cerea de a te bucura de el.

La ce am scris p?n? acum in acest thread,

a? mai ad?uga c?

se pare c?,

tehnicile de utilizare a instrumentelor

nu se pot inv??a ?ntotdeauna

din manualele de utilizare a acestor instrumente,

La mul?i ani sinus_pure.

...pentru asta sunt facute manualele de utilizare la orice produs electronic,electrocasnic..pt a sti cum se pot utiliza.. .etc..in schimb manualele service sunt pt cei care depaneaza aceste obiecte si asta implica multe chestii incepand de la citirea si interpretarea schemei electrice de principiu,intzelegerea deplina a functzionarii aparatului plus ..o gramada de ani de experientza service.Sincer nu orice electronist ajunge sa lucreze in service ..aici nu ma refer la lipit componente electronice sau la lucrul pe ..bajbaite.Domnule,ca deja m_ai suparat anul trecut,si m_ai facut sa scriu cel mai mare post de cand sunt pe aici....dar trec cu vederea si ma gandesc ca nu a fost cu intentzie...itzi spun sincer ca vb aia de cand colind toata europa asta ,am vazut mii de electronisti si ..pe bune acum din catzi cunosc personal decat unul mi_a ramas la ..inima,D-zeu sa_l ierte,ca nu mai este printre noi.Era un tip de la care am invatzat niste lucruri foarte importante si mi_au ramas niste vorbe de duh in memorie...Tzin minte ca mi_a zis o vorba:,,Stefane,greseala facuta cu manutza ta ...nu o s_o gasesti niciodata.Daca te invartzi in jurul unui defect si nu_l rezolvi repede amintestetzi de unde ai plecat ,da_tzi un ...RESET''...cu alte cuvinte ...ia totul de la ...inceput.Tzin minte ca avea o vb in legatura cu ..clientzii...in service intra tot felul de lume,de la oameni saraci pana la oameni foarte bogati..uneori nici nu stii cu cine vorbesti..si nici cat sa ceri pt reparatzie...mi_a zis ..,,uitate intai la ..pantofi apoi la client...daca e sarac sigur are incaltzaminte ieftina si nu_i lua nimic..eventual fa_i o reparatzie gratis..itzi va da D_zeu mai mult de la altul ..cu pantofii lustruitzi''.Acesta era Liviu,zis si ..Patratzel,din Craiova..depanatorii aia mai vechi din Craiova il stiu si mai ales stiu ce putea face,cate tiruri de tv i_au trecut prin mana.

...amintiri..placute din Romania

La multzi ani,Domnule si La multzi ani tuturor care scriem pe aici.

• Like 1

Fizic?, aia nu ?tii dumneata domnule sinus_pure, nu ?tii fizic?, nu ?i-a pl?cut c?nd erai la ?coal?

iar electronica ai ?mv??ato dup? ureche.

Dumneata esti un exemplu concret c? oricine poate ?nv??a electronic? f?r? ca s? ?tie cine?tie ce teorie.

Dac?-?i pl?cea teoria, sesizai c? multe a?azise manuale de utilizare, nu au bine definite no?iunile cu care opereaz?.

Ceea ce nu pricep eu, este c? dac? tot scrii cu 'tz' ?n loc de '?', asta deoarece nu ?tii ca s? alegi pentru tastatur? caracterele rom?ne?ti, atunci de ce nu scrii 'sh' pentru '?', 'ah' pentru '?', ?.a.m.d ?

Poate ca nu vreau sa scriu cu diacritice...uite asa d'al dreaqu...o sa scriu in limbaj ,,mircaresc''...si app de fizica..sa stii ca stau bine cu teoria si o aplic in practica ...noTZiunile teoretice neaplicate in practica sunt egale cu zero...teoria nu tzine de foame..SHi cred ca transformam topicul asta in ...bodega..dar mai conteaza ?? daca despre altceva nu ne duce capu' sa scriem...debitam taNpenii...facem gramatica...o sa fim mereu ..off_topic,offlain...off ..off :cheers:

Acum pe bune ...daca si de data asta mai comentezi...in puii mei...schimb limbajul...adica ...incep sa scriu cu diacritice si in termeni philosophici...nici cu dexu' nu o sa ma intzelegi..ultima varianta ar fi in jermana...Wenn Du alles verstanden hast, und einverstanden bist, dann bleib so wie Du bist...

Mach's Gut, Mein Freund !

PS:traducerea:daca ai intzeles tot,si esti de acord,atunci ramai asa cum esti...

Numai bine,prietenul meu !

Editat de sinus_pure

...cred ca transformam topicul asta in bodega...

Ati facut-o deja, inclusiv de revelion, ca sa marcati cumva trecerea in noul an, ca vajnici romani ce sunteti, oriunde va aflati. Sau, where you are, daca ati mai uitat cate ceva din limba cu care v-ati nascut. Felicitari!

Asa cum bine zicea un titlu de carte, Electronica ajuta,

deci despre a III-a axa s-a pomenit, la fel si despre vobler audio si trasor de caracteristici;

iar despre masurarea capacitatilor si a inductantelor se pot afla relatii interesante si la

http://www.tek.com/document/application-note/capacitance-and-inductance-measurements-using-oscilloscope-and-function-ge

sinus_pure, totusi mersi pentru adresa aceea cu cartea tehnica a lui e0110. :signher:

@suntofflain....uite eu nu o sa mai scriu nimic in topicul asta ... din punctul meu de vedere e ca si inchis... te las pe dumneata ..vad ca ai o bibliografie selectata....,,Electronica ajuta''...si parca mai era o carte de Boghitoiu...,,caleidoscop de electronica''...dupa ce o sa le citesti..posteaza aici...vad ca ai mai multa experientza si la teorie stai foarte bine...

Decat sa ma contrazic aici pe niste aiureli mai bine mai bine scriu in alte partzi...asa sunt ...,,vajnicii..romani''...le intinzi un deget si_tzi iau mana ..toata...deh..tipic romanesc..

Nu_mi pare rau decat de timpul pierdut de ..pomana ..pe aici..

itzi las dumitale topicul..si daca refuzi..atunci sa_l stearga @donpetru...

eu o sa_mi sterg...tot ce am postat pe aici...ma refer la poze link_uri...contul vad ca nu ..pot..poate o face admin_ul..

Numai bine..

Editat de sinus_pure

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock