Sari la conținut

Osciloscopul catodic_aplicatii_masurari electrice

Postări Recomandate

Modulatia intesitatii spotului(modulatie Z ) este o aplicatie pe care am remarcat-o la toate osciloscoapele pe care le-am utilizat.Este si usor de realizat, se conecteaza grila cinescopului la o tensiune externa variabila printr-o mufa.

Domnule miron1947

am un osciloscop e0110 care are intrare tv

nu am g?sit multe informa?ii despre utilizarea intr?rii Tv,

dar am ?n?eles c? ar fi ceva cu utilizarea acestui tip de oscilocop la anumite circuite din televizoare.

Ai dumneata domnule miron1947 informa?ii concrete despre unde ?i cum se utilizeaz? intrarea Tv ?

,,modulatzia Z''....termenul asta nu exista la osciloscoape...toate osciloscoapele sunt 2D adica folosesc 2 axe pt devierea spotului..X respectiv Y...tridimensionale nu am vazut inca...

orice osciloscop cu tub catodic are reglajele de intensitate si focalizare a spotului pt o afisare corespunzatoare.Asa cum a scris @remus..declansarea bazei de timp in modul TV ajuta la sincronizare atunci cand se vizualizeaza semnale de televiziune..in modul INT...adica intern..se declanseaza sincronizarea interna...folosind semnal intern din osciloscop...iar in modul EXT se utilizeaza un semnal extern pt declansare..cel mai indicat e a se studia manualul de utilizare aferent osciloscopului eventual altul asemanator... :yes:

...si acum inginereste ..vorbind..ce se moduleaza pe Z acolo....vad o intrare spre G1 cu o impendantza de sarcina sub 1Mohm...in afara de faptul ca modifica luminozitatea spotului...nu poate face nimic altceva...hai ca sunt curios...

Pai aceasta inseamna modulatie Z, variatia intensitatii spotului, apar intreruperi sau puncte mai luminoase pe trasa in functie de tensiunea de comanda, cu un montaj adecvat se pot vizualiza markeri.

Editat de miron1947
  • Like 1

,,modulatzia Z''....termenul asta nu exista la osciloscoape...toate osciloscoapele sunt 2D adica folosesc 2 axe pt devierea spotului..X respectiv Y...tridimensionale nu am vazut inca...

orice osciloscop cu tub catodic are reglajele de intensitate si focalizare a spotului pt o afisare corespunzatoare.Asa cum a scris @remus..declansarea bazei de timp in modul TV ajuta la sincronizare atunci cand se vizualizeaza semnale de televiziune..in modul INT...adica intern..se declanseaza sincronizarea interna...folosind semnal intern din osciloscop...iar in modul EXT se utilizeaza un semnal extern pt declansare..cel mai indicat e a se studia manualul de utilizare aferent osciloscopului eventual altul asemanator... :yes:

?efule, las? manualu' c? de unde at?tea manuale ? Sau ai dumneata vreun manual care s? explice pentru muncitori, pe larg, cu scheme ?i exemplific?ri numeroase cum se utilizeaz? chestia aia cu Tv ?

?i modula?ia luminozit??ii este aplicat? intern la stingerea spotului, extern, este chiar ax? Z atunci c?nd se folosesc ambele intr?ri X ?i Y . Concret, imagineaz?-?i un sinus pur dar nu modulat de-a lumgul unei drepte ci dup? un cerc; v?zut perpendicular pe planul purt?toarei sinusului pur, care e cerc, seva vedea un cerc cu zone mai mult ?i mai pu?in luminoase. De fapt purt?toarea poate fi ?i o dreapt?, s? zicem axa X, c? tot e a bazei de timp, iar ?n loc s? folosim placa Y pentru m?sur?toare, vom folosi modularea luminozit??ii, ceea ce corespunde cu axa Z.

Deci p?n? la urm? cum folosim concret facilitatea cu Tv ?

?i alt? chestiune interesant? ?i util? este cum gener?m ?i cum vizualiz?m marcherii ? A? vrea ca s? ?mi fac un vobuloscop simplu, ?i nu am ?n?eles cum func?ioneaz? un astfel de aparat.

Editat de suntonlain

cum folosim concret facilitatea cu Tv lex.Din ce mai tin minte, pe aceste pozitii se poate obtine sincronizarea cu frecventa lini sau cadre direct din semnalul videocomplex.

cum gener?m ?i cum vizualiz?m marcherii Markerii pot fi generati la intervale fixe(ex. din 1 in 1 MHz) sau unul cu frecventa variabila.

Generarea celui variabil presupune un oscilator comandat in tensiune si un comparator, acesta compara tensiunea momentana a rampei de comanda a oscilatorului cu o tensiune selectabila(de la un potentiometru) la coincidenta declanseaza un impuls,care poate aparea fie ca o intreupere, fie ca luminozitate marita pe ecran daca semnalul este aplicat pe axa Z, sau ca un reticul vertical daca este aplicat amplificatorului Y.

A? vrea ca s? ?mi fac un vobuloscop simplu Nu stiu daca este ce considerati Dvs. simplu, dar sunt doua scheme de vobuloscop pe acest forum.

Editat de miron1947

?efule, las? manualu' c? de unde at?tea manuale ? Sau ai dumneata vreun manual care s? explice pentru muncitori, pe larg, cu scheme ?i exemplific?ri numeroase cum se utilizeaz? chestia aia cu Tv ?

...Deci...sa o iau pe rand....eu personal nu pun mana pe un aparat de masura daca nu stiu sa merg cu el...este exact cum ai conduce o masina fara a avea permis de conducere...si nu vorbesc prostii...app de manual de intrebuintzare_folosire ...orice aparat de masura are unul..daca chiar nu se poate gasi unul original pe lumea asta impanzita de internet se gaseste unul asemanator..sau ma rog o solutzie in directzia asta.Chestia ,,aia cu TV''...oricine a lucrat cu osciloscopul cel putzin o zi ...stie ca TV ca denumire ..provine de la ,,televizor''...televiziune...iar comutatorul ala se afla in zona bazei de timp..deci logic..se va declansa baza de timp respectiv sincronizarea semnalului care apare afisat pe ecranul osciloscopului in functzie de semnalul TV...care cum a zis si @miron poate sa fie semnal de baleiaj orizontal 15625Hz,mai nou si 32kHz,semnal de cadre -50Hz sau semnal video complex care contzine impulsuri de sincro H,stingere cadre ,luminantza,crominantza ..samd...nu ma apuc acum sa fac cursuri de colorimetrie sau bazele televiziunii...

Am vazut intr_un post ca avetzi un E_0110...asta e romanesc ..mai am si unul in romania...uite aici manualul service ca vad ca_i asa greu de intrebat pe dl.GOGU..

http://www.4shared.com/office/AZ-8EOCx/E-0110-SEG1.html

Daca o sa studiatzi cu atentzie manualul acestuia o sa aflatzi multe despre 110 ala... :yes: iar eu nu o sa mai dau din ,,deste'' in saraca tastatura...pot face si altceva mai bun...

Si acum il intreb pe @miron unde apare la E_0110...in manualul service ceva despre modulatzia Z...chestia aia cu transformarea unui osciloscop in ..vobuloscop e ca si cum as tuna o dacia 1300 in...audi a8...nu zic A6 ca d'aia am...sincer..eu prefer ca un aparat de masura sa ramana asa cum l_a dotat producatorul...eu daca as fi mai destept ca ala sau aia care l_au proiectat ar insemna sa am si bani sa_mi cumpar un vobuloscop..sau vorbesc..prostii...???

Chestiile astea cu constructzii..,,pe genunchi'' ..in regim de amator de ..osciloscoape...voblere...analizoare de spectru...sunt..copilarii..am visat si eu la ele cand aveam 14 ani...daca ati proiectat un cablaj in ..audio stitzi cred de ..bucle de masa ..oscilatzii si toate alea...si asta in audio..pana la 100kHz...nu vad sa reusitzi ceva la 1MHz...fara sudoare si cunostintze intemeiate in radiofrecventza...eventual.

Tot ce am scris mai sus nu am scris cu rautate sau sa blamez pe cineva anume...dar vreau sa spunem lucrurilor pe nume..poate mai citesc si altzii mult mai tineri decat noi pe aici si sa nu plece cu idei gresite.. :hi:

@miron unde apare la E_0110...in manualul service ceva despre modulatzia Z...

Nu stiu, poate nu are borne prevazute la acest model(n-am descarcat schema ca imi cere sa ma autentific), dar aceasta nu inseamna ca nu se utilizeaza metoda, chiar la vobuloscope, pentru markeri cu intensitate diferita de trasa.

transformarea unui osciloscop in ..vobuloscop

Vobuloscopul este tot un osciloscop combinat cu un generator de frecventa vobulata si unul de markeri.

Editat de miron1947

...sooo...hai sa lasam voblerele in pace si sa ne concentram la oszi,,,

Pana acum am vazut cum se masoara tensiunea peak_to_peak,efectiva,frecventza si defazajul...

Hai sa vedem cum se poate masura curentul cu osciloscopul....

Cine face ..primul pas..? ..eu mai astept ..va las si pe voi... :smile:

...Deci...sa o iau pe rand....eu personal nu pun mana pe un aparat de masura daca nu stiu sa merg cu el...este exact cum ai conduce o masina fara a avea permis de conducere...si nu vorbesc prostii...app de manual de intrebuintzare_folosire ...orice aparat de masura are unul..daca chiar nu se poate gasi unul original pe lumea asta impanzita de internet se gaseste unul asemanator..sau ma rog o solutzie in directzia asta.Chestia ,,aia cu TV''...oricine a lucrat cu osciloscopul cel putzin o zi ...stie ca TV ca denumire ..provine de la ,,televizor''...televiziune...iar comutatorul ala se afla in zona bazei de timp..deci logic..se va declansa baza de timp respectiv sincronizarea semnalului care apare afisat pe ecranul osciloscopului in functzie de semnalul TV...care cum a zis si @miron poate sa fie semnal de baleiaj orizontal 15625Hz,mai nou si 32kHz,semnal de cadre -50Hz sau semnal video complex care contzine impulsuri de sincro H,stingere cadre ,luminantza,crominantza ..samd...nu ma apuc acum sa fac cursuri de colorimetrie sau bazele televiziunii...

Am vazut intr_un post ca avetzi un E_0110...asta e romanesc ..mai am si unul in romania...uite aici manualul service ca vad ca_i asa greu de intrebat pe dl.GOGU..

http://www.4shared.c...-0110-SEG1.html

Daca o sa studiatzi cu atentzie manualul acestuia o sa aflatzi multe despre 110 ala... :yes: iar eu nu o sa mai dau din ,,deste'' in saraca tastatura...pot face si altceva mai bun...

Si acum il intreb pe @miron unde apare la E_0110...in manualul service ceva despre modulatzia Z...chestia aia cu transformarea unui osciloscop in ..vobuloscop e ca si cum as tuna o dacia 1300 in...audi a8...nu zic A6 ca d'aia am...sincer..eu prefer ca un aparat de masura sa ramana asa cum l_a dotat producatorul...eu daca as fi mai destept ca ala sau aia care l_au proiectat ar insemna sa am si bani sa_mi cumpar un vobuloscop..sau vorbesc..prostii...???

Chestiile astea cu constructzii..,,pe genunchi'' ..in regim de amator de ..osciloscoape...voblere...analizoare de spectru...sunt..copilarii..am visat si eu la ele cand aveam 14 ani...daca ati proiectat un cablaj in ..audio stitzi cred de ..bucle de masa ..oscilatzii si toate alea...si asta in audio..pana la 100kHz...nu vad sa reusitzi ceva la 1MHz...fara sudoare si cunostintze intemeiate in radiofrecventza...eventual.

Tot ce am scris mai sus nu am scris cu rautate sau sa blamez pe cineva anume...dar vreau sa spunem lucrurilor pe nume..poate mai citesc si altzii mult mai tineri decat noi pe aici si sa nu plece cu idei gresite.. :hi:

?efule, nu mai face compara?ii c? induci confuzii. Compara?iile sunt utilizabile atunci c?nd cei care dialogheaz? au certitudinea c? sunt pe aceia?i lungime de und?. Noi avem experien?e diferite, cuno?tin?e profesionale diferite, deci nu putem fi pe aceia?i lungime de und?.

Este a?a de complicat? chestia cu Tv-ul de nici dumneata nu o pricepi ? C? dac? o pricepeai puteai ca s? o explici f?r? a face compara?ii f?r? nicio noim?.

Nu-?i mul?umesc pentru porc?ria aia de pedefe f?cut? din palm?, fi?iere din acelea sunt peste tot ?i deruteaz? lumea f?c?ndo s? cread? c? are documenta?ie. ?i v?d c? te-a p?c?lit ?i pe dumneata f?c?ndute s? crezi c? oferi cine?tie ce literatur? pre?ioas?.

Referitor la osciloscoape ?i televizoare, pot spune c? se pot g?si o infinitate de motive ca s? se discute despre ele, chiar dac? osciloscopul este simplu ?i televizorul de tip alb-negru tranzistorizat, adic? televizor cu totul la vedere. Domnule, oare cine ?i-a folosit osciloscopul la ?ntreaga sa capacitate ?

A?adar cred c? am fost explicit cu p?rerea mea despre cun?tin?ele Dv ?n materie de utilizare a chestiei acelea cu Tv.

C?t despre vobuloscop, la fel, se pare c? nu prea le ai cu el, dar ??i dai cu p?rerea a?a cum ai f?cut cu treaba cu Tv-ul. Se vede c? am f?cut o compara?ie, ceea ce nu ?i-am recomandat dumitale ca s? faci, scriindu-?i c? f?c?nd compara?ii po?i induce confuzii.

?efule dac? ?tiai c? vobuloscop vine de la vobulare, sinonim al cuv?ntului modulare, care modulare ?nseamn? compunere de semnale atunci poate c? nu mai f?ceai divaga?ii privind ordinele de m?rime ale frecven?ei. Voblerul sau vobuloscopul poate fi folosit ?i ?n audiofrecven??, dac? e construit pentru acest domeniu.

A?a c? domnu' sinus_pure v? invit ca s? medit?m cum putem realiza un vobler care s? utilizeze un osciloscop de audiofrecven??.

Deci avem un osciloscop e0104m, foarte cunoscut, cred; ?i vrem ca s? avem ?i noi vobler, ce circuit ne trebuie ca s? facem ?i cum folosim voblera?ul :giggle: nostru ? Cum s? facem ca s? avem ?i pe osciloscopelul :smile: nostru imagini ca acelea care le d? voblerul, adic? marcherii ?ia din pozele cu vobuloscoape. Simplu, c?t mai simplu, ceva redus la strictul necesar ... :ermm:

Nu stiu, poate nu are borne prevazute la acest model(n-am descarcat schema ca imi cere sa ma autentific), dar aceasta nu inseamna ca nu se utilizeaza metoda, chiar la vobuloscope, pentru markeri cu intensitate diferita de trasa.

Vobuloscopul este tot un osciloscop combinat cu un generator de frecventa vobulata si unul de markeri.

Dac? am ?n?eles bine,

este vorba de m?surarea r?spunsului ?n frecven?? a unui circuit supus test?rii.

?i deci avem avem nevoie de un (1) osciloscop, un (2) generator de frecven?? modulat? ( in amplitudine, probabil ? sau ?n frecven?? ? ) ?i un (3) generator de marcheri.

1) Din ce am v?zut prin poze despre vobuloscoape, osciloscopul trebuie ca s? aib? amplificatoarele de Y ?i X accesibile

2) Deci avem un circuit care livreaz? ?iuituri mai joase sau mai ?nalte.

3) Generator de marcheri ? Din poze, unde apar ni?te semnale regulate dar pe graficul c?rora apar ni?te oscila?ii, deduc c? marcarea se face prin modularea sursei de alimentare a generatorului de semnale regulate.

Din acest comentariu, observ?m c? osciloscopul monospot poate avea la un moment dat trei c?i instantanee de intrare a semnalelor de m?sur?:

- intrarea pe Y

- intrarea pe X

?i

- intrarea modulatoare a luminozit??ii

Editat de suntonlain

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock