Sari la conținut

Osciloscopul catodic_aplicatii_masurari electrice

sinus_pure

Postări Recomandate

...deschid acest subiect in ideea de invata unii de la altzii cum se foloseste practic osciloscopul catodic.Ma refer aici la vechiturile pe care le avem majoritatea in ateliere,service sau acasa si nu la cele moderne cu display LCD care doar ca nu afiseaza pe ecran cate tzigari ai fumat in pauza de la pranz...Unii dintre noi poate au si digitale cu tub catodic dar care nu afiseaza toate masuratorile pe ecran.

Pt inceput pun o poza si cateva intrebari.... :giggle:

poza asta..de la avatarul meu de ex

bj9yy9.jpg

...descriere sumara:

sunt 2 semnale sinusoidale de o anumita frecventa ...baza de timp e pe 5 ms/div iar deflexia pe verticala 20V/div AC :yes:

Intrebari:

1.ce frecventza au cele 2 semnale (Hz)

2.ce defazaj este intre cele 2 semnale (?)..in grade

3.ce amplitudine peak to peak varf la varf au semnalele (Vpp)

4.valoarea RMS a tensiunii sinusoidale (Vrms)

..inca o data mentzionez ca topicul are un caracter educativ...eu am invatzat singur sa folosesc osciloscopul...de prin carti si manuale service..m_au ajutat mult schemele de principiu de la TV si monitoare...visez oscilogramele din punctele cheie..sursa ,linii,sincro,vertical,svcc...in oraselul de unde provin _Craiova_erau pe vremuri doar cateva prin service si putzini stiau sa mearga cu ele...nu dau nume reale ..dar ii numaram pe degete ...vb aici de depanatori si nu de injinerii de la IPA,CCSIT sau alte institute de cercetare.

Semnalul din poza provine de la un generator de frecventza variabila sin_cos cu posibilitatea modificarii defazajului intre 80 si 105? destinat controlului turatziei unui motor sincron bipolar PMSM. :hi:

Editat de sinus_pure
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

dupa datele noi ar fi 148Vpp (7,4*20)

RMS=52.3

fi=86.4 grade

40 hz

sunt bune si osciloscoapele digitale au in plus FFT si posibilitatea de a surprinde un puls care poate apare intr-o anumita perioada ceia ce cu un analogic nu poti face

Editat de ardeleanu bogdan
  • Like 1
Link spre comentariu

interesant.

cu osciloscopul, care direct poate fi folosit ca indicator grafic al formei semnalului m?surat, ca voltmetru ?i ca frecventmetru,

folosind adaptoare simple

se mai poate m?sura ?i curentul,

de asemenea se pot m?sura capacit??i ?i inductan?e

un aparat celebru ?n domeniul m?sur?rilor electronice este ?i trasorul de caracteristici electrice ale dispozitivelor electronice, semiconductori sau tuburi electronice.

Dac? ave?i pl?cere ca s? dezvolta?i subiectul deschis de Dv. eu ?i probabil noi, vom avea ce urm?ri cu interes.

Link spre comentariu

super !!!

osciloscopul,la inceput a fost...catodic,acum,exact cum ai spus,iti spune totul in domeniul masurarilor electronice,cele digitale, insa,ca orice incepator in masurarea cu osciloscopul (printre care ma numar si eu),este bine sa incepi cu ''baza''.

urmaresc cu interes acest topic

Link spre comentariu

...am sa detaliez cum se fac masuratorile folosind ca referinta ultima poza atasata in topic.

1.Masurarea perioadei si frecventei

Frecventa unui semnal se deduce practic din formula :F=1/T,unde

-F reprezinta frecventa masurata in Hz

-T perioada masurata in s(secunde)

Implicit,trebuie in prima faza sa determinam perioada semnaluluii,T.

In figura am marcat cu verde distanta pe orizontala in care semnalul sinusoidal face o perioada completa ,in cazul de fata avand 5 diviziuni orizontale.Baza de timp a osciloscopului fiind setata pe 5ms rezulta ca avem o perioada completa T=5div*5ms/div=25ms.Daca T=25ms atunci F=1/T=1/25ms=1/25*1/10^-3=0,04*10^3=40Hz

F=40 Hz

T=25 ms

2.Masurarea defazajului

Prin defazaj intelegem intarzierea in timp a doua semnale de regula siusoidale iar pentru a putea face acest lucru osciloscopul trebuie sa fie cu doua spoturi sau macar cu un comutator electronic. Se vizualizeaza ambele semnale masurandu-se pe axa X intarzierea unuia fata de celalalt .

Asa cum am precizat o perioada completa (360? in reprezentare vectoriala) se transpune in 5 diviziuni orizontale,asta insemnand ca per diviziune vom avea 360?/5 div=72?/div.

Diferenta de faza intre cele 2 semnale ,marcata cu rosu in figura,este de 1,2 diviziuni.

??=72?/div *1,2div=86,4?

??= 86,4?

O alta metoda de masura a defazajului e cea a figurilor Lissajous,in cazul de fata nefiind folosita ,utila insa pt o vizualizare rapida acolo unde diferentza de faza e un multiplu de 45?,de ex la intrarea AAF care lucreaza in Bridge(punte) unde se cere un defazaj de 180? intre semnalele care ataca cele doua amplificatoare,dar asta o vom dezvolta mai tarziu.

3.Masurarea amplitudinii varf la varf

In figura apare desenat cu galben o amplitudine de 7,4 div pe axa Y.

Relatzia de calcul este :

?Vpp=7,4 div * 20 V/div=148Vpp

?Vpp=148Vpp

4.Valoarea RMS a semnalului

Nu intru in teorie ...aici ,dar daca vrea cineva sa se informeze despre valoarea efectiva uite un link aici

http://de.wikipedia....ki/Effektivwert

pentru situatzia de fata vom avea ?Vrms= ?Vpp/2 ?2=148/(2*1,41)=52,48Vrms

Ca sa fac o comparatzie ,pentru a se intzelege mai usor ce este valoarea efectiva si cea varf la varf...iau ca ex un trafo de retzea de 9Vac in secundar.

Cei 9Vac reprezinta valoarea efectiva a tensiunii din secundar,vizualizand forma si amplitudinea semnalului cu osciloscopul vom vedea real valoarea de varf la varf

Sper ca va folosi cuiva ceea ce s_a scris in topic... :hi:

Editat de sinus_pure
Link spre comentariu

super !!!

osciloscopul,la inceput a fost...catodic,acum,exact cum ai spus,iti spune totul in domeniul masurarilor electronice,cele digitale, insa,ca orice incepator in masurarea cu osciloscopul (printre care ma numar si eu),este bine sa incepi cu ''baza''.

urmaresc cu interes acest topic

:nono:

Nu.

La ?nceput osciloscopul a fost cu oglind?. Era la muzeul tehnici, ing. Leonida, un astfel de osciloscop.

Baza m?sur?torilor cu osciloscopul, const? ?n afi?area formelor semnalelor electrice. Afi?area f?c?ndu-se pe o regiune plan?, m?rginit? ?n general de cerc sau p?trat, numit? ecran.

La osciloscopul de la muzeul tehnicii, un fascicul luminos era dirijat de c?tre o oglind? mobil? c?tre un poligon regulat care se rotea.

Cel mai simplu osciloscop fiind creat ?naintea osciloscopului cu oglind?, dar utilizat ?i ?n zilele noastre este ?nregistratorul grafic cu band? din h?rtie ?nf??urat? pe cilindru. La acest tip de ?nregistratoare grafice, un dispozitiv de scriere, ?nscrie pe banda de h?rtie evolu?ia ?n timp a unui semnal electric.

Probabil c? ?naintea ?nregistratorului de semnal electric, a fost ?nregistratorul mecanic, la care dispozitivul de scriere era cuplat mecanic cu un organ de ma?ina a c?rui evolu?ie ?n timp a mi?c?rii sale plane se dorea eviden?iat? grafic.

:whistling:

A?adar din studiul modului de func?ionare a ?nregistratoarelor cu band? de h?rtie ?nf??urat? pe cilindru ?i a osciloscopului cu oglind?, deducem c? legile de afi?are grafic? pe o suprafa?? plan? m?rginit? de cerc sau p?trat ( sau dreptunghi ), a evolu?iei ?n timp a unor mi?c?ri au ca fundament teoretic mi?carea oscilatorie ?i compunerea oscila?iilor .

:smile:

Editat de suntonlain
Link spre comentariu

este Interesant c? unele osciloscoape, utilizeaz? 3 coordonate, X pe orizontal?, Y pe vertical? ?i Z fiind luminozitatea spotului.

?i revenind la exemplul dat de domnul sinus_pure trebuie ?n?eles c? dac? osciloscopul nu este cu spot dublu nu se poate m?sura defasajul cu metoda ar?tat? de dumnealui, a?adar exist? ?i osciloscoape cu mai multe spoturi.

O ?ntrebare:

Avem un osciloscop catodic, ieftin, monospot, f?r? acces la placa X ci doar ?ntrare pentru Y. De Z nici nu se pune problema.

Cum m?sur?m defasajul a dou? semnale ?

Link spre comentariu

2.Masurarea defazajului

Prin defazaj intelegem intarzierea in timp a doua semnale de regula siusoidale iar pentru a putea face acest lucru osciloscopul trebuie sa fie cu doua spoturi sau macar cu un comutator electronic. Se vizualizeaza ambele semnale masurandu-se pe axa X intarzierea unuia fata de celalalt .

Daca osciloscopul este mono_spot atunci se foloseste un comutator electronic :smile:

PS:valabil pt toti...nu ma mai domniti...chestiile alea cu..,,domnul''..,,doamna''...merg doar in viata reala aici...suntem doar ..nick_name ...si colegi.

Editat de sinus_pure
Link spre comentariu

...pfff..stiu despre programele astea care emuleaza virtual instrumente de masura gen osciloscop sau analizor de spectru...dar ,sincer ,nu am prea mare incredere in ele...am vazut si adaptorul ala pt PC ...osciloscop pt pc...nu e nimic de el..problema sta in etajul de intrare al calculatorului..in cazul de fata placa de sunet...convertoarele analog digitale ale acesteia nu sunt prea ..reusite...in plus nu merg in frecvente mari...cu toate ca sunt utilizator de linux.. :smile: ..si m_ar interesa un program si o interfata pt laptop ..cu care sa reusesc sa fac acelasi lucru pe care il fac cu osciloscopul , analizorul audio sau generatorul de frecventza..inca nu am gasit ceva ..ok..mai caut insa..

Pentru precizie in masurari recomand scule dedicate ,aparate construite extra pt asta .Am mai spus undeva aici pe forum ca detin vreo 5 osciloscoape (4 analogice si unul digital,toate cu tub catodic) si ca nu ma prea incanta alea full digitale modelele noi cu LCD din cauza ca sunt ...facaturi..toate sunt made in china .Nu vom putea niciodata compara precizia si acuratetea unui aparat de masura dedicat facut de o firma de renume cu unul ieftin chinezesc.Nu fac vreo reclama comerciala dar ...sunt patit...am fost in postura sa caut un defect aiurea datorat unei erori de masura ...de vina fiind aparatul de masura.Pentru toti care sunt la inceput de drum am o recomandare....mare grija la ceea ce arata multimetrul sau osciloscopul...o calibrare anterioara salveaza uneori mult timp pierdut aiurea cu elucidarea unui defect.Nu vreau sa spun ca sunt aparate de masura bune doar cele de firma,doar ca avetzi grija mare cu ce masuratzi si cum interpretatzi rezultatul masuratorii.

Link spre comentariu

Z fiind luminozitatea spotului.

Modulatia intesitatii spotului(modulatie Z ) este o aplicatie pe care am remarcat-o la toate osciloscoapele pe care le-am utilizat.Este si usor de realizat, se conecteaza grila cinescopului la o tensiune externa variabila printr-o mufa.

Editat de miron1947
  • Like 1
Link spre comentariu

...pfff..stiu despre programele astea care emuleaza virtual instrumente de masura gen osciloscop sau analizor de spectru...dar ,sincer ,nu am prea mare incredere in ele...am vazut si adaptorul ala pt PC ...osciloscop pt pc...nu e nimic de el..problema sta in etajul de intrare al calculatorului..in cazul de fata placa de sunet...convertoarele analog digitale ale acesteia nu sunt prea ..reusite...in plus nu merg in frecvente mari...cu toate ca sunt utilizator de linux.. :smile: ..si m_ar interesa un program si o interfata pt laptop ..cu care sa reusesc sa fac acelasi lucru pe care il fac cu osciloscopul , analizorul audio sau generatorul de frecventza..inca nu am gasit ceva ..ok..mai caut insa..

Pentru precizie in masurari recomand scule dedicate ,aparate construite extra pt asta .Am mai spus undeva aici pe forum ca detin vreo 5 osciloscoape (4 analogice si unul digital,toate cu tub catodic) si ca nu ma prea incanta alea full digitale modelele noi cu LCD din cauza ca sunt ...facaturi..toate sunt made in china .Nu vom putea niciodata compara precizia si acuratetea unui aparat de masura dedicat facut de o firma de renume cu unul ieftin chinezesc.Nu fac vreo reclama comerciala dar ...sunt patit...am fost in postura sa caut un defect aiurea datorat unei erori de masura ...de vina fiind aparatul de masura.Pentru toti care sunt la inceput de drum am o recomandare....mare grija la ceea ce arata multimetrul sau osciloscopul...o calibrare anterioara salveaza uneori mult timp pierdut aiurea cu elucidarea unui defect.Nu vreau sa spun ca sunt aparate de masura bune doar cele de firma,doar ca avetzi grija mare cu ce masuratzi si cum interpretatzi rezultatul masuratorii.

Domnule, scuz?-m?

dar chinezii fac lucruri bune pentru banii pe care ?i cer pe ele.

Sculele de m?surat m?rimi electrice au ?i ele ni?te caracteristici de utilizare care dac? nu sunt respectate, vor vicia m?sur?torile,

Dac? tot sunt gratis, cred c? nu sunt de ocolit ni?te scule utile. E drept c? mai degrab? e?ti operator de computer dec?t electronist atunci c?nd utilizezi software de electronic?.

C?nd vei utiliza Windows, o s? descoperi c? de?i dai bani pe sistemul de operare, ?n el vei, putea folosi mai multe aplica?ii gratuite ?i utile, dec?t po?i g?si pentru Linux care e lent, consum? multe resurse ale computerului ( hale?te rapid bateria laptopului sau a netbookului) ?i nici nu sunt prea multe aplica?ii mai de doamne ajut? care s? poat? rula ?n el.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock