Sari la conținut

OKI PS-800

baldovica

Postări Recomandate

Am intrat in posesia unei statii de lipit OKI PS-800, care nu are insa prezent si elemetul de incalzire.

Cautand informatii despre aceasta statie, am aflat ca elementul de incalzire e format dintr-o bobina, deci varful cu care se lipeste propriu zis, este incalzit prin inductie, ceea ce mi se pare foarte interesant, asa ca am ridicat schema partii de comanda a bobinei. Statia dispune de un singur buton, cel de power.

Cum un ansamblu element de incalzire-varf, costa cam mult, m-am gandit sa incerc sa confenctionez unul, daca se va dovedi ca sunt in stare (macar de proba), insa nu am idee cam cum ar trebui sa arate bobina (nr spire, material) , postez aici schema si poate ma ajuta cineva cu o idee.

Multumesc!

l8ed.png

Editat de baldovica
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Presupun ca bobina impreuna cu condul de 10nF, formeaza un circuit LC paralel, acordat pe 470Khz.Ai frecventa si capacitatea, calculezi inductanta.Bobinezi pe o sarma de cupru, spire pana obtii inductanta rezultata din calcul.Sau tatonezi nr de spire, pentru maxim de curent prin bobina, adica cadere maxima de tensiune, pe rezistenta de 1 ohm, tensiune vizualizata cu osciloscopul, iar daca nu ai, redresezi tensiunea de pe rezistenta cu o dioda rapida, filtrezi cu cativa nano,apoi masori tensiunea cu multimetru.

Ideea e interesanta, cred ca merge reprodusa intreaga statie.Eu am facut pe cam acelasi principiu, un pistol de lipit in comutatie, secundarul trafului alimentand o ansa de cupru. Regland frecventa, se poate regla curentul prin ansa, deci si temperatura. Daca esti interesat, pun schema.

Editat de pisica matache
Link spre comentariu

bobina la frecventa aia e sigur cu litz_wire sau teava de cupru...inclin spre varianta 2 deoarece miezul bobinei ajunge si la 300 grade ...mai bine cumperi elementul de incalzire si varful de lucru decat sa te chinui cu experimente,,,ce e nashpa e ca nu are control de temperatura modelul asta e facut pt fludor fara plumb...cel mai nasol aliaj de lipit inventat vreodata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock