Sari la conținut

LCD recuperat dint-un copiator

Bobby_TM

Postări Recomandate

Buna seara,

As vrea in primul rand sa profit de acest prim post al meu si sa salut toti membri acestui forum. Si pentru ca este inceput de an permiteti-mi sa va urez si eu un an nou fericit voua si famililor voastre!!!

Acum sa revin la problema mea.

De la un prieten am facut rost pe foarte putini bani de un diplay LCD o parte din partea de comanda a acestuia.

Eu am facut cateva poze pe care le atasez mai jos:

Ansamblul care contine si LCD-ul:

th_IMG_0034.jpg th_IMG_0035.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Displayul LCD poze din fata:

th_IMG_0018.jpg th_IMG_0017.jpg

Displayul LCD poze din spate (desi detin o camera digitala nu am reusit sa fac cum trebuie fotografiile de aprope :oops: )

th_IMG_0040.jpg th_IMG_0039.jpg th_IMG_0036.jpg

th_IMG_0038.jpg th_IMG_0023.jpg th_IMG_0022.jpg th_IMG_0020.jpg th_IMG_0019.jpg

Acuma intrebarea este il pot folosi la ceva? Orce idee este bine venita.

Multumesc.

Imi cer pt cele 3 posturi dar nu pot pune mai mult de 10 imagini/post. mellow.gif

Link spre comentariu

Ar fi fost bine sa ne precizati si dimensiunile LCD-ului. Din ce echipament a fost scos ??? Am vaga banuiala ca este de la un DVD Player portabil ???

Acum sa revin la intrebarea dvs.:"il pot folosi la ceva?"

Integrarea LCD-ului intr-un alt sistem depaseste cadrul unui studiu amatoricesc iar munca depusa pentru aflarea necunoscutelor devine imprevizibila si chiar "nerentabila". Apropo, la ce anume va ganditi sa-l utilizati ?

Link spre comentariu

Daca a fost inclus intr-un copiator,probabil are configurarea simbolurilor necesara acestei aplicatii,asa cum a spus si Dl.donpetru,la ce ati putea sa-l folositi pentru a merita(cu rezultate incerte)sa-l configurati,mai ales ca intai, ar trebuii sa obtineti,datele IC-urilor care-l comanda.

Link spre comentariu

Multumesc pt. raspunsuri.

Dispayul din cate am mai aflat eu este realizat de SAMTRON (divizie SAMSUNG). Stiu doar ca este monocrom (caractere albe pe un fond albastru) este "grafic" banuiesc ca are o rezolutie de aprox 640*480 sau pe aproape.

Inca 2 poze:

th_IMGdetalii.jpg th_IMG_0056.jpg

In prima poza a notat cu numere de la 1 la 9 integratele de pe spate:

1, 2, 3 si 7 sunt identice adica: M5299A

4,5 si 6 sunt identice adica: M6598T - datasheet nu am gasit pt el unsure.gif

8 este: KA324D

9 este 74HC86D

Displayul comunica cu placa mare print-ro pamblica cu 14 contacte si cele 2 fire care alimenteaza un tub care ilumineaza ecranul.

Pe placa mare se afala un invertor care ridica tensiunea pentru tubul ce ilumineaza ecranul plus alte integrate (care sa-mi complice mie viata):

Imaginea modificata pe care am notat integratele cu numere de la 1 la 10:

th_IMGdetalii2.jpg

1 este o componenta la care nu am gasit detalii prea multe. Pun doar o poza cu ea.

2 este HC139

3 este TC55257CFL-70

4 este SED1330F

5, 7, si 9 sunt MM74HC540WM

6, 8 si 10 sunt identice nu le-am gasit nici unde. Pun o poza cu una din ele.

Link spre comentariu

Se poate folosi.

Ok, display-ul respectiv nu are nevoie de placa din poza (este o alta componenta), are un controller incorporat, datele se transmit prin panglica respectiva + firele pt. iluminat.

Pt. a folosi display-ul ai nevoie de un uC si poti sa faci orice cu el, am vazut inclusiv aplicatii de jocuri de "space invaders" cu un uC Atmel.

Link spre comentariu

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Scuza-mi curiozitatea, ai reusit sa faci ceva cu afisajul?

Scuze ca raspund asa tarziu dar din lipsa de timp thumbup.gif (nici pe forum nu prea am mai intrat) si lipsa unei surse de alimentare potrivite proiectul se afla in stand-by.

Link spre comentariu

Dar cum sunt comandati pixelii???

Uitate pe poze. Pe spatele LCD-ului se afla cateva integrate care se "ocupa" de acest lucru. Ma gandesc ca exista un pin comun pentru fiecare pixel si un pin care este comandat de integrate. Sau este o matrice comandata... cine stie... rolleyes.gif

Link spre comentariu

Partea de comanda este in acelasi timp complicata si simpla.

Complicata:

-- pt. interfatare ai 8 pini (cred) de date si cativa de control, care urmeaza un amumit protocol. Trebuie sa stii care este acest protocol.

Simpla:

-- dupa ce cunosti protocolul de comunicare este usor de interfatat cu un uC. Integratele specializate de pe "verso" fac toata treaba.

Link spre comentariu

Legat de diplay m-as multumi daca as reusi sa fac din el un ceas care sa afiseze ora minutul secunda precum si data complecta (an luna zi). Insa sansele sa rezolv ceva sunt reduse doarece la capitolul microcontrolere sunt cam pe langa... :a6:

Link spre comentariu

Cu afisajul asta poti sa faci mult mai multe!! De exemplu, ceasul poti sa-l faci sa ti-l afiseze ca si cel analogic, etc... cum am scris mai sus, am vazut aplicatii de joc gen "Space Invaders", sah, etc...

Din pacate uC este componenta de baza din acest sistem, ar trebui sa te apuci sa studiezi problema, iti va folosi si la altceva nu doar la aplicatia asta. :m7:

Daca te apuci (si este compatibil display-ul) pot sa te ajut cu bucati de cod, dar pt. asta trebuie sa studiezi uC.

Link spre comentariu

Eu v-am intrebat (in cazul unui afisaj grafic), care are 8 pini de comanda, cum sunt comandati pixelii, adica ceva de genul: daca pui curent aici si aici se va aprinde partea asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock